BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 4 miesiąc temu #913895 przez meli1990
mnie na szczęście nie boli bo jak już boli to bardzo a na pewno można Apap brać

kupiłam jeszcze dwie koszulki trochę przybrudzone ale wymoczy się i powinno zejść po 1 zł każda bo wiem że tego zawsze mi brakowało bo szybko się brudziły przy Dominiku i fajną sukieneczkę na 74 za 3,50 pokazać :) zaszalałam trochę. ale jak na złość to dla Dominika nic nie znalazłam

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #913896 przez MagdaK
Justyna witaj w klubie. Ja teraz nie piję kawy, bo mnie totalnie odrzuciło. Ciśnienie mam bardzo niskie więc przy wahaniach pogodowych jestem pół żywa. Paracetamol można brać, ale ja też się boję i wolałabym tego unikać chociaż dziś niestety musiałam wziąć jedną tabletkę.

Meli cudne ciuszki ja też kupiłam w smyku na wyprzedaży, staram się neutralne wybierać jak już bedę znała pleć to szaleństwo będzie na maksa. Chociaż moje dziewczyny ujawniły się dopiero na usg w 32 tygodniu. Mam nadzieję że ten bobasek będzie mniej skryty. :)

10 lata 4 miesiąc temu #913897 przez Marti
Justyna_1709, to prawda, zakupy dla maluchów to ogromna przyjemność! Tylko kasa schodzi bardzo szybko :laugh: Nam już na szczęście niewiele potrzeba, bo całą wyprawkę mamy po pierwszym dziecku. Ale kilka rzeczy trzeba będzie kupić, np. wózek.

Co do terminu porodu, to ja już kiedyś pisałam - zimowe dzieci rządzą!!! :laugh: Po pierwsze jak jesteś w pierwszym trymestrze, to jest lato, więc masz mnóstwo świeżych owoców i warzyw, nie ma problemu z dobrą dietą. Po drugie, nie ma wtedy tak dużo infekcji, grypy itp. groźnych dla dzidzi w pierwszym trymestrze. Po trzecie, zimą jest chłodniej z brzuchem (fakt, trzeba się ubierać, ale ja np. pożyczałam kurtki od mamy, która jest o rozmiar większa, a potem od babci, która jest większa ze 3 rozmiary :) ) I w końcu po czwarte - zaczynasz wychodzić z dzidzią wczesną wiosną i masz caaaaaały spacerowy sezon przed sobą. A jak Ci dzidzia zaczyna ogarniać świat, jest akurat lato i możesz ją kłaść na trawce albo na kocyku na piasku :)

Dżasta86, lekarka, u której rodziłam w Medicoverze nazywa się dr Kurowska-Mroczek. Stawki za poród masz w sieci - teraz są trochę inne, bo wprowadzili różne pakiety, jak my rodziliśmy, to była tylko jedna opcja. Byłam naprawdę bardzo zadowolona z warunków, opieki, jedzenia itp. Nie czułam, że jestem w szpitalu i to było super. A jednocześnie Medicover ma OIOM dla noworodków i w pełni wyposażoną salę operacyjną, więc jest też bezpiecznie.

olka_ka, w ciąży można brać tantum verde - zarówno w płukance, jak i w tabletkach do ssania. Poza tym standardowo czosneczek na wszelkie infekcje :)
Mutsy Igo też oglądałąm :) Jest bardzo ładny, tylko chyba gondolka jest dość mała. Moje poprzednie dość długo jeździło w gondoli, bo późno zaczęło siadać. Więc ja będę szukać czegoś większego. A i poprzednio też mieliśmy Murę :) Ale sprzedaliśmy po pierwszym dziecku, bo ja nie byłam zachwycona. Tzn. gondola była fajna, ale nie była podnoszona. I moim zdaniem sporym mankamentem jest mała budka przy spacerówce. Jak się ją położy, to prawie w ogóle nie chroni dziecka przed słońcem, trzeba montować parasolki, a te firmowe do Mury kosztują kupę pieniędzy i nie są zbyt dobrej jakości. A inne nie wszystkie pasują, bo Mura nie ma okrągłych, tylko owalne przekroje stelaża.

Ja chyba teraz kupię coś tańszego, tzn. tańszą gondolę, a potem przesadzę dziecko od razu do parasolki - mamy Cybex Topaz i jesteśmy bardzo zadowoleni.

10 lata 4 miesiąc temu #913905 przez MagdaK
To nasze małe zakupy na które namówiła mnie Majeczka tz. długo nie musiała i oczywiście wyslalysmy zdjęcie Wiktorii.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #913906 przez MagdaK
To nasze małe zakupy na które namówiła mnie Majeczka tz. długo nie musiała i oczywiście wyslalysmy zdjęcie Wiktorii.

Załączniki:

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #913909 przez olka_ka
Marti zupełnie się nie zgodzę z tą budką w Murze :) Mnie w zupełności wystarczała, nawet przez chwilę nie pomyślałam o parasolce :) A co do gondoli w Igo to jest standardowa. Pierwsze dziecko jeździło w gondoli niecałe 5 miesiący, spokojnie się mieściło. Jak zaczęła siadać to zmieniliśmy na spacerówkę, więc podnoszona gondola też była zbędna :)

Jeśli chodzi o parasolkę to też mam inne zdanie ;) Wózek idealny na wyjazd. W codziennym użytkowaniu nie daje rady. Szlag mnie trafiał jak miałam nią jeździć ;)

Każdy zwraca uwagę na coś innego. Pewnie dlatego wózki tak bardzo różnią się od siebie :) Dla mnie istotna jest np. teleskopowa rączka, ze względu na dużą różnic wzrostu między mną a mężem :)

10 lata 4 miesiąc temu #913917 przez Justyna_1709
taaak! dobijajcie nas tymi ślicznymi ubrankami :P Widzę, że moja silna wola będzie tu poważnie wystawiona na próbę ;) Ale zakupy naprawdę bardzo ładne.

Mam nadzieję, że tak pogoda się unormuje i pozwoli normalnie funkcjonować... bo dzisiaj nawet obranie ziemniaków na stojąco sprawiało mi problemy.

Co do smarowania się. Też okropnie boję się rozstępów. Kupiłam oliwkę i balsam na rozstępy, ale przyznam się, że nie stosuję ich aż tak bardzo regularnie... Musi się to szybko zmienić, choć prawda jest taka, że jak rozstępy mają się pojawić, to i tak będą. Moja koleżanka smarowała się od początku bio oilem, a i tak jest jednym wielkim chodzącym rozstępem. Ale trzeba być dobrej myśli :D
Podziękowania: Marti

10 lata 4 miesiąc temu #913921 przez Marti
Olka_ka, dokładnie, kazdy zwraca uwagę na inne cechy wózka, dlatego każda z nas pewnie wybierze inny wózek :) ale zwróć uwagę na rozmiar gondoli, bo one się różnią. Chociaz jak chcesz szybko przesadzać do spacerówki, to moze dla Ciebie nie ma takiego duzego znaczenia. U nas tez jest spora roznica wzrostu, wiec my musimy mieć wózek, w którym gondola jest w miarę wysoko, inaczej mąż będzie w nią kopał.

10 lata 4 miesiąc temu #913934 przez meli1990
MagdaK fajne ciuszki

to pokaże to co kupiłam i to za jedyne 12,50 a jak znajdę do też jakie wózki mam i co mi się w nich podoba a co nie

no i mojego łobuza który mi chciał porwać aparat

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #913940 przez meli1990
easygo.euro-cart.eu/nasze_produkty/karta...owa&color=ocean-blue mam taki wózek parasolka. wiadomo na zimę się nie nadaję. jazda po płytkach w sklepie to też tragedia. a najgorszy ten materiał na siedzisko trudno go doprać bo trzeba to robić ręcznie bo się nie ściąga i trudno doczyścić ale jest leciutki. ten miałam nowy

mam jeszcze dino.sklep.pl/nowy/wozek-spacerowy-eurob...FfOhtAodYioAzA#green tylko ten jest kilku letni używany za 20 zł kupiony ale jest fajny tylko wywieziony do domu żeby Dominik w nim spał jak tam jesteśmy

no i jeszcze wózek 3 w jednym archiwumallegro.pl/wozek_wielofunkcyjny_...uper-1244747861.html trochę się różni od mojego bo to model 2010 a ja mam 2011 wszystko w nim super oprócz miejsca na nogi w spacerówce gdy jest założony w stronę mniejszych kółek bo na długo mi nie służył bo Dominik miał długie nogi i musiał je trzymać później bardziej w powietrzu

10 lata 4 miesiąc temu #914020 przez kocham_cie
Hej dziewczyny
U mnie od 2 dni totalny kryzys :( niestety ale coś czuje że sprawy bolacego kręgosłupu nie załatwi odpoczynek. Dziś już było tak tragicznie ze przelezalam cały dzień w łóżku bo doszedł ból w prachwinie który praktycznie paralizowal mi nogę. Nie wiem czy jakaś rwa kulszowa mnie dopadła czy może dysk mi wyskoczył, czy macica ucieka na jakiś nerw kurczę nawet nie wiem od jakiego lekarza zacząć??? Gina ortopedy rodzinnego??? A może iść na IP - a tu na dodatek weekend długi :/

Wybaczcie że tak ogólnie odpisze ale siedzę na tel a z niego dosyć ciężko pisać :/

Jeśli chodzi o porę roku do porodu to zdecydowanie odradzam lato/ wczesna jesień. Ja rodzilam w zeszłym roku 1 września, i naprawdę ostatni miesiąc to był dramat. Moje zawsze chude kostki i stopy były tak opuchnięte że musiałam nosić buty 2 rozmiary większe a palców u dłoni nie umiałam zacisnąć w pięść :) także cieszmy się ze będziemy zimowymi mamami:)

Ubranka śliczne :) ja niestety czekam na płeć bo dla chłopca mam wszystko a dla dziewczynki w sumie na początek też bo dużo rzeczy mam w neutralnych kolorach :)

Jeśli chodzi o wózki to my jeździmy quinny buuz... Jest ok ale szału nie robi i żałuję że nie zdecydowałam się na mure. No ale wózek ma rok więc też raczej go wymieniać nie będę.

I co jeszcze... Aaaa rozstępy! Dziewczyny jak mają być to będę ją w poprzedniej ciążyod ppoczątku smarowalam się kremami dla mam wydałam na nie kupę kasy i co nico jak w 7 miesiącu wywalilo brzuch na całego to skóra popekala i żaden. Nie pomógł :/ więc moją rada najtańszy krem do ciała dla ciężarnych aby nawilżac skórę żeby nie swedziala i tyle :)

No to spijcie dobrze :) Dobranoc

Magda M

10 lata 4 miesiąc temu #914138 przez meli1990
Magda to nie ciekawie że ledwo chodzisz. jak będzie gorzej to na ip a jak lepiej do rodzinnego chyba na początek wystarczy

10 lata 4 miesiąc temu #914208 przez luska
hej laseczki zyję ja i maluchy rosną :) wrócę za tydzien .Buziaki

10 lata 4 miesiąc temu #914291 przez kristi*
Oj rozpisałyście się o wózkach, mąż chce wybrać wózek pod kątem kółek żżeby zimą łatwiej było jeździć, ja patrzę pod kątem praktycznym musi być min 2 w 1
Bo nie mamy miejsca na dwa wózki
No i musi być lekki żebym miała siłę wtargać go z dzieckiem po schodach na 4 piętro bo u nas windy nie ma - zakupy z dzieckiem już odpadają za dużo bagażu, mąż będzie robił ;)

10 lata 4 miesiąc temu #914292 przez kristi*
Oj rozpisałyście się o wózkach, mąż chce wybrać wózek pod kątem kółek żżeby zimą łatwiej było jeździć, ja patrzę pod kątem praktycznym musi być min 2 w 1
Bo nie mamy miejsca na dwa wózki
No i musi być lekki żebym miała siłę wtargać go z dzieckiem po schodach na 4 piętro bo u nas windy nie ma - zakupy z dzieckiem już odpadają za dużo bagażu, mąż będzie robił ;)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia