- Otrzymane podziękowania: 258
- /
- /
- /
- /
- /
- Grudnióweczki 2013 :)
Grudnióweczki 2013 :)
- moofka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

WhiteB fajne te fotki

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Kristi
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 3

Ja dzisiaj byłam na tym wymazie i sprawdzeniu czy malutka jest owinięta pępowiną o okazało się że tak

GOSIA82 Koniecznie daj znać po wizycie

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
moofka Jak to mówią ,,darmówki są najlepsze,,

Agacior Ale mieliście akcję w szkole nieźle

jeta Podziwiam cię że jeszcze pracujesz ja bym nie dała rady

WhiteBlackberry Fajny Twój brzusio i wcale nie wygląda na spasiony

Natala To ci mama zamiast trzymać na duchu i nawet ściemniać że jest super i w olóle nic nie przytyłaś itp. to ci nagadała... nie przejmuj się szybko zrzucimy zbędne kg po ciąży

Pozdrawiam

- Gosica
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 2

Jeta a mozliwe

Promocja pieluch w Lidlu jest obecnie,mega paka chuba 186 szt jakos tak za 89zl
Natala no nie jest milo uslyszec cos takiego. Tym bardziej ze bardzo malo przytylas,co to jest 11 kg.Nie przejmuj sie

- GOSIA82
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Ja już po wizycie,usg trwało ok 20 minut,zbadali wszystko jak na połówkowym:serce,nerki,wymiary itp.Dzidziuś jest zdrowy,odwrócony główką do dołu,jeśli chodzi o wymiary i wagę to tu nie podają,ale powiedzieli,że mieści się w normach(jest tak po środku).Nie widzą żadnych przeszkód żebym rodziła w centrum

Tak się cieszę...nie tylko dlatego ,że mogę tam rodzić,ale to dodatkowe usg też mnie trochę uspokoiło i nastawiło pozytywnie(ostatnie miałam robione w 20 tygodniu).
WhiteBlackberry-brzusio piękny i zgrabny!
Jeta-zdrowe podejście ze szczepionkami,ja płaciłam za skojarzone i teraz własciwie myślę,że mogłam zainwestować w coś innego.Tobie natomiast polecam w ramach zaoszczędzenia na skojarzonych wykupić na rotawirusy(pitna szczepionka).Pneumokoki warto,ale pamiętam,że pediatra mojej Martynki mówił,że można później np.kiedy dziecko idzie do przedszkola.
Tutaj nie wykupuje się żadnych skojarzonych, plus pneumokoki,meningokoki i rotawirusy za darmo,więc bardzo mnie to cieszy.
Najwyższa pora kończyć z pracą,chyba jedyna zostałaś

Natala-niczym się nie przejmuj,jesteś w ciąży,nosisz pod sercem upragnionego dzidziusia i tylko to się liczy.Nie sądzę,że plus 12 to tragedia,wręcz przeciwnie.
Gosica-dobrze,że już zgoda.Oczywiście same korzyści z tego:wyspałaś się i pizza Cię czeka...mniam
Kristi-mnie się wydaje,że to normalne,w brzuszkach jest tak mało miejsca,że nie wiem gdzie indziej ta pępowina mogłaby się zmieścić.
A my jutro z mężem akcja ruskie pierogi od rana,farsz już zrobiony...Ale mam ochotę...Muszę się najeść przed porodem,bo później muszę uważać z nabiałem,moja Martynka miała skazę białkową,więc jest ryzyko,że Jasiu też może mieć.
Pozdrawiam
- anitka90
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Gosica Ty cwaniaczku ;p a kopnę ją jak tylko urodzi

Kristi spokojnie! do porodu już niedługo
moofka żebyś Ty kobietko sie za wcześnie nie rozpakowała
Natala kurcze, mama zamiast Cię wspierać to dobija. Sama wiem po sobie jak śmieje się czasem do mnie z moich kg dodatkowych to od razu mi sie tak smutno robi

motylek udanej podróży!
Wy planujecie sobie już weekend z męzusiami a mój M jutro jeszcze do pracy na popołudnie idzie (od 14-22)

- jeta
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Dziecko to uwidoczniona miłość.
- Otrzymane podziękowania: 1
Gosica - ale historia! Ciekawe czy któraś z nas nie będzie miała jakiegoś przypadku z porodem... Obyśmy wszystkie szczęśliwie porodziły!
Gosia82 - rozważam dodatkowe szczepienie na rotawirusy i pneumokoki i pewnie się zdecydujemy, ale jeszcze nie przedyskutowane do końca.
Ja już po wizycie. Maluch w pozycji bez zmian - główką do dołu. Wszystko z nim ok. Wymaz pobrany, muszę dostarczyć do laboratorium. Kolejna wizyta za 3 tygodnie.
A tymczasem idę sobie budyń malinowy zrobić i relaksik.
Buziaki mamuśki!
- anitka90
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Kobietki a miałyście robioną cytologie w ciąży? bo ja ostatnio miałam robioną 4 lata temu ;/
- Kristi
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- WhiteBlackberry
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Byłam dzisiaj w Rossmannie kupić miniaturowe rzeczy do szpitala typu pasta do zębów, płyn pod prysznic Biały Jeleń, itd.
A tak w ogóle to mam pytanko na które ni cholery nie znam odpowiedzi i nie mam pojęcia skąd ją uzyskać, a może Wy wiecie?

Otóż chodzi o karmienie maluszka.
No jak nam się dzieci porodzą to co my mamy z nimi robić? Jak karmić? Tzn. ile i czego? Na samym mleku dziecko ma jechać?

- motylek270
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Gosica a ta promocja na pieluchy to nie na jakieś większe rozmiary? Jak ostatnio byłam w Lidlu to widziałam 3 i 4, wiec takie póki co nam niepotrzebne. Dobrze, że wybaczasz mężowi- niech chłopak się nie dręczy dalej. Gosica dostałaś prenumeratę "mamo to ja"? Tam jest artykuł o spacerach w zimie. Bardzo ciekawy. Mowa jest o tym, że po 3 tygodniach od ur. można w zimie dziecko w rożku do wywietrzonego pokoju wnieść w rożku, następnie werandować w wózku prze otwartym oknie i potem dopiero spacery. Wymagania co do pogody tez są podane.
Gosia82 to co piszesz o szczepionkach to warte uwagi, bowiem powiem Wam nie byłam do nich przekonana, ale obecnie dziecko 1,5 roczne mojej sąsiadki leżało w szpitalu na zapalenie płuc i ucha środkowego, i w szpitalu złapało an dodatek gronkowca. To efekt wysłania dziecka do żłobka. Postanowiłam, że naszemu Jasiowi zapodamy wszelkie szczepionki żeby nie było obaw, że go coś dopadnie.
anitka90 ja właśnie u mamy zjadłam naleśniki z serem i musem truskawkowym. Pyszota. Cytologię miałam robioną na początku ciąży- jest zalecanym badaniem. Dziwne, zę Ci nie zrobili. Może powiedz kiedy ostatnio miałaś robioną?
White Twoje mleko będzie zawierało wszystko co potrzebne maluchowi. Na początku dziecko ma żołądek orzecha włoskiego i podczas pierwszych karmień zjada zaledwie dwie łyżeczki mleka, więc bardzo mało. Natomiast karmi się je na żądanie. Średnio co 3 godziny w nocy co 4 lub 5:)
- jeta
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Dziecko to uwidoczniona miłość.
- Otrzymane podziękowania: 1
- WhiteBlackberry
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- anulka27
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- Gosica
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 2

I moja swiezo powrocona zgode z mezem trafil szlag

Jeta mam nadzieje ze az takie ekstremalne przygody nas omina

Anitka90 ja nie mialam cytologi robionej.Wogole wkurza mnie ta moja gin.bo za bardzo lajtowa jest,nie przejmuje sie niczym.W koncu sie wkurze i pojde do innego lekarza,bo kobita przegina
WhiteBlackberry wszedzie pisza ze jak karmi sie piersia, to dzieciatku juz nic innego nie trzeba

Motylek270 tak, czytalam ten artykul.Fajnie ze go zamiescili bo na pewno nam sie ta wiedza przyda

- motylek270
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

dokumenty: dowód osobisty, karta przebiegu ciaży, grupa krwi(oryginał), skierowanie do szpitala (choć niekonieczne), dane teleadresowe przychodni i położnej środowiskowej.
Wyniki badań: grupa krwi(oryginał), posiew z pochwy i odbytu w kierunku GBS, ostatnia morfologia i badanie moczu, USG (ostatnie i czasem potrzebne jest pierwsze), karty informacyjne jeśli byłaś w szpitalu w czasie ciąży lub na coś się leczysz.
Info niezbędne do załozenia dokumentacji medycznej w izbie przyjęć i na sali porodowej: dane osobowe i nr tel. do osoby, którą upoważniasz do info na swój temat; wywiad położniczy: pierwsza miesiaczka, długość i regularność cykli, przebyte ciąże, porody, powikłania po przebytych porodach, hospitalizacje w ciąży; wywiad ogólny- przebyte choroby, operacje, przyjmowane leki, uczulenia na leki (tu będą pytać o wszelki leki, które brałaś w czasie ciąży: witaminy, itp)
Poród: 1-2 koszule rozpinane z przodu(do porodu szpital zapewnia własne koszule), woda do picia z dziubkiem, chusteczki jednorazowe, klapki pod prysznic, 2 duze ciemne ręczniki, mydło(biały jeleń w płynie), landrynki(jeść nic nie wolno- te landrynki mogą Cie ratować), ciekła parafina lub zele porodowe lub żel intymny Durex.
Po porodzie: majtki jednorazowe z siatki, przybory toaletowe, kosmetyczne, wkładki poporodowe duże, papier toaletowy, ręczniki jednorazowe, tantum rosa- saszetki, biustonosz laktacyjny, wkładki laktacyjne, laktator(? nie jest konieczny, ale może się przydać) żelowe kompresy
Dla malucha: kilka pampersów w najmniejszym rozmiarze, rękawiczki niedrapki, mokre chusteczki, maść Bepanthen, ubranka niekonieczne, bo szpital oferuje, a po co masz wieźć do domu florę bakteryjną ze szpitala?, pieluszka tetrowa
Metryka urodzenia dziecka: dowody osobiste rodziców, akt ślubu, wybrane imię

No to tyle. W poniedziałek po zwiedzaniu szpitala podzielę se wrażeniami!