BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 3 miesiąc temu #924713 przez J.J.
To nie dobrze, że jesteście chorzy. Pamiętaj żebyś dużo piła. Do nosa woda z solą morską a na gardło jak boli płukanie wodą z solą ( pół łyżeczki na kubek letniej wody). Mam nadzieję tylko że nie masz gorączki. Najlepiej jakby Cię lekarz zobaczył. W każdej dzielnicy powinna być placówka ambulatoryjnej opieki całodobowej. Jeśli byś miała gorączkę to powinni nawet przyjechać do domu. Współczuję choróbska. Trzymajcie się i szybkiego powrotu do zdrowia :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 miesiąc temu #924729 przez Ejka84
Cześć dziewczynki. Nie odzywałam się ostatnio, bo trochę zalatana byłam. Wrzuciłam do prania wszystkie kupione do tej pory ciuszki, także miałam trochę zachodu :P. Poza tym zakupy, jakies pieluchy tetrowe i inne duperele :). Nastawiłam się ogólnie na mega zakupy, a tu mi w hurtowni mówia że nie honorują płatności kartą :blink: . Więc ich pożegnałam hehe. W piątek wzięłam wolne w pracy bo już miałam nerwy na wyczerpaniu... :angry: . Kupiłam ta jak mi ostatnio zaleciła moja pani doktor - magnez dodatkowy na ten skurcz w pachwinach. Wiem, ze dużo kobiet łyka aspargin bo podobno dobry i wysokoprzyswajalny. Brałam 1 raz dziennie od dwóch dni, az do wczoraj... Noc miałam nieprzespana.. :unsure: . Jelita mi się chyba powykręcały! Przepraszam za wyrażenie, ale leciało ze mnie z obu stron :woohoo: . Meczyłam się od 2 w nocy, usnęłam ok.5. A gorycz w ustach po tym zwróconym magnezie niewyobrażalna. Masakra jakaś. Czyli wychodzi na to że mi w ogóle nie służy :unsure: . A dziś jestem padnięta :(. Idę spac ;) .

10 lata 3 miesiąc temu #924867 przez Justyna_1709
luska widziałam wczoraj w kościele na żywo ten wybrany przez Ciebie wózek. Wyglądał bardzo fajnie :) Ale podziwiam tatusia, który w tłumie ludzi bardzo zwinnie nim manewrował. Powiem Wam, że naprawdę nie wygląda to na łatwe zadanie. Ale bliźniaczki przyciągały uwagę wszystkich! Dawno nie widziałam tak wdzięcznych dzieci :) Wystarczyło się do nich uśmiechnąć, a odpowiadały dosłownie uśmiechem na całą twarz. Byłam w szoku, że takie małe dzieci ok 6msc, mogą być takie grzeczne! Mój M tak się na nie zapatrzył, że stwierdził iż mógłby mieć takie dwie dziewczynki od razu :) W ogóle oznajmił mi, że następnym razem działamy tak, żeby była dziewczyna ;) Jednemu jeszcze pieluchy nie zmienił, a już o drugim mówi... No i o zmianie samochodu, żeby dwójkę pomieścić ;)

ojjj, coś mi się wydaje, że po kilku nieprzespanych nocach, jeszcze zmieni plany :) Ale mnie to buduję, bo widzę, jak się cieszy z maleństwa. No i prawie już pogodził się z wybranym przeze mnie imieniem. Będzie Ksawery. Chyba, że jeszcze mi się odmieni, ale od dawna to imię mi się podoba - zanim jeszcze serialowe dzieci tak zaczęto nazywać... Od zawsze zakochana jestem w głosie Ksawerego Jasieńskiego...

10 lata 3 miesiąc temu #924883 przez Ejka84
Drogie Panie, piszę dziś bo mam smutek:(, nie wiem czy słusznie i proszę o radę doświadczone mamusie.
Otóż, jakiś czas temu chwaliłam się Wam, że poczułam kopniaki i to dość solidne, przynajmniej do odróżnienia od "marszu kiszek", ale od wczoraj nie czuję już jak dzidzia kopie, czy to coś normalnego, że nieraz czuje się dwa razy na dzień, a potem jest taki zastój :( ?? Wizytę mam dopiero w piątek i odchodzę od zmysłów (znowu). Nawet jak się położę na plecach to nie czuję :unsure: .

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #924889 przez Dżasta86
Szybko odpisując napiszę co myślę Ejka, ja tez chyba z 5 dni temu poczułam pierwsze kopniaki teraz też miałam przerwe przez te dni, do wczoraj jednak to też nie był kopniak tylko cos w stylu rozpychanki w środku ( sama nie wiem jak to nazwac :P ) Myśle że na takie regularne ruchy jeszcze za wcześnie i maluszek zbiera siły :) serio serio nic złego nie mogło sie stać wiec nie panikuj lada dzień znowu się odezwie:)

Ps. chociaż nie jestem doświadczoną mamą, to tak intuicyjnie ja to odbieram :)

10 lata 3 miesiąc temu #924905 przez mamdwaserca
Dziewczyny ja pierwsze ruchy poczułam dokładnie w 15 tc +4 dni, jeden dzień czułam, a przez kolejne kilka dni nie .. dopiero teraz od jakiegoś tygodnia mała ma taki swój rytm i czuje, że kopie i się rusza więc spokojnie ;)))

10 lata 3 miesiąc temu #924906 przez Ejka84
Dzięki Dżasta za pocieszenie :) . Więc czekam na rozwój sytuacji :P

10 lata 3 miesiąc temu #924910 przez Dżasta86
A własnie Ejka, mi przepisała też magnez Magne B6 biorę go 3 po 2 tabletki ;] bóle faktycznie mijają i jak dla mnie jest bardzo delikatny :) nie mam żadnych takich reakcji jak wystapiły u Ciebie. Wydaje mi sie też że jedna tabletka dziennie to jakoś tak mało jak na oko :)

Patio - dobra dobra pokaż zdjecie jakies z Turcji:) aha w jakim byłas hotelu ? Mi zostało jeszcze troche, ale już doczekać sie nie mogę :)

10 lata 3 miesiąc temu #924912 przez mamdwaserca
Pomocy !!
Macie jakieś sposoby na zgagę ?
Męczę się od wczoraj strasznie :( a moje dziecko będzie chyba owłosione jak małpka :P

10 lata 3 miesiąc temu #924927 przez Ejka84
Kazała mi brać ten magnez 3 razy dziennie po 1, ale wzięłam jedną na noc i całe szczęście bo po trzech to bym chyba umarła w konwulsjach! :woohoo:

10 lata 3 miesiąc temu #924935 przez patio
Ejka - u mnie na początku ruchy tez były nieregularne, i też przez cały dzień czasem nic nie czułam, wiec spokojnie :-)
Dzasta - zdjęcia załączę jak będę miała dostęp do kompa bo na razie only phone. Mój hotel to Blue Fish. Ogólnie dużo ruskich tam i wszystko szykowane pod nich. Taki to rejon Turcji. Ale Polaków zjechało się w końcu tyle, że tylko polski było słychać :-P Mieliśmy w ogóle bardzo zgraną ekipę polaków. Przez cały pobyt nikt nie zauważył ze jestem w ciąży. Wiedzieli tylko Ci, którym się pochwaliłam :-P i nie dowierzali ze to początki 5 miesiąca, bo brzucha zero :-) O ile dobrze pamiętam, to jesteś z Wawy, prawda? Jak chcesz to możemy się spotkać przed wyjazdem.

Antoś 05.04.2014

Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0
Link - przydatne rzeczy docs.google.com/spreadsheets/d

10 lata 3 miesiąc temu #924937 przez Marta27
Witam po weekendzie

Marti tak mój wózek to Jedo fan i też kupując go miałam małe obawy co do kolorystyki. Okazał się jednak mało brudzący a jak już się pobrudził to łatwo było ściągnąć i wyprać.

mamdwaserca na mnie w poprzedniej ciąży działały migdały a w tej jeszcze jej na szczęście nie miałam.

Ejka84 jeśli chodzi o ruchy maleństwa to jest sprawa bardzo indywidualna. Ja pierwsze ruchy teraz poczułam w 17 tyg a przez parę dni nie czułam w ogóle i teraz to też tak raz czy dwa razy dzienne czuję. Nasze maleństwa są jeszcze małe ale uwierz mi niedługo codziennie będziesz widziała i czuła ruchy dziecka.

Jeśli chodzi o Aspargin to mi w poprzedniej ciąży jak i w tej służy. Ale z tego co wiem to jest bardzo duży wybór tabletek z magnezem i każda musi dopasować je pod siebie.

HUBERT

10 lata 3 miesiąc temu #924953 przez Marti
Ejka, absolutnie nie masz się czym przejmować! Jest naprawdę jeszcze bardzo wcześnie. Od dwudziestego któregoś tam tygodnia ciąży powinno się niby liczyć ruchy i powinno być minimum ileś tam (6?) ruchów na godzinę, ale jak dla mnie to też jakiś absurd jest i może doprowadzić do zawału serca. Mnie się w tamtej ciąży zdarzało nawet pod koniec ciąży, że przez parę godzin nic nie czułam, a wszystko było super. Zwłaszcza, że moje łożysko było na przedniej ścianie, więc pewnie ja też nie wszystkie ruchy czułam, tylko te mocniejsze. Więc bez przesady, nie dajmy się też zwariować, dzieci są różne, niektóre się wcześnie ujawniają i kopią mocno, a inne lubią dużo spać - może Twoje będzie spokojne, czego będziemy Ci wszystkie zazdrościć :P

mamdwaserca, mi też pomagały migdały, podobno też zimne mleko dobrze działa, ale na pewno nie na mnie, bo ja mam s...czkę po mleku :P Ale jak dobrze tolerujesz krowie mleko, to możesz spróbować.

patio, super, że wyjazd się udał :) Jak byłam kiedyś w Turcji to faktycznie Rosjan było zatrzęsienie. Byli wszędzie i bardzo głośno. No ale na to się trzeba przygotować jadąc do Turcji.

Marta27, to fajnie, poprzednio zastanawiałam się nad jasnym kolorem wózka, ale nie byłam przekonana właśnie ze względu na kwestię zabrudzeń. Tym razem czekam jeszcze na płeć, bo mam ochotę na czerwony, ale mój mąż raczej nie przeboleje czerwonego wózka dla chłopczyka...

10 lata 3 miesiąc temu #924959 przez monique1983
luska - biorę też pod uwagę ten wózek x-landera, szkoda tylko, że nie jest trochę lżejszy. Mówisz, że fajnie się prowadzi?

Ejka84 - ja biorę aspargin 2x1, ale nigdy nie miałam takich dolegliwości, aż dziwne, że po 1 tabletce dziennie taka reakcja, może to po czym innym?

Justyna_1709 - też mi się podoba imię Ksawery :)

Marta27 - też myślę o jakimś jasnym kolorze wózka, beżowym, tylko właśnie się obawiam tego brudzenia.

Dzisiaj mam wizytę na 17:00 mam nadzieję, że u maleństwa wszystko ok :)

10 lata 3 miesiąc temu #924971 przez meli1990
witam. sorry ze nie odpisze wam ale nie mam siły coś mnie też choróbsko rozbiera. gardło boli i nos trochę przytkany

co do ruchów to ja tez tak mam że jeden dzień czuje a później nie. ale za to brzuch mi się nie raz napina. a ja nawet nie wiem w którym miejscu mam łożysko. nie wiem czy mi to umknęło czy mi lekarz nie mówił

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia