BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 3 miesiąc temu #427782 przez DOMI
Trudno coś dobrego przygotować kiedy stawki dzienne na wyżywienie pacjenta w wielu szpitalach to mniej niż 9 zł.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #427786 przez anoda89
Wiadomo, nie ma co mieć wielkich wymagań. Ważne że w ogóle dają jeść :). Co do tego termometru to dobre.

12 lata 3 miesiąc temu #427798 przez kasia123m
Princess to moze umialabys mi podpowiedziec jakis warzyw i owocow wiecej by szybciej ta anemie zlikwidowac.wiem ze musi byc zelazo kwas foliwoy i witc.jakby Ci cos przyszlo do glowy to pisz.Mamie zamawialam sok z pokrzywy.wiem ze jest bardzo zdrowy.taki nie na alkoholu tylko naturalny.ale troche sie go boje w ciazy pic bo to jednak ziola.PRZED WAKACJAMI KURCZE MIALLAM morfologie w miare.ale na wakacjach wiadomo jak sie je.w tych barach restauracjach wiekszosc to niezdrowe rzeczy.nie pilnowalam owocow i warzyw jak w domu noi polecialo wszytko w dol.z gory dziekuje.
A co do twardnienia brzucha wiecej odpoczywaj,zwlaszcza jak brzuch twardy.Mi przez twardnienie brzucha w 1 ciazy sie wszystko otworzylo w 28tc.tez lezalam na patologii i do konca ciazy bralam izoptin i fenoterol i po 6 magnesow dziennie.oczywiscie lezenie choc z czasem sie rozchodzilam.ale strach byl.Teraz jak mam napiety to sie klade.Narazie raz mi sie brzuch stawial.

12 lata 3 miesiąc temu #427800 przez jadziatopol
czesc dziewczyny!!!!! Jestem juz w Polsce. W pierwszym samolocie cale 10 godzin byly turbulencje....dzidzius sie wiercil...nie moglam wstawac tak czesto jak chcialam....bo caly czzas trzeba bylo byc zapietym...w drugim samolocie nieco lepiej...cala podroz trwala 16 godzin i jak weszlam do domu to padlam.....dzisiaj poszlam spac o 7 rano i wstalam o 15-tej...nie moge sie przestawic :( we wtorek wielki dzien...usg polowkowe. Nie zapoznalam sie jeszsze z postami do konca.Zaraz to nadrobie. Chcialam tylko sie przywitac z Wami z Polski. :)

[/url]

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #427805 przez jadziatopol
witam wszystkie nowe dziewczyny i gratuluje maluszkow :)
Vini miki gratuluje coreczki :) szczesciara :laugh:
Gabileetrzymaj sie kochana :) mysl pozytywnie :) jestem myslami z Toba i sciskam Cie mocno :kiss:

[/url]

12 lata 3 miesiąc temu #427822 przez DOMI
Otręby pszenne zawierają sporo żelaza.

12 lata 3 miesiąc temu #427830 przez Madlen
Jadziatopol witaj w Polandii. Widzisz jakoś przeżyłaś ten lot. Dzielna babka jesteś. :) I jak wrażenia w tym pięknym kraju? :)

12 lata 3 miesiąc temu #427831 przez andzia_zg
jadziatopol witaj w Polsce :-) Dobrze, że masz juz lot za soba. Tyle godzin siedzieć to rzeczywiście meczące.

Ja sie dziś nie odzywałam bo od rana nie mialam internetu. Poza tym coś mnie bierze choroba. Cieknie mi z nosa i po oczach czuję, że coś mnie bierze. Na kolację trzeba zjesc dzis czosnek. Oby pomogło. Zaraz rozpalam w kominku i wskakuje pod kocyk żeby sie wygrzać.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #427834 przez Madlen
W jedzeniu żelazo występuje w mięsie, wątrobie, płuckach, nerkach, potrawach z krwią, takich jak kaszanka, czarny salceson oraz czernina. Ponadto żelazo znajduje się w skorupiakach, żółtkach jaj, roślinach strączkowych, orzechach, ryżu pełnoziarnistym, tofu, rybach, ciemnym pieczywie, grubej kaszy, warzywach i owocach oraz zbożach.

Kwas foliowy w żywności występuje w formie naturalnej w postaci folianów, a bogate w nie produkty to warzywa zielonoliściaste (kapusta, brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior), rośliny strączkowe (fasola szparagowa, groch, soja) oraz cytrusy (pomarańcze i sok pomarańczowy) oraz drożdże i otręby pszenne

Zawartość witaminy C w 100 g wybranych produktów
Witamina C (w mg)

Źródła bogate
Porzeczka czarna 183
Papryka czerwona 144
Brukselka 94
Papryka zielona 91
Kalafior 69
Szpinak 68
Truskawki 66
Poziomki 60
Kiwi 59
Cytryny 50
Pomarańcze 49
Porzeczka czerwona 46

Kapusta czerwona 54
Kapusta biała 48
Pomidory 23
Kapusta kwaszona 16
Ziemniaki wczesne 16
Ziemniaki późne 11

12 lata 3 miesiąc temu #427841 przez princess
Kasiu, dzięki za odpowiedź, jesteś chyba jedyną osobą, która nie zignorowała mojego postu, a to dla mnie bardzo ważne. Do którego tygodnia donosiłaś pierwszą ciążę? Zakładali Ci krążek na szyjkę?

Jeśli chodzi o żelazo to gdy je spożywasz konieczna jest witamina C aby ułatwił jego wchłanianie. Najwięcej żelaza jest w mięsie (podrobach), najlepiej świeżym, nie mrożonym. W warzywach też występuje, ale nie jest to wystarczające źródło. Najwięcej go w fasoli i innych warzywach strączkowych. Podobno najlepszym źródłem żelaza jest wątróbka, ale w ciąży nie należy jej jeść. Przyjmujesz żelazo w suplemencie? Ostatnio rozmawiałam z ginem o żelazie w ciąży. Mówił, że anemia w ciąży jest zjawiskiem częstym i mimo, iż kobieta je produkty w nie bogate i suplementuje to nie zawsze udaje się ją zwalczyć. Niektórzy po prostu mają skłonności do tego i już. Ja robię tak, że zawsze łykam Femibion zawierający wit. C i kwas foliowy z posiłkiem zawierającym żelazo, np. do jajecznicy lub do ryby.

12 lata 3 miesiąc temu #427850 przez gabilee
princess dziękuję już lepiej moj n sie mna zajmuje i jestem z niego taka dumna , ze jest taki opiekunczy i pokazuje jak mnie kocha :) a ty nawet sie nie obejrzysz a twoj n juz bedzie w domku :) ja tez mam twardy brzuch tzn mialam jak chodzilam troche wiec nie ignoruj tego , ja myslalam , ze dobrze , ze jest twardy a jednak nie ;/ a ja nie wiedzialam , ze 2 razy mialas lyzeczkownie, myslalam , ze tylko raz po poronieniu .
a co do uczelni to wiem co czujesz mi tez ciagle cos wymyslali ;/ to literka to zle akapit kurcze jakby to bylo takie wazne albo ze tabelka nie tak tylko powinna byc inna. a czemu u was kaza plagiat samemu sprawdzac? u nas sprawdzaja sami na Uniwersytecie Gdańskim nie wiem w sumie jak na innych uczelniach .
powiem ci , ze chetnie sama bym poszla na magisterke , no ale lezec musze i wyjscia nie mam ;/

jadziu witamy z powrotem w Polsce :) dziekuję za usciski , czuje je od was wszystkich i odrazu mi lepiej :*

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #427856 przez DOMI
Princess, ja również mam zdezelowaną szyjkę macicy po trzech zabiegach oczyszczania macicy po pronieniach. Moja szyja jest długa lecz miękka . W czwartej ciąży miałam najpierw pessar, który się nie sprawdził i w 23tc zastąpiono go szwem okrężnym. Ciążę pewnie bym donosiła ale ze względu na małowodzie przerwano ją po ukończeniu 37tc. Dodam, że cały czas męczyły mnie skurcze. Teraz mam od 15tc szew okrężny profilaktycznie . Skurcze też są. Jeżeli szyjka nie będzie się u ciebie skracać, mięknąć ani rozwierać to takie rozwiązania nie będą pewnie konieczne .
Dodam jeszcze, że w szpitalu powiedzieli mi że po założeniu szwu można założyć jeszcze pessar jak będzie taka potrzeba.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #427865 przez [email protected]
Witaj jadziatopol dobrze ze juz po podrozy :)

kasia zelazo jest tez w burakach,ja pije barszczyk,gotuje duzo burakow,dodaje czosnek i sok z cytryny,uwielbiam :P otreby tez ok,ja mam z kupca z truskawkami,sa tez z porzeczka,jem z jogurtem naturalnym i dolewam sos klonowy,mniam,sprobujcie

12 lata 3 miesiąc temu #427866 przez chomiczka
Nie zamartwiajmy się tak dziewczyny. Trzeba trochę się zrelaksować i odprężyć czasami :) Właśnie, macie może jakieś sposoby na relaks, odprężenie, odpoczynek?? W ciąże NIE WOLNO: alkoholu, sauny, jakuzi, gorących kąpieli, biegania, niektórych smakołyków... Czyli właściwie trudno znaleść sposób na odprężenie. Na czytanie książek za bardzo nie mam czasu.Człowiek chciałby się na chwilę zresetować i za bardzo nie ma jak.

Ja dzisiaj słucham muzyki i popijam gorące mleko z miodem w lampce na wino :D i udaję że to poważny alkohol :) jakoś trzeba sobie radzić :P Dzisiaj w sklepie widziałam moje ulubione wino i tak mi się zachciało, że myślałam że ocipieje :) nie żebym jakąś alkoholiczką była, ale od czasu do czasu dobre wino to jest to :) ale w ciąży ani kropli alkoholu nie będę pić.

Polecam wam bardzo przyjemną w słuchaniu piosnkę :) Mnie bardzo uspokaja :)

12 lata 3 miesiąc temu #427867 przez gabilee
domi a wiadomo czemu masz ten zespol ? boze co sie ludzi za choroby lapia ;/
szkoda mi ciebie bardzo kochana :*
ja juz czuje ze relanium na mnie dziala bo dzis lekarz mi powiedzial cos nie milego to nawet sie nie zdenerwowalam haha :P

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka