- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie luty 2013 !
Mamusie luty 2013 !
- Pliszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- xpatiiix3
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Marcel 19.02.13 Nela 03.10.14 i Livia 20.04.2016
Sylwia no na razie przybiera mało ale zawsze coś
Ola my juz po.
Michasia czasem w domu tylko okulary a tak soczewki nosze Mialam 6 I 4.5
Dominia Igul bosko wyglada
Pliszka mój też bardzo posmakował się w jablkowej Nestle. No i morelowa
Wszystkie dzieciaczki śliczne <3
My juz w domku hmm przepuklina przy pachwinie jest mam obserwowac za miesiac ma kontrol jezeli będzie go boleć i powiększy się to szybciej na wizytę i będą działać.??? Także zobaczymy co tam będzie z tym.. Na razie kazał się nie denerwować i obserwować
Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]
- chomiczka
- Wylogowany
- gadatliwa
My dziś idziemy na szczepienie 2 dawka Hexy. Cieszyłam się że mały dobrze znosi szczepienia a dziś przeczytałam że reakcje mogą być nawet dopiero przy 4 dawce ;/ internet dla kobiet w ciąży i młodych matek powinien być ocenzurowany i wszystkie tego typu informacje niedostępne
Lidzia cudowna, ma takie wielkie oczka
Dominia Twój bombelek śliczniusi, przypomina mi trochę mojego Olka, też buzia taka okrągła Powiem Ci że Ig też długaśny jest
SylwiaBartuś uroczy - ma takie rumieńce słodkie, i faktycznie wygląda na długiego
Powiem wam że nasze dzieciaczki sa najpiękniejsze na świecie chyba nie ma drugiego takiego forum z taką ilością słodyczy
Dominia mój też przyjmuję identyczną postawę w wózku tzw. "na luzaka"
My wczoraj trzeci dzień z rzędu byliśmy na spacerze 10 km!!!! jak wracam do domu to nogi mi odpadają i nie mam siły na nic i trochę się podłamałam bo nie mam już siły na chodakowską. Od kilku dni nie ćwiczyłam muszę się wziąć w garść.
aganobla u nas się nie sprawdziła krówka, Oluś woli zwykłą pieluszkę. Za dużo tych metek i mają ostre krawędzie, za każdym razem jak się nią bawi to go w oczka kłują te końce i płacz jest. Na razie mu jej nie daje, rozważam też wycięcie większości tych meteK. Jeszcze sobie oko wydłubie tym.
- Satine0
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Chomiczka Spokojnie My jesteśmy już po 3 dawkach, teraz następna po skończonym roku
Widzę temat zębów. Ja miesiąc temu zdjęłam aparat... ale przed miałam zgrozę
Hehe no to ile nas w końcu idzie na wesela w sierpniu? a może to jedno i to samo? hahah
Śliczne dzieciaczki
U nas od rana deszcz. Z Maryśką po 11 wyszłyśmy z łóżka. Tz ja wyszłam bo ona dalej tam fika Czekam na kuriera z garnkami bo taki prezent dajemy na ślub.
- sylwia1986
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ano Bartek długaśny, taka glizdka
Igusiu łap buziaczki Dominia mam bardzo podobną wadę wzroku jak Ty.
Olusiu ale smakowita ta kaszka, mniam, mniam
Pati jedno zmartwienie mniej
Chomiczka wow, 10 km, super. To Twój Oluś jak i Oluś Pliszki, mali podróżnicy rosną
Satine hehe ale byłyby jaja jakby faktycznie któreś z mamuś spotkały się na jednym weselu
- ola85
- Wylogowany
- gadatliwa
Sylwia - świetnie to ujęłaś A Bartusia to bym nie poznała Taki długi na zdjęciu wyszedł Jak prawdziwy mężczyzna
Dominia - faktycznie ten meszek na główce ma super Kiedyś miała dłuższe włoski i ciemniejsze, ale potem wypadły i ma takie milutkie
Ślicznie Iguś w spacerówce wygląda To widzę po zdjęciach że wszystkie dzieciaczki lubią trzymać nóżki na tej bariereczce
Pliszka - haha faktycznie takie wyszły, nie wiem czemu ale jej na zdjęciach takie oczka wychodzą W rzeczywistości ma takie okrągłe oczka
Oluś najlepszą reklamą dla kaszki
Pati - czyli to jednak przepuklina, oby nie trzeba było operować
Chomiczka - powodzenia na szczepieniu u nas przy każdej z trzech dawek było ok
piękny spacer Wam się udał
- buziaczek18
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- xpatiiix3
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
...
Aniołek [*]
- dominia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 15.02.2013 Moje życie stało się piękniejsze <3
- xpatiiix3
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
...
Aniołek [*]
- chomiczka
- Wylogowany
- gadatliwa
Problem ten dotyczy kilkorga maluchów na 100 noworodków, co trzeci z nich jest wcześniakiem. Kiedy dziecko płacze, krzyczy, robi kupkę lub ma gazy, ciśnienie w jamie brzusznej rośnie, a wtedy fragment jelita (u dziewczynek czasem jajnik) może uwypuklić się pod skórą.
PACHWINOWA
Jama brzuszna jest od środka wyścielona otrzewną - błoną, która otacza narządy wewnętrzne. U dziecka w łonie matki jej wypustka wnika do kanału pachwinowego - przypomina palec gumowej rękawiczki, który - zanim maluch przyjdzie na świat - powinien ulec sklejeniu, a potem zarosnąć. Ale, niestety, nie zawsze tak jest.
Przepuklina pachwinowa występuje zwykle tylko po jednej stronie i aż sześć razy częściej u chłopców niż u dziewczynek. U nich bowiem kanał pachwinowy jest szerszy (musi się w nim zmieścić nasieniowód oraz liczne naczynia krwionośne, nerwy i mięsień utrzymujący jądro), a przez to łatwiej może się tam przedostać fragment jelita.
Przepuklina pachwinowa nie zawsze wygląda tak samo. Czasami jej pierwszym sygnałem jest powiększenie moszny, kiedy indziej w okolicy pachwiny pojawia się wypukłość. U niektórych dzieci może się ona utrzymywać stale, u innych tylko przy wysiłku (podczas płaczu, przy wypróżnieniu), po czym znika.
Przepuklina rzadko sprawia ból, ale bywa, że maluch z jej powodu płacze, napina się, czasem ma wymioty. Dopóki jednak daje się ją odprowadzić, czyli bez trudu wepchnąć do środka, nie jest groźna. Niebezpieczne jest dopiero tzw. uwięźnięcie przepukliny (patrz ramka).
Jeżeli zauważysz u dziecka obrzęk moszny albo wypukłość czy guz w okolicach pachwiny, poradź się chirurga (możesz nawet pojechać na izbę przyjęć do szpitala, w którym jest oddział chirurgii dziecięcej). Lekarz obejrzy malucha i jeśli stwierdzi, że to przepuklina, odprowadzi ją. Pokaże ci także, jak możesz to zrobić samodzielnie następnym razem. U dzieci najlepiej odprowadzać przepuklinę w czasie kąpieli w ciepłej wodzie.
Warto także zapytać lekarza, jak pielęgnować malucha z przepukliną i na co zwracać szczególną uwagę. Ponieważ problem nasila się np. przy kłopotach z wypróżnieniem, być może lekarz zaleci karmiącej mamie specjalną dietę, a maluchowi preparat antykolkowy.
Przepuklina pachwinowa zwykle wymaga leczenia operacyjnego, ale decyzję o terminie zabiegu podejmuje lekarz, uwzględniając wiek dziecka i wielkość przepukliny. Zazwyczaj nie przeprowadza się go u dzieci poniżej 3. miesiąca życia, chyba że zajdzie taka konieczność. Natychmiastowy zabieg wykonuje się, jeżeli przepuklina nie daje się odprowadzić. W takim wypadku nie wolno zwlekać, tylko czym prędzej jechać do szpitala.
- xpatiiix3
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
...
Aniołek [*]
- chomiczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- Marusha
- Wylogowany
- pierwsze słowa
my dzisiaj ziemniaczek nie smakowało ;/ aż się trząchała później wrzucę filmik
teraz śpi....
ja mam ostatnią dawkę wzw za trzy tyg i chcę szczepić na pneumo, szczepiłyście? trochę się boję ale po zwykłych mała nie miała żadnych objawów więc może i te przejdzie gładko
dzieciaki na zdjęciach jak modele z reklam
patii podobno u takich maluchów przepuklina się robi bo mało na brzuchu dziecko jest ;/ ale czy to prawda to nie wiem
chomiczka Ty jeszcze myślisz o ćwiczeniach po 10km spacerze?? jakiś cyborg z Ciebie czy co? ja po 5ciu nie mam siły wejść z małą i wózkiem na drugie piętro
Satine ja idę na dwa weselicha 3go sierpnia w Kołczygłowach 24go koło Białogardu
w końcu się wypogodziło
- ola85
- Wylogowany
- gadatliwa
Pati - trudna sprawa... Ale ten lekarz Wam coś konkretnego doradził?