BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 3 tygodni temu #950159 przez meli1990
J.J. nie wiem czego tak mnie bolało. niby nic takiego nie robiłam. co do dwóch tabel to niech się reszta wypowie. skasowałam napewno te osoby co sie raz albo kilka odezwało i później nic. resztę to nie wiem własnie bo pisały a później nagle cisza

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 tygodni temu #950161 przez meli1990
no i pierwsza strona mi się trafiła i nawet edytować poprzedniego postu się nie da

ivet mam nadzieje że go bardziej nie rozłoży. pogoda się zmieniła i od razu przeziębienie go złapało. narazie próbuje naturalnych sposobów

10 lata 3 tygodni temu - 10 lata 3 tygodni temu #950183 przez Ejka84
Dzasta podsyłam jeszcze raz link do materacyka:

allegro.pl/materacyk-materac-piankowy-lu...erz-i4689180106.html

Meli- może Ci sie ścięgna rozciagają, ja tak nieraz mam.
Ivet - z tymi przepisami odnośnie okazywania dowodu osobistego to się tyczyło Twojej riposty do pani kasjerki :P , trafną uwagę jej zrobiłaś po prostu, bo skoro taka "hej do przodu" to przy płaceniu kartą też powinna chcieć dowód, ale poprosiła o jego okazanie tylko przy zakupie piwka zwyczajnie po złości :angry: .

Ja dzisiaj znów po niezłych wygibach - pielęgnacja ogródka :P . Mam nadzieję, że nie odczuje tego mój kręgosłup. Jak podciagnę trochę brzuch to jako tako coś widzę :silly: , tylko się już boję, że jak się tak schylam i zapuszczam żurawia to gniotę małego, ale pewnie bym kopa dostała jakby mu było niewygodnie ;) .
Ostatni oglądałam na jakiś programie o extramalnych ciążach, była historia jednej kobitki, co nosiła ciążę poza jamą macicy, w trzewiach poprostu, bo zapłodniona komórka jajowa nie powędrowała do środka tylko w drugą stronę jajowodu - na zewnątrz i usadowiła się po zewnętrznej stronie na macicy.
I tam się rozwijał zarodek do 34 tygodnia bodajże, cierpiała niemiłosiernie bo mała kopała ją bezpośrednio w jelita, a wyobraźcie sobie, ze usg jej tego nie wykazało - dopiero właśnie w 34 tygodniu jak uskarżała się na ból :woohoo: . No i rozcięli brzusio i wyjęli dzidzie. Mała miała zniekształconą stópkę i problemy ze stawami własnie przez to że jej ciasno było pośród narządów mamy :unsure:
Ehhh, taka historia mi się przypomniała :P

10 lata 3 tygodni temu #950194 przez K1C1A
hej mamuski troszke zescie naskrobaly super
Ja mam troszke dola bo jutro mielismy jechac do Polski ale nie pojedziemy bo mlody dostal wysypki na stopach i dloniach no i buzia zawalona wiec jutro lekarz , doktor google podpowiedzial ze to moze byc wysypka bostosnska juteo sie okaze czy mial racje

10 lata 3 tygodni temu - 10 lata 3 tygodni temu #950195 przez Marlena_
dobry wieczór lasencje :cheer:

słuchajcie wczoraj jak mój P. pił piwo to tak mnie naszła ochota na piwo, że musiał iść do sklepu i kupić mi tą Warke Radlera 0% co jest, parę dni za mną chodziła i wkońcu spełniłam swoje marzenie :P
dzisiaj przez cały dzień w podróży, no ale do domu przywiozłam 4 duże worki ubranek, ja nie wiem gdzie ja to pomieszczę wszystko :ohmy:

mila2015 nie ma matek idealnych :)
dżasta89 masz rację tego typu komentarze są osłabiające, jakby było w tym coś dziwnego że w ciąży się przytyje, na szczęście w mężu mam sprzymierzeńca, on zawsze broni mnie i mojej wagi :) , co prawda w domu nazywa mnie ciężarówką ale wiem że to dla żartu :cheer:
meli1990 może te dwie tabelki to nie jest głupi pomysł

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

ivet89 ja już się boję na wadze stawać ;)
K1C1A ja dolegliwości stram się nie sprawdzać w googlach bo normalnie ze zwyklego przeziębienia wyszukuje nieuleczalną chorobę nieraz ;) :P

"Nie ma rzeczy niemożliwych"

10 lata 3 tygodni temu #950216 przez MagdaK
Hej babeczki
ale miałam do nadrabiania. Wracam pomału do świata żywych. Cały tamten tydzień męczyło mnie przeziębienie i nie miałam siły na nic. Niby nic takiego tylko mega katar, ale to potrafi wymęczyć. Do tego moja starsza córka dochrapała się zapalenia ucha. Ostatnio po basenie wróciła z mokrą głową bo Jej się suszyć nie chciało. Siedzi w domu na antybiotyku, a już ze trzy lata nie brała. Juz jest lepiej i zaczyna Jej się strasznie nudzić w domu, ale musi swoje odsiedzieć, aby na święta już wszystko było dobrze. Ja się cieszę bo tylko do piątku szkoła, a później przerwa i wracają dopiero 7 stycznia. Będę mogła trochę zipnąć i dziewczynki też, bo pozadawane maja zawsze ogrom, a przede wszystkim ta starsza.
W czwartek mam wizytę u gina, a w sobotę usg. Z jednej strony już się doczekać nie mogę,a z drugiej boję się o tą nereczkę i już zaczynam mieć głupie sny.
Sorki, że tak ogólnie, ale za dużo stron i miesza mi się , która co pisała, ale teraz już będę na bieżąco.

10 lata 3 tygodni temu #950244 przez Justa82
Oooo, jaki przyjemy weekendowy ruch na forum. Nie myślałam, że tyle będę miała do nadrobienia :)
Gosiaczek jaki duży masz brzuszek! Normalnie jakbyś piłkę do kosza połknęła :woohoo: Cudo! Ty to się masz z tym zębem. No, ale jak teraz zrobisz to później będzie spokój. Oby tylko zrobiła Ci go na dobre, a nie jak ostatnio na kilkanaście dni.
Meli już teraz tabela wygląda znacznie lepiej. Jak się ją czyta to chociaż można ludzi skojarzyć. Dobra robota :)
Kasiuszka fajnie, że po wizycie wszystko dobrze. Jak piszesz, że już skierowany do wyjścia to aż ręce drżą, że to tak niedługo :woohoo:
Mila ja na HIV miałam robione badania na samym początku ciąży. Z tym paciorkowcem to nie wiedziałam, będę musiała o tym pamiętać i w razie czegoś się upomnieć. I nie zamartwiaj się. Jesteśmy tylko ludźmi i każdemu czasem nerwy puszczają.
Kocham_cie nic nie kupiłam w Textim Market. Wszystko już przebrane i zostały same większe rozmiary. Półśpiochy cudne! Już chyba kiedyś pisałam, że trochę zazdroszczę Wam tych falbanek, kokardek i wszechobecnego różu :)
Ivet jak czytam o tych złośliwych babach na kasach to aż mi się ciśnienie podnosi. Jakby popracowały tydzień w kopalni to może by spokorniały.
Dżasta niestety tak to już jest z dietami, że zwykle są czaso- i kaso- chłonne. Ciężko chyba bez kuchni. Skończycie wszystko przed porodem?
Marti z ziołami i naturalnymi specyfikami jak i ze wszystkim: umiar musi być :) Też byłam w szoku, że nawet rumianek można przedawkować :woohoo:
Podziwiam, że dałaś radę z imprezą służbową. Ja ostatnio po 3 godzinach parapetówki u znajomych miałam serdecznie dosyć.
Ejka ja tez w sobotę popracowałam w ogródku. Wyjątkowo dobrze się potem czułam. Chyba potrzebowałam takiej pracy na powietrzu. A jak się później spało :)
K1C1A oby ta wysypka to nie było to nic poważnego. Mam nadzieje, że szybko przejdzie i będziecie mogli ruszać w drogę.
Magda uważaj na swoje dziewczyny i uczul je skutki wychodzenia na dwór z mokrą głowa. Niestety ja kiedy miałam 14 lat chorowałam przez taki wygłup na porażenie nerwu twarzowego. Miesiąc w szpitalu, zastrzyki, zabiegi.... I do końca życia problemy ze słuchem. Nie ma z tym żartów!
Wczoraj mój J. złożył łóżeczko dla małego. W pokoju od razu mniej miejsca, ale jak cudnie się zrobiło :) Chodzę tam co chwila, przyglądam się i sprawdzam jak się buja (kupiliśmy takie z funkcją kołyski). Zaczynam powoli taki etap, że już się nie mogę doczekać kiedy Bartoszek będzie już z nami :) Jeszcze tylko pranie po świętach, dokupienie kilku drobiazgów, wózka i jesteśmy gotowi na naszego szkraba :)

10 lata 3 tygodni temu #950246 przez Ejka84
Witam, w ten ponury dzień.
Od razu przepraszam za mój nastrój, bo tez jakiś ponury ostatnio, mam jakiegoś dołka przedporodowego :( . Nagle mnie naszło uczucie, że boję się wszystkiego :woohoo: . Koszmar jakiś, próbuję sobie przetłumaczyć, ale nie da rady. Chyba samo musi minąć, wczoraj aż się popłakałam z tego wszystkiego.
Dzidziuś taki żwawy przez ostatnie dni, ale to może dlatego, ze i ja wypoczęłam przez weekend. Dzis w nocy za to nie spałam, kręciłam się z boku na bok, a Kuba się gramolił razem ze mną bo mu chyba spać nie dałam tym przewracaniem :P . Teraz siedzę w pracy, spokój na szczęście mam, a Kubuś nadal daje czadu :cheer:
Miałam dokupić po 3 szt. śpiochów i pajacy na 56, ale tak mi teściowa namieszała, że już sama nie wiem...
Chodzi i się wtrąca, że to za małe tamto za małe, ku....wa, dałaby se siana. Już jej powiedziałam wczoraj że to moja sprawa i najwyżej będę wyrzucać, a nie ubierać dziecko w worki po ziemniakach bo duże i będą na zapas :evil: . Mówię Wam, że mam jakiegoś nerwa ogólnie :( .
Ehhh, no i piątku się nie mogę doczekać, mam wizytę i usg :) .
Marlena - też łazi za mną piwko, ale ja nie preferuję żadnych szampanopodobnych tylko takie normalne - portery najlepiej :whistle: , no ale cóż. Powąchać jedynie mogę jak mąż pije :P
Meli - pomysł z dwiema tabelkami uważam za dobry
K1C1A - trzymam kciuki za zdrówko dla maluszka, oby szybko przeszło bo święta tuż tuż.
A propos świąt - oczywiście obiecali mojemu M w pracy talony na święta i wyobraźcie sobie, że jeszcze im ich nie dali :woohoo: . No kurde, ciekawe kiedy ja zakupy zrobię jakby co?? Bo przecież potem jak się wszyscy ci "talonowcy" rzucą to będzie Sajgon totalny! Też już mam nerwy na to... Może dopiero w wigilię zamierzają dac - masakra.
A ja sobie wymyśliłam, że będę piekła karczek i boczuś, jakoś odrzuca mnie od kupnej wędliny, a jak sobie sama upiekę to będę wiedziała co jem przynajmniej.
Podsuńcie jakiś pomysł na sałatkę, hmm?

10 lata 3 tygodni temu #950251 przez MagdaK
Justa uczulam, ale to już taki wiek się robi, że najwięcej rozumu to ma moja córka, a ja coż mogę sobie pogadać. Oczywiście przyszła i mówi, że miałam rację, ale co z tego jak już po herbacie.

Ejka nie przejmuj sie myślę, że pomału każdej z nas taki nastrój się włączy, bo poród zbliża się i mnie samą też zaczynają nachodzić różne myśli, w prawdzie dwa poprzednie porody miałam ekspresowe, no ale wiadomo jak za tym razem będzie, jedna wielka niewiadoma. Wmawiam sobie że wszytsko będzie dobrze i ta do następnej czarnej myśli :)
Co do sałatki to mam taka dobrą z brokułami oczywiście jak się je lubi. Ja nie podaję takie w salaterce tylko na płaskim talerzu. Najpierw układam brokuły a później je polewam i na żywo wygląda to bardzo efektownie. Wklejam Ci lin doprzepisu z neta, tylko ja jeszcze nie dodaję majonezu.
przepisymagdy.blogspot.com/2014/02/brokuy-z-serem-feta.html

10 lata 3 tygodni temu #950252 przez J.J.
Cześć kochane!

No chyba nikt mnie w ilości wstawań dzisiejszej nocy nie przebije – 8 razy na siku. Czułam się jakbym w ogóle się nie położyła. Dzięki Bogu przeszło biodro i się nie rozbudziłam bo była by katastrofa.

Marlena – to pochwal się zdjęciami ciuszków, chociaż kilku, ale miałaś zachcioła, ja ostatnio miałam takiego na tiramisu (w Biedronce są takie duże opakowania za ok. 10 zł), zjadłam 1/3, mam nadzieję że młodemu nie zaszkodziło nic, a wczoraj na kolację były zapiekanki i jak w ciąży nie jadłam tak teraz takiej ochoty nabrałam że musiałam zjeść :)

K1C1A -no to nie fajnie że ta wysypka się pojawiła, napisz jak coś będziesz wiedzieć więcej o niej, a może mu jeszcze przejdzie do świąt :)

Ejka – co ty za programy straszne oglądasz, później głupie sny będziesz miała :) nie załamuj się, mnie tez często nachodzą dziwne myśli ze nie dam rady, ale przyjdzie maluch to nie będziesz miała czasu na głupie myśli tylko na działanie, a z ciuszkami to sama sobie decyduj, ty będziesz matka I sama dobrze wiesz co dla twojego malucha będzie dobre, najwyżej później sprzedasz na olx czy allegro albo zostawisz dla drugiego, po co się martwic na zapas, przecież to parę sztuk a nie cały wór :)

MagdaK- współczuje twojej córce, miejmy nadzieje ze wycia gnie wnioski na zaś, dzieciaki są strasznie beztroskie a z uszami nie ma przelewek, także niech szybko wraca do zdrowia, a wizyta się nie przejmuj na pewno będzie wszystko ok :)

Justa- z pewnością miejsca brak w pokoju, ale jaka radość, już widzę uśmiech na twarzy każdej z nas, jak to mówi moja Patka – zaciesz :)

Ja zaraz zmykam na zakupy świąteczne, bo mój ma jeszcze dzisiaj wolne. Może coś jeszcze małemu dokupię :) Narka

10 lata 3 tygodni temu #950258 przez Ejka84
MagdaK - dzieki za pomysł, lubię brokuły, latem często robiłam mojemu M. bo też uwielbia, ale w takiej wersji nie znałam. Ja robię w jednej misie, brokułu, jajeczko, feta i pomidorki koktajlowe i dopiero to wszystko polewam sosem czosnkowym oczywiście z odrobiną majonezu bo też za majonezem przepadam :) .
J.J - no właśnie, co mi się będzie wtrącać, jeszcze jakby to za jej kasę było to inna sprawa, ale ona tak lubi niestety się trochę powymądrzać. Twierdzi że będę miała na pewno duże dziecko bo ja i mąż jesteśmy wysocy (172 i 180), ale ja urodziłam się wcale nieduża i mój M. też w normie. Ja miałam 3650 i mój M. też jakoś tak. A długa też wybitnie nie byłam, a podobno urodzenia są dziedziczne.
Ostatnio miałam ciekawostkę do rozgryzienia. W badaniach krwi wyszedł mi współczynnik Rh "ujemny", zresztą wiedziałam, że mam Rh - od jakiegoś czasu, jak oddawałam krew honorowo to mi powiedzieli. A najlepsze jest to, że ani moja mama, ani mój tata nie ma ujemnego Rh :woohoo: . No i kurde okazało się, że to jest możliwe. Jak oboje rodziców jest na "+" , a dziecko ma 25 % szans na to, że urodzi się z "-". A już myślałam że podmienili mnie w szpiatlu :P

10 lata 3 tygodni temu #950278 przez mila2015
Później was doczytam, bo teraz mam szybkie pytanie:
Czy miała któraś z was w ciąży obecnej lub wczesniejszych białko w moczu?
Poprzednio miałam podwyższone ciśnienie i zatrzymywanie wody ale białka nigdy nie było.
Teraz teoretycznie ciśnienie ok, obrzęków niby nie ma a pojawiło się białko.

I zaczynam się już bać. Bo teraz czuję się o wiele lepiej niż w tamtej ciąży a ten szpital to chyba coraz bliższy się robi. Tak bym chciała dotrwać jeszcze te 1.5 miesiąca.

Mam zamiar jutro powtórzyć badanie w innym laboratorium, bo w środę wizyta u ginekologa. Oby tylko mała urosła, bo wtedy to juz w ogólę będę się martwić.

10 lata 3 tygodni temu #950283 przez Ejka84
Mila - ja nie miałam do tej pory białka w moczu, ale z tego co wiem, jego podwyższone stężenie może się pojawić bo zwiększa się filtracja nerek. Jeśli nie masz faktycznie podwyższonego ciśnienia i obrzęków do tego to nie ma się co martwić. Najgorzej jest jak są te trzy czynniki jednocześnie :unsure: . Nie konsultowałaś z lekarzem?
Ja odbieram wyniki w środę - też się boję, żeby wszystko było o.k.

10 lata 3 tygodni temu #950301 przez meli1990
Ejka84 straszna ta historia z tą babką. dzisiaj nic już nie boli więc musiał być tylko chwilowy ból. a już się przestraszyłam że może skurcze przepowiadające. nie słuchaj teściowej tylko rób jak uważasz z tymi ciuszkami

K1C1A oby to nie było nic złego z tą wysypką

MagdaK napewno z dzieckiem będzie wszystko w porządku. Zdrowia dla córki

mila2015 ja nie miałam białka z moczu

a co do tej tabeli to może poczekajmy chwile i wszystko się wyjaśni. najwyżej po porodach zrobimy jeszcze sprzatanie

10 lata 3 tygodni temu #950310 przez K1C1A
Czesc Mamusie
Ta wysypka to tak ja doktor google podpowiedzial tz bostonka trwa od 5 do 10 dni niczym sie tego nie smaruje musi samo przejsc dostal tylko plyn do wycierania w buzi zeby mu szybciej przeszlo i mogl normalnie jesc ,podobno duzo dzieci na to choruje zrazic sie mozna przez dotyk bezposrednio lub dziecko np przez zabawke od chorej osoby.ogolnie niby nic groznego zobaczymy jak mlody zniesie noc jak nie bedzie goraczki to jutro pojedziemy do Polski wole tam siedziec w domu niz tutaj a z dziecmi i tak tam kontaktu nie bedzie mial
Dzisiaj mialam tez USG ,z mala wszystko dobrze ,wszystko pozamykane ale kazala po swietach spakowac torbe ,Mala wazy 1480g wiec jest dobrze ,lezy juz glowa do dolu
Meli ja uwazam ze 2 tabelki nie sa potrzebne, jak reszta mamusiek sie nie odezwie po swietach to je usuniemy i tyle
Mila ja tez nie mialam i nie mam bialka w moczu wiec nie pomoge
Ejka tesciowa niech sobie pogada tyle moze

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia