BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 4 miesiąc temu #469540 przez Joanna
a w andrzejki mój mąż ma imieniny, więc 1 grudnia wyprawiamy dla rodzinki :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 miesiąc temu #469552 przez Kasiulka
Czyli same imprezki się szykują :) madeline jak chcesz coś sobie kupić to ogromny wybór jest na stronie zalando :)

Zuzia pierwszy raz od dawna śpi w dzień i znalazłam tego przyczynę- muszę z nią leżeć inaczej jest tylko 5cio minutowka. Co jakiś czas otwiera oko i patrzy czy jestem, jeśli tak to śpi dalej :laugh: strasznie przebiegły ten bobas :laugh: :laugh: :laugh:

12 lata 4 miesiąc temu #469611 przez Joanna
kasiulka my też znaleźliśmy sposób na naszą Alicję, bo też potrafiła zdrzemnąć się przez góra 20 minut :woohoo: jak widzimy, że pociera oczka i marudzi to zabieramy Ją w leżaczku do sypialni, zniżamy roletę aby był półmrok i dziecka nie ma :) w tej chwili śpi od 1,5h :kiss:

12 lata 4 miesiąc temu #469624 przez Madeline
Kasiulka dzieki, zaraz wejde :-*

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #469765 przez Joanna
właśnie przeglądam schemat rozszerzania diety niemowlaków i chyba się pogubiłam... :lol:

jak do tej pory podawałam Alicji marchewkę, jabłuszko i zupkę marchewkową z ryżem a od wczoraj młodą marchewkę z ziemniakiem i dałam Jej też na spróbowanie pół na pół z jabłkiem banana...
teraz widzę w tym schemacie, że banan niby wprowadza się w 8 m-cu, ryż w 7 m-cu, pietruszka w 6 m-cu, ale to wszystko jest niezgodne z produktami w słoiczkach po 4 m-cu...
np. miałam w domu marchewkę po 4 m-cu hipp, gerber oraz bobovita i ta ostatnia miała w składzie ryż, więc nie rozumiem... :side: ale skoro był tam ryż i to nie mało to pociągnęłam i podawałam Alicji marchewkową z ryżem :silly:

mam też w domu zupkę jarzynową, ale zawiera pietruszkę więc będzie na później, banana też chyba już nie podam...za to w 6 m-cu można karmić czarnymi jagodami i dziką różą :blink:
dokupię dynię i już, Ala za niedługo kończy 5 m-cy to będzie jeść zupkę jarzynową :blink:

i tak sobie myślę, że może tutaj chodzi o podanie np. jakiejś konkretnej porcji ryżu czy innego produktu, a nie kilka procent w danej potrawie w słoiczku?

nie chcę przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę, popytam się pediatry na szczepieniu, ale ostatnio jak byłam to mówiła, że z powodzeniem mogę podawać Ali morele, brzoskwinie, banany bo nie uczulają a odpuścić sobie maliny :unsure:
a Wy co o tym sądzicie?

12 lata 4 miesiąc temu #469833 przez Madeline
Joanna moj synus jadl juz zupke jarzynowa. Rowniez mam sloiczki z bananami i jagodami, i osobne z owocami lesnymi, ale jeszcze mu nie podalam.

Czy Wasze maluszki cierpia na zatwardzenie? Bo moj dziubek strasznie cierpi, szczegolnie po ziemniakach. Jedynie pomaga mu masaz brzuszka i trzymanie nozek przy brzuszku, wtedy jak prze to zrobi, dzis byl ogromny placz, ale w koncu jak zrobil przy mojej pomocy , az w dwa pampersy tego bylo tyle, robił wczoraj

12 lata 4 miesiąc temu #469867 przez Joanna
Madeline a z jakiej firmy dawałaś zupkę jarzynową? obecnie co zjada synuś na obiadek? :)

ojej, niedobrze że ma problemy z kupką :( u nas odkąd rozszerzamy dietę nic się nie dzieje, wręcz odwrotnie Ala potrafi zrobić kupkę po każdym posiłku w każdym kolorze :lol: przynajmniej 2 dziennie są, czasem bardziej zbite np. po marchewce a po jabłuszku bardziej wodnista :blink:

12 lata 4 miesiąc temu #469904 przez Madeline
Joanna z Gerbera. On teraz robi mi raz dziennie rano. A jak podam mu samego ziemniaka to ma problem z kupka. Dlatego zdecydowalam, ze narazie mu przestane podawac. A na obiadek dostaje roznie, raz marchewke, raz marchewke z jablkiem, raz same jablko, raz kaszke bananowa. No i dwa razy zjadl zupke jarzynowa i bylo oki.

12 lata 4 miesiąc temu #469914 przez Joanna
Madeline ja mam jarzynową z gerbera i bobovity, ale ta pierwsza jest lepsza składem, hipp'a też jest fajna, ale ma w składzie kalafior, groszek itp. z tym poczekam :)

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #469937 przez Koni
Cześć mamusie :)

Nie mogę się ostatnio ogarnąć żeby zajrzeć na forum a z telefonu ciężko bo Kacper mi zaraz za niego łapie i się nim interesuje :lol:

Co do jedzonka to my próbowaliśmy na razie tylko marchewki, marchewki z ziemniakiem (Madeline nam też zatwardza i Kacperka brzuszek boli) i teraz jemy zupkę marchewkową z ryżem i Kacprowi wszystko smakuje :D Chwilowo daje mu wszystko polskie (choć zbankrutuje tutaj na tych cenach w przeliczeniu jeden słoiczek prawie 8zł :angry: ) bo irlandzkie słoiczki są bardzo rozbudowane w składzie :dry: Na opakowaniu pisze słodki ziemniak a tam jakieś cebule, groszki, brokuły itp. nie mówiąc już o zapachu :huh: Poza tym według naszych polskich tabelek dzieciom wprowadza się produkty stopniowo i mięsko dopiero w 5 miesiącu a tutaj od razu się praktycznie mięso wprowadza i są takie mieszanki że hej!

W ciąż czekam na wiadomość o wynikach testów na alergie i kontakt dietetyka ze mną i jak na razie cisza ale lekarz mówił że do tygodnia mogą czekać na wynik więc pewnie dietetyk się z nami skontaktuje jak już będą wyniki testu.

W ogóle muszę złożyć nowe papiery o naszą kartę medyczną (tutaj opieka jest w pełni płatna chyba że masz niskie dochody to Ci się należy karta medyczna) bo my mamy tylko na wizyty do lekarza bo na pełną opiekę się nie kwalifikowaliśmy a jak nam przyznają pełną lub mogą przyznać tylko Kacperkowi ze względu na zapotrzebowanie na specjalne mleczko to wtedy za jedno mleko będziemy płacić tylko 50 centów a nie aż 12€ za puszeczkę 400g tak więc w przyszłym tygodniu kompletuje papiery bo muszę iść do lekarza i wysyłam bo pewnie sobie troszkę poczekamy ale może akurat zdążą przed moim powrotem do pracy i nie zbankrutuje na mleku :unsure:

Dziewczyny a jak wy podajecie te kaszki to razem z nowymi słoiczkami czy jak? Bo ja bym mu zrobiła na tym mleczku co w szpitalu dostaliśmy ale mam malinową i bananową i boje się żeby go nie uczuliła a mówią że jeden słoiczek na tydzień :dry:

nataleczka bidulo aż 6 kamieni! Dobrze że już po wszystkim a jutro już pewnie będziesz się lepiej czuła :kiss: A zdjęcie się nie wgrało :(

Co kupujecie maluszkom na święta?
Ja mam już 3 prezenty :P Tzn. 2 kupione i wiem że jeszcze jeden kupię i jeden z nich będzie na mikołaja a 2 na święta :)

A kupiliśmy mu

i

i jeszcze bym chciała mu kupić

Kierownice najprawdopodobniej dostanie na mikołaja bo jest duża więc nie będziemy się z nią wozić do Polski :)

A właśnie jeszcze tylko miesiąc i do domku!!!! :lol:

To się rozpisałam idę się myć i może poczytam jeszcze z 30min jakąś książkę bo strasznie mi tego brakuje a dzisiaj kupiłam sobie lampkę do czytania to małemu nie będę przeszkadzać!

12 lata 4 miesiąc temu #469970 przez chłopek
koni kierownica super,z garnuszkiem bym sie wstrzymala jeszcze bo za mały jest mój ksawcio dopiero po roku zaczal sie takimi bawić chodzi mi o to ze wtedy wiedzial jak wrzucac klocki w otwory.
ja dałanm raz kasze brzoskwiniowa i mi sebka uczulilo

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #469974 przez Madeline
Hej kochane. My juz obudzeni i sobie gaworzymy, zaraz butla i wstajemy z lozka :-)

Tak jak wieczorem zrobil przy mojej pomocy tak teraz rano zrobil juz sam.

Koni super prezenty, my kupujemy malemu fotelik do samochodu i jakas zabawke, niestety teraz ciezko stoimy z finansami.

Dzis jade do mojej nowej oddzialowej porozmawiac o powrocie i musze jakies nowe dokumenty popodpisywac, denerwuje sie strasznie, bo zostalysmy sobie tylko przedstawione i nie rozmawialysmy jeszcze. Nie wiem jaka jest... Podobno powiedziala, ze nas opiekunek jest za dużo (a jest 4 na oddzial, tamtej taka ilosc odpowiadala) i chyba zwolni jedna lub dwie, dlatego juz obserwuje prace tamtych a jak wroce to moja. Bardzo sie denerwuje, bo mam umowe na stale, ale przeciez to wcale nie zobowiazuje, tym bardziej, ze ja wracam po rocznej przerwie, moge isc pierwsza na odstrzal. A jak ja strace prace to nie wiem za co bedziemy zyc. Ehh... Az sie trzese z nerwow...

12 lata 4 miesiąc temu #470066 przez Koni
Cześć mamusie :)

Ja właśnie zjadam sniadanko a Kacper swojego gryzaka ;)

Co do prezentów to dziękuje mnie też się podobają :P

chlopek mówisz że garnuszek później? Hm mi się on strasznie podoba i najwyżej jak się nie będzie teraz bawił to będzie miał na później ;) a kierownica jest super bo można ją przymocowac do wózka, lezaczka itp.

Madeline nie stresuj się bo będzie dobrze! Pracy nie stracisz a tak tylko będziesz miała święta do kitu i Olek będzie nerwowy! Wiem że to ciężko ale musisz myśleć pozytywnie!

A co myślicie o tej zabawce m.ceneo.pl/produkt,zdjecie,8449033,1.html ? Jest u nas teraz na promocji za 10€ więc się opłaca i nie wiem czy ją kupić ;)

12 lata 4 miesiąc temu #470070 przez nataleczka_92
Hej mamusie ja czekam na mezulka i o 12 wychodze;) juz sie nie moge doczekac,tylko obawiam sie jak ja wejde na te nasze trzecie pietro.

Koni ta zabawka super. To ta hula kula tak??? Czytalam ze jest super dla takich malych dzieci jak raczkuja szczegolnie

12 lata 4 miesiąc temu #470076 przez Koni
nataleczka super że tak szybko wychodzisz :)
A co do zabawki to właśnie jest ta i czytałam że to jest dobre do nauki raczkowania i się.teraz zastanawiam czy mu wziąć :unsure:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka