- Otrzymane podziękowania: 6
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Luty 2015
Mamusie Luty 2015
- MagdaK
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Ja jestem ale jakoś całkowity brak weny na pisanie. Czuję się średnio wymioty juz niecodzienne ale dalej mi towarzyszą. Jak coś zjem to mnie mdli. Zaczął mi się drugi tydzień urlopu i może to też dlatego bo miałam tyle zrobić a kończy się na gotowaniu obiadu na siłę.
Co do ruchów to mimo iż to trzecia ciąža to ich nie czuję i przez to tez sobie wkręcam ze może coś nie tak jedynie pocieszam się tym że łożysko jest na przedniej ścianie. Pożaliłam posmuciłam jak mi się nastrój poprawi to obiecuję się udzielać.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Ejka84
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 3
Widzę, że wkraczamy w etap wyczuwania ruchów . Piękne chwile . U mnie też już maleństwo szaleje - nie zawsze wyczuwam, ale jednak coś tam się już dzieje .
Ja mam wizytę dopiero 19 września, więc dopiero mi będzie połówkowe wyznaczać, ale stawiam na 10 pażdziernika .
Muszę też porobić zlecone badania, ogólne z krwi, moczu i jakieś markery nowotworowe . Miała to któraś? Po co się je robi? Az mi słabo....
Dziś miałam dostać paczkę z zakupionymi ubrankami i ta się cieszyłam od rana, a tu dupa... kurier wczoraj nie odebrał od nadawcy z przyczyn technicznych, więc paczkę dostanę dopiero jutro .
A dziś się obudziłam prawie z płaczem - śniło mi się, że dzidziuś (o dziwo była to dziewczynka ) był już w domu, spał, a ja latałam i szukałam butelek na mleko i się zorientowałam że nie kupiłam! Że w ogóle nic nie kupiłam, wanienki nie mialam, ubranek - no koszmar . A wczoraj tak się najadłam rydzów, ż edzisiaj siusiam na pomarańczowo .
Jesli chodzi o dolegliwości to mi dokuczają plecy i kości biodrowe w nocy, często się muszę przekręcać bo inaczej ni edaję rady tak łupie.
No i chyba nadrobiłam trochę pisania w ten paskudny dzień .
Do potem....
- Ada2424
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- kochane maleństwo :*
- Otrzymane podziękowania: 108
- MagdaK
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Ja jestem ale jakoś całkowity brak weny na pisanie. Czuję się średnio wymioty juz niecodzienne ale dalej mi towarzyszą. Jak coś zjem to mnie mdli. Zaczął mi się drugi tydzień urlopu i może to też dlatego bo miałam tyle zrobić a kończy się na gotowaniu obiadu na siłę.
Co do ruchów to mimo iż to trzecia ciąža to ich nie czuję i przez to tez sobie wkręcam ze może coś nie tak jedynie pocieszam się tym że łożysko jest na przedniej ścianie. Pożaliłam posmuciłam jak mi się nastrój poprawi to obiecuję się udzielać.
- Ejka84
- Wylogowany
- budujemy zdania
Justyna - ja mam usg na każdej wizycie, powiedziała mi tylko o usg genetycznym, resztę traktuje jak normalna wizytę, nic mi nie mówiła jeszcze o połówkowym. Sama sobie tak gdybam, że to pewnie będzie na następnej w październiku bo teraz mam 19 wrezśńia więc trochę za wcześnie...
Moje usg trwa najwyżej 5 minut i to ze wszystkim pomiarami !! Szybcikiem - taka lekarka wyrobiona, że wszystko w locie sprawdza hahah, ale jakoś na to nie narzekam, niby bezpieczne to usg, ale jak trwa krócej to chyba lepiej .
- Marti
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 5
Ja też jestem i czytam regularnie, tylko nie zawsze mam czas odpowiedzieć, a zresztą z telefonu ciężko się pisze, więc staram się raczej pisać jak mam dostęp do komputera.
kocham_cie, gratulacje pierwszych kroczków! Teraz się pewnie zacznie włażenie na meble i inne przestrzenne rozrywki Z brakiem przewijaka faktycznie słabo, ale powiem Ci, że jak czasem patrzę na stan tych przewijaków w toaletach knajp czy stacji benzynowych, to chyba wolałabym gdzieś na kolanach przewinąć...
Meli, bunt dwulatka? Witam w klubie U nas jest jeszcze ten problem, że nasza niania bardzo mojemu dziecku pobłaża i potem są efekty w postaci wymuszania płaczem i wszystko na nie. Ale liczę na to, że konsekwencją uda nam się dziecko przekonać, że o ile niani może fikać (jak sobie na to pozwala), to nam nie.
Koniecznie daj znać po wszystkich wizytach, trzymam kciuki, żeby było dobrze!A Dominik faktycznie, cały tata!
Mój synek też raczej nie mamusiowaty, tylko jak tata jest, to mama schodzi na dalszy plan. Ale spoko, ja tam się cieszę, to dobrze wróży na czas kiedy nam się młode urodzi - nie będzie problemu, żeby tatuś zajął się starszym synkiem.
J.J., no skoro masz niebieskie rzeczy, to chyba już młode się dostosuje i siusiak się ujawni? A tak poważnie, to noworodkom naprawdę jest wszystko jedno, w jakim śpią kolorze, aż tak nie musimy się tym przejmować
Dżasta, no niestety sądy rzadko orzekają karę więzienia bez zawiasów za jazdę po pijaku, chyba że komuś coś się stanie. Najczęściej kara jest w zawiasach + zakaz prowadzenia pojazdów, który jak widać jest kompletnie nieskuteczny.
Ja też wolę miasto niż wieś, tak jak luska. Ale ja zawsze mieszkałam w mieście i na wieś mnie ciągnie tylko na wakacje
Pinezka, spokojnie, poczujesz w swoim czasie Najważniejsze, że dzidzia dobrze się rozwija. A jak masz taką możliwość, to pewnie, że nie ograniczaj sobie opcji, może Cię coś jeszcze natchnie na zmianę decyzji.
Ja nie mam usg na każdej wizycie, ale serduszka lekarka słucha Doplerem, a to chyba są te same fale co usg, więc też mi się wydaje, że musi być bezpieczne. Gdyby nie było, to przy zagrożonych ciążach robiliby rzadziej, a przecież robi się częściej. Albo przy bliźniakach.
Justyna, na półówkowym ocenia się znowu określone parametry, więc zasady te same, co na "genetycznym". OMG, to ile Ty czasu spędzasz na tych wizytach? 30-40 min usg za każdym razem? To przecież zanim się rozbierzesz, pogadasz jeszcze z lekarką, to dobrą godzinę musisz tam siedzieć? Ja na normalnej wizycie, to tak max 20 min?
MagdaK, żal się, a co, od tego jesteśmy! Ja też nie czuję jeszcze ruchów wyraźnie, coś tam połaskocze czasem, ale poprzednio też czułam późno. Nie przejmuję się, o nie potrzebuję, żeby młode rosło jakoś ponad miarę i było strasznie silne. Niech będzie średnich wymiarów, bo wielkoludna nie wypchnę
Ejka, a to ciekawe dlaczego masz markery nowotworowe? Coś w rodzinie było? Ja nigdy nie miałam takich badań, teraz mam tylko mocz i powtórkę toxo. A co do dziwnych snów, to normalne w ciąży niestety. Mnie się w poprzedniej ciąży ciągle śniło, że coś się dzieje z dzieckiem, a to wypada przez balkon, a to topi się w wannie - straszne to było takie realistyczne, że budziłam się zlana potem
Ja miałam wczoraj wizytę w szpitalu, u lekarki, u której chcę rodzić - ta sama co poprzednio. Potwierdziła, że wszystko ok, chociaż na usg podejrzała tylko na chwilę serduszko. Też się już nie mogę doczekać połówkowego, ale i tak tym razem czas leci jak szalony - nie mogę uwierzyć, że niedługo będziemy już w połowie ciąży!!!
- Ejka84
- Wylogowany
- budujemy zdania
Wolałabym już na toxo, miałam raz, wyszło negatywnie, tzn. ze nie chorowałam i nie choruję, ale mam w domu kota . To tego mi nie sprawdzi tylko jakieś markery wymyśla... Płakac mi się chce...
- monique1983
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 78
Meli - Dominik bardzo podobny do taty
Co do tematu usg to też mam na każdej wizycie.
- Ejka84
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Ejka84
- Wylogowany
- budujemy zdania
Dotyczy oznaczenia markera nowotworowego, a jego wynik wykraczający poza normę może świadczyć o wadach rozwojowych płodu .
No teraz to mam doła dopiero. Najpierw usg genetyczne, potem test paapa, a teraz to. Tamte wyszły o.k., to ja nie rozumiem. Same stresy kuźwa
- Marti
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 5
Ale toxo powinnaś powtórzyć, jeżeli wyszły Ci ujemne, to zaleca się powtórkę w II trymestrze.
- K1C1A
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
- meli1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Czekamy na drugie dzieciątko
- Otrzymane podziękowania: 53
K1C1A ja myślałam ze jestem tu najmłodsza a my mamy dom w na wsi kupiliśmy w tym roku. 20 parę km od Rzeszowa. tylko trzeba go wyremontować a na to nie mamy kasy narazie bo warunki finansowe się pogorszyły. i nie wiem kiedy będziemy mogli się przeprowadzić
kocham_cie fajne imię wybraliście. trzymam kciuki by nic się nie zmieniło
MagdaK ale cię to dopiero męczy oby wreszcie przeszło. co do ruchów to się nie martw nie długo poczujesz. a przy dziewczynkach kiedy czułaś?
Ejka84 ja nie miałam robionych markerów. ale nie stresuj się bo te sny biorą się ze stresu coś o tym wiem
Marti możliwe że to bunt dwulatka
dziewczyny wszystko będzie dobrze
a teraz raport z wizyt u lekarza. u endo wyniki są niższe ale narazie nie trzeba leków za miesiąc powtórka badań i wizyta. a u tego drugiego to osiedziałam się prawie 4 godziny bo bez kolejki na końcu i okazał się ze nie potrzebnie bo ten wynik oznacza że przeszłam toxo i mam przeciwciała czy jak to się nazywa. wiec jestem spokojniejsza. teraz mogę czekać do kolejnej wizyty u gina. ja tylko raz nie miałam usg a tak to na każdej wizycie miałam. przy okazji zapisałam się na usg 3d/4d na 8 października. a tak dla poprawy humoru to pokaże wam moje ciuszki jakie mam
- Dżasta86
- Wylogowany
- rozmowna
Luska odpowiadając na twoje pytanie pierwszy raz, wytłumaczyłam jakie powody mają lekarze rzadszego wykonywania usg. Nie jest udowodnione że usg powoduje jakieś szkody płodu czy w organizmie matki, ale też nie jest potwierdzone że badanie usg można bez żadnych obaw wykonywać tak często. Druga obawa to nagrzewanie tkanki płodu bobasa podczas dłuższego usg. Są to opinie lekarzy z którymi ja się spotkałam, oraz możesz znaleźć artykuły w gazetach czy internecie na ten temat. Trzymając się tematu starałam się w prosty sposób wytłumaczyć ci ten problem niektórych lekarzy. Nie zagłębiajmy się w temat czy to faktycznie jest dobre czy nie. Ważne żeby pacjent był usatysfakcjonowany z wizyty oraz informacji które chce uzyskać. Gdybym ja miała problem z rzadkim usg poszłabym sobie do innego lekarza Zatem każdy ma prawo do własnego zdania, i jak wiemy każdy leczy inaczej.
Meli , chyba nie poznałabyś mnie mam dobry kamuflarz, raz blond raz czarna pozniej ruda pozniej znowu blond (wracam do naturalnych ileż można) Znać się możemy ze szkoły, być może. A dzieciaki faktycznie jak małe klony taty
Marti ja tylko pisałam że jestem za karą śmierci jak widzę gościa któremu 3 razy zabierali prawko za jazdę po pijaku, czy też dla pedofilii. A sankcje w naszym kraju mamy takie jakie mamy to już inna historia ;/
Odnośnie kręgosłupa byłam u ortopedy, i neuro rodzić naturalnie mogę całe szczęście. Ból mi towarzyszy dość często zwłaszcza po spacerze ;/ jedyna rada teraz to basen i kocie grzbiety. Biodra też mnie czasem pobolewają ale jak sie ma krzywy kręgosłup to myślę że cała sylwetka inaczej pracuje i coś tam jeszcze może sie zepsuć. Chociaż raz nabawiłam się poważnego zapalenia biodra bo non stoo siedziałam na półdupku w pracy
Najważniejsze wczoraj poczułam pierwszego kopala w brzuchu, oczy mi sie otworzyły jakbym ducha zobaczyla dzisiaj rano tez bobas juz mnie kopną cos pięknego
Ejka w sumie też pierwsze słyszę o tych markerach na nowotwory w czasie ciąży, ale ja widzę to jakoś bardziej pozytywnie. Chyba dobrze wiedziec jaki procent komu grozi bo można wtedy trochę oszukać chorobę. Sama myślę o tym żeby sobie zrobić na raka piersi.
A czytałam ostatnio przy urodzeniu chłopaka zmniejsza sie mamie ryzyko na raka szyjki macicy .
- MagdaK
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Meli to super że z toxo tak wyszło, ja też już mam przebytą i przeciwciała. Co do ruchów to w pierwszej ciąży czułam w 20 tygodniu a w drugiej w 19 więc wiem że mam jeszcze trochę czasu. Tylko jak tak czytam ze Wy już czujecie to zaraz sobie coś powkręcam i zaczynam się martwić.
Z jednej strony szkoda mi ze urlop mi się kończy ale z drugiej mam wyedy mniej czasu na przemyślenia i tak jest dla mniej mega lepiej. Lubię być w ciągłym ruchu a takie siedzenie w domu to nie dla mnie.
Właśnie tak przeglądałam sobie wózki i z racji tego że nic już nie mam zdecyduję się na 3 w 1 może jakiś polecicie? bo ja już wwypadłam z obiegu i nie mam pojęcia na co się zdecydować...