- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2011
Mamusie wrzesień 2011
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
Mniej Więcej
- pati-m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 6 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #153114 przez pati-m
Gosia - no właśnie dlatego, że na przełomie 2011/2012, a pełne 4tyg. przysługują matkom, które mają macierzyński rozpoczęty i ukończony w 2012, tak mi księgowa powiedziała jak przepisy sprawdzała.
Agusia - a co do zaległego urlopu to wydaje mi się, że pracodawca nie ma prawa Ci go odmówić. Ja tez mam zaległy i dogadałam się z moją dyrektorką, że wezmę go od razu po macierzyńskim i po tym dodatkowym, dzięki czemu będę o miesiąc dłużej z moim maluszkiem
Pytałam się właśnie męża co do zaległego urlopu, bo on sam jest pracodawcą - może odmówić zaległego urlopu, ale wtedy musi Ci za niego zapłacić.
Agusia - a co do zaległego urlopu to wydaje mi się, że pracodawca nie ma prawa Ci go odmówić. Ja tez mam zaległy i dogadałam się z moją dyrektorką, że wezmę go od razu po macierzyńskim i po tym dodatkowym, dzięki czemu będę o miesiąc dłużej z moim maluszkiem
Pytałam się właśnie męża co do zaległego urlopu, bo on sam jest pracodawcą - może odmówić zaległego urlopu, ale wtedy musi Ci za niego zapłacić.
Ostatnio zmieniany: 13 lata 6 miesiąc temu przez pati-m.
Temat został zablokowany.
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
13 lata 6 miesiąc temu #153117 przez mYSZA
mi też sie wyświetliły dodatkowe 4 tygodnie... a słuchajcie jak to jest- bo ja mam umowę w jednej firmie na czas określony do 1 sierpnia. Czy mi ją powinni przedłużyć? i do kiedy? na te 20 tygodni po porodzie czy 24? A jak nie przedłużą to co? ZUS płaci i do niego też mam pisać o te dodatkowe 4 tygodnie? no i jak to jest z macierzyńskim- tj. czy ja muszę dać jakieś zaświadczenie że urodziłam danego dnia??
co do mojej mamy- to ona była sama ze mną miesiąc u swojej teściowej z którą się wówczas nie lubiła i przeżyła... ale ja czuję, że macie rację.. tylko się boję, że ja nie dam rady- mój mąż nie ma umowy stałej tylko zlecenie więc mu nie przysługuje nawet dzień tacierzynskiego- tj. pewnie dogada się z szefem na bezpłatny tydzień, ale to strasznie mało w sytuacji gdy on pracuje CAŁY DZIEŃ
co do mojej mamy- to ona była sama ze mną miesiąc u swojej teściowej z którą się wówczas nie lubiła i przeżyła... ale ja czuję, że macie rację.. tylko się boję, że ja nie dam rady- mój mąż nie ma umowy stałej tylko zlecenie więc mu nie przysługuje nawet dzień tacierzynskiego- tj. pewnie dogada się z szefem na bezpłatny tydzień, ale to strasznie mało w sytuacji gdy on pracuje CAŁY DZIEŃ
- kasia79
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Amelia Zuzanna ur. 11.09.2011, waga 3710 & 54cm.
Mniej Więcej
13 lata 6 miesiąc temu #153118 przez kasia79
ja na pewno idę po macierzyńskim na 3letni wychowawczy, firma sama proponuje wszystkim mamom strasznie się z tego cieszę, oni uważają że matka powinna odchować malca aż do przedszkola i spokojnie wrócić do pracy.
A ja dzisiaj mam już 8 okienko!!!
ćieszę się że u waszych maluszków wszystko w porządku, beti musiałaś najeść się strachu, dzięki Bogu jest dobrze.
A ja dzisiaj mam już 8 okienko!!!
ćieszę się że u waszych maluszków wszystko w porządku, beti musiałaś najeść się strachu, dzięki Bogu jest dobrze.
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
13 lata 6 miesiąc temu #153119 przez Agusia83
Pati, no wlasnie zastanawiam sie, bo ja zalegly bede miec za ten rok i kilka dni z 2010...a umowe mam do grudnia 2011 roku i bede w listopadzie rozmawiac z szefowa by mi przedluzyla umowe...a u nas ostatnio sie tak wycwanili, ze jak masz miec juz umowe na stale 3...to zamiast ja dac, to zwalniaja ludzi na miesiac, po to by po miesiacu ich przyjac i wowczas umowy sa liczone od poczatku....mam nadzieje, ze nie zagmatwalam...
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
13 lata 6 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #153122 przez Agusia83
Mysza ja mysle, ze oni musza przedluzyc umowe, ale jesli jestes jeszcze w ciazy, natomiast z dniem porodu moga ja rozwiazac...nie tyczy sie to chyba macierzynskiego..ale faktycznie wowczas bedziesz otrzymywac pieniazki z zusu i chyba jakies zaswiadczenie o narodzinach trzeba im doniesc...
Kasia gratki 8 okienka... czyli u mnie pojawi sie za 2 dni
Kasia gratki 8 okienka... czyli u mnie pojawi sie za 2 dni
Ostatnio zmieniany: 13 lata 6 miesiąc temu przez Agusia83.
- Mała
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 29
13 lata 6 miesiąc temu #153125 przez Mała
Mysza ja myślę tak samo jak dziewczyny. A poza tym niech tato jest od samego początku na takich samych prawach tzn. po równo wstawanie w nocy (no chyba że karmimy piersią to bez sensu chłopa targać), po równo przewijanie (a niekiedy miodzio to to nie jest), przebieranie itp. Dziewczyny łatwo jest zagarnąć malucha dla siebie, ale to z czasem może się obrócić przeciwko nam. Moja kuzynka tak zrobiła i jej mąż nie umie przy już 3 letnim dziecku zrobić nic, a ona to nawet do toalety i do gina i wszędzie z nią chodzi, bez przesady. Wyobrażacie sobie 6 tygodniowego malucha, jak zerka z wózka na mamę, jak jest na przeglądzie technicznym u gina
- pati-m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
13 lata 6 miesiąc temu #153127 przez pati-m
Agusia - zrozumiałam i wcale nie zagmatwałaś
Jeśli ktoś ma umowę na czas określony i kończy się ona w trakcie trwania ciąży, to pracodwaca nie ma obowiązku Ci jej przedłużyć, ale pieniądze płaci wtedy ZUS (pod warunkiem, że jesteś już w 3m-cu ciąży). A poza tym teraz weszła ustawa antykryzysowa, która ułatwia sprawę pracodawcom i nie muszą oni kolejnej 3 umowy dawać pracownikowi na stałe. Tego jestem pewna na 100%, bo mam 2 koleżanki w pracy, które są w takiej sytuacji, że teraz 3 z rzędu umowę będą podpisywały, ciągłość umów jest, ale na stałą pracę nie mają póki co liczyć (a wszystko zgodnie z prawem i w zgodzie z tą ustawą).
Jeśli ktoś ma umowę na czas określony i kończy się ona w trakcie trwania ciąży, to pracodwaca nie ma obowiązku Ci jej przedłużyć, ale pieniądze płaci wtedy ZUS (pod warunkiem, że jesteś już w 3m-cu ciąży). A poza tym teraz weszła ustawa antykryzysowa, która ułatwia sprawę pracodawcom i nie muszą oni kolejnej 3 umowy dawać pracownikowi na stałe. Tego jestem pewna na 100%, bo mam 2 koleżanki w pracy, które są w takiej sytuacji, że teraz 3 z rzędu umowę będą podpisywały, ciągłość umów jest, ale na stałą pracę nie mają póki co liczyć (a wszystko zgodnie z prawem i w zgodzie z tą ustawą).
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Marta M
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 11
13 lata 6 miesiąc temu #153146 przez Marta M
Czy tylko ja jestem tutaj nigdzie nie zatrudniona?? Uhh...
Zmienie temat, dwa tygodnie temu dostalismy plytki z naszego slubu, po roku czasu, o zgrozo..i ogladalam je juz kilka razy, wiekszosc nagrania bardzo mi sie podobala, dopoki nie sprawdzilam co znacza slowa piosenek z podkladow muzycznych...jest ich az 5, znalazlam cztery tlumaczenia i sie przerazilam...wszystkie piosenki spiewaja kobiety, czyli jakby ja i to sa kawalki niektorych tłumaczen:
KAWALEK PIERWSZEJ PIOSENKI
On i ja mięliśmy coś pięknego,
Ale niefunkcjonalnego, to nie mogło trwać
Kochałam go bardzo, ale pozwoliłam mu odejść
Bo wiedziałam, ze nigdy nie pokochałby mnie z wzajemnością
Taki ból jak ten
Nie powinien był być doświadczalny
Nadal zataczam się po tej utracie
Nadal trochę majaczę
KAWALEK DRUGIEJ
Możesz mnie dotknąć, jeśli chcesz, oh
Nie obchodzi mnie to.
Zniszczyłam wszystko co kiedykolwiek kochałam.
TRZECIEJ
By żyć poza tym kłębowiskiem
Zniszczyć skrzyżowanie, które nosi jej imię
Ona już nie jest Twoją królową, królową szosy
Potrzebuje czegoś lepszego niż ciągłe uciekanie
CZWARTEJ
Oh, będę jedyną, która złamie sobie serce
Będę jedyną trzymającą pistolet
Kiedys ogladalam program jak niektorzy daja piekne podklady na slub a tekst jest np o smierci, postanowilam sprawdzic u nas...RZEZNIA, jak teraz ogladam te plytki to brzmi tak jakby to byl najsmutniejszy dzien mojego zycia..a jak nie rozumialam tekstu to tak mi sie to podobalo..
Zmienie temat, dwa tygodnie temu dostalismy plytki z naszego slubu, po roku czasu, o zgrozo..i ogladalam je juz kilka razy, wiekszosc nagrania bardzo mi sie podobala, dopoki nie sprawdzilam co znacza slowa piosenek z podkladow muzycznych...jest ich az 5, znalazlam cztery tlumaczenia i sie przerazilam...wszystkie piosenki spiewaja kobiety, czyli jakby ja i to sa kawalki niektorych tłumaczen:
KAWALEK PIERWSZEJ PIOSENKI
On i ja mięliśmy coś pięknego,
Ale niefunkcjonalnego, to nie mogło trwać
Kochałam go bardzo, ale pozwoliłam mu odejść
Bo wiedziałam, ze nigdy nie pokochałby mnie z wzajemnością
Taki ból jak ten
Nie powinien był być doświadczalny
Nadal zataczam się po tej utracie
Nadal trochę majaczę
KAWALEK DRUGIEJ
Możesz mnie dotknąć, jeśli chcesz, oh
Nie obchodzi mnie to.
Zniszczyłam wszystko co kiedykolwiek kochałam.
TRZECIEJ
By żyć poza tym kłębowiskiem
Zniszczyć skrzyżowanie, które nosi jej imię
Ona już nie jest Twoją królową, królową szosy
Potrzebuje czegoś lepszego niż ciągłe uciekanie
CZWARTEJ
Oh, będę jedyną, która złamie sobie serce
Będę jedyną trzymającą pistolet
Kiedys ogladalam program jak niektorzy daja piekne podklady na slub a tekst jest np o smierci, postanowilam sprawdzic u nas...RZEZNIA, jak teraz ogladam te plytki to brzmi tak jakby to byl najsmutniejszy dzien mojego zycia..a jak nie rozumialam tekstu to tak mi sie to podobalo..
- pati-m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
13 lata 6 miesiąc temu #153152 przez pati-m
Jejku Martuś bardzo mi przykro Ale rozumiem Twoją złość i smutek. Ja się właśnie dziwiłam, że ludzie wybierają sobie piosenki których słów nie rozumieją i potem okazuje się, że wcale nie są o miłości tylko wręcz przeciwnie.
Pewnie ten Wasz kamerzysta wcale się nie zastanowił co wkleja
Teraz kochana już nic nie zmienisz. Nie myśl o słowach podczas oglądania i słuchania płytki, a inni pewnie nie zauważą.
Pewnie ten Wasz kamerzysta wcale się nie zastanowił co wkleja
Teraz kochana już nic nie zmienisz. Nie myśl o słowach podczas oglądania i słuchania płytki, a inni pewnie nie zauważą.
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
13 lata 6 miesiąc temu #153155 przez mYSZA
co za masakra!
ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym do kamerzysty, powiedziała mu że rozumiesz słowa piosenek i nie życzysz sobie takich tekstów. Poprostu złóż reklamacje usługi- musi to uwzględnić tym bardziej, że nie zapytała Was o zdanie. Pomyśl, że za 40 lat będziecie to oglądać i raczej dla Waszych wnuków angielski będzie językiem bardzo dobrze znanym! a koleś będzie miał nauczkę. ja bym tak zrobiła
ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym do kamerzysty, powiedziała mu że rozumiesz słowa piosenek i nie życzysz sobie takich tekstów. Poprostu złóż reklamacje usługi- musi to uwzględnić tym bardziej, że nie zapytała Was o zdanie. Pomyśl, że za 40 lat będziecie to oglądać i raczej dla Waszych wnuków angielski będzie językiem bardzo dobrze znanym! a koleś będzie miał nauczkę. ja bym tak zrobiła
- Marta M
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 11
13 lata 6 miesiąc temu #153163 przez Marta M
Mysza to nie takie proste, na te plytki czekalismy rok, mowilam przeciez ile nas zbywal, ciezko go bylo odszukac, mial problemy z prawem..i tak myslalam ze juz nie odzyskamy tego materialu, po roku sie udalo, reklamacja?? nie mamy zadnej umowy, to chlopaczek, ma 24 lata, zadnej firmy, kamera sie bawi, chociaz w naszym wojewodztwie jest dosc znany, dostal kilka nagrod...kreci rewelacyjnie ale jest masakryczne nieslowny..takze na te poprawke nie wiem czy nie czekalabym kolejnych kilku lat..ale nie wiem czy nie zaniesc tego do kogos innego, zeby wyrzucil te podklady a dal inne...
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
13 lata 6 miesiąc temu #153184 przez gosia2324
Matra zawsze na jakas rocznice mozecie sobie zrobic taki prezent ze dacie plytki do jakiegos kamezysty i podłoży Wam inna piosenke
A co do macierzyńskiego to jednak myślę ze mamy 4 tyg dodatkowo, jak byłam z Kuba na macierzyńskim na przełomie 2009/2010 to należało mi sie 2 tyg, a teraz sa 4.
Kasai fajnego masz pracodawce !
Tez jestem tego zdania,
A u mnie burza
A co do macierzyńskiego to jednak myślę ze mamy 4 tyg dodatkowo, jak byłam z Kuba na macierzyńskim na przełomie 2009/2010 to należało mi sie 2 tyg, a teraz sa 4.
Kasai fajnego masz pracodawce !
Tez jestem tego zdania,
A u mnie burza
Moderatorzy: ilona