BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428038 przez gabilee
domi jak ci sie stawiał? mialas skurcze? a synek najwazniejsze ze cie widzi przeciez moze siedziec kolo ciebie mozesz mu poczytac bajeczki , porysowac z nim albo bajki poogladac :) ile ma lat twoj synek?

princess tragedia z tym jak kobiety w ciazy palą , moja bratowa paliła nałogowo przed ciaza ale jak sie dowiedziala rzucila , i co mozna? mozna jak sie tylko chce nie palila cala ciaze i pol roku po ciazy , ale niestety wrocila do palenia ale przy Wikim nie pali ...

a co do tego , ze lepiej byloby z m to z=rozumiem , ale lepsze cos niz nic :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #428041 przez DOMI
Miałam na myśli twardnienie, skurcze. A moje szczęście jest jeszcze malutkie ma niespełna 18 m-cy. Bajeczki i spokojne siedzenie odpadają. Raczej szaleństwa z piłką i na placu zabaw.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428050 przez [email protected]
Dzien dobry,jak sie dzisiaj czujecie? Moje dziecko znowu sie odezwalo o godz 24.10 tak jak przed wczoraj,w dzien cisza,jestem szczesliwa :laugh: bo teraz wiem ze sie rusza,kopie,czasem odpowie jak nacisne lekko brzuch i jest tak jak powinno byc.

Milej niedzieli :)

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428054 przez aniajulia2
Hej dziewczyny!
Mnie wczoraj brzuch zakuwal i jak chodzilam to czulam jakby mnie cos ciagnelo w dol. Zadzwonilam do gin ale byla poza miastem kazala mi wziac nospe i zurawit i lezec,a gdyby nie przeszlo albo sie nasilalo to jechac na izbe przyjec. Wzielam sobie jeszcze dodatkowo dwa dufastony ( ktore mi zostaly bo od srody mam odstawiony). Dzisiaj do tej pory jak lezalam bylo ok a jak tylko usiadlam przy laptopie to znowu w dole pobolewa. A tak wogole to czulam dopiero z 3-4 lekkie kopniecia i to na poczatku tyg a teraz cisza. Czy ktoras z was jest w tym tyg co ja i nie czuje jeszcze ruchow? Cos mi sie tu zaczyna nie podobac :( :( :( Dodam jeszcze ze wczoraj mialam twardy brzuch.

12 lata 3 miesiąc temu #428055 przez bananamana
Cześć musiałam troszke nadrobić z postami :)
Nie znam niestety ja chodzę do dr Kmiecika i jak narazie jestem bardzo zadowolona jak bedziesz kiedys w potrzebie to moge dac ci na niego namiary :)

Dziewczyny u was tez dzis taka paskudna pogoda ze sie nawet oczu otwierac nie chciało? :)

12 lata 3 miesiąc temu #428058 przez gabilee
bananamana no juz wzielam numer do tego Bałagi mily , na luzie sie z nim rozmawia i odpowie rzeczowo i wyczerpujaco :)
aniajulia ja tez nie czuje ruchow , zadnych kopiec nic... lekarz mowil , ze niebawem poczuje dziecko ale kazda kobieta inaczej , i smial sie , ze niestety nie powie mi jakie to uczucie hehe :P bo nigdy nie rodzil :)

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428061 przez [email protected]
aniajulia nie martw sie,na pewno wkrótce odezwie sie malenstwo,moj Łobuz nie dawal znaku 11 dni a od dwóch kopie :) Moja bratowa poczula dopiero w 20 tyg,a ja pierwsza mizianie w 16 tyg.uwazam ze mialam szczescie ze tak wczesnie,moja mama nawet mowila ze przy pierwszym dziecku to kolo 5miesiaca.

Na poludniu 17 kresek i pomalu sloneczko wychodzi :)

12 lata 3 miesiąc temu #428063 przez Marlena1888
hej kobietki!
ja się czuję oki, troszkę brzuch boli tj na okres, rankiem znowu czułam mojego chłopczyka w brzuszku :) takie delikatne ruchy ale wyczuwalne:)

co do relaksu w ciąży, ja też mam czasem ochotę na takie słodkie winko.. uhh.. ale wiadomo, że niewolno. Myślę, że to normalne, jesteśmy dorosłe i dojrzałe i mamy wolną wolę, człowiek nie jest zwierzęciem i potrafi się powstrzymać przed jakimś impulsem czy potrzebą. Teraz jesteśmy odpowiedzialne podwójnie, za siebie i nasze Maleństwo ;)

Ja teraz relaksuję się czytając książki, poradniki, maseczki na twarz, oglądaniem romansów, wcinaniem słodkości ;)
a np. męczą mnie długie czyjeś odwiedziny, gdy 5 godz. siedzimy w kuchni i słuchamy jakichś dobrych rad.. oooo jak mnie to drażni, dobre rady na temat ciązy.. "a bo z kotami nie powinnać przebywać i lecące na ten tem. groźby; a bo przeciąg jest szkodliwy; a jak masz zgagę to będzie miało włosy; a moja babka nosiła w brzuchu nie żyjące dziecko....."i długo by wymieniać.... i najgorsze jest to że musimy wysłuchiwać tkich bzdur.. no ale to taka dygresja..

a my z M szykujemy się na wesele do przyjaciół :D do jutra :*

3majcie się dziewczyny:* 3mam mocno za Was kciuki, będzie dobrze, nie ma wyjścia:*
Załączniki:

12 lata 3 miesiąc temu #428066 przez DOMI
aniajulia2 zupełnie nie masz się czym przejmować.Ja w poprzedniej ciąży poczułam ruchy dopiero ok 20tc.Teraz czuję od 16tc.Może też być tak, że je już odczuwasz tylko nie wiesz, że to właśnie to bo początkowo to tylko delikatne muśnięcia.

12 lata 3 miesiąc temu #428069 przez michasia
Witajcie,
oj dziewczyny hormony w Was buzują - po tych sprzeczkach na forum widać:)
Forum jest od wszystkiego, więc piszmy na co mamy ochotę. Jedna o radościach , inna o smutkach. Raz tak raz tak. Dzielmy się wszystkim, co dla nas ważne, po to się zarejestrowałyśmy tu, prawda?

Ja się relaksuje gotując i czytając. Ale teraz wypożyczyłam sobie w bibliotece "Apelacje" Grishana i choć ciekawa, to jakoś codziennie przy niej usypiam...Wcześniej wypożyczałam lżejsze książki i w ciągu 2-4 dni przeważnie przeczytałam. Bardzo lubię czytać, jak jeździłam do pracy z koleżanką, to w samochodzie czytałam i w toalecie, i jak maiłam 5 min do obiadu. Jak mnie coś wciągnie, to nie umiem się oderwać.
A w kuchni też lubię sobie siedzieć.
Do alkoholu, to najbardziej mnie do piwa ciągnęło jakiś czas temu. Kupowałam sobie wtedy jakiś niezdrowy napój gazowany i ochota w miarę mijała:)
A mamy dość duże zapasy wina z Włoch z maja i chyba nie będzie mi dane wypić...

Dziś przyjeżdżają do nas znajomi z rycerstwa na grila. Koleżanka też jest w ciąży, ale już chyba w 23t. Cieszę się na tego grila:)

A na studia też zamierzam iść teraz na magisterskie. Po inżynierce niektóre kierunki na dziennych trwają 3 semestry. Do wtorku muszę złożyć papiery, ale już opłatę rekrutacyjną zapłaciłam i w ogóle. Też się zastanawiam jak to będzie. Na szczęście nie mam takich niefajnych problemów zw z ciążą, także mam nadzieję, że będzie dobrze. Pracując musiałabym iść na zaoczne. Już 4 lata płaciłam i teraz stwierdziłam, że pójdę na dziennie, przynajmniej weekendy wolne. ! semestr i urodzę, później poproszę o indywidualny tok ze wzg. na dziecko, bo będę chciała karmić. A ostatni semestr-to już do pracy będę musiała wrócić. Życie pewnie zweryfikuje moje wyobrażenie, zobaczymy.

Miłego dnia dziewczyny, trzymajcie się.
Jadzia mam nadzieję, że czas do powrotu Twojego ukochanego szybko minie.
Gabille trzymaj się w tym szpitalu i miej dobre myśli.
A ruchów to ja nie czuję cały czas. Raz, 8. września poczułam jakby ruch, ale nie wiem, czy to było to, pewnie co innego.
Ale jest czas do 20-stego tygodnia.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #428070 przez aniajulia2
gabilee dzieki za podniesienie na duchu troche mi lepiej ze swiadomoscia ze nie tylko ja nie czuje-uspakaja mnie to troche
Dziewczyny mam nadzieje ze bedzie dobrze ale boje sie bardzo zebym znowu nie stracila swojej kruszynki. Cos mi sie wydaje ze wyladuje dzis na izbie bo czuje jakby mi sie spinala i puszczala macica(?)

12 lata 3 miesiąc temu #428077 przez chomiczka
aniajulia ja też się martwię, bo nie czuję kompletnie nic, ale jak byłam u lekarza tydzień temu to maluszek bardzo aktywny jest. Moja mama mówi że poczuła ruchy dopiero w połowie ciązy czyli ok. 20 tyg., podobno ciąża i poród przebiega u kobiety podobnie jak u matki więc myślę że jeszcze jest czas :) zresztą czytałam w paru miejscach w internecie że kobiety bardzo różnie to odczuwają, jest to zależne też od masy ciała, generalnie nie ma co się martwić nawet do 22 tyg. Jeżeli jesteś pod stałą kontrolą lekarza i widzisz maluszka jak się porusza to nie ma co się fiksować :)

michasia oj hormony buzują :) ja również uwielbiam gotować i też w ten sposób się relaksuje. Tylko za bardzo nie mam komu gotować bo mój n je obiady w pracy, a dla samej siebie to nie bardzo. Później się najadam a waga rośnie :) Również uwielbiam czytać, i jak mnie wciągnie to też nie mogę się oderwać. Jeśli chodzi o studia ja planowałam iść od października na magisterskie, bo obroniłam licencjat w czerwcu. Niestety po długich rozmowach z n doszliśmy do wnosku że nie będzie nas na to stać. Musiałabym pójść na studia zaoczne a za nie się spłaci, i to nie mało ok 500zł na mc.Strasznie mi żal, tak bardzo bym chciała iść, ale teraz będzie dzidzia i tyle wydatków... będę jeszcze o tym myśleć, ale raczej jest to nierealne :(
Moja koleżanka w ciąży kontynuowała studia i przez to jak urodziła to bardzo szybko straciła pokarm bo miała jakieś problemy z jednym wykładowcą i podobno przez stres.

Marlena1888 dokładnie, jesteśmy nie tylko za siebie odpowiedzialne :) ja raz w trakcie całej ciąży zrobiłam łyka piwa od n bo srasznie chciało mi się pić a nic innego nie było w domu. Był to tylko jeden łyk ale miałam takie wyrzuty sumienia i się martwiłam że nie wiem ;/ od tamtej pory wiem że nie wezmę do ust alkoholu, jeszcze przyjdzie na to czas :)

Od kilku dni boli mnie cała szczęka, bo wyrzynają mi się dwa zęby mądrości, nie mogę jeść, nawet przełykać śliny, mam opuchniętą twarz. Nie wiem czy mam iść do dentysty po radę czy przeczekać, wiadomo że i tak dentysta nic mi nie zrobi;/

12 lata 3 miesiąc temu #428079 przez bananamana
Dziewczyny dla tych które czująbpociąg do piwka ;) polecam ,,piwo" bavaria 0.0% alk dostepne w róznych wersjach smakowych lacznie ze smakiem piwnym i powiem nawet smaczne raz za jakis czas jak mnie dopada ochota wedruje do sklepu i od razu lepiej trzeba sobie dogadzac nie ma co :lol:

12 lata 3 miesiąc temu #428080 przez aniajulia2
No tak tylko ze mnie tez nie pokoja troche te bole-nie wiem co robic

12 lata 3 miesiąc temu #428083 przez andzia_zg
aniajulia2 uważaj na siebie. Cały czas leż, nie wstawaj. Będzie dobrze.

Dziewczyny sorki, że dziś mało piszę ale paskudnie się czuję. Jest coraz gorzej. Czuje jakby brała mnie gorączka. Jadłam już chleb z cebulą, zaraz będę jadła czosnek ale opadam z sił. Słabo mi, telepie mnie zimno i czuję, że rozkłada mnie na maksa bo z każdą godziną czuję się gorzej :-( już nike wiem co wziąć żeby mi pomogło :-(

[*] Aniołek 10.2014

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka