BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 4 miesiąc temu #178314 przez Marta M
U mnie do terminu porodu rowne 20 dni!!

Gosiu Ty przynajmniej wiesz co Cie czeka, bo juz rodzilas. Choc nie wiem czy nie lepiej isc pierwszy raz zupelnie nieswiadomym :)
Temat został zablokowany.
13 lata 4 miesiąc temu #178317 przez gosia2324
Marta M napisał:

U mnie do terminu porodu rowne 20 dni!!

Gosiu Ty przynajmniej wiesz co Cie czeka, bo juz rodzilas. Choc nie wiem czy nie lepiej isc pierwszy raz zupelnie nieswiadomym :)

Powiem ,Ci ze porodu to sie nie boje,martwie sie tylko tym ze bede musiala zostawic Kube w domu i nie chce żeby on specjalnie odczul moja nieobecność .... :(
13 lata 4 miesiąc temu #178319 przez slowiczek
też się Agusia boję....tym bardziej, że teraz mam taki trochę kiepski czas bo z moim spędzam mega mało czasu, rano wychodzi z domu, wraca późnym wieczorem albo jak już śpię :( no ale tak to jest jak się pracuje nie na etacie a na własny rachunek...teraz był wyjątkowo intensywny czas w związku z targami na które jak Wam pisałam pojechał wczoraj...no i brakuje mi o i czasu spędzanego tylko we dwoje...mam nadzieję, że po porodzie będzie go z nami trochę więcej...jestem pewna, że dla Natalii straci głowę :P
13 lata 4 miesiąc temu - 13 lata 4 miesiąc temu #178321 przez Marta M
To znaczy nie jest tak strasznie Gosiu ;) A powiedzcie mi czy oprocz zzo sa jakies inne znieczulenia, ktore podaja np w kroplowce i o ktore sie nie prosi..czy tak zupelnie nic..

Gosiu nieobecnosc nieobecnoscia..ja bym sie bardziej obawiala ze bedzie sie czul zazdrosny o siostrzyczke jak juz wrocicie ze szpitala..nieobecnosc musisz mu wytlumaczyc, to juz duzy chlopiec, jak odpowiednio sie z nim porozmawia i nastawi to zrozumie..bedzie mu smutno bo bedzie tesknil, ale bedzie wiedzial ze wrocisz (wrocicie)..
13 lata 4 miesiąc temu #178326 przez Agusia83
Marta, pewnie,ze sa inne znieczulenia oprocz zzo...np: zastrzyki z lekiem rozkurczowym, czopek przeciwbolowy, kroplowka i szpitale w Polsce wprowadzaja teraz podtlenek azotu, czyli potocznie mowiac "gaz rozweselajacy" :silly:
13 lata 4 miesiąc temu #178332 przez Mała
Gosia ja też się porodem nie martwię, tzn. bólem. Za to martwię się, żeby lekarze czegoś nie odwalili np. za długo przetrzymali, jakby się akcja nie posuwała i nie dotlenili przez to małej, a co za tym idzie wiadomo.
A chłopaki o siostry zazdrośni będą na pewno, mój Kamil jak całą ciążę miał mnie w nosie to teraz na potęgę pcha się na kolana, butelkę z mlekiem woła.
13 lata 4 miesiąc temu #178339 przez Marta M
Agusia a te "rarytasy" o ktorych piszesz sa darmowe??
13 lata 4 miesiąc temu #178340 przez kasia79
Ja też właśnie najbardziej boję się że podczas porodu coś stanie się małej.
Mój mąż wyjeżdża w poniedziałek rano i wraca w piątek pod wieczór, też boję się że nie zdąży kiedy zaczną rodzić, a bardzo mi zależy na porodzie rodzinnym, powrót do domu zajmuje mu 2 godz.

Mysza trzymaj się ;)
13 lata 4 miesiąc temu #178344 przez Agusia83
Marta, wydaje mi sie, ze darmowe, przeciec od czopka przeciwbolowego zzo jest drozsze...ponoc ten gaz jest dobry, ale nie wszytskie szpitale maja cos takiego....a butla kosztuje ok 400zl i starcza na naprawde duzo porodow...ostatnio slyszalam o tym w TV...a czytalam tez w gazecie M jak mama:)

Kasia nie martw sie...na pewno maz zdarzy...trzeba byc dobrej mysli.... :laugh:
13 lata 4 miesiąc temu #178349 przez kasia79
A nie zrobię z siebie idiotki po takim gazku :) w sensie że będę jak na głupim jaśku?
13 lata 4 miesiąc temu #178355 przez Pippin
pomyślałam ze wypadałoby się przywitać gdyż mam termin na 24 sierpnia aleeeeeeeee jeżeli nie urodzę do końca sierpnia mam się zgłosić na porodówkę 1 września :)
więc może zostanę wrześniówką kto to wie ??? :silly: :silly: :silly:
a więc Witam :lol:
13 lata 4 miesiąc temu #178356 przez Agusia83
hahaha,....mysle, ze nie :laugh: moj maz sie smieje, ze jesli go dostane to rozwesele wszystkie panie rodzace i tak beda sie ze mnie smialy, ze zapomna o bolu :silly:
13 lata 4 miesiąc temu #178359 przez monika1984lodz
Wrocilam ....

wurzedzie jak w urzedzie odstalam swoje 40 minut w kolejce, bo przeciez nikt nie zauwazyl ze w ciazy jestem... no coz do tego za glupi swistek papieru zaplacilismy 22 zl.

tu macie info o rejestracji dzieciatka we wszystkich mozliwych opcjach
Rejestracja urodzenia dziecka pochodzącego z małżeństwa

Podstawa prawna: Art. 40 ust. i Art. 41 ust.1 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa, jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
- dowody osobiste obojga rodziców
- obecność ojca lub matki
2. Opłata skarbowa
- podanie o wydanie odpisu - 5,00 PLN
3. Termin oczekiwania
Akt zostaje wydany w ciągu 14 dni od chwili urodzenia się dziecka.

Rejestracja urodzenia - matka rozwiedziona

(jeśli nie minęło 300 dni od rozwodu lub separacji)

Podstawa prawna: Art. 42 ust.2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa
- dowód osobisty matki
- obecność matki
Dziecko rejestruje się tak, jak pochodzące z małżeństwa.
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
3. Termin oczekiwania

Rejestracja urodzenia - matka rozwiedziona

(minęło 300 dni od rozwodu lub separacji)

Podstawa prawna: Art. 42 ust.2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub sentencja prawomocnego wyroku
- dowód osobisty matki
- obecność matki
W przypadku uznania dziecka przez biologicznego ojca – obecność ojca z dowodem osobistym.
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
- podanie przyjęcia do protokołu oświadczenia o uznaniu dziecka - 5,00 PLN
3. Termin oczekiwania

Rejestracja urodzenia - dziecko panieńskie

(bez uznania przez biologicznego ojca)

1. Wymagane
- odpis aktu urodzenia matki dziecka (jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego)
- dowód osobisty matki
- obecność matki przy rejestracji
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
3. Termin oczekiwania
Akt zostaje wydany niezwłocznie.

Rejestracja urodzenia - dziecko panieńskie

(z uznaniem przez biologicznego ojca)

Podstawa prawna: Art. 43 ust.1 i 2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- obecność obojga rodziców
- dowody osobiste rodziców
- odpis aktu urodzenia matki dziecka jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
3. Termin oczekiwania
Akt zostaje wydany niezwłocznie.

Rejestracja urodzenia - matka wdowa

(nie minęło 300 dni od zgonu męża)

Podstawa prawna: Art. 40 ust.1 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa
- odpis aktu zgonu
- dowód osobisty matki
Dziecko rejestruje się tak, jak pochodzące z małżeństwa.
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
3. Termin oczekiwania

Rejestracja urodzenia - matka wdowa

(minęło 300 dni od zgonu męża)

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa
- odpis aktu zgonu męża
- dowód osobisty matki
W przypadku uznania dziecka przez biologicznego ojca – obecność ojca z dowodem osobistym.
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
- podanie przyjęcia do protokołu oświadczenia o uznaniu dziecka - 5,00 PLN
3. Termin oczekiwania

Mysza mowilam, ze nie bedzie tak zle :)

www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl

[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
13 lata 4 miesiąc temu - 13 lata 4 miesiąc temu #178377 przez mgielka22
Marta teraz sa darmowe te "pseudosrodki" znieczulajace z tego co wiem to masz dostepne:
- zzo ale tylko do rozwarcia 4cm
- podtlenek azotu ( sama sobie dozujesz czy wdychasz w trakcie skurczu, ale po tym ponon nie jest wesolo jak sie mowi :P tylko zmniejsza bol i nie wplywa na malenstwo :)
- dolargan w zastrzyku - srodek przeciwbolowy - nie polecam bo po nim jest niedobrze, zle sie czuje i WPLYWA na dziecko
- dianatal - zel ktory mozesz kupic we wlasnym zakresie skraca porod o 106 min jest lepszy poslizg ale niestety kosztuje ok 400zl - NOWOSC
No i ze srodkow tyle, a profilaktycznie to wiadomo pilka, prysznic duzo chodzic zeby skorzystac z grawitacji i szybciej urodzic ;) Czytalam ostanio w M jak Mama;)u mnie w szpitalu jest to dostepne ;)

Wklejam Wam zdjatka naklejek jakie zrobilam u malej w pokoiku i mojego Axelka, pieska ktory jest totalnym pieszczochem :D

13 lata 4 miesiąc temu #178388 przez monika1984lodz
Mgielka sliczne te naklejki :)
a psisko kochane :) widze, ze taki sam kanapowiec jak moj hihi :)

www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl

[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży