BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 5 miesiąc temu #471678 przez Monia_T
Jadzia ja wyznaję zasadę, że nadgorliwość gorsza od faszyzmu ;) dlatego uczulam, żeby z większym luzem podejść do cukrzycy. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku.
Igły nie odkręcam, ale mam podwójne zamknięcie, wąską białą końcówkę i normalne duże zamknięcie.

Dominia to rzeczywiście spory cukier, ale taki jednorazowy skok z pewnością nie zaszkodzi :)
Jak cukry po obfitym posiłku są do 140, to oczywiście trzeba się tym przejąć i poszukać co tak podniosło, ale nie ma powodu do paniki. Poziom do 130 nie ma absolutnie wpływu na dzieciątko, a to jest dla nas najistotniejsze :laugh:

Ja krzywą cukrową miałam robioną raz, z obciążeniem 75g glukozy i odczytem na czczo i po 2h od wypicia tego ulepku :P

A jutro jadę na badanie przeciwciał, żeby sprawdzić czy trzeba podać kolejną dawkę immunoglobuliny bo u nas konflikt ja mam A(-) a mój mąż 0(+).

No a potem do drugiego szpitala do diabetologa.
Na szczęście auto już mam swoje i chodzi jak trzeba, nie ma to jak w ciąży wygodnie usiąść w vanie :lol:

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu #471682 przez Monia_T
dominia napisał:

DOMI masz racje taki był .. dzięki wielkie :) wiesz troche mnie to zabolało, że mój Synuś musi się męczyć przez moje jedzenie .. :(
a słyszałyście coś, że przy cukrzycy dziecko może mieć coś z wątrobą jak sie mama źle prowadzi czy jakoś tak .. ciotka mi ostatnio z takim czymś wyjechała a mi oczy wyszły.. bo pierwszy raz takie coś słyszę :dry:

Nie z wątrobą a z trzustką. Ale to tylko jakbyś w ogóle sie nie pilnowała i cukry na poziomie 200-300 ze spadkami poniżej 60, także na pewno nic Twojemu synusiowi nie grozi :)

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #471684 przez jadziatopol
Dominia wiesz...ja slyszalam przerozne rzeczy...wszystko moze sie źle rozwijac .....moze tak byc....ze od łagodnych powiklan do bardzo ciezkich. Ja mam kolezanke,ktora urodzila syna po cukrzycy ciazowej nieleczonej i jest uposledzony umyslowo....to straszne....ale ja nie sadze,zeby od tego. Nie wiem...az mi sie nie chce wierzyc. Oprocz tego ma autyzm. Moze miala jakies kosmiczne cukry o ktorych nie wiedziala.Na pewno mial makrosomie.
Monia działasz jak balsam...uwielbiam cie sluchac uspokajasz mnie. Moja kolezanka niestety zawsze budzi niepokój we mnie opowiadajac różne rzeczy :(

[/url]

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #471697 przez sylwia1986
Aganobla Wynik tych przeciwciał masz tak wysoki, że więcej się nie da :) jesteś super chroniona :)

Monia mam identyczną sytuację z grupą krwi jak Ty, ja A- mąż 0+ , z tym że ja immunoglobuliny nie miałam podawanej,tylko to moja pierwsza ciaża, muszę tylko pilnować tych alloprzeciwciał.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #471705 przez aganobla@op.pl
Sylwia dziekuje bardzo :) pokaże mu wyniki jeszcze raz

12 lata 5 miesiąc temu #471735 przez kasia123m
Uwaga piore materac gryczano kokosowy.albo przetrwa albo bede mysiala nowy kupic.hehe

12 lata 5 miesiąc temu #471753 przez gabilee
hej mamusie;)
jak wieczorek mija?
bylam na woskowaniu nawet nie bolalo ;) i nie ma przeciwskazan do woskowania jak wszystko wporzadku z ciaza;)

marlena rozumiem ,ze jestes rozgoryczona bo to zawsze kasa kolo nosa przrjdzie ,ale wiesz nikt nie bedzie patrzyl na pracownikow jak ma problemy ;( niestety tak wyglada rzeczywistosc tez bys ja niala gdzies gdyby chodzilo o twoja kase ;/

dominia duzo slyszysz ,ale nie dopowiedzianych rzeczy bezsensu powtarzac cos czego dokonca sie nie wie bo bez potrzeby sie wtedy nakreca ;( wiec nie martw sie tak cukrzyca z tym da sie zyc kochana tak jak monia mowi ;)

Ogladam sobie barwy szczescia ;) smieszne te seriale wszystkie takie przewidywalne ;p

12 lata 5 miesiąc temu #471811 przez andzia_zg
kasia123m napisał:

Uwaga piore materac gryczano kokosowy.albo przetrwa albo bede mysiala nowy kupic.hehe

Uwaga gryka może trochę puścic kolor.Moja mama chciala zaprać materac po mojej chrzesnicy i ten zaczął puszczac kolor od gryki wiec z jednej strony nie mam przez to idealnie białego :dry:

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #471821 przez Monia_T
Marlena współczuję. Ciężki moment na zostanie bez stałej wypłaty...Niestety, Gabilee ma rację, większość pracodawców ma w nosie co z pracownikiem. Wydaje mi się, że jesteś na straconej pozycji, ale próbuj i walcz jeśli się da :)

Sylwia to moja III ciąża. Po pierwszej 10 lat temu nie podali mi immunoglobuliny i prawdopodobnie przez to straciłam kolejną...Teraz pierwszą dawkę dostałam w 16tc, bo wyszły przeciwciała. Zobaczymy jaki wynik będzie teraz.

Gabilee zazdroszczę tego wosku :laugh: A tylko nogi robiłaś? Kurcze jaka wygoda teraz jak już sięgnąć nigdzie nie można... :)

12 lata 5 miesiąc temu #471822 przez kasia123m
Znlazlam przepis na necie...rozdzielic na 3 czesci..kokos na bok.....gryka do pralki na krotkie pranie na 30stopni a gabka do prania w wannie....gabka jjuz odwirowana sie suszy a zaraz wyjmuje pokrowiec z gryka...ide miezryc cukier....troche mam nerwy przed 10 i insulina

12 lata 5 miesiąc temu #471829 przez ola85
U mmnie ten wieczór dzisiaj strasznie się dłuży. Dziś cały dzień odpoczywam i jestem już tym piekielnie zmęczona.... Ale na pewno lepiej się czuję.
Gabilee - ja dziś oglądałam Julię..., faktycznie te seriale są przewidywalne, obejrzysz dwa odcinki a już jesteś na bieżąco i na dodatek możesz zgadnąć co będzie w dwóch kolejnych :) Ale takie życie ciężarnych, zwłaszcza tych leżących :blink:
Monia, Sylwia - ja też mam grupę A, ale na szczęście rh+, tak jak mój M
Dzwoniłam do lekarza i powiedział że jak nie będę plamić to mogę jutro iść na krzywą, ale potem zaraz do łóżka i chyba tak zrobię.

12 lata 5 miesiąc temu #471840 przez sylwia1986
Olu w tym naszym nieszczęsnym Rh właśnie tkwi cały problem.. Trzymaj się dzielnie, nie zazdroszczę takiego leżenia. Dziś dziewczyny w pracy się ze mnie śmiały, że ja w domu bym nie wytrzymała, ale jak trzeba to trzeba, czego się nie robi dla dzidzi.

12 lata 5 miesiąc temu #471842 przez kasia123m
Dziewczyny bo glupieje.zjadlam na 2 kolacje parowke choc pisalo pol i dwie kromy chleba IG i pol grappefriuta i cukier 78 lub 84.mierzylam dwa razy bo myslalam ze niewytaralam moze dobrze reki....taki niski???nizszy niz po tym jogurcie....to co z ta insulina....brac?rano bez insuliny cukier 88,wczoraj 91,a przeed wczoraj jak byly ketonowe to 102

12 lata 5 miesiąc temu #471849 przez Monia_T
kasia123m napisał:

Dziewczyny bo glupieje.zjadlam na 2 kolacje parowke choc pisalo pol i dwie kromy chleba IG i pol grappefriuta i cukier 78 lub 84.mierzylam dwa razy bo myslalam ze niewytaralam moze dobrze reki....taki niski???nizszy niz po tym jogurcie....to co z ta insulina....brac?rano bez insuliny cukier 88,wczoraj 91,a przeed wczoraj jak byly ketonowe to 102

Kasia wg lekarki do której ja chodzę zasada jest taka....jeśli miałaś po ostatniej nocy dobry cukier, to nie ma potrzeby wspomagania większą dawką insuliny.
Cukier wieczorny masz aż za niski.
Żeby nie było ciał ketonowych, spróbuj postawić sobie koło łóżka sok owocowy 100%, bez dodatku cukru i wypić go z pół szklanki w nocy jak się obudzisz.

12 lata 5 miesiąc temu #471864 przez jadziatopol
Kasia ja nie wiem co ci poradzic...ja tez mam wieczorek niski cukier 84-86. Zrob tak jak Monia pisze. Ja zaraz robie zastrzyk i lece do spania. pa dziewczynki. Kolorowych snów :lol:

[/url]

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka