BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

10 lata 10 miesiąc temu #821997 przez princess
Jadziu mleko krowie różni się składem od kobiecego i nie jest odpowiednie dla dzieci (dla dorosłych również). Specjaliści zalecają podawanie mleka modyfikowanego w pierwszych latach życia. Kozie jest bardziej zbliżone do ludzkiego i sumie można spróbować, może dziecko zaakceptuje jego specyficzny smak i w przyszłości, zamiast krowiego będzie woleć kozie. Moje zdanie jest takie, jak najmniej krowiego mleka w diecie. Niestety jako niemowlę byłam karmiona krowim mlekiem, od 3 miesiąca życia :( lekarz tak zalecił, ciemnota wtedy była. Podawanie krowiego mleka to wygoda, dostępne w każdym sklepie, tanie, wystarczy wlać do butelki i podgrzać - pewnie to przesądza o jego wyborze u większośc rodziców.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #822003 przez Monia_T
Spożywanie mleka krowiego odradzają wyłącznie wegetarianie. W mleku modyfikowanym również jest mleko krowie.

Ja jak odstawię od piersi przejdę na mleko krowie, co prawda jeszcze to potrwa zanim skończymy przygodę z cycusiem :) Kinia karmiona piersią 14 miesięcy później karmiona zwykłym krowim mlekiem 3,2% i zdrowa, silna bez alergii wyrosła :)
Ja nie piję mleka w ogóle i też żyję :silly:

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

10 lata 10 miesiąc temu #822006 przez Satine0
Moja tam mleka samego nie pije :) Ale budyn czy kaszkę gotuje jej na mleku krowim i żyje ;-)

10 lata 10 miesiąc temu #822008 przez Monia_T
Kinia też nie lubiła samego mleka, ale z kakaem, inką to bardzo. I w przetworach jadła. Za to teraz pije mleko litrami, samo bez dodatków :P
Jak Iga polubi to dostanie, jak nie to jej zmuszać nie będę. MM w każdym razie nie dam...;)

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

10 lata 10 miesiąc temu #822013 przez princess
Satine ja parę razy małemu zrobiłam budyń z torebki na mleku krowim i też żyje :) Głównie robię mu budyń naturalny na mm.

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #822022 przez Suzi
hej :)

Melduję się, jak zwykle nocą :silly:

Ola, tak , Mikuś uczulony na bialka mleka, mysle, ze rowniez na bialko jaja oraz na niektore owoce, na pewno na surowe jabłko, ostatnio dostał kawaleczek do siateczki i od dwoch dni wyglada jak upiór :( :( :( gruszki i brzoskwinie tez mu nie slużą, i winogrona, nawet w formie soku. Juz boję mu sie cokolwiek nowego wprowadzić, bo ledwo zejdzie jedna wysypka, to sie obsypuje na nowo, ehhhhh życie alergika :( dlatego poki co diete ma raczej monotonną :huh:

pliszka dzis bylam po raz pierwszy na zumbie, jak dla mnie -porażka :( .nie same zajęcia oczywiście tylko ja :P , jestem upośledzona ruchowo najwyrażniej, bo ogarnąc te wszystkie ruchy i kroki to był jakiś kosmos dla mnie. Nie wiem czy 1/4 tych wszystkich ukladow załapalam, więc siara i klops. Skoordynowac rece z nogami i jeszcze w tym szaleńczym tempie, a tu jeszcze prZydaloby się "wyluzowane"ciało zachować- nieosiągalne, więc po pierwszej przymiarce jestem podlamana. Zdecydowanie lepiej ogarniam to TBC, jest jakies bardziej ustabilizowane i przewidywalne, albo jestem za stara, albo ta zumba wymaga dłuższego ćwiczenia, zeby to ogarnąć i jeszcze czerpać z tego przyjemność :dry:
Dolączylam do istniejącej grupy, więc inni nie byli tacy kiepscy jak ja.
Moze na korepetycje do Ciebie sie zapisze? :silly:

katarinka, ja jestem jedynaczką a z moimi rodzicami NIGDY bym sie dobrowolnie nie zdecydowala mieszkać, są wyjątkowo trudni we wspolzyciu, i rez szczegolnie ojciec. nawet tuz po slubie ( dawnodawno temu :silly: ) jak czekalismy na wlasne m i przez poltora roku trzeba było gdzies przemieszkać, to bez wahania poszlam do teściow, choc nie było malinowo, to myślę ze z moimi rodzicami to byśmy miesiąca ńie wytrzymali :P

No cos mialam chyba jeszcze napisac, ale mi ten Niemiec z glowy wydmuchał :P

To dobranoc :kiss:

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #822027 przez jadziatopol
dzieki dziewczyny za odp. w sprawie mleka :)
Suzi no witam...witam nocna pora :cheer: :) z ta zumba to ci powiem kochana,ze ja tez nie ogarniam . I to nie wynik braku kondycji czy niezbornosci :blink: ruchowej czy tez wieku ....ja po prostu nie lubie zumby. Bylam kilka razy i wogole ale to wogole mnie to nie bawi. Nie lubie takich rytmow. Co innego afrykanski taniec. Sprobuj kiedys. Jest prosty a spalanie jest spore. Kiedys jezdzilam z kolezanka na warsztaty afrykanskiego tanca. Mega fajna zabawa :) ale tez nie kazdy lubi. Trzeba sobie wybrac cos dla siebie. TBC jest jak najbardziej ok. Dzisiaj bylam 2 razy na silowni i czuje ze zyje!!!!!!!! 115 minut na rowerku, 20 minut na steperze,bieznia okolo 20 minut plus atlas i brzuchy :silly: oszaleje zaraz z nadmiaru energii :cheer: :silly: Bartek moj mowi,ze juz calkiem oszalalam. Ale jak tu nie oszalec jak sasiedzi dookola mowia ,ze jestem SKINNY!!! :cheer: hahahha.....do skinny to mi daleko jeszcze ale w normach amerykanskich moze jestem skinny.W pl normach to dalej jestem wieprzek :P Nie przypuszczalam,ze kiedykolwiek w swoim zyciu uslysze ze jestem skinny :cheer: wiec doladowalam baterie i fruwam na silownie non stop,zeby byc bardziej skinny :lol: :blink: :blink: smieszni ci amerykanie ....lubie ich coraz bardziej LOL :cheer:

[/url]

10 lata 10 miesiąc temu #822074 przez Paulaaa
Cześć ciotki :)

Jak dobrze, że już czwartek. Jutro Oli ma wolne od szkoły, mam zamiar się wyspać!

Pati gratuluję wyników egzaminu. :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Katarinka dacie radę. :)

Alinka przykro mi z powodu mamy :(

Aga oby tak dalej :blink:

Jadzia moja Ami je budyń na krowim. :blink: Tak do picia to dostanie dopiero po drugim roku życia, teraz mm jednak.
Oliwia krowie pije litrami(po ojcu to ma, bo ja nie lubie :silly: ), ale ona ma 5 lat :blink:

Normalnie jestem bez energii. Mała śpi, znowu sobie drzemki poprzestawia :evil:

Miłego dnia

10 lata 10 miesiąc temu #822097 przez drzyzgunia
Witammmm w ten zimowy poranek :) śnieguuu u nas co nie miara :)

Moje dziecie po wczoraszej drzemce o 18:40-19:40 buszowało do 23 a jak spróbowałam go odłożyć do łóżeczka to się po 10 minutach obudził ;/ ale zasneliśmy na szczęście szkoda że gad tak się rozpychał w NASZYM łóżku, ze dzisiaj połamane mam wszystkie starcze gnaty :(
Patii gratuluje wyników egzaminu :) Oby tak dalej :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Jadzia mój je budyń na mleku krowim i tak jak Paula póki co jest na mm jak długo zobaczymy w praniu ale na pewno 1,5 do 2 lat :)

Princessa co do roczku to my wyprawiamy je w domu ma być najblższa rodzina ok 21 osób ale znając moją rodzinkę to i tak ich ilość zredukuje się do 14-16 jak nie mniej:P Wczoraj była teściowa niby nie zadowolona z ilości gości menu całego wygladu roczku :P powiedziała do S że sobie ze mną pogada :) :) i co wczoraj przyjechała i coooo i nic :) a a tak czekałam na konfrontacje kurcze moje Pierwsze dziecie kończy roczek a ja nie mogę mu go wyprawić booo cooo???

Musze kończyć mój szogun upomina się o uwagę a ostatnim razem jak chciałam dokończyć notkę to poprostu zamknął mi mozille :P :P :P :P

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #822261 przez [email protected]
Hej :) Kolejna piękna noc :lol: nie wiem czy to ma znaczenie ale chodzi spać o 22.30-23 i śpi do 7-7.30 może nie potrzebuję tyle godz snu co wcześniej i lepiej mu się śpi teraz :) Mamy 2 jedynki na dole i dzisiaj pierwszy raz czyściliśmy ząbki,podobało mu się :)

Jadzia ja nie wiem co z tym mlekiem :unsure: na razie cycuś a później zobaczymy :) w domu mam mm ale wypił tylko raz 20 ml i to by było na tyle ;) cwana bestia :blink: w mojej rodzinie żadne dziecko koziego mleka nie chciało i wcale się nie dziwie,dla mnie jest okropne :P

Pati

10 lata 10 miesiąc temu #822263 przez Suzi
witajcie :)

jadziu, no uffff, pocieszyłaś mnie, ze nie ja jedna niekompatybilna z zumbą jestem, bo Pliszka tak zachwalała, ze sie napalilam a tu wyszło wielkie rozczarowanie narazie. Ale mysle, ze cos z synchronizacją ruchową i tak u mnie szwankuje, no bo zeby az tak nie nadążać??? :P
No ale gdybyśmy wszyscy to samo lubili i w tym samym byli dobrzy to byłoby nudno, nie? :silly:
Trzeba sie jaos pocieszać :lol:
A tak w ogole to dzialasz na wyobrażnie tym SKINNY :lol: :silly: :blink: :side: juz nawet bylam w basemencie odwiedzić moj stacjonarny rowerek :lol: , pogadalam narazie do niego, kontaktu skin-to-skin narazie nie było, ale........kto to wie co czas przyniesie, jeszcze ze dwa Twoje posty z osiagnieciami i magicznym slowem "SKINNY" i moze nawiążemy z rowerkiem intymną relację??? :silly: :lol: :silly: :lol:

Co do krowiego mleka to ja sie nie wypowiadam, bo jak wiecie mam alergika, wiec odpada. Powiem tylko, ze z moich obserwacji wynika, ze zaszkodzić krowim mlekiem mozna dziecku z pewnościa i to moze wyjśc dopiero po latach! Wlasnie po wieeelu latach zapijania sie mlekiem od malego moja crka nabawila sie nietolerancji laktozy. A "stara" juz jest jak wiecie :silly: . Miala straszne wzdecia i boleści każdorazowo po spożyciu jakiegokolwiek produktu zawierającego krowie mleko bądz będące nim samym . Godzinami potrafiłynją te strasznie bolące wzdęcia trzymać i nie pomagaly zadne espumisany, ulgixy, ziołka typu koper włoski czy mięta, czasem pomagala nospa forte z pyralginą. I ja zaproponowalam w koncu odstawienie mleka, bo cos mnie tknęlo, ze to moze być to no i jak ręką odjął. Wiec ja od mleka krowiego t rzymalabym jednak dzieci z daleka jak najdlużej. Ona dostawala mleko bardzo wczesnie, byla na mm od 3 miesiąca zycia a od roczku juz napewno pila zwykle, no tak to wtedy bylo (juz 20 lat temu) no a teraz wyszło.....

Cdn, ksieciunio wzywa

10 lata 10 miesiąc temu #822282 przez ola85
My po spacerze, śliczności śpi, a ja popijam soczek i zaglądam do Was :)
My wczoraj mieliśmy dzień idealny. Lidzia wstała koło 7, ale dzięki temu miała 2 krótkie drzemki w ciągu dnia i poszła pięknie spać o 21. Na kolędzie była przefajna, na początku tuliła się do mnie, a potem już normalnie "biegała" między mną a babcią :) Nawet trochę gadała, bo wcześniej zawsze przy obcych była mało rozmowna. W ogóle to humor miała wczoraj rewelacyjny i co najważniejsze ładnie zjadła :ohmy: a to już u mojego dziecka prawdziwy szok. Nocka z krótkimi pobudkami na cycusia co 3h także ok.

Aganobla - oj, ja niestety myślę że jak pójdzie kolejny ząbek to znowu się pogorszy, ale oby tak zostało :lol: A macie jakąś specjalną szczoteczkę?
Jadziu - ja myślę że jeśli dziecko nie jest uczulone na białko mleka krowiego i dobrze trawi mleko, to jak najbardziej może być krowie. U nas Lidzia jest uczulona, czytałam że u 9 na 10 dzieci to przechodzi po 3 roku życia, jak będzie zobaczymy.
Princess - ja myślę że z tym mlekiem modyfikowanym to jest trochę chwyt marketingowy :silly: Oczywiście to jasne że dla niemowlaka to ogromna różnica, ale też prawda jest taka że mleko krowie, kozie i modyfikowane zawierają te same białka mleka i tak samo uczulają.
Monia - ja tak jak Ty żyję prawie bez mleka i obie karmimy i dajemy radę :) Ale przetwory mleczne lubię (sery, bo za jogurtami też nie przepadam), także wolałabym żeby Lidzia tez mogła ich spróbować
Suzi - kurczę to rzeczywiście z tą dietą Mikusia nieciekawie... Lidzia tylko na białka mleka. Myślałam o tym mleku dla alergików, ale boję się że to sama chemia, no bo jak mleko bez białek mleka, to z czym? :P
Paulaaa - haha wyspać się... ciekawe co dziewczynki na to :silly:
Drzyzgunia - ja biorę małą nad ranem do łóżka to potrafi położyć się w poprzek, a że jest już całkiem długa... :silly:
Suzi - jeszcze wracając do mleka, to ja miałam podobnie jak Twoja córka, tylko ja uważam że tak to się dzieje że ludzie po prostu w wiekiem przestają tolerować laktozę i potraktowałam to jako fizjologię i z mleka w czystej postaci zrezygnowałam. Za to mój M. wypija co dzień 1,5l mleka i też żyję :lol: A jak kiedyś przy jakiejś imprezie miał robione badanie na osteoporozę (było dla chętnych) to lekarz powiedział że jeszcze nie widział by ktoś miał tak dobrze uwapnione kości, bo w dzisiejszych czasach to tak rzadkie.

10 lata 10 miesiąc temu #822292 przez [email protected]
Ola szczoteczkę mamy silikonową,można nią masować dziąsła :) pewnie masz rację z ząbkami, widzę białe dziąsła w miejscu trójek,dziwne bo nawet górnych jedynek nie ma

10 lata 10 miesiąc temu #822363 przez sylwia1986
Pati - w teście ciążowym z moczu oznaczana jest HCG która składa się z jednostki alfa i beta, a z krwi oznaczana jest beta hcg. Przy problemach z tarczycą, głównie immunologicznych występuje interferencja jednostki alfa która mogła zafałszować wynik z moczu. To narazie tyle, postaram się Was nadrobić wieczorkiem.

10 lata 10 miesiąc temu #822365 przez Alina2408
jadziu kiedys nie bylo innego mleka wiec nie ma co sie dziwic ze w ktoryms momencie przechodzi sie na zwykle mleko my jestetsmy na cycusiu ale dobudyniu czy innych rzeczy dodajemy zwykle krowie mleko...

suzi porozmawiaj z alergologiem bo moze male ilosci pozwola przezwyciezyc alergie ale nie wiem czy teraz jest to odpowiedni moment...

ja wam dziewczyny zazdroszcze mozliwosci chodzenia na cwiczenia bo ja ani opieki dla malej nie mam nawet na godzine dziennie ani zadnej silowni czy basenu... wiec dupa wciaz taka sama...

u nas nocka niewisole jakis problem z piedusiami i mala sie troche przy nich budzila bidulka...

moj lobuz namietnie sciaga rekawiczki na spacerze i marzna jej raczki no jakis zimnolubek mi rosnie spi w samym bodziaku i najlepiej chcialaby spac bez przykrycia okrywam ja tylko pieluszka flanelowa to sie wtedy nie rozkopuje... dzis bawiac sie telefonem moim zadzwonila do mojej bratowej i nawet sobie pogadaly...

...nie oddam Cię nikomu...

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka