- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kamila85
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 0
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- agnesssa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42
- Fk
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

Kamila - trzymam za Was kciuki i wierzę w to, że wszystko będzie ok. Teraz pozostaje Ci tylko wypoczywanie i wiara w to, że wszystko się ułoży.
Co do fikcyjnego zatrudnienia to uważam, że jest to nieuczciwe jeżeli nigdy wcześniej nie odkładało się składek do ZUSu - za swoje kilka składek ciągnie się to co oddają ze swojej pensji inni. Oczywiście trochę inna sytuacja jest jeśli wcześniej się przez jakiś czas składki płaciło, a teraz trafił się trudny okres z brakiem umowy/pracy. Wtedy rozumiem, że ktoś ma poczucie, że coś z Ubezpieczeń Społecznych mu się należy.
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Fk
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Oczywiście Państwo powinno wspierać tych, którzy chcą mieć dzieci, ale byłoby to bardziej możliwe m.in. przy bardziej drożnym systemie ubezpieczeń społecznych - bez lewych rent, zatrudnień i pobierania świadczeń przez osoby które nigdy żadnych składek nie odprowadzali.
I wiem, ze brzmi to okrutnie, ale dopóki nie miałam w miarę stabilnej sytuacji zawodowej nie starałam się o dziecko pomimo, że go pragnęłam. Wiedziałam, że z jednej pensji jest ciężko.
Akurat zmieniałam pracę (miałam juz podpisaną umowę na okres próbny i list intencyjny) kiedy się dowiedziałam, że są dwie kreseczki (nie zabezpieczałam się, bo w poprzedniej pracy było już stabilnie, a nowa firma zaoferowała coś lepszego). I pierwsze co pomyslałam, ze "wrabiam" nowego pracodawcę, że to nieuczciwe wobec niego - przychodzę i za kilka miesięcy biorę wolne.
I w każdym miesiącu jak widzę ile 5 pensji zabierają mi na ubezpieczenie społeczne to się wkurzam bo wiem, że jakby przyszło co do czego to bym dostała dokładnie tyle co ktoś kto nigdy nie pracował
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Fk
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
I naprawdę nie chodzi mi o to, żeby się sprzeczać. Po prostu w moich oczach to jest oszukiwanie. I rozumiem trudną sytuację, brak pracy, kryzys (sama straciłam prace kilka miesięcy temu w ramach zwolnień grupowych), wiem, że każdy kombinuje jak może. Tylko uważam, że nie ma się czym chwalić.
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- agnesssa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42

- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- majsterka
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

Niestety moje kochane, to jest polityka naszego państwa. Nie robi się nic w dziedzinie prorodzinnej, stwarza się jakieś głupie i złudne systemy. Ja od 4 lat płace ZUS za siebie i za ludzi, ogromne pieniądze i wiem, że w razie jakiegos nieszcześcia i tak za te pieniądze nie będą potraktowani godnie, bo niestety my jeszcze nie mamy dobrego systemu... i nikt nie dba o przeciętnego człowieka. To nie uczciwe, żeby młodej kobiety nie zatrudnić bo jest młoda i może zajść w ciążę, ale słyszy się. Ja jestem inż budownictwa i nigdy z pracą akurat nie miałam probelmu, teraz mam własną firmę i sama pomagam młodej dziewczynie, a wiecie czemu??!! bo ja mojej składki ogromnej nigdy nie wykorzystam, ani Wy które płacicie, nie wykorzystacie swojej skłądki rentowej. Bo zauważcie, że my płacimy składkę i emerytalną i rentową, a później wykorzystywana jest tylko jedna. Patrzcie jakie to nieuczcie??!! A co dzieje się z resztą?? przechodzi n a dzieci?? NIE
Mi to się aż nóż w kieszeni otwiera.
Przychodzi 10 kandydatów do renty, a lekarze mają nakaz, że tylko jeden może dostać rentę. Ostatnio Pan z PIPu mi opowiadał o naszych absurdach. Facet na wózku nie dostał renty, stwierdzili, ze jest zdolny do pracy i wymaga rehabilitacji w godzinach pracy. Widzicie, jak jakiś pracodawca go zatrudnia??!! NIE. Świadomie skazali tego człowieka na nędzę. Brak słów. Ale winą też są te "załatwiane renty", jestem ich wrogiem od lat.
Ale to że rodzą nam sie dzieci w Polsce, to jest bardzo ważne i dla ZUSu też

- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- majsterka
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-