BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 9 miesiąc temu #898970 przez K1C1A
Cześć Dziewczyny
kocham cie doskonale cie rozumie ja karmilam rok i tez dla wygody maly spal z nami i teraz mam wielki problem bo zasypia jedynie przytulony do mnie, pozniej przekladam go do lozeczka. To poczatek ciazy a ja sie juz martwie jak to bedzie jak bede rodzic a maz zostanie z nim sam, moj syn nawet jesc nie chce jak mu maz daje musi byc mama o zasnieciu z nim nie ma mowy. staramy sie to zmienieniac,ale nie bardzo jest jak, maz ma tylko wolne niedziele, na tygodniu jak maz wraca do domu to maly przewaznie juz spi wiec ogolnie malo sie widuja. pocieszam sie ,ze do lutego bedzie duzo starszy, bedzie wiecej rozumial i moze przestanie byc takim mami synkiem. nie wiem co ci poradzic, u mnie jak sie maly obudzi w nocy to mu spiewam i wlaczam projektor z gwiazdkami i pomaga ,ale zasypic musi ze mna , mi sie wydaje ze lubi czuc moja bliskosc ,cieplo jak przy karmieniu piersia , czuje sie wtedy bezpieczny .

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 9 miesiąc temu #898990 przez luska
Hejka
monique na mam nadzieje ,że w razie co nie zapomnisz o Nas :)

Wera ja smarowałam się sudocremem , pomogło trochę , ale krostki robią się nadal . I mam nadzieje, że po 3 miesiącach to się skończy bo wyglądam okropnie.

Meli o kurczę , ja bym na twoim miejscu przejechała się do szpitala.Nie zazdroszczę tych wszystkich dolegliwości.A w pierwszej ciąży też tak cię męczyło.

Gabrysia nic wcześniej się nie wydarzy :kiss: Pewnie zaglądaj jak najczęściej , bo ja wierzę , że wszystko będzie oki '

Magda mnie też dopadło to zmęczenie, przed dzieciakami padam i niby nic nie robię , chatkę mam już tak zapuszczoną , ale nie chce mi ssię kompletnie nic.

Ja tez umówiłam się na to usg genetyczne do dobrego lekarza z dobrym sprzętem , bo mój gim ma urlop na cały sierpień, jest tylko na tydzień w sierpniu , no chyba , że mnie wciśnie na ten tydzień , ale myślę,żę i tak pójdę do dwóch , bo mam straszne obawy i generalnie doły łapie , że coś nie tak będzie .
Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]

Pinezka ja też startuje w sumie z 55kg (54, 7) Na razi stoi w miejscu .SZOK bo jem za czerech .
Ja lekarza mam jednego , ale pracuje też w szpitalu gdzie mam zamiar rodzić i coraz bardziej nastawiam się na CC, ale też w razie co będę się konsultować

Marti zmotywuj i mnie , bo nie mogę się wybrać też na badania

Dziewczyny a czemu wam od razu nie zakładają karty ciąży?? Mój założył mi od razu , nie upominałam się , ale spytałam się czy już teraz zakładamy , powiedziała , że już położna się tym zajmie i założyła mi i wpisała wszystkie wyniki (pojawiłam się już z morfologią i moczem :P)

Kocham cię , no to ja ci mogę podpowiedzieć ....My mieliśmy jazdy ze synkiem . Owszem bez problemu polazł do swojego nowego pokoju jak miał hmm 13 mcy ( wcześniej w zależności od humoru , albo spał z nami albo u siebie w łóżeczku , ale on mało spał w nocy ), ale później to już był dramat (po jakimś miesiącu ) ryczał w nocy , musieliśmy go nosić(po godzinie w nocy albo i lepiej ) , spać z nim , do zaśnięcia na rękach .Jak zaszłam to się za to konkretni zabraliśmy , za pierwsze do wyprostowania wzięliśmy na celownik zasypianie na rękach(od od urodzenia miał wczyty ze spaniem , nie potrafił spać , nie życzę najgorszemu wrogowi takiego niemowlaka jakim był mój synuś ) No ofcors ja musiałam się zabrać za to , bo małżonek za miękki był .Położyłam się z nim do wyrka i oczywiście ryk bo na ręcę i ryczał na moich kolanach , po czym spacerował do drzwi i wołała tatusia , ja go brałam z powrotem na kolana i tak 2 h w kółko aż z tego płaczu zasnął i na drugi dzień już się z nim tylko położyłam a jak zasnął , to wychodziłam i tak się z nim kładłam do 3, 5 roku , teraz zasypia już sam .Radziła bym ci go już teraz przenieść do pokoiku swojego , najlepiej z fajnym łóżeczkiem i powoli "walczyć " .Też miałam obawy ja na drugie się zdecydowaliśmy , bo to w sumie był spontan :P ale teraz wiem , że to była słuszna decyzja.Między nimi jest praktycznie 2 lata różnicy , dokładnie 2 lata i 6 dni , synek miał rok i 3 mce jak zaszłam .Co do tego przywiązania , to nie jest czasem ten okres rozwojowy , lęk przed rozstaniem z mamą ?? już nie pamiętam ale to chyba jakoś tak po 8 m.ż.Co do zostawiania , to też bym raczej drastycznie zrobiła zostawiła i wszyła i broń Boże nie wracać na płacze i też się przyzwyczai , z tym żeby tłumaczyć .Ja dużo pomysłów na problem wzięłam z książki "język Niemowląt" polecam naprawdę życiowa.
Moja piękna jest w wieku chyba Marti Piorusia bo ma 2lata i 7 mcy i chyba 4 dni :P albo 8 mcy i generalnie nie mogę na nią narzekać , ale jest tak nie posłuszna ,no gadamy do niej jak do ściany , dopiero jak doliczę do trzech , to jest "no dobra już idę , robię " a tak to spoko .Chociaż do 2 roku życia , to była Anioł nie dziecko , jak ja bym chciała żeby znowu taka była.Poza tym też jest bardzo kreatywny dzieckiem , myje włosy w kiblu , włazi do pralki, jak myła tv to juz tak , że zalała ,komody przewraca ,najlepiej jej w budzie psa :P

Kocham cię dobrze , że chociaż ty się uśmiechasz , bo ja coraz bardziej jestem przerażona!!!1 Wszystkim, bo do mnie chyba dociera teraz powaga sytuacji , jak ja dotrwam z tym brzuchem do bezpiecznego okresu , jak damy radę po , mąż dużo pracuje i przeważnie jestem sama , finansowo też ucierpimy ( to mnie chyba najbardziej boli ) bo teraz jest fajnie , stać nas na wiele i teraz się ukróci i kupowanie markowych szmatek dzieciakom, butów ,na wakacje też nie wiem czy później będzie nas stać , już nie mówię o jakiś szkołach języków obcych zajęciach nauki jazdy konnej dla młodej ehhhh a takie plany były .W totka chyba zacznę grać
Ale priorytet na teraz dbać o bliźniaki

Z tymi terminami , to w sumie tylko umownie jest ,teraz ja nie zwracam uwagi zbytnio , bo i tak pewnie wcześniej się rozpakuje , tylko byle nie za wcześnie

Marti ja mam 11 sierpnia badania, troszeczkę przed tobą

u nas weekend też nudnie , pogoda do bano , bo niby 3o stopni a u nas wieje , że łęb chce urwać .Dziś od rana skwar, a o 13 jak zaczęło grzmieć i padać to nie skończyło do teraz.Dobrze , że do tej 13 dzieciaki walczyły w basenie , chociaż trochę skorzystały .
a jak pisałam łapie doły , zmęczenie mnie dopada , wyglądam z tym krostami jak debil , do tego nie mogę założyć krótkich spodenek ani kiecki w te skwary , bo miałam kroski na nogach , a teraz zamiast krostek mam fioletowe plamki !!!
j

(

10 lata 9 miesiąc temu #898994 przez luska
Wrzuce wam moją szrańczę

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

10 lata 9 miesiąc temu #899064 przez wer26
Nie mam co prawda dzieci, ale warto poczytać waszych rad :) na pewno się przyda w przyszłości :)
Ja też chcę iść na badania prenatalne, lecz już mnie trzęsie bo po miesiącu dopiero 14 lipca będę mieć drugą wizytę przez urlop lekarza. I dopiero wtedy założy mi kartę ciąży i dopiero wtedy mogę zacząć ustalać sobie termin. U was to tak szybko idzie a ja w 9 tygodniu i dalej bez żadnych konkretnych informacji o przebiegu ciąży. Nawet cytologii mi nie zrobił na ostatniej wizycie, bo miał tyle pacjentek przed urlopem. Zastanawiam się nad zmianą lekarza, choć do tego chodziłam wcześniej i wiem, że ma dobre opinie. Nie wiem co robić :/
Mel coś się nie odzywasz a ja dalej się martwię o Ciebie. Daj znać co i jak?
Miłego poniedziałku dziewczyny :) Ja niestety w pracy, ale przynajmniej szybciej mi czas zleci.

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #899184 przez GabrysiaSta
luskacudne masz dzieciaki!!! sama radość!
Dziewczyny odwlekanie następnej ciąży bo będą lepsze czasy nie ma sensu! jakbym na nie czekała to nigdy bym się nie zdecydowała. A bunt to ja mam 4 i 6 latki ;)
Jeśli chodzi o usypianie to pierwsze dziecko było tragedia tylko na rękach bo był taki płacz, że aż bezdechy ale z drugą było zupełnie inaczej sama sobie radziła i tak jest do tej pory :) A teraz zasypianie u nas to godzina czytania bajek przez tatę a wczoraj to ja i mój M razem je usypialiśmy w naszym łóżku. Ale powiem Wam, że uwielbiam czuć jak się wtulają i korzystam z tego bo czas tak szybko leci.
Meli jak się czujesz?

10 lata 9 miesiąc temu #899255 przez Marti
luska, pewnie że możesz pójść do dwóch lekarzy, jeżeli Cię to uspokoi, ale jak się będziesz schizować, to i pięciu nie pomoże! Wiem, że łatwo powiedzieć :P
A to w ogóle bliźniaki rodzi się jeszcze SN? Bo ja myślałam, że już automatu CC?

Uwaga, motywuję :) Poszłam dziś na te wszystkie hivy i inne wenery. Nie było tak źle, bardzo fajna pielęgniara, prawie nie poczułam, czego i Wam wszystkim życzę :laugh:

Mi też jeszcze nie założyli karty ciąży. Pewnie gdybym się uparła, to by położna założyła, ale u nas jest taki system, że położną zalicza się przed wejściem do gabinetu lekarskiego, więc mi pani dr powiedziała, żebym przed następną wizytą poszła do położnych. Przy poprzedniej ciąży też tak miałam. W ogóle nie wiem do końca do czego ta karta ciąży służy, przecież i tak jak coś, trzeba oglądać wyniki badań, a nie te parę informacji w karcie.

"Język niemowląt" też czytałam i polecam, chociaż trzeba czytać krytycznie. Jest jeszcze taka książka "Każde dziecko może nauczyć się spać" - w podobnym tonie. Tylko oni tam nie mówią, żeby nie reagować na płacz, tylko wchodzić co ileś tam minut, żeby nie zostawiać płaczącego dziecka samego. Wchodzisz, zapewniasz, że jestes i wychodzisz. I tak do skutku. U nas sprawdziło się przy odsmoczkowywaniu, ale to było w 4. miesiącu.

Ale cudne masz dzieciaczki :) Nawet jak nieposłuszne, to przynajmniej śliczne :P

Fakt, finansowo to się za dobrze na dzieciach nie wychodzi. Jak ja sobie pomyślę o kosztach wakacji dla 4 osób w porównaniu z tym co kiedyś płaciliśmy za nas dwoje z mężem, to różnica jest gigantyczna. Gdzieś czytałam, że koszt wychowania 1 dziecka do 20. roku życia to średnio 176 tys PLN, ale to chyba z lekka niedoszacowana kwota.

Wer26, moim zdaniem warto chodzić do lekarza, który ma dużo pacjentek - bo to sygnał, że lekarz jest dobry, pacjentki mu ufają i do niego wracają. Moja ginka też ma mnóstwo pacjentek i ciężko się do niej umówić. Ale jak coś się dzieje z jej ciężarną, zawsze przyjmie poza kolejnością - doświadczyłam tego w poprzedniej ciąży. A kiedy miałaś ostatnią cytologię? Może Twój gin uznał, że się nie spieszy, bo stara jeszcze dobra? Nie przejmuj się tak, normalna ciąża nie wymaga wizyt co tydzień, w zupełności wystarczy co miesiąc (a pod koniec co 2-3 tygodnie).

GabrysiaSta, święta racja z tym odwlekaniem, tak samo jest zresztą z pierwszą ciążą - jak się czeka na idealny moment, to można nigdy nie mieć dziecka. Czasem najlepiej na spontanie. Ja najbardziej lubię wtulanie rano, bo Piotruś do nas rano przychodzi, pakuje nam się do łóżka, wypija butlę mleka, a potem się wtula i jeszcze chwilę razem podsypiamy - to jest super moment i bardzo przyjemna pobudka.

10 lata 9 miesiąc temu #899291 przez SylwiaWiktoria
Witam,
Jestem Położną.
Zachęcam kobiety ciężarne do wypowiedzenia się na temat karmienia naturalnego i Banków Mleka w Polsce - poprzez wypełnienie ankiety.
docs.google.com/forms/d/1_5ct2dOl7w-ym0b...hKjVnqEiBAk/viewform
Proszę o pomoc poprzez udostępnianie oraz wypełnianie.
Dziękuję.

10 lata 9 miesiąc temu #899545 przez luska
Wera ja myślę , że ja ten lekarz ma dobre opinie i Ty wcześniej też u niego się leczyłaś , to nie mam sensu zmieniać .Lekarz też człowiek musi trochę odpocząć :)

Gabi dzia :)
Ja też jakoś nie śpieszyłam się z odzwyczajeniem małego od zasypiania ze mną , W koncu był mały i mama mu się jeszcze należała , Sam się oduczył , mała też radziła sobie sama od początku ,teraz zasypia sama ale jak męża nie ma w domu , bo jak jest to musi się z nią położyć.Córusia tatusia :P

Marti ja też myślałam , że z automatu CC , a otóż nie :woohoo: Generalnie ja się kwalifikuje do CC , bo mam obciążony wywiad i jestem już po jednej cesarce , nie sadzę żeby mi lekarz nie dał skierowania , bo ostatnio jak chciałam to mi dał z tym , że i tak nie zdążyliśmy bo dojechałam do szpitala z 10 cm i główką praktycznie na wierzchu :P (niecałe 5godzin wcześniej byłam na ktg i nic się nie działo )

ja nadal nie pojechałam , ale jutro o chyba już wyjścia nie będę miała

Marti do czegoś jest , mi bynajmniej wpisują tam wszystkie wyniki , że w razie szpitala wystarczy mi karta bo tam ma wszystkie wyniki wpisane , ile ciąż przechodziłam i reszte tych info

Marti oj mają pomysły ,bo nie powiem , że niegrzeczne tylko kreatywne , właśnie bawią się u Olka w pokoju , no aż boje się am iść
A wy pochwalcie się też pociechami

no i to chyba bardzo nie doszacowana ta kwota :laugh: :laugh:
o nie słyszałam o tej książce trzeba sobie zakupić ,w razie jakby bliźniaki dawały popalić , a mam jakieś takie przeczucie, że będą :woohoo:

Meli mi też cały czas chodzisz po głowie ., mam nadzieje , że wszystko dobrze i odpoczywasz.

10 lata 9 miesiąc temu #899674 przez Marti
Luska, o widzisz, czyli jednak można bliźniaki urodzić SN. Ale po takich przejściach to uważaj na siebie pod koniec, żeby Cię dzidzie tym razem nie zaskoczyły wystawiając główki na zewnątrz :P

I jedź na badania koniecznie!

Co do karty ciąży, mi wpisywali bardzo wybiórczo, tylko niektóre wyniki, głównie wagę i ciśnienie. A do szpitala i tak prosili o wyniki badań (dostałam całą listę, co mam przynieść), a potem przy przyjęciu i tak miałam bardzo szczegółowy wywiad, więc ja do karty ciąży się tak bardzo nie przywiązuję.

Na pewno sobie poradzisz sobie z bliźniakami! Z takim doświadczeniem macierzyńskim na pewno :)

Ale mam dziś lenia. Czuję się nawet dobrze, nic mnie nie mdli, ale spać mi się chce jak nie wiem! Chyba się urwę wcześniej z pracy na drzemkę :)

10 lata 9 miesiąc temu #899730 przez kocham_cie
Heloo :)
U was też dziś taka dziwaczna pogoda??? raz słońce raz burza... i tak podobno do końca tygodnia ma być :blink:

Mój mąż poinformował dziś naszego prezesa że jestem w ciąży i raczej nie wrócę za szybko do pracy... a on pogratulował, i powiedział że podziwia za odwagę bo sam ma roczne dziecko i chyba by oszalał z taką dwójką :silly: generalnie wszystko jest ok nawet już do kadrowej dzwonił i wspólnie doszli do wniosku że najlepiej dla nich i dla mnie będzie jak od września (czyli po macierzyńskim) pójdę sobie na L4 :)

Jeśli chodzi o kartę ciąży to nie wiem jak u was ale u mnie w szpitalu przy porodzie nie chcą nic innego tylko kartę ciąży i z niej wszystko biorą... jedyne co to chcą oryginał wyników na GBS i krew kartę....ale u mnie wpisują każdy wynik do karty jaki mam do zrobienia...

Marti podziwiam że miałaś tyle siły żeby wstawać do Piotrusia w nocy i jeszcze na dodatek człapać do innego pokoju.... o boshe ja bym chyba padła na pysk a tym bardziej że antek do 6 miesiąca budził się w nocy co 2-3h na jedzenie :/

K1C1A widzę że jedziemy na tym samamy wózku... mnie też ogarnia strach na samą myśl jak to będzie jak ja pójdę do szpitala... moja mama się śmieje że głośniej będzie słychać płaczącego za mną antka niż mnie rodzącą

luska uuu na szczęście usypiając antka nie muszę nosić go na rękach... jakoś tak sam się nauczył że kładziemy się właśnie razem on się przytula i w chwilę moment zasypia... problem jest tylk w tym że jak chcę go odłożyć do łóżeczka to od razu się budzi i płacze... normalnie jakby jakiś czip w dupie miał...
A szarańcza fantastyczna :) ciekawe jak się płciowo teraz złoży... chyba fajnie by było jakby tak wypadło jedno takie drugie takie :)
Boże co się stało z tymi bliźniakami w twojej rodzinie???

Magda M

10 lata 9 miesiąc temu #899946 przez K1C1A
Czesc Mamusie

Mnie tez dopadly mdlosci niech ida precz bo sie wykoncze :sick: , nawet na jedzenie patrZezc nie moge bo mnie mdli,myslalam ze bedzie lajcik jak w pierwszej ciazy a tu dupa, :( :(

To ja tez dodam foto mojego szkraba( o ile mi sie uda :P )
Załączniki:

10 lata 9 miesiąc temu #900020 przez wer26
Cześć Dziewczyny!!
Słodkie macie te szkraby :))
Ja takie zdjęcie wyślę wam w Lutym 2015 roku oczywiście z moim malusim szkrabem :)
A tak jak narazie czuję się super i cierpliwie czekam na wizytę :)
Na wieczór juz nawet wychodzi mi niewielki brzuszek :) no i trochę pachwiny bolą ale to dlatego, że za pewne rosne
Cały czas zastanawiam się co u naszej Mel???
U mnie właśnie szaleje okropna burza.
Widzę, że przez te upały aktywność no forum nieco zmalała ;)
Miłego dnia Kochane :)

10 lata 9 miesiąc temu #900038 przez monique1983
Cześć dziewczyny :)

U mnie trochę mdłości odpuściły, ale podbrzusze od czasu do czasu pobolewa i co najgorsze non stop jestem zmęczona, wstaje rano z łóżka i już jestem zmęczona :pinch: Byle pierdołę zrobię i czuję się jak bym się natyrała przeokrutnie, nic mi się nie chce :ohmy:

10 lata 9 miesiąc temu #900048 przez GabrysiaSta
Witam w ten upalny dzień!
K1C1A słodziak do wycałowania!
Mi mdłości cały czas dokuczają, bolą cycki, brzucho wystaje i pachwiny dają o sobie znać i to mnie jeszcze trzyma w nadziei. Do tego dostałam uczulenia na słońce!!! w taką pogodę! :S rozumiem zimą, jesienią ale w pełni lata???

10 lata 9 miesiąc temu #900073 przez wer26
GabrysiaSta do wizyty już Ci nie dużo czasu zostało:) Mam dziwne przeczucie, że będzie dobrze :)
Dlaczego nie zrobisz sobie Bety?
Wiedziałabyś już coś wcześniej.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia