BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

9 lata 8 miesiąc temu #998160 przez syza24
Według mnie i nie tylko bo Światowa Organizacja Zdrowia mówi o tym, że dziecku KP powinno wprowadzać się pokarmy stałe dopiero po skończeniu 6 miesiąca czyli w 7 m-cu i ja tak zamierzam ponieważ kłopoty które Li miała z brzuszkiem (między innymi kolki i eliminację niektórych produktów z mojej diety) pewnie świadczyły o nie do końca wykształconym przewodzie pokarmowym który potrzebuje czasu. A Li ładnie przybiera na piersi i nie chcę żeby przez moje wczesne podawanie jej pokarmów stałych doprowadziło do alergii pokarmowej. Ja jestem zdania, ze jeszcze zdąży się w życiu najeść tego wszystkiego :whistle:

A w większości osób które znam panuje przekonanie, że po 4 miesiącu dziecko już powinno zaczynać jeść i to nie ważne czy KP czy MM i dlatego mówię o zacofaniu bo podobno mądre głowy, które badały wpływ wprowadzania pokarmów stwierdziły, że przy MM- 4 m-c a KP 6 m-c

Ale tak jak z wszystkim każdy robi jak uważa i każdy ma prawo do swoich racji. Ja nie oceniam poglądów innych więc uważam że nie powinno się oceniać moich poglądów B)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 8 miesiąc temu #998163 przez Karola0303
To zalezy wszysko od brzuszka jak jest ok idzie podawac ja lekaza pytalam czy moge jej juz podawac. Czasem jest tak ze dziecko nieche jesc a cos cza dac jakis deser czy obiadek kaszke.
My juz mamy alergie pokarmowa na mleko
Ni kiedy jest tak ze dziecko zuca cyca potem butelke i co teraz.

9 lata 8 miesiąc temu #998168 przez Alesandra
Dziewczyny who wg najnowszych zalecem oswiadczylo ze pokarmy stałe należy wprowadzić po 6 msc życia bez względu na to czy kp czy mm. Ale każda mama ma wybór i dostęp do informacji i sama decyduje co i kiedy podać dziecku.

Kiedyś wyłączne kp bylo podstawa przez rok czy nawet dwa lata.

Ja będę rozszerzala dietę metoda BLW wiec poczekam aż mała usiądzie.

moja doradca laktacyjny powiedziała ze kp lub mm to podstawa w pierwszym roku życia dziecka. inne rzeczy, produkty wprowadzamy na zasadzie probowania. nie zastepujemy tym piersi tylko podajemy po karmieniu

Malina nam też przyszły opaski. Zakochałam się. Alicja ma kolejne dwa ząbki :)

9 lata 8 miesiąc temu #998170 przez Alesandra
Moje 5 Miesięczne szczęście
Załączniki:

9 lata 8 miesiąc temu #998187 przez nesQa
No widzicie, ja też się nie spieszyłam z podawaniem czegoś innego oprócz mleka, ale na ostatnim szczepieniu Pediatra powiedziała żebym zaczęła to robić, dlatego zaczęłam. Na początku też nie wszystkiego tolerowała, musiałam odstawiać daną rzecz na kilka dni, ale już po tak długim czasie je to co może w tym wieku :). Moja Pediatra jasno powiedziała, że mm to nie to samo co kp, dlatego mam dziecko zacząć karmić innymi pokarmami :)

9 lata 8 miesiąc temu #998210 przez Karola0303
Ja podawalam od 4 miesiaca zaczynałam od skoczków. A teraz zupki chetnie je i desery

9 lata 8 miesiąc temu #998213 przez *Beata*
My próbowaliśmy Hani podawać jak miała 4, 5 miesiąca marchewkę, ale tylko 3 dni i zjadała jej max. 1 łyżeczkę, bo więcej i tak nie chciała, dałam sobie póki co spokój z karmieniem, ale też z tego powodu, że pobolewał ją brzuszek pomimo takiej małej ilości. Na wizycie u lekarki w związku z tymi czerwonymi plamami co kiedyś miała, lekarka powiedziała, że możemy spokojnie zaczekać do skończenia 6 miesiąca, ponieważ Hania miała długo kolki i częste problemy z brzuszkiem, poza tym każdemu dziecku w innym tempie dojrzewa układ pokarmowy...

9 lata 8 miesiąc temu #998214 przez *Beata*
Aleksandra - jak Alusia słodko śpi :) Alusia najmniejsza, ale jedyna chyba ma ząbki :) Super!!! :)

9 lata 8 miesiąc temu #998227 przez kristi*
malina219 Kalinka śliczna, opaski są super
Tak są smoczki do kaszek, mój siostrzeniec takie miał, ale ja Marcinka karmię łyżeczką – bo smoków nie lubi, i dziecko uczy się od początku jeść łyżeczką.

Dziś próbowaliśmy marchewki z ziemniaczkiem i bardzo smakowało, i kleik będziemy wprowadzać.

Jak to jest z glutenem, od kiedy go wprowadzać???

Dziś po raz pierwszy Marcinek samodzielnie obrócił się z plecków na brzuszek :woohoo: :woohoo: :woohoo:

9 lata 8 miesiąc temu #998239 przez nesQa
Moja Lili też na początku nie chciała jeść warzyw, ale Pediatra powiedziała, że to nowe smaki i nie od razu je polubi. Kazała dodawać mm do papek i teraz bez problemu je. Na początku nie chciała pić wody to dodawalam glukozę i też już problemu z czystą wodą nie mamy :D

Zastanawiam się czy nie kupić kojca, bo zostawiam Lili na podłodze z zabawkami to pełza po całym pokoju :laugh:

9 lata 8 miesiąc temu #998313 przez Karola0303
Juz mam problem moja mala nieche w dzien pic mleka tylko jak idze spac i jak wstaje rano potem nie ma mowy

9 lata 8 miesiąc temu #998321 przez syza24
Karola to nie dobrze bo wg schematu zywienia 5-miesieczne niemowle powino zjadac 4 razy mleczko po ok 180 niby to schemat ale to jest taka wskazówka do tego ile powinno znajdować się mleczka w diecie maluszka:) może za dużo dajesz jej pokarmów stałych i slodkich skoczków itp.?

9 lata 8 miesiąc temu #998327 przez Karola0303
Syza musi cos pic zeby sie nie odwodnila wcale tak duzo stalych pokarmow nie je tata w jak mial 6*miesięcy flache zucil morze jak upaly sie skoncza niektóre dzieci nie lubia mleka

9 lata 8 miesiąc temu #998331 przez syza24
Karola wiadomo że musi pić ale może spróbuj dawać jej wodę między posiłkami a może faktycznie to chwilowe
Podziękowania: Karola0303

9 lata 8 miesiąc temu #998336 przez Karola0303
Woda to jak z mlekiem nieche

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia