BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 3 miesiąc temu #428135 przez bananamana
justyna84 akurat w przypadku tej kolezanki nie uwazalam ze to nie moja sprawa ze wzgledu na relacje nas laczace :) a w coli znajduje sie duza ilosc kofeiny co niekorzystnie wplywa na nienarodzone dziecko, ale i owszem masz racje kazdy robi jak uwaza dlatego dluzej z nia nie walczylam a i tak robila po swojemu w zycie nikomu z butami nigdy nie wchodzilam i daleko mi do tego ale jak juz wyzej napisalam to byl przypadek wyjatkowy w szczegoly sie wdawac nie bede :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #428138 przez kasia123m
Aniajulia a magnez lykasz?masz magnez w domu.mozesz brac nawet 3 razy 1 tabletke.ja na twardnienie i stawianie sie brzucha magnez mialam nawet po 6 dziennie.i lez.nie wstawaj jak niemusisz.a jakby Cie bardzo brzuch bolal to wez nospe.

Powiem Wam ze takie co pija pala w czasie ciazy,wogole niedbaja bo zawsze rodza zdrowe dzieci.

Mrufka sliczne ciuszki.a te bluzeczki.kurde zeby u mnie sie potwierdzila ta cora.juz niecale dwa tyg do wizyty.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428139 przez DOMI
Ja też uważam,że picie alkoholu i palenie w ciąży to przesada ale przesadą w mojej opinii jest również obsesyjnie rezygnowanie ze wszystkich przyjemności.Ja piję jedną kawę dziennie i jak mam ochotę na colę to też szklaneczkę wypiję.

12 lata 3 miesiąc temu #428140 przez princess
Justyna, cola zawiera kofeinę, która zwiększa ryzyko poronienia, podwyższa ciśnienie, które może powodować odklejenie się łożyska, niedotlenienie płodu, stan przedrzucawkowy. Kofeina ogranicza również wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, a te dwa ostatnie są nam niezbędne. Poza tym nieukształtowana w pełni wątroba dziecka nie potrafi sobie poradzić z przetworzeniem kofeiny i jest ciągle pobudzone, może też mieć wpływ na hormon wzrostu. Moim skromnym zdaniem trzeba uświadamiać takie osoby. Tylu ludzi walczy z aborcją, przemocą, molestowaniem, ale nie mówi się o truciu swoich dzieci i narażaniu ich na wrodzone wady i szereg chorób takich jak cukrzyca, astma, problemy sercowe - bo to właśnie są częste następstwa palenia w ciąży. Tacy rodzice powinni odpowiadać karnie za wywołanie uszczerbku na zdrowiu lub trwałego kalectwa.

12 lata 3 miesiąc temu #428142 przez bananamana
Ja tez napisałam wczesniej ze nie mowie tutaj o szklance coli na smaka a o 2l dziennie a to chyba duzo różnica :)
princess absolutna racja :)

12 lata 3 miesiąc temu #428145 przez gabilee
DOMI to już Twój synek wszedł w wiek żywiołowości i rozrabiania :) wiem, że serce
Ci pęka jak nie możesz go na ręce wziąć albo inne rzeczy , no ale robisz to dla drugiego dziecka :) do lutego czas szybko minie :*

aniajulia ja bym posłuchała twojego gina i pojechała na izbę przyjęć możesz odmówić hospitalizacji i leżeć w domku , a jak cię zbadają i zrobią usg to ich obowiązek jak nie będą chcieli to się tego domagaj , że przyjechałaś tu po pomoc a jak nie będzie chcieli cię zbadać powiedz , że chcesz to na piśmie i dalej wyciągniesz konsekwencje , :) przeważnie to działa :)

mi lekarz powiedział,że instynkt macierzyński podpowie mi czy to ruchy synka czy przelewanie w jelitach i mam być spokojna , bo ruchy można poczuć nawet dopiero po 20 tyg. ciaży.

marlena życzę świetnej zabawy , trochę do ludzi zawsze lepiej robi :)

michasia fajnie mieć znajomą też w ciązy zawsze można sie wymienic spostrzezeniami :) bo ja w ciazy moglabym o niej tylko rozmawiac haha :) miłego spotkania życzę :)

chomiczka też myślałam , że ciązę przechodzi sie podobnie tak jak przechodzila wlasna matka, ale teraz stwierdzam , ze to nie prawda ! moja mama urodzila nas 4 zadnych problemow w ciazy no moze zyganko :P a po za tym nic , a ja? same wiecie :(

andzia lez i odpoczywaj . ja uwazam tak jak moj lekarz czasem lepiej wziac leki jezeli jest cos czego nie da sie dlugo wyleczyc domowymi sposobami , bo moze byc to grozniejse dla dziecka jak jakas bakteria przeodzi sie w paskudnego wirusa ...

mrufka śliczne zdobycze :) tez musze kupic buty jakies ogolnie mam ich pełno , bo to moja mania , ale chce ladnie wygladac w ciazy a nie jak ofiara , zawsze o siebie dbalam i o ubior tez wiec ciaza nie jest pretekstem do tego , zeby chodzic w byle jakich ciuchach :)
duży masz już brzuszek :) ładny symetryczny :)

princess uwazam tak jak ty , w ciazy mozna zapomniec o sobie trzeba myslec o dziecku o jego zdrowiu w lonie i na przyszlosc :) a to , ze dzieci mimo wszystko rodza sie zdrowe nie znaczy , ze pozniej nie beda mialy problemow ze zdrowiem albo koncentracja nauka i rozwojem ...

justyna ja uwazam , ze powinno sie lekko zasugerowac kobiecie robiacej zle w ciazy , bo moze taka mala uwaga da ej cos domyslenia i moze zmieni swoje postepowanie , nie mowie tu o ingerowaniu w czyjes zycie , ale lekka sugestie , a to duza roznica...

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428149 przez aniajulia2
kasia123m nie mam magnezu bo nigdy go jeszcze nie bralam. Teraz mam uczucie jakby mi miejsca w brzuchu brakowalo, boki mnie bola i jak wstane to mam twardy caly brzuch.

gabilee chyba zrobie tak jak mowisz bo nie ma na co czekac

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428158 przez [email protected]
aniajulia nie chce straszyc ale moze lepiej podjechac do szpitala,jak mowi moj gin chuchac na zimne,jeszcze dzwonie do kuzynki a ona mowi ze kolezanka w 23tyg.w szpitalu,brzuch miala twardy,stawia sie i lezy.

NIE MAM LITOSCI dla kobiet w ciazy ktore pala czy pija!!! nie moge tego pojac,ktos decyduje o byciu matka i o odpowidzialnosci za drugiego czlowieka,to ja sie pytam tych kobiet gdzie ta odpowiedzialnosc??? w Anglii pokazuja matka filmy,np.moment jak kobieta pali i zachowanie dzieciatka w lonie,widzialam kiedys taki film na zajeciach,szkoda ze u nas nie pokazuja chocby w szkole rodzenia.

12 lata 3 miesiąc temu #428160 przez princess
Aniajulia wzięłaś Nospę? Albo nawet dwie. Nie chcę Cię straszyć ale nie powinnaś tego tak zostawiać. Twardnienie brzucha może prowadzić do rozwarcia szyjki macicy.

12 lata 3 miesiąc temu #428165 przez Katriss
cześć kobietki macie może pomysł co brać albo robić przeciw skurczom nóg? Łapią mnie od 2 dni, niby biorę witaminy dla kobiet w ciąży ale widocznie nie pomagają :/

12 lata 3 miesiąc temu #428167 przez [email protected]
Katriss na skurcze magnez.

12 lata 3 miesiąc temu #428182 przez Paulaaa
Cześć dziewczyny. :)

Ale żeście napisały, dziewięć stron do czytania.

Ja cały week się jakoś dziwnie czuję. Wczoraj wieczorem było mi tak niedobrze, że masakra. Niby chciało mi się wymiotować, a niby nie. Dziś miałam to samo po obiedzie.
Kupiliśmy dziś łóżeczko. :) A. już rozłożył... nie wiem po co. :angry: Za wcześnie dla mnie na takie rzeczy.

Co do twardego brzucha. Też mi się to zdarza. Nie często, ale jednak. Wtedy muszę poleżeć i przechodzi.

Madlen ja w pierwszej ciąży miałam bakterie w moczu. Baaardzo liczne. Niestety moja gin zlekceważyła sprawę i przepisała mi ziołowy urosept zamiast antybiotyku. Dla mnie antybiotyk to ostateczna ostateczność, ale jeśli jest konieczny to nie zwlekaj kochana.

Jakaś dziwna dla mnie ta ciąża. Na prawdę nie chcę narzekać ale czuje się okropnie. Myślałam, że z czasem będzie lepiej, ale nie.
Jutro idę do gina po skierowania na badania. Pewnie zrobi mi awanti o badania genetyczne. Mówi się trudno... nie cierpię tego doktora, ale chodzić muszę.

Trzymajcie się dziewczyny. :kiss:

12 lata 3 miesiąc temu #428190 przez princess
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. napisał:

w Anglii pokazuja matka filmy,np.moment jak kobieta pali i zachowanie dzieciatka w lonie,widzialam kiedys taki film na zajeciach,szkoda ze u nas nie pokazuja chocby w szkole rodzenia.

Jakbyś natknęła się na taki film to proszę prześlij mi link, pokażę go "przyjaciółce". Szukałam pobieżnie na youtubie ale niestety. Znalazłam tylko artykuł opisujący taki filmik, ale to nie to samo.

Żegnam się z Wami na kilka dni, buziaczki :)

12 lata 3 miesiąc temu #428215 przez drzyzgunia
hej dziewczyny:) cały weekend z mężem lataliśmy po sklepach kupiliśmy już łóżeczko,wózek pościel i jeszcze kilka rzeczy dla malucha....niestety gondolę od wózka musimy reklamować budka nam źle działa ehhh a jechaliśmy po wózek 80 kilometrów w jedną stronę..:( ale co najważniejsze po raz pierwszy( noo może nie pierwszy ale wcześniej nie byłam w 100% pewna ) poczułam ruchy malucha :) porostu szok :blink: tak się ucieszyłam...a jutro wizyta u gina może poznamy płeć oby maluch dobrze ustawił się do zdjęcia( i nie odziedziczył wstrętu do zdjęć po mamusi :) )

12 lata 3 miesiąc temu #428217 przez jadziatopol
oj dziewczyny...spalam caly dzien. Wstalam o 17-tej...a tu tyle postow :) trudno sie do nich wszystkich teraz odniesc....
co do alkoholu i papierosow to rowniez nie mam litosci. Nie rozumiem jak mozna palic w ciazy czy pic. Sama bylam nalogowa palaczka przez istatnich kilka lat...ale tak jak w pierwszej ciazy nie mialam problemu,zeby przestac palic. Po prostu nie moglabym.
Jezeli chodzi o brzuch...to tez czasem czuje,ze mi twardnieje...nawet nie wiedzialam,ze to niebezpieczne. Jezu! Ale we wtorek ide do gin i mu wszystko powiem. Ale zauwazylam ,ze od 2-3 tyygodni mam krzywy brzuch. To znaczy pepek nie jest w lini prostej jak patrze z gory. Tez tak macie?

[/url]

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka