BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 8 miesiąc temu #347628 przez Kasiulka
Znalazłam już! Może rozwieje nasze wątpliwości. Napiszę tu o kilku objawach o których rozmawiałyśmy.

Książka - ciąża instrukcja obsługi,Poznań 2010

Rozdział 7

Plamienie lub "krwawe ślady"
Krwawienie przed porodem pojawia się na skutek zmian w szyjce macicy, która przygotowuje się do rozwarcia. Gdy skurcze przybierają na sile, wygładzając szyjkę macicy, naczynia włosowate zaczynają krwawić, a tym samym powodować plamienie, Wraz ze zwiększającą się intensywnością skurczów, możesz dostrzec parę "krwawych śladów" (dość dramatyczne określenie tego łagodnego objawu). Każdy wysiłek działający na szyjkę macicy może wywołać niewielkie krwawienie (ćwiczenia, stosunek płciowy, a nawet napięcie przy oddawaniu moczu lub stolca. Jeśli nie jesteś pewna, czy takie krwawienie jest normalne,zadzwoń do lekarza.

Wydalanie czopu śluzowego
Gdy szyjka macicy staje się coraz bardziej miękka i zaczyna się rozszerzać, często zdarza się wydalenie czopu śluzowego. Może mieć to postać powolnego wypływania wydzieliny, albo też czop może zostać usunięty w postaci zbitej, grubej grudy. Aż do tej chwili wydzielina miała za zadanie tworzenie bariery w szyjce macicy i była nieustannie produkowana, zwłaszcza gdy zbliżał się termin porodu. Choć wydalenie czopu nie jest oznaką bliskiego porodu-niektóre kobiety wydalają czop śluzowy i przez tygodnie kontynuują ciążę-jest zwykle objawem, że coś zaczyna się dziać.

Ból pleców
Ten objaw może się pojawić, jeśli dziecko ułożone jest twarzą w kierunku twojego brzucha,a nie w kierunku kręgosłupa. Jeśli dziecko nie obróci się w kierunku kręgosłupa, odczujesz coraz większy ból. Możliwe,że będzie Cię też bolało, gdy dziecko wraz z rozpoczęciem skórczów naciskać na kręgosłup.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu #347634 przez blue01
hej:)Koni nawiazujac do tego sluzu z krwia jestem za tym,ze to czop sie oddziela,ja tez tak miewalam we wczesniejszych ciazach i bylo to przewaznie od dwoch tygodni do kilku dni przed porodem,mysle,ze powinnas teraz bardziej na siebie uwazac by dotrwac do bezpiecznego tygodnia,bron Boze nie zamierzam cie straszyc :)

12 lata 8 miesiąc temu #347636 przez Kasiulka
Już tylko 60 dni do porodu! Jak ja się nie mogę doczekać kiedy Zuzia będzie z nami :) Dziś kurier przywiezie wózeczek! :)

12 lata 8 miesiąc temu #347639 przez asia886
kasiulka to fajnie że już wózek będziesz mieć:-) ja wybrałam wózek na alegro(wózek, później spacerówka z tego wozka do tego fotelik i nosidełko za 700zł) tylko że ja się boję teraz wózka zamawiać boję się że coś pójdzie nie pomyśli i chce zamówić wózek gdzieś w czerwcu a termin mam na 10 czerwca:-)

12 lata 8 miesiąc temu #347642 przez Kasiulka
My zamówiliśmy (mimo podobnych obaw) już teraz, bo później ciężko będzie na raz wydać nam tyle pieniędzy. W pierwszych dniach za pewne okaże się,że nie mamy jeszcze miliona rzeczy i wtedy portfel będzie płakał ;/

12 lata 8 miesiąc temu #347694 przez nati.olsztyn
magda__kielce oczywiście, że jest znieczulenie stom. bezpieczne w ciąży...ja dałam się nabrać, że nie ma, po 20 tygodniu jak wypadła mi plomba i poszłam do swojej dawnej dentystki: w dodatku tego zęba wcale mi nie zrobila tylko kazała odrazu rwać, na szczescie sie nie zgodzilam, ale robila mi dwie inne dziurki i to wlasnie bez znieczulenia-masakra (gdzie ja wczesniej w zasadzie nie usiadlam na fotel bez znieczulenia), a jak potem poszlam do innej, poleconej przez siostre, z ta wielką dziurą, to się kobieta za głowę złapała i powiedziala, że są bezpieczne znieczulenia! i że bardziej zaszkodzic dziecku moze ten stres mamy związany z leczeniem bez znieczulenia!,wiec kobietka wyczyscila mi ładnie i zakleiła i po ciąży mam się zgłosić tylko na rtg tego zęba.:)

asia886 Ja planuję używać wielorazówek, może jeszcze nie w szpitalu, ale po wyjściu na pewno, nawet poczyniliśmy już częściowo takowe zakupki, resztę zamówimy na początku maja:)

12 lata 8 miesiąc temu #347763 przez Madeline
Hej kochane, nie martwcie się jakoś damy radę, byle teraz jak najwięcej odpoczywać by nasze maluchy były w nas jak najdłużej. Wczoraj mały wieczorem mnie tak pokopał, nawet w biodra dostawałam, że już później byłam zmęczona tym ciągłym ała, ałć, itp. :) Uwielbiam jak go tak czuję, bo wiem, że wtedy jest wszystko oki :) Byłam tak padnięta, że bez żadnego problemu zasnęłam chyba w 3 minuty :)

12 lata 8 miesiąc temu #347805 przez Koni
Kasiulka dzięki :) Jakbyś mogła to zapytaj jeszcze swojego gina czy powinnam się martwić czy nie. Będę bardzo wdzięczna. Dzisiaj cisza, śluz normalny, żadnych żyłek, brzuch się nie stawia. Eh to był w sumie jeden raz a tak mnie zmartwił i nawet nie można powiedzieć żeby tam było jakieś plamienie tylko żyłki krwi w śluzie i jakoś strasznie dużo tego też nie było. Ja nawet nie mam gdzie tutaj pójść do lekarza żeby się dowiedzieć :(

Co do zębów to ja miałam z 2 miesiące temu niesamowity ból i rozgryzałam w zębach nasiona goździka (przyprawę oczywiście) i ból nie pojawił się do dzisiaj :D

12 lata 8 miesiąc temu #347810 przez Królowa
Kurcze ja zazdroszcze wam dziewczyny jak was dzieciaki kopią tak mocno;p bo mnie moje tylko jakby tam pływa;p nie wiem jak to okreslić jak pytalam mojego gin to powiedział że każda ciąza jest inna i ze wszystko jest ok on tez jest jakis dziwny tez uwaza ze zawsze jest ok , najbardziej to mi żal mojego męża bo on jeszcze nie czuł malego i wiem że jest mu z tym nie za bardzo

12 lata 8 miesiąc temu #347835 przez nati.olsztyn
Królowa a może masz łożysko położone na przedniej stronie macicy, tak jakby od zewnątrz brzuszka? i może Maluch kopie w nie jak w poduszkę i dlatego tak lekko go czujesz?

12 lata 8 miesiąc temu #347837 przez Koni
Rozmawiałam z moim Ginem z PL i zapytałam o ten śluz i powiedział że o ile nie mam częstych skurczy to mam się nie martwić bo na tym etapie ciąży szyjka się rozpulchnia i może pojawić się taki śluz. Powiedział też że jak coś mam sobie wziąć no-spe jakby mi brzuch twardniał ale na razi jest ok i nawet w nocy mnie już ten brzuszek tak nie męczy więc troszkę się uspokoiłam ;) Oby dotrwać do 37 tygodnia :P

12 lata 8 miesiąc temu #347866 przez Królowa
Mam nadzieje nati że jest tak jak mówisz byle z dzieciatkiem było wszystko ok. A jak sie dziewczyny czujecie bo ja jakby mnie kto uderzyl w krocze masakra;/ jak se siąde i mam potem wstać to masakra

12 lata 8 miesiąc temu #347867 przez martynka9996
Cześć dziewczyny

Ja jestem po wizycie u mojego gin i muszę kategorycznie leżeć nie dość że mam krótką szyjkę 12mm to jeszcze dziecko mi sie tak opuściło że podczas normalnego badania można wyczuć główkę :ohmy:

Do tego wczoraj mnie tak podbrzusze bolało ale to chyba właśnie dlatego że maleństwo jest tak nisko. Następną wizytę mam 7 maja i lekarz tylko kręcił głową że jak mi się uda wytrwać to następnej wizyty to juz bedzie dobrze. Naprawdę ciąża a ciąża to jest różnica przy pierwszej nic mi nie było tylko rósł mi brzuszek a teraz to masakra ale dobrze że to już końcówka. Najbardziej to zmartwiony jest mój mąż bo jak poród może być w każdej chwili a on pracuje ponad 30 km od domu i do tego jeździ przewozem pracowniczym wieć może nie mieć czym przyjechać jak by się natychmiast zaczeło.

12 lata 8 miesiąc temu #347879 przez nati.olsztyn
Królowa Mnie dziś Mały straszył od rana bo się łobuz ruszać nie chciał, nawet moje szturchanie niewiele dawało... potem koło południa troszkę pofikał, ale o dziwo dziś jakiś spokojny... pewnie ta pogoda, ja ledwo na oczy patrze to on pewnie też klapnięty...

12 lata 8 miesiąc temu #347882 przez Madeline
Martynka uważaj na siebie i nie wstawaj niepotrzebnie. Teraz jest najważniejsze dziecko!

Ja dziś jakaś wykończona jestem i osłabiona, ledwo mogę chodzić :( I ciągle chce mi się spać, już i tak zrobiłam sobie przed obiednią drzemkę. Ale jestem dziś up...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka