BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 3 miesiąc temu #428606 przez natalka
Aniajulia – trzymam kciuki, wszystko będzie dobrze.
Bananamana- ja też dużo dobrego słyszałam o tych butelkach. A podgrzewacz też fajny.
Anuska – gratuluję córeczki
Drzyzgunia – cudne łóżeczko, też chce takie kupić ale to jak już będziemy w nowym domku. Na razie mam kołyskę taką tylko w lepszym stanie: allegro.pl/kolyska-wiklinowa-i2628937030.html
Gabilee – mamy ten sam etap ciąży na suwaczku a mój maluch na ostatnim usg ważył 140g, więc Twój Maluszek całkiem spory jest.

*23.01.2012 ANIOŁEK

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428729 przez Satine0
Dzwoniłam przed chwilą do kliniki żeby się umówić na badania połówkowe 3d...masakra...zapisy są dopiero od 25 września bo miejsc nie ma .

Dobra:P Zadzwoniłam do drugiej i mam wizytę w następny wtorek na 17:40 :) Ciekawe co ujrzę :P

12 lata 3 miesiąc temu #428747 przez gabilee
no mam wielkoludka mojego :) tak zrozumialam jak mi mowila a moze ja cos pokickalam co?
no ale tak mowila , bo 20 g to przeciez za malo prawda?

12 lata 3 miesiąc temu #428749 przez Satine0
Moje małe "coś" w zeszłym tyg. miało 195 g :)

12 lata 3 miesiąc temu #428752 przez kasia123m
Gabille super ze juz ok i wychodzisz :laugh:

aniajulia bedzie dobrze...zobaczysz...

fajnie dziewczyny ze juz czujecie ruchy.Ja tez.wczoraj dzidzia kopnela tatusia i to dosc mocno...coraz mocniej kopie...zawsze jest sie spokojniejszym jak sie czuje ze z dzieckiem ok.

co do butelek to chyba kupie ten zestaw startowy co Satinne..kupilam dzis spiworek bialy na ciuchach..pierwszy.jakas sukieneczke oczywiscie tez...naprawde nie wiem co zrobie z tymi wszystkimi rozowymi betkami jak sie okaze ze mojej ksiezniczce cos wyroslo miedzy nogami...

12 lata 3 miesiąc temu #428753 przez chomiczka
Gabilee mój ma 150 gram i 14cm :)

12 lata 3 miesiąc temu #428765 przez andzia_zg
Co do smoczkow w tym zestawie startowym to zastanawiam sie czy potrzebne sa az 4 rozmiaru 0+ Na samym początku jesli sie karmi piersia to chyba wystarczy jeden taki malutki smoczek na butelke do wody (no chyba ze od razu karmi sie butelka),a potem dopiero kupic np w wiekszym rozmiarze 1+, 2+ itp w zaleznosci od tego kiedy zaczyna sie karmic butelka.
No chyba ze nie rozumiem tych oznaczeń smoczków do butelek (to miesiace, lata?). Jak myslicie? Bo ja sie nie znam, to moja pierwsza ciąża wiec chcialabym wiedziec bo jestem ciekawa.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu #428772 przez DOMI
Gabilee , taka masa płodu wyliczona z usg jest tylko szacunkowa i obarczona sporym marginesem błędu.

12 lata 3 miesiąc temu #428776 przez bananamana
0+ to chyba od ur do 3 miesiaca pozniej sa 3+ od 3 do 6 i 6+ od 6 do 9 itd. no chyba ze sie myle to niech ktos sprostuje :)

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428778 przez DOMI
Andzia _zg te oznaczenia to miesiące . Jeżeli karmisz tylko piersią to zalecane jest aby dziecka nie dopajać wodą tylko w razie pragnienia też mleko mamy ( tak radził pediatra gdy karmiłam ).
Smoczki i tak należy wymieniać ze względów higienicznych mniejwięcej co 3 m-ce. Też myślę, że 4 identyczne do jednej butelki to dużo.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428781 przez andzia_zg
bananamana napisał:

0+ to chyba od ur do 3 miesiaca pozniej sa 3+ od 3 do 6 i 6+ od 6 do 9 itd. no chyba ze sie myle to niech ktos sprostuje :)

Takie oznaczenia są wlasnie na smoczkach bo buzi. A np na tych smoczkach do butelek (Satine dawala link do butelek Aventa allegro.pl/philips-avent-zestaw-startowy...zek-i2624576200.html ) patrze ze są oznaczenia 0m+, 1m+, 3m+, 6m+ i chcialam zapytac czy to oznacza miesiace czy co, bo nie wiem. I np to jest zestaw ze smoczkami 0m+

Tez myslalam zeby np kupic taki zestaw, ale tu na kazdej butelce jest ten sam 1 rozmiar smoczka (chyba ze zle zrozumialam), wiec dlatego mysle ze kupie np osobno same butelki i jakis jeden smoczek najmniejszy a kolejne smoczki np kupie jak bede zaczynala karmic butelka bo nie wiem kiedy maluszek zacznie jesc z butli i nie wiem jaki wtedy rozmiar tego smoka bedzie trzeba.

chyba ze na te rozmiary smoczkow patrzy sie jakos inaczej. Zielona jestem w tym. Doradzcie

Wlasnie doczytalam na aukcji ze w zestawie sa
Super miękkie smoczki MINI do butelek: 2szt.
Bardzo miękkie smoczki o WOLNYM wypływie: 2szt.
Avent Orthodontic smoczek silikonowy dla niemowląt: 1 szt.

Jejciu... Ja nawet nie wiem jakie smoczki sa potrzebne do tych butelek. Wolny, szybki wyplyw... szok...Nie mam pojęcia które do czego sie stosuje.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu #428783 przez andzia_zg
DOMI napisał:

Andzia _zg te oznaczenia to miesiące . Jeżeli karmisz tylko piersią to zalecane jest aby dziecka nie dopajać wodą tylko w razie pragnienia też mleko mamy ( tak radził pediatra gdy karmiłam ).

Tego nie wiedzialam. Dzięki za radę.

A jak np mowia zeby na kolki dawac herbatki to takiemu malenstwu mozna dawac przez smoka herbatke czy lepiej samemu pic aby przenikla do mleka?

Sorki za głupie pytania ale się nie znam :dry:

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428788 przez DOMI
Nie ma głupich pytań ja też tego nie wiedziałam. Jeżeli chodzi o te herbatki to u nas ani tak ani tak nie skutkowało. Nawet kropelki . Mały skończył 3 m-ce i kolki się skończyły tak książkowo . :)
Niestety sama będziesz musiała wypróbować metody antykolkowe i sprawdzić czy coś działa.

12 lata 3 miesiąc temu #428792 przez andzia_zg
A jakie smoczki do czego sie stosuje? Są z jakimś wolnym i szybkim wypływie, gumowe, silikonowe, ortodontyczne, a te kształty smoków to już w ogóle rózne i nie mam pojęcia jaki wybrać

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428799 przez DOMI
Wiesz, z tymi wszystkimi "cudami " łatwo się pogubić. Myślę, że większość to tylko chwyty marketingowe. Ja kupowałam smoczki sylikonowe dostosowane do wieku synka . Wydaje mi się, że warto kupić smoczek anatomiczny czyli przypominający brodawkę mamy. Piszę tu o smoczkach do karmienia bo uspokajających moje dziecko nie używało.
Lateks (w smoczkach gumowych) chyba częściej uczula niż sylikon.

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka