BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #484064 przez dominia
montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=42
montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=45
montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=43
montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=48

tutaj masz stronki na przepisy o niskim indeksie glikemicznym ale uważaj bo są różne, ja jeszcze nie wiem czy można słodzić fruktozą.. jak nie zapomnę to zapytam się diabetologa w piątek ale można zawsze nie dodawać tego cukru może też wyjdzie dobre :)

To są te ciasteczka z jabłkiem

Składniki:
250 g białego sera chudego (lub light), 2,5 szklanki mąki, 250 g margaryny (kostka), 1 duże lub dwa małe jabłka (dowolne).

Jak przyrządzić?
Na stolnicy margarynę i ser biały posiekać z mąką. Zagnieść ciasto, podsypując mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, należy je rozwałkować i nożem wykrawać kwadraciki. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. Na każdy kwadracik kłaść kawałek jabłka i pozaginać rogi do środka (żeby powstał mieszek). Gotowe ciasteczka układać na blasze posmarowanej margaryną i piec na złoty kolor w piekarniku (ok. 180 st. C).

Potrzebne przybory:
stolnica, nóż do margaryny, nóż do obierania i krojenia jabłek, wałek do ciasta, blaszka

Jak podawać?
Ciasteczka są wspaniałe, szczególnie gdy są ciepłe.

Uwagi:
Dzięki temu, że brak w nich cukru, mogą być spożywane przez diabetyków.
Czas przygotowania:
Najbardziej pracochłonne jest sklejanie, to pochłania sporo czasu. Pieką się około 20-30 min. Najlepiej ułożyć je na pergaminie, wtedy łatwiej je później ściągnąć.

100g = 2,7 WW

plus cynamom – obniża cukier

ten przepis znalazlam u nas na forum w trudnych tematach w zakładce cukrzyca ciążowa :) daj mniej margaryny :) i oczywiście ma być mąka z pełnego przemiału typ 1850 albo 2000 :) i dla nas żytnia najbezpieczniejsza :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #484067 przez mamcia2013
Dziewczyny jak już piszecie o pomiarach cukru to może mi któraś z Was napisać własny pomiar z jednego dnia?? Chcę wiedzieć co ile mierzycie itp i jaki wam wychodzi cukier...
Wzięłam od taty glukometr i przez kilka dni pomierzę sobie.

12 lata 1 miesiąc temu #484097 przez koticz
dominia nie wolno słodzić fruktozą!!!Przynajmniej moja dietetyczna mi zabroniła jeść tych wafelków dla cukrzyków co są właśnie fruktozą słodzone!Co to znaczy mąka z pełnego przemiału???Kupie to w zwykłym sklepie?Lewiatania naprzykład????

mamcia ja mierzę cukier naczczo-ma być 60-90mg(3,3-5,0mmol),1godzinę po posiłku (1śniadaniu,2śniadaniu,obiedzie, podwieczorku i kolacji)-ma być poniżej 120mg(3,3-6,7mmol) i między 2:00 a 4:00 w nocy-ma być powyżej 60mg(3,3mmol), ale w nocy sprawdzam co drugą noc bo jak się obudzę,to już nie mogę zasnąć!

AAaaaa dominia te ciała ketonoew też sprawdzam i mam narazie wynik negatywny(0) ale nie wiem czy to dobrze

http://www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px[img] www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px

12 lata 1 miesiąc temu #484118 przez mamcia2013
Koticz to się mierzy godzinę po posiłku? Ja myślałam ze dwie godz. To zobaczę dzisiaj jeszcze.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #484169 przez koticz
mamcia2013 napisał:

Koticz to się mierzy godzinę po posiłku? Ja myślałam ze dwie godz. To zobaczę dzisiaj jeszcze.

W mojej książeczce samokontroli pisze,że po jednej godzinie.I pamiętaj,żebyś bezpośrednio przed sprawdzeniem umyła porządnie ręce mydłem!To ważne,żeby ci nie zafałszowało wyniku

Dobranoc dziewuszki,spokojnej nocy Wam życzę!!!

http://www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px[img] www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px

12 lata 1 miesiąc temu #484197 przez xxElaElaEeexx
hej dziewczyny :)

Ja dziś cały dzień nie miałam neta ,bo coś robili ,ale wyszło mi to na dobre .Bo przynajmniej cały dzień nie leżałam i nie leniuchowałam tylko : umyłam okno,umyłam witrynkę ze szkłem,umyłam wszystkie talerze i szklanki z witrynki ,bo używa się je raz lub 2 razy do roku ,a zakurzone ,że szok ;D A teraz błyszczą się jak psu dupa ;)
Zrobiłam na obiad sos z kurek i do tego kluski śląskie .
Potem zrobiłam porządek w biblioteczce,poukładałam wszystkie książki i wytarłam kurze.
Podlałam kwiatki i niektóre poprzycinałam ,bo za bardzo się rozrosły .A jak facet wrócił z pracy wybraliśmy się na spacerek z naszymi psami i tak zleciał nam dzionek . :)

Ja na szczęście problemów ze spaniem nie mam ,ale kładę się po 23 a nawet później i śpię do 10 a nawet dłużej.Wstaje dwa razy siku koło 3 a potem o 6 jak facet wstaje do pracy. :)

Teraz już czuję się padnięta i plecy mnie bolą ,wezmę prysznic i pójdę do łóżeczka tv oglądać :)

Dobrej nocki kochane :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #484204 przez dominia
Koticz to bardzo dobrze, ze nie masz cial ketonowych w moczu :) mierzysz je rano na czczo ? :)
Nie w zwyklym sklepie nie kupisz tej maki :) ja znalazlam w almie i sklepie ze zdrowa zywnoscia :)

12 lata 1 miesiąc temu #484299 przez Agnieszka86
hej:)

Dzisiaj spałam do 5:30 czyli całkiem, całkiem:) Czuję się wyspana i wypoczęta:) Zjadałam właśnie śniadanie i zaraz wracam pod kołderkę jeszcze trochę poleniuchować :lol: Później zrobię obiad dla siebie, zupkę dla męża i przygotuję dla niego rybę i ziemniaki do "wykończenia" jak wróci:) Będziemy mieć w końcu z powrotem nasz samochód, pojedziemy odebrać go wieczorem, jak mąż wróci!! Nareszcie :lol:
Ale cena za naprawdę drobne poprawki powaliła mnie na kolana:( 1800 złotych!!!Jestem w szoku, tyle kasy, za coś, co w zasadzie nie musiało być robione, tylko chcieliśmy go dopieścić!! Liczyłam się z kwotą 1000 zł, a nie 1800!!!!! Teraz trochę żałujemy, że go oddawaliśmy, bo wydatki nie małe nas czekają i jeszcze remont w najbliższym czasie:/ No, ale nic, mąż też nie zapytał wcześniej o cenę, bo ten warsztat prowadzi jego kolega z podstawówki, więc stwierdził, że nie będzie źle... no to się przeliczył :dry:

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #484308 przez Beata 26
Morning wszystkim,

Ja spalam do 8, wiec jakis cud! Nie sadze bym jednak czula sie wyspana, a dzis dzien sprzatania nie czeka (nie lubie). Ale mama i dziewczyna brata zaoferowaly sie, ze pomoga mi w garderobie. Przejrzymy wszystkie ciuchy i baj baj tym, ktore zajmuja miejsce, juz tak dlugo sie do tego zbieralam, ze naprawde ciesze sie, ze to dzis nastapi, bo przed ciaza bylam chomikiem, a ze garderoba wielka, to i wiele zmiescilam) a teraz w ciazy naprawde latwo mi sie wyrzuca ( nie tylko pieniadze );)sadze, ze hormony dezaktywowy moja chomikowatosc, zostawily mi tylko pulchne policzki.

Aga kumam Cie z tym autem, my za kazdym razem mamy tak, ze mowia nAm jakas sume, a co do czego przychodzi, to placimy wiecej! Zdzirusy. Mam nadzieje, ze wyrobicie sie mimo wszystko w grudniu z kasa. U nas w grudniu tyle wydatkow, ze los masakieros!

12 lata 1 miesiąc temu #484310 przez kika1985
hej

paulina szkoda że nie znasz jeszcze płci, no ale do 17 nie daleko:P

lafi super komplecik

koticz kotka ma zapalenie miszków wlosowyxh, doastała antybiotyk i lek przeciwzapalny, przy okazji poiwedziałam weterynarzowi o tych jej częstych rujach i o tym ze jak nie ma mnie na noc to ona potem 3 noce z rzędu miauczy strasznie :silly: dostałam tabletki na ruję :)

12 lata 1 miesiąc temu #484316 przez kika1985
suwaczek mi nie działa B)

12 lata 1 miesiąc temu #484321 przez kika1985
naprawiłam :P

12 lata 1 miesiąc temu #484324 przez chiczi
koticz napisał:

chiczi a Wy z mężem jesteście nauczycielami?

Tak i pracujemy w tej samej szkole :lol:

Mnie dziś w nocy taka paskudna zgaga dopadła, że już prawie miałam witać się z kibelkiem, ale jakoś dałam radę ;)

12 lata 1 miesiąc temu #484327 przez kika1985
ja póki co zgagi jeszcze nie miałam ani razu w tej ciąży B)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #484328 przez patrycja85
hej laski:) ale wczoraj namachałyście. przeczytałam was wieczorem ale nie miałam siły odpisać.
miałam wczoraj wizytę. wszystko ok. w przyszłym tyg mam zrobić te obciążenie glukozą. waga rekordowa-55 kg:) dostałam skierowanie na badania nerek. jak wyjdzie że ok (czyli że nie nerki)to mamy się zając kręgosłupem. powiedziała że normalnym jest ból kręgosłupa w ciązy i że będzie bolało ale nie moze boleć aż tak jak jej opisałam. dostałam żelazo i magnez-i tu uwaga dla tych którym dokuczają plecy-mówiła żeby brać magnez bo ma działanie rozkurczowe i rozluźniające i pomoze też na mięśnie przy kręgosłupie a wydala się z moczem i nie szkodzi dzieciom:)
generalnie jestem zadowolona z wizyty.
ja za wizyty i badania nie płacę-B ma abonament z pracy i ja jako żona jestem nim objęta. wszystko w cenie łącznie z porodem w sali jednoosobowej w jednym z 4 szpitali do wyboru i sala poporodowa o podwyższonym standardzie:) płaciłam tylko za usg w 3d bo robiłam je w placówkach typowo ciążowych:)

tyle u mnie:)

vernix-do świąt jeszcze daleko. a poza tym myślę że jeśli ty już chorowałaś to nic wam nie grozi. mam nadzieję że lekarz to potwierdzi. i ciesze się że krucha jak lód się podobało-koniec szokujący nie?

miłego dnia laseczki:)

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka