- Otrzymane podziękowania: 3
- /
- /
- /
- /
- /
- Grudnióweczki 2013 :)
Grudnióweczki 2013 :)
- Kristi
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Marta82
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0

Mam pewne obawy czy nie bedzie zbytnio ciekawska ale z drugiej strony wydaje mi sie ze berdziej bedzie wystraszona i dopoki dziecko nie bedzie jej zaczepiac to sama tez nie powinna go ruszac

- monisia100100
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Marta82 też mam nadzieję że będzie mi dane karmić piersią , ale butelki , podgrzewacz itp. przyda się w momentach gdzie będzie mógł ktoś podgrzać mleczko wcześniej odciągnięte i podane maluszkowi pod naszą nieobecność jak będzie potrzeba.
Alexa u nas też domownikiem jest kot, no i cały czas mam mieszane uczucia co do jego obecności przy dziecku. Minusów jest wiele, nasz na początku spal z nami teraz od kilkunastu tygodni już nie wchodzi do łóżka bo ciągle go ganiam, wiadomo jak kot, wszędzie wejdzie, mój uwiebia po stole buszować co mnie do szału doprowadza. Nie da się ciągle chodzić i wycierać po nim, na łapkach też żwirek się roznosi. Do tego sama pielęgnacja, kąpiele, czyszczenie oczu, obcinanie pazurów, no i nieszczęsna kuweta. Mąż ciągle obiecuje że przejmie te obowiązki, ale jakoś tego nie widzę i tylko się wkurzam, że muszę w ciąży w kuwecie jeszcze czyścić. Przywiązaliśmy się do niego bo jest z nami już ponad 2 lata, kocur jest też strasznie towarzyski i nie wiem czy większej krzywdy nie robimy mu zostawiając u nas , a nie szukając innej rodziny, która poświęciłaby mu więcej czasu i uwagi jakiej potrzebuje. nie mówiąc jaki wycisk dostanie jak córcia podrośnie. A i najważniejsze już sobie postanowiłam że jeżeli pozostanie z nami, ale nie będzie umiał się przystosować do nowej sytuacji, gdy pojawi się maleństwo to nie będzie się nad czym zastanawiać, dziecko jest najważniejsze
- paulainka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Wózek wybraliśmy Xlander Xmove, taki 3w1

Mam nadzieję, że u mnie płeć się już nie zmieni, bo wszystko co kupuje to już typowo pod chłopczyka

Będę za 3tyg w Polsce i chcę się wybrać ponownie na USG 3D, bo będzie to moje już ostatnie USG przed porodem, bo tu w Norwegii preferują tylko jedno w połowie ciąży

A dlatego ponownie wybieram się na 3d, bo chcę mieć ładną pamiątkę

A Co do butelek to też się zastanawiam na jakąś konkretną i porządną firmą, bo nie planuje długo karmić piersią, miesiąc-dwa... Taki mój wybór i naszczęscie nikt mnie nie przekonuje, że to źle dla dziecka, a wiem, że na ten temat mogłaby się rozwinąć spora dyskusja

- motylek270
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3
Paulainka ja zakupiłam kołderkę wraz z pościelą, ale na początek dziecko będę umieszczać w śpiworku. Dla bezpieczeństwa.
Moofka super brzuch!!!jak pięknie rośnie. Muszę zrobić coś takiego ze swoimi fotkami:)
- Pyśkaaaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

podgrzewaczy ani sterylizatorów też nie kupowałam miałam problem z mleczkiem bo po cc nie było a potem malutko było to dokarmialismy przez miesiąc sztucznym mleczkiem grzaliśmy wode w mikrofali a wyparzałam raz na jakis czas wygotowując dziecko mam zdrowe

Paulainka to twoja decyzja ja nawet rozumiem bo chciałam sama po miesiącu przestać popekane brodawki sutki mało pokarmu.... ale spodobało mi sie jak pogoiłam piersi i karmiłam 7 miesiecy

a co do zwierzatk to moi dobrzy znajomi maja psa który nie znosi dzieci bałam sie że zrobi krzywde Frankowi....a jak urodziła im sie dzidzia pokochał ja doszaleństwa i pilnuje na krok nie opuszcza więc i może z waszymi kotkami tak będzie
dobra koniec tych wywodów

- jeta
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Dziecko to uwidoczniona miłość.
- Otrzymane podziękowania: 1

moofka - super zestawienie.

Kristi - nianie mam - pewnie się przyda, bo my jesteśmy na piętrz, kuchnia na dole. Czujnik oddechu dostanę od siostry, ale myślę, że i tak bym kupiła.
paulainka - ja mam w planach by mały spał w beciku. Będzie miał ciasno jak w brzuszku. Co do karmienia piersią - indywidualna sprawa każdego. Ja mam w planach 6-12 miesięcy karmić.
Podgrzewacz też od siostry mam dostać. A sterylizator - nie myślałam o tym. Zerknę na ceny. Jak będą drogie, to będę wyparzać wrzątkiem.
Pozdrawiam!
- moofka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 258

paulainka każda sama zdecyduje ile chce karmić, ja bym chciała tak z pół roku. mi ginek powiedział, że jak zrobimy usg w 25tc to już płeć pewna. jeśli są jakieś pomyłki to raczej błąd lekarza albo słabego sprzętu.
a wózek rozważamy obecnie albo tak jak Ty xlander xmove albo mutsy evo. jutro jedziemy obejrzeć na żywo i się poprzymierzać, może jeszcze coś innego nam podpasuje

- GOSIA82
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Jeśli chodzi o fotelik to też wybraliśmy maxi cosi,tyle,że pebble,dziecko leży w nim na prawie na płasko,ą że planujemy długą podróż w grudniu to się przyda).Będzie tez nam pasował do wózka.
Kołderkę mam po córce,ale teraz kupimy śpiworek.Nasza Martynka spała pod kołdrą od urodzenia i nigdy nie zakryła sobie buźki,wręcz przeciwnie: zawsze była odkryta,na początku ją przykrywałam,ale po jakimś czasie dałam sobie spokój,tak jej zostało do dziś,mogłaby spać bez kołdry.Teraz chcę po prostu oszczędzić sobie tego ciągłego wstawania i przykrywania

Ja zamierzam karmić 6 miesięcy,butelek żadnych nie kupuję na razie,dopiero jak będą potrzebne.Kiedyś używałam Avent,ale słyszałam wiele dobrego o TT.Jak przestanę karmić to kupię dwie i starczy,jak dzidziuś skończy rok to przechodzę na łyżeczkę i kubeczek.
Strerylizatora nie kupuję,jest taki płyn do sterylizacji-Milton,czyści butelki,że wyglądają jak nowe.
Pamiętam,że jest kilka dziewczyn na forum,które mieszkają w Niemczech:kupcie sobie kropelki dla niemowląt na kolki i wzdęcia w aptece-takie ze słonikiem.W Polsce też są,ale podobno nie tak dobre jak te niemieckie.Ja już zmówiłam,teściowa mi przywiezie

My mamy psa,szalonego,ale przy niemowlętach jest bardzo spokojna,to rasa,która wprost uwielbia dzieci i nigdy nie ma dość,więc jestem dobrej myśli.Moja szwagierka miała kota przed dzieckiem,bardzo niedobrego dla wszystkich oprócz jej męża...ale poradzili sobie.Ogólnie kot omijał Amelkę,a ją nauczyli,że kotka to głaska się tylko raz,bo za drugim razem ugryzie.Z tego co wiem to nigdy nie wszedł do łóżeczka i z kuwetą też nie było problemu
- Winka_
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Mam nadzieję że nikt nie będzie musiał podejmować takich decyzji bo wiadomo że zwierzę w domu to jak członek rodziny.

U mnie zawsze był pies w domu rodzinnym i nie do pomyślenia byłoby go oddać no ale zawsze trzeba patrzeć na priorytety
A ja już widzę że my będziemy mieć problem z wyborem wózka byliśmy w sklepie dziecięcym to są takie typu spacerówka i na to doczepiany jakby fotelik do samochodu (dla niemowląt) a my chcemy kupić wózek głęboki, gondolę żeby dziecko mogło leżeć w nim a tu sprzedają takie coś: catalog.sears.ca/wcsstore/MasterCatalog/...9/_p/632_66579_P.jpg
i w tym doczepianym foteliku dziecko nie jest płasko ułożone to na dłuższy spacerek to mi sie zdaje że to niewygodnie dziecku tak leżeć, już sama nie wiem co myślicie?
A u mnie jutro znowu zaczyna się szkoła ale dobrze bo już nudzę się w domu.

A ostatnio mała mi szaleje w brzuchu i to po lewej stronie ją czuję głównie, a wcześniej czułam po prawej, może ją zmusiłam żeby się przesunęła na lewą bo czytałam że to najlepsza strona do spania i staram się tak kłaść.

Już zaczynamy wchodzić w 3 trymestr

mi za 1 tydzień zacznie się już 7 miesiąc ten czas tak szybko teraz leci
- Asiula315
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

- anitka90
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Moofka świetne zestawienie a jaka pamiątka!
Co do butelek to ja mam jedną z aventu a drugą dostałam gratis za zakupy tylko tyle, że z lovi. Podgrzewacz mam z baby one. Zobaczymy jak wszystko sie sprawdzi.
Oj czas leci bardzo szybko. Dopiero sie cieszyłam, że jestem w ciąży a teraz już tak blisko końca.
Fotelik to jak kupiłam razem z wózkiem. Myślałam o xlander x move z fotelikiem maxi cosi, ale w końcu mamy wózek tako monodi 3 w 1. Ładny jest i wydaje mi się, że dobrze się będzie prowadził.
Asiula niedługo to Twój mężuś będzie Ci wszystko podawał

Miłej nocki Kobietki!
- WhiteBlackberry
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Ja już od rana zabiegana, w końcu usiadłam na tyłku, bo plecy nieźle mi o sobie przypominają

moofka Jaki śliczny brzusio

Gosica Zobaczymy jak będzie

Ej kochana uważaj na siebie! Ja też często mam takie zawirowania w głowie... czasami idę chodnikiem i dobrze, że ide z moim, bo aż mnie ściąga na którąś strone że aż bym się wywaliła..jak pijana.
Mmm leczo

Pyśkaaaa To co używasz zamiast kołderki? Bo zaciekawił mnie ten temat... może te śpiworki takie? To chyba najbezpieczniejsze dla maluszka...a są cieplutkie, z długimi rękawkami.
Nutka Ja właśnie ostatnio będąc w Smyku się za nimi oglądałam, ale rzeczywiście są drogie więc też na allegro zamówie

Kristi Niee...no myślę, że gdyby miało szkodzić dziecku to nie wprowadziliby na rynek. Przed dopuszczeniem robią różne testy itd także myśle, że możemy być spokojne i naszym dzieciaczkom nie zaszkodzą

monisia100100 O kurczaczki... a ja mam podgrzewacz z jakiejś innej firmy więc ta butelka mi nie wejdzie...? Hmm... trzeba będzie coś skombinować

Co do wózka i fotelika, to fotelik na pewno chcemy X-lander BeSafe, a wózek to albo X-lander XA, albo Navington Corvet... jeszcze musimy poszukać tego Navingtona bo znaleźliśmy w Smyku ale Cadet i nie bardzo koła mi się podobają...Przednie są raczej za małe na drogi w naszym mieście

- Gosica
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 2

Ja juz po badaniach i co najwazniejsze po glukozie

W ogole zauwazylam ze w naszym kraju kobieta w ciazy nie rusza juz ludzi. Nikt miejsca nie ustapi a jeszcze krzywo patrza. Siedzialam na sofie ale wstalam zeby sprawdzic jak kolejka idzie to zaraz dziewczyna z dzieckiem, dodam ze wcale nie malym, sie wepchala i to tak ze zajela pol tej sofy ani myslac sie posunac chociaz zostawilam tam torebke, ktora ledwo wydarłam. No to stanelam i stoje. Nie mowie zeby mi babulenki mijesca ustepowaly, ale bylo kilka mlodych osob czy panowie ktorzy mogli chociaz zapoponowac a tu kazdy odwraca wzrok. Nie jestem krolowa jakas to postoje, tyle ze nie raz nam ciezaroweczkom ciezko tak wystac i np mi po dlugim staniu robi sie slabo. Ja jakos zawsze staram sie ustapic miejsca bardziej potrzebujacemu ale widze ze niestety egoizm sie szerzy.
Co do kolderek itd to jak juz pisalam mam, ale mam tez spiworek i zakupie rozek tak ze najpierw w rozku albo spiworku bedzie nasz maluszek spal.
Elektryczna niania i czujnik oddechu- raczej zrezygnuje, bedziemy miec łozeczko w sypialni obok naszego łozka wiec bede kontrolowac sytuacje

Sterylizator jesli w ogole kupie to uzywany, nad podgrzewaczem sie zastanawiam ale mysle ze sie jednak przyda.
Butelki- myslalam nad kupnem calego zestawu np. cos takiego
allegro.pl/zestaw-startowy-tommee-tippee...bpa-i3521973270.html
lub
allegro.pl/tommee-tippee-zestaw-startowy...owe-i3503346717.html
Ale jeszcze pokombinuje czy nie kupowac kazdej osobno bo ten pierwszy zestaw nie ma czujnika w butelkach, a ten drugi znow tylko duze butelki zawiera.
W ogole Dziewczyny my tak przezywamy te butelki i cala reszte, chcemy to co najlepsze miec dla naszych skarbow, a taka prawda ze nasze mamuski nie mialy takich bajerow i jakos nas wychowaly

Koncze te moje wywody i milego dnia zycze

- Agacior
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Dawno się nie odzywałam ale nie mam jakoś weny do pisanie i czasu;/ Staramy się o kredyt żeby mieszkanie wykończyć i jest trochę tego załatwiania, wybierania kolorów ścian, mebli kuchennych, sprzętów itp.
Podczytywałam Was na bieżąco i najważniejsze, że u każdej wszystko ok

Mleczarnia u mnie nadal nie czynna, zgaga męczy na maksa, zaworek tez popuszcza przy kichaniu

Moylek270 ja z wielką chęcią skorzystam z tego przepisu na sok z buraczków, może mi to poprawi winniki.
Co do butelek ja także się zastanawiam nad TT i Avent ale chyba wybiorę TT. Kołderkę miałam używać od początku ale jak Was tak poczytałam to chyba jednak z niej zrezygnuje i zainwestuje w śpiworek albo becik

Pozdrawiam