BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 3 miesiąc temu #923983 przez Ania92
Wydaje mi sie, ze nie wygladam jakos tak tragicznie chudo z ta waga, ale prawdą jest, ze pewnie lepiej bym wygladala gdybym miala te pare kilo wiecej. Z reszta zobaczymy, moze po ciazy mi cos zostanie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 miesiąc temu #923984 przez Ania92
A co do tych badam na slasku to jestem sklonna sie tam wybrac. :P wizyte u ginekologa mam dopiero 2 pazdziernika, wiec tego 20 wrzesnia moze bym pojechala. Troche sie znowu uspokoje jak zobacze malenstwo.

10 lata 3 miesiąc temu #923988 przez Dżasta86
Ania nie ma tego zlego, mąż pewnie jest zadowolony ze jestes tania w utrzrymaniu :P ;P

10 lata 3 miesiąc temu #923992 przez Ania92
Jesli chodzi o jedzenie to pewnie tak :P tylko znowu butami i ciuchami te wydatki nadrabiam :lol:

10 lata 3 miesiąc temu #924005 przez monique1983
Ania92 - to łatwiej Cię wyżywić niż ubrać ;) a z jakich Ty rejonów jesteś? :)

10 lata 3 miesiąc temu #924008 przez Ania92
Monique1983 jestem ze slaskiego, miasto Raciborz.

10 lata 3 miesiąc temu #924058 przez Daria86
To więcej na 62 i tylko kilka do szpitala na 56,dzięki dziewczyny :) Tak się ostatnio zastanawiałam czy to ma znaczenie,że oboje z mężem jesteśmy wcześniakami...zawsze zapominam gina zapytać...

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #924066 przez Marti
kocham_cie, fajnie, utwierdzasz mnie w naszym wyborze :) Ja też coraz częściej widuję ten wózek i co ważne widziałam go też w sklepie i wypróbowałam wszystkie funkcje. To ważne, bo wózki, które nam się wizualnie podobały, często miały np. bardzo głośno składaną budkę albo ciężko było rozłożyć spacerówkę do pozycji leżącej, więc jak dziecko zaśnie na spacerze, to musisz się naszarpać zanim rozłożysz. Ale Twój quinny bardzo ładny - a kolor taki masz? śliczny :)

Ja też wolę 4 kółka, wydają mi się bardziej stabilne.

Witam nowe mamy!

MagdaK, mam nadzieję, że głowa się jednak uspokoiła? Tak to właśnie jest, że niektóre z nas migreny i bóle głowy atakują podwójnie w ciąży :(

Marta27, dobrze, że z Hubertem już lepiej, chore i marudne dziecko w domu to straszna sprawa! Ja mam z babydesign krzesełko do karmienia i łóżeczko turystyczne i z obu jestem bardzo zadowolona. Więc mam nadzieję, że wózek też się sprawdzi. Czekam jeszcze na kolorystykę 2015, może będzie coś fajnego w nowej edycji :) A Twój wózek to Fynn? Moja przyjaciółka go ma i bardzo sobie chwali. A jak Ci się sprawował ten jasny kolorek? Nie brudził się bardzo?

Ejka, jak Cię tak lekarka stresuje, to faktycznie pomyśl o zmianie. Te wizyty nie powinny być dla nas stresujące !

Dżasta, widziałam ten filmik z tym śmiesznym panem :) Niestety znalazłam w nim jeszcze jedną rzecz, która mi się nie podoba - materacyk. Wygląda na bardzo cieniutki i nie bardzo sztywny. Ale może to tylko wrażenie. Lepiej by było zobaczyć na żywo.

W smykach niektórych chyba są wózki, w Świecie Dziecka jest sporo wózków i jest jeszcze fajny sklep na Puławskiej w okolicach Pyr, nazywa się chyba Eurobaby. Tylko dla Ciebie to chyba trochę nie po drodze. A w ogóle ja pierwszą wyprawkę w większości kupiłam tu:

www.raj-dziecka.com/pl_kontakt,2.html

Teraz już nie będę się tam wyprawiać, bo dokupuję tylko pojedyncze rzeczy, ale jak masz dużo do kupienia, to fajne miejsce. Dużo taniej niż we wszystkich smykach. Zresztą ciuchów ze smyka nie polecam, są słabej jakości jak na taką cenę. Ja to w ogóle przepadam za ciuszkami Cocodrillo :)

A ze statystyką nieprawda! Rodzi się więcej chłopców, tylko że kobiety żyją dłużej, więcej facetów ginie w wypadkach, umiera na zawały itp. i koniec końców w społeczeństwie więcej jest kobiet. Ale nie wśród noworodków :P

Daria, wózek wygląda fajnie :) Ciekawe jak na żywo. Z rozmiarami niestety nie wiadomo, dziecko może urodzić się ok. 50 cm i będzie się topić w 62 albo urodzi się ok. 60 cm i ledwo w 56 się wciśnie. Dodatkowo jeszcze ciuszki, zwłaszcza te gorszej jakości lubią się kurczyć w praniu. Ale u nas np. rozmiar 56 był na początku bardzo potrzebny. 62 z każdej strony odstawało i wisiało, a 56 było super. Także tym razem też dokupię tak, żeby mieć z 5 kompletów na 56 i kolejne 5 na 62. Najwyżej jak nie będą używane, to komuś oddam :) A kombinezon to chodzi Ci o taki zimowy? To na pewno lepiej kupić większy. Ja do tej pory kurtki kupuję Piotrusiowi 2 numery większe.

Ja też wcale nie używałam kaftaników ani śpiochów. Na początku same bodziaki i pajacyki. A i pamiętajcie, żeby szukać bodziaków rozpinanych na całej długości albo co najmniej porządnie rozpinanych przy szyi, bo takiego malucha z chwiejną główką ciężko wsadzić do bodziaka, który się nie rozpina.

monika 86
, mamy ten sam termin porodu :laugh: Ciekawe, która się rozpakuje pierwsza :P

Ania, faktycznie chudzinka z Ciebie. Ja też mam niedowagę wg tych głupich standardów - każdy lekarz się czepia, a tymczasem taka moja fizjologiczna waga. Za to w ciąży tyję więcej, też taka uroda. Nie ma się co za bardzo martwić. A, też tak myślałam, że może mi po ciąży trochę zostanie, zwłaszcza w cyckach :P Ale niestety próżne nadzieje :P

Buźka dla Was mamuśki!

O matko, ja to jakaś grafomanka jestem! Jakby co, powiedzcie, to się zamknę :P

10 lata 3 miesiąc temu #924099 przez kocham_cie
Wiecie co jeśli chodzi o mój wózek to jest firma Quinny a model buzz i jesli mam być szczera to po roku użytkowania, raczej bym się na niego po raz drugi nie zdecydowała. Powiem tak jeśli chcecie wózek który będzie robił wrażenie na ulicy to jak najbardziej często słyszałam wow ale fajny wózek... ale to nie o to w tym chodzi prawda- hahah teraz jestem taka cwana a przede wszystkim dla designu go kupiłam ? po pierwsze nie wydałabym drugi raz tyle kasy na wózek , a jak już to raczej kupiłabym maxi cosi mura- ta sama pólka cenowa. co mi w nim przeszkadza... prowadzi się dosyć ciężko nie jest tak zwrotny jak np x-lander (zobaczymy co będzie po wymianie koła przedniego na podwójne) , w gondoli nie podnosi się oparcie, no i w spacerówce jest siedzenie kubełkowe i nie rozkłada się do całkiem leżącej pozycji... a i kosz na zakupy jest w wersji mini! Wiec reasumując chyba raczej go nie polecam ;)

hmmm te badania na śląsku 4D dosyć kuszące też mam niedaleko bo jestem z opolskiego :) ale zobaczymy bo ja jakoś nie mam szczegolnego parcia na 3D/4D tym bardziej że mój gin zawsze je na chwile włącza przy zwykłej wizycie... a jakbym miała za nie dodatkowo zapłacić 200 zł... woooww never szkoda kasy :cheer:

Boże jakie z was są okruszki... ja przy swoich 175 cm wzrostu niby nie jestem gruba ale... 75 to u mnie norma :laugh: hahha a w ciązy kg bardzo mnie lubią i szybko do mnie przylegają... mam tylko nadzieję że jak przy poprzedniej ciązy równie szybko sobie pójdą :laugh:

witam nową mamuśke :)

hahaha Dżasta86 ja mam obiecaną wizytę u dr Szczyta, przez męża, jak skończę karmić piersią na podciąganie tych dwóch worków które zostaną po wykarmieniu 2 dzieci ;)

AAaaaaaa właśnie moje cycki zaczęły na całego produkcję, od kilku dni mam tak sutki zawalone siarą że ich w wannie nie umiem domyć :woohoo:

Magda M

10 lata 3 miesiąc temu #924122 przez Daria86
Co do tego mojego wózka to co dziwne w świecie dziecka w moim miasteczku jest o 200zł tańszy niż na allegro,aż byłam w szoku,wydaje się fajny,zwrotny i lekki...tyle wyczaiłam :)

10 lata 3 miesiąc temu #924127 przez monika86
monique1983 dziękuję za info :) być może się wybiorę, bo do Mysłowic mam w miarę blisko :) a że połówkowe dopiero za przeszło miesiąc to chyba nie wytrzymam z ciekawości, bo chciałabym już wiedzieć kto tam u mnie w brzusiu się chowa ;) choć mój synuś przez caluteńką ciążę był moją córeczką, dopiero jak się urodził okazało się, że to dorodny chłopak, ale wtedy miałam robione tylko zwykłe usg, nie to co teraz :)

Marti faktycznie termin mamy taki sam, też jestem ciekawa która będzie pierwsza :) mam nadzieję, że mój 2 poród pójdzie szybciej i gładziej niż pierwszy. Szczerze powiem, że bardzo boję się porodu, po tym jak pierwszy był wywoływany 11 dni po terminie i trwał 24 godziny już sama nie wiem czego mogę się spodziewać tym razem :(

Mam jeszcze prośbę, choć wiem, że temat był nieraz wałkowany, mogłaby mi któraś z Was podać instrukcję wstawienia suwaczka? :) będę wdzięczna :)

[/url]

[/url]

[/url]

10 lata 3 miesiąc temu #924169 przez J.J.
Monique1983 – dzięki za info o usg 4D

Meli -dodałam już do tabelki nowe mamusie.

Monika86 – witam Cię, jeśli chodzi o dodanie suwaczka to: profil, edytuj, informacje o profilu, i w podpisie wklejasz adres BBCode ze stworzonego wcześniej suwaczka, zapisz i gotowe.

A jeśli chodzi o moją wczorajszą wizytę, to w sumie nic się nie dowiedziałam oprócz tego że szyjka ok, a dziecka jest już do pępka (sama to czułam, więc nic nowego). Usg nie będzie mi robić bo za dwa tygodnie 2 prenatalne. No i nadal nic nie wiem. Do tego jeszcze taka zamota tam wczoraj była, że dziewczyny w rejestracji nie dawały rady, a ja poszłam wcześniej bo nie lubię tego wzroku nieciężarnych, które muszą czekać bo ciężarna ma pierwszeństwo. Poszłam więc przed 13:00, już Pani dr była a wyszłam stamtąd chyba o 15:00 bo mi ciśnienie skoczyło (149/92) przez jedną babę, a w sumie przez dr bo miała prosić ciężarną a chyba zapomniała bo ją ktoś przez telefon wkurzył i baba mi się chciała wepchnąć do gabinetu, chociaż to i tak z kolejki ja miałam wchodzić. Więc siedziałam potem aż ciśnienie mi spadnie i czekałam na L4. Podałam dowód, NIP zakładu pracy i dalej czekam. Babka za mną dostała L4 a ja nadal czekam. No i znowu babki z rejestracji się zamotały, nie dogadały między sobą, ale już starałam się nie denerwować. Dostałam L4 i ciśnienie spadło. No ale chyba następnych razem pójdę normalnie, bo moje powiedzenie szybciej z domu wyjdę , szybciej przyjdę straciło wczoraj sens.
Ale za to poszłam do sklepu dziecięcego. Okazało się że go likwidują i ceny mają mega niskie. W neutralnych kolorach znalazłam tylko 2 body po 6 zł (zdjęcie poniżej). Szkoda że nie wiem co będzie bo było jeszcze trochę niebieskiego i różowego.

Przepraszam za te moje wywody na temat wizyty, ale się komuś musiałam wygadać.

A jeśli chodzi o wagę to mnie przed ciążą parę kilo przybyło i ważyłam koło 60. Potem zleciałam na 58,5, wróciłam do 60 a wczoraj na wizycie 61.
Załączniki:

10 lata 3 miesiąc temu #924222 przez asiawe22
Witam wszystkie mamusie :laugh: i gratuluje zdrowych dzidzisiów!!!
W koncu przeczytalam wszystkie Wasze posty ufff i chcialabym do Was dolaczyc. Mam na imie Asia, jestem w polowie 17 tygodnia ciąży. Termin wg usg mam na 10 lutego :cheer:
To moja 4 ciaza, niestety wszystkie poprzednie skonczyly się niepowodzeniem do 12 tygodnia, ale teraz jestem dobrej mysli. Ostatnie USG mialam w 14 tygodniu, dzidzius machal raczkami i nozkami, serduszko bilo jak szalone, a od paru dni czuje chyba ruchy!!! JUpi, to baardzo dziwne uczucie, jakby od środka coś się bardzo delikatnie rozpychało :laugh:
Od początku ciązy jestem na Duphastonie 2x1, teraz juz mam mniejsza dawkę 2xpół tabletki i planuje odstawic w 19 tygodniu.
Niestety mieszkam w Anglii, a duphaston sprowadzam z PL od mojego lekarza, tutaj nie podaje się kobietom leków na podtrzymanie ciąży.
Następne USG mam 18 wrzesnia, nastęny czwartek - poznam płec :P , oprócz tego bede miala badanie na obecnosc zesp. Downa i tego typu nieprawidlowosci, wiec to chyba odpowiednik waszego prenatalnego, do tego tez mialam pobieraną krew.
Ogólnie zazdroszcze Wam ze prowadzicie ciąże w PL, tutaj niestety nawet się nie widzi lekarza przez calą ciąze, nawet poród, jesli nie ma komplkacji, odbierają polozne. Ale nie chce martic sie na zapas, mysle pozytywnie :))
Alez sie rozpisalam, hi hi, mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona :))

10 lata 3 miesiąc temu #924225 przez asiawe22
Kurcze nie wiem czemu suwaczek pokazał 18 tygodni , 3 dni, hmm
Aha zapomnialam dodac ze mam juz 33 lata ( nie sugerujcie sie nickiem) :DD wiec juz mam swoje latka

10 lata 3 miesiąc temu #924239 przez Justyna_1709
Witam nowe Mamusie.
Gratuluje i życzę spokojnej i prawidłowej ciąży.

A ja mam chyba nawroty z I trymestru... Od kilku dni wszystko mi staje w gardle i ciągle mnie mdli. Ech znowu ciężko... Cały czas piłabym tylko herbatę z cytryną :P

Co do wagi, to u mnie dokładnie tak jak u Dżasty. Na razie nie jest źle, ale to dopiero początek :)

Wózki bardzo fajne. Powiem szczerze, że do tej pory jeszcze ich nie widziałam. Co do trójkołowców, to wcześniej owszem bardzo mi się podobały. Teraz nie za bardzo. A i o praktyczności dużo się naczytałam,m.in., że są mniej stabilne, ale wiadomo, wszystko zależy od użytkowania i naszych wymagań.

Koleżanka bardzo poleca mi Tako, albo Tutki, wiecie coś o tych wózkach?

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia