- Otrzymane podziękowania: 6
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Marcowe 2015 :)
Mamusie Marcowe 2015 :)
- Dżasta86
- Wylogowany
- rozmowna
Bylam wczoraj w szpitalu bielanskim bo mialam bole podbrzusza i nospa nie pomagala... niestety do lekarza nie dotarlam bo jak sie dowiedzialam na poczekalni ze kobiety z terminem porodu siedza tam juz 5 godzine. Jednej odeszly wody biedulka sie skrecala z bolu a kolejka obowiazywala, lekarzy jakis deficyt. Dostalam zastrzyk w pupsztala i wrocilam do domu. A moeia ze niz demograficzny a poczekalnia zapchana ciezarowkami
Wrocilam z basenu, moj stary pojechal do zakopanego z pozostalymi samcami... cisza i spokoj .
Zauwazylam jeszcze ze ten suwak cos jakby stawal w miejscu.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- LusiaKlusia
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
- Ada2424
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- kochane maleństwo :*
- Otrzymane podziękowania: 108
- Amorfivell
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 1
- LusiaKlusia
- Wylogowany
- gaworzenie
- Dżasta86
- Wylogowany
- rozmowna
- Agula89
- Wylogowany
- budujemy zdania
Podaczas całego badania usg lekarz mierzył, oglądał badał a to serduszko, a to długość bombla,przezierność fałdu karkowego i myślałam ze wszytsko jest ok !! bo ten ostatni czynnik NT był 1,3 mm a czytałam wczoraj ze norma jest do 2,55mm a dokor mówi ze jst to troche za dużo że powinno być poniżej 1 mm !! poprosił aby zrobiła badania z krwi genetyczne. Tak się zdenerwowałam ze ledwo się nie poryczałam przy tym pobieraniu krwi... ledwo weszłam do domu jak mnie mąż taka zaryczana zobaczył to się przestraszył.... nie rozumiem dlaczego te 1,3 mm to jakas tragedia.. ??!! lekarz do ktorego chodzę jest przyjacielem rodziny i wiem ze nie wysłal mnie na te badania od tak sobie zeby zarobić czy coś...ale nie rozumiem tego..
powiem wam ze jestem poważnie zmartwiona nie wiem co mam myśleć...
bombel jest też większy jak na swój tydzień czyli niby 12 tydzień..
teraz 2 tyg będę sie schizować, denerwować, i ryczeć...
- LusiaKlusia
- Wylogowany
- gaworzenie
Dżasta86 napisał: Mysle dziewczyny ze na ruchy bobasa jeszcze za wczesnie, chociaz takie bulgotanie wystepuje czasami jak sie maly obraca czasami to jelita plataja takie figle ruchy bobaska najszybciej od 16 tyg wiec jeszcze troszke zeby maluch podrosl
Przyjęłabym takie gadanie jakbym była w pierwszej ciąży i nigdy nie czuła ruchów dziecka... W pierwszej ciąży ruchy dziecka czułam od mniej więcej 15 tygodnia a to też ponoć za wcześnie...
- Dżasta86
- Wylogowany
- rozmowna
- LusiaKlusia
- Wylogowany
- gaworzenie
- anioleczek208
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- "nigdy nie trać nadzieji"
- Otrzymane podziękowania: 1
Agula89 napisał: Melduje sie po wizycie...
Podaczas całego badania usg lekarz mierzył, oglądał badał a to serduszko, a to długość bombla,przezierność fałdu karkowego i myślałam ze wszytsko jest ok !! bo ten ostatni czynnik NT był 1,3 mm a czytałam wczoraj ze norma jest do 2,55mm a dokor mówi ze jst to troche za dużo że powinno być poniżej 1 mm !! poprosił aby zrobiła badania z krwi genetyczne. Tak się zdenerwowałam ze ledwo się nie poryczałam przy tym pobieraniu krwi... ledwo weszłam do domu jak mnie mąż taka zaryczana zobaczył to się przestraszył.... nie rozumiem dlaczego te 1,3 mm to jakas tragedia.. ??!! lekarz do ktorego chodzę jest przyjacielem rodziny i wiem ze nie wysłal mnie na te badania od tak sobie zeby zarobić czy coś...ale nie rozumiem tego....
Agus nie rozumiem dlaczego lekarz tak Ci powiedzial...ja NT mialam 1.63 mm a norma tu pisze na tej kartce co mo dal ze 1.66 i.lekarz mi powiedzial ze wszystkie pomiary wyszly prawidlowo i ze wszystko jest ok wiec nie rozumiem twojego lekarza
- Karlinka
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 10
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
Jest zbyt słabe by poruszyc macicą. Macica nie jest unerwiona żeby przez nia czuc ruchy, ruchy czuje sie gdy dziecko przepcha sie przez wody, łozysko, macice i uderzy w wnetrznosci. Obecnie czujemy ruchy jelit i innych organów na wskutek wzrostu macicy. Faktyczne ruchy dziecka najwczesniej mozna poczuc w 16/17 tc w przypadku wieloródek a 18-21 tc w przypadku pierworódek. Wczesniejsze odczuwanie dziecka jest ANATOMICZNIE niemozliwe. Moh dziciuszek ma ponad 5 cm, jestem w 12 tc, to moja 5 ciaza, na usg dziecko wygladało jakby biegało po całym brzuchu a ja nie czułam nic - nawet mikro łaskotania. A czasem jak zasypiam to mam wrazenie jakby mnie cos musneło i za chwile lekkie pukniecie. A dzisiaj dziecko na usg było na wysokosci kosci łonowych.
Agula bardzo ładne masz nt.
Niepokojace jest powyzej 3
na mamazone mama z 2013 roku ma zdrowa corke a miała nt 4
- Dżasta86
- Wylogowany
- rozmowna
Agula ja mialam w 12tyg NT 1, 8 mm i lekarz mowil ze wszystko super. Cos mi sie ten twoj lekarz nie podoba.
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
Był też dokument na discovery o kobiecie która donosiłę ciążę pozamaciczną - tylko dlatego, ze dziecko wszczepiło się w ścianę macicy ale od strony jamy brzusznej, a nie w jamie macicy. Ale kobieta miała krwiaki na brzuchu normalnie. Ukrwione i unerwione organy bardzo źle reagowały na ruchy dziecka i przerwano ciążę w 8 msc żeby nie doszło do trwałych uszkodzeń w jamie brzusznej matki.
Ale naprawdę, biorąc pod uwagę unaczynienie macicy, jej fizjologię, anatomię, do tego możliwości siły uderzenia dziecka (które bagatela samą skórę ma tak cienką, że aż przeźroczystą) nie jest to możliwe. Odczuwalne ruchy naprawdę są jak wczesne ruchy dziecka, wiem bo sama mam porównanie i czasem mi się micha śmieje, bo mam wrażenie że dziecko mnie kopnęło ale mam świadomość, że to nie prawda
Macica ma możliwości tak dużego rozciągania się i absorbowania uderzeń dziecka włąśnie przez to, że nie jest dobrze unerwiona. Nie przekazuje bodźca czuciowego. Macica to spory kawał mięśnia, dół trzonu macicy kopletnie nie jest unerwiony i nawet nie bierze udziału w skurczach porodowych. Nerwy znajdują się dopiero w więzadłach macicy. Sama macica to mięśnie gładkie. Części macicy nie opisze, bo nie pamietam jak sie nazywają.
Olaboga ale sie rozpisałam