BezpiecznaCiaza112023

RODZIMY W LUTYM 2011

13 lata 10 miesiąc temu #60123 przez justi
a miałyscie juz robione to badanie GBS tj.jakis wymaz z pochwy i odbytu bo ja mam isc zrobic a jaka jest cena tego badania bo pobodno nie jest refundowane a wiecie cos o tym wiecej grozne to moze byc pomózcie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 10 miesiąc temu #60138 przez dormag22
GBS to wlasnie wymaz z pochwy na obecnośc grzybów i paciorkowców. Bakterie G+ sa grożne, mogą wywołac przedwczesne pekniecie blon plodowych. A przy porodzie moga poprzez krew lub blony plodowe przeniesc sie na dziecko i wywolac ciezkie zapalenie pluc, sepse lub zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych co dla dziecka w konsekwencji moze byc bardzo grozne. Ja niestety mam paciorkowca, gin przepisala mi antybiotyk amotax i nystatyne dopochwowo. Anotax dostaje sie przez lozysko do dzicka a w okresie okoloporodowym tez podadza mi jakis antybiotyk zeby nie doszlo do zarazenia. Za badania laboratoryjne zaplacilam 36zl. Mysle ze warto je zrobic, bo ryzyko jest dosc duze :(

13 lata 10 miesiąc temu #60139 przez martela89
U mnie w szpitalu jak się idzie rodzić to wynik tego badania jest tak samo ważny jak grupa krwi.

13 lata 10 miesiąc temu #60150 przez Emme
robi się je po to, jeśli kobieta ma szczepy bakterii to podczas porodu może zarazić dziecko, więc od razu po urodzeniu dziecko dostaje lek

13 lata 10 miesiąc temu #60164 przez kaaroolina
Ja też robiłam wymaz w kierunku paciorkowców - jutro mam wyniki i tak jak dziewczyny mówią to bardzo ważne bo obecność niektórych bakterii jest groźna dla bobaska. Nie wiem czy to badanie jest refundowane - ja robiłam prywatnie - 38zł.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=13363
http://www.suwaczek.pl/cache/4e5eba1b35.png?html"></a>
http://s2.pierwszezabki.pl/037/037105982.png?5329

13 lata 10 miesiąc temu #60225 przez justi
ale mam stracha teraz jutro ide na to badanie ale mi kazała zrobić też z odbytu ten wymaz bo to blisko jedno drugiego ale mam nadzieje że ten antybiotyk pomoże jak będą podawać a tak fajnie było a tu teraz taki stres bo w moim szpitalu zmarło kiedyś dziecko bo było zarażone sepsą pewnie nie miała robionego tego badania moja szwagierka też pierwsze słyszy o takim badaniu bo jej nie kazali robić tego badania ale naszczęście urodziła zdrową dziewczynke

13 lata 10 miesiąc temu #60227 przez justi
Powinno to być obowiązkowe badanie dobrze mówicie a tu jeszcze nie jest refundowane ale to nic dobrze że mi kazała je zrobić

13 lata 10 miesiąc temu #60231 przez bombel779
justi napisał:

a miałyscie juz robione to badanie GBS tj.jakis wymaz z pochwy i odbytu bo ja mam isc zrobic a jaka jest cena tego badania bo pobodno nie jest refundowane

Ja miałam pobierany wymaz z pochwy (o odbycie nawet nic nie słyszałam) teraz,jak leżałam w szpitalu także można powiedzieć że mi się upiekło,bo nic nie musiałam płacić ;)

Aniołek wrzesień 2013 [*]

13 lata 10 miesiąc temu #60382 przez DariaEm
No lutowki, wasz miesiac sie zaczol... :lol: Czekamy na wasze bobaski :woohoo:

13 lata 10 miesiąc temu #60389 przez Czincza
Dziewczyny nie macie tak źle... mi położna nic nie mówiła o tym badaniu :) Zresztą ja to w ogóle się cieszę, że rozumiem co oni do mnie mówią ;) jak tu przyjechałam, to nie mówiłam słowa po angielsku ;)

Mnie tu ginekolog nie widział od początku ciąży. Jak byłam w PL to nie omieszkałam wybrać się do jednego, ale to było końcem listopada.

Póki co nie mam zamiaru się niczym stresować... Mam nadzieję, że tu wiedzą co robią ;) Za każdym razem mam sprawdzany mocz pod kątem infekcji, więc chyba tu to wystarczy...

A tymczasem witam wszystkie lutowe mamy ;) Przyszedł nasz czas ;)

13 lata 10 miesiąc temu #60464 przez justi
bombel779 napisał:

justi napisał:

a miałyscie juz robione to badanie GBS tj.jakis wymaz z pochwy i odbytu bo ja mam isc zrobic a jaka jest cena tego badania bo pobodno nie jest refundowane

Ja miałam pobierany wymaz z pochwy (o odbycie nawet nic nie słyszałam) teraz,jak leżałam w szpitalu także można powiedzieć że mi się upiekło,bo nic nie musiałam płacić ;)

mi to moja gin wytłumaczyłaże jak się podcierasz to przecież wiadomo że możesz przenieść to do odbytu to nie wiem zrobie to i to tylko to takie krępujące

13 lata 10 miesiąc temu #60471 przez dormag22
Ale jesli paciorkowiec jest w pochwie i bedziemy brac antybiotyk to wyeliminuje go tez z odbytu. Jedno idzie za drugim. Wazne to GBS bo okoloporodowo tez dostane antybiotyk, a najgorsze w tych bakteriach jest to ze u noworodka moze ujawnic sie dopiero po kilku dniach np jak juz bedziemy w domu a nie zauwazymy ze cos sie dzieje i dopiero sie moze narobic. A ja slyszalam w ogole o 3 probkach wymazu z pochwy, odbytu i sromu czyli wszystko to co na zewnatrz

13 lata 10 miesiąc temu #60500 przez Amelia
Dormag, Karolinko i wszystkie dziewczyny, juz niby przeziębienie mi przeszło, wczoraj byłam na wizycie w osrodku i tam wszyscy do lekarza czekaja jak na bazarach i chorzy i zdrowi, czekałam godzinke i tak wszystko cherlało jedno na drugiego, dzisiaj gardło troche mnie pobolewa, wzięłam tabletki od gardła ale na razie nie przechodzi.Ja robiłam badania na bakterie też cos nie za bardzo mi wyszło,ale lekarz stwierdził,że dziecku nie zaszkodzi bo i tak rodze przez cc,przepisał mi globulki pimafucin,no i teraz czekam na rozwiazanie, a ze strachu to az mnie biegunki wzięły.Dzieki dziewczyny za kazde wsparcie. :kiss:

15.02.2011r. - Nasz kochany KAROLECZEK jest już z Nami !

13 lata 10 miesiąc temu #60507 przez MoNiaaa
ja tez mialam robiony wymaz i to bylo dosc wazne badanie bo jakby sie okazalo wlasnie ze jest jakas bakteria to dziecko przy porodzie mogloby sie zarazic.ja tez prywatnie robilam i chyba nie mozna tego na NFZ ale niestety juz nie oamietam ile placilam.dosc krepujace to badanie ale trwa krotko na szczescie :)

czekamy na nowe malenstwa i wszystkim zycze szybkiego i latwego rozpakowania :):):)

http

]

13 lata 10 miesiąc temu #60514 przez bombel779
justi napisał:

mi to moja gin wytłumaczyłaże jak się podcierasz to przecież wiadomo że możesz przenieść to do odbytu to nie wiem zrobie to i to tylko to takie krępujące

Justi ale przecież takie badanie robi tylko i wyłącznie lekarz ginekolog. I dobrze wie jak i skąd ma pobrać wymaz. (bo tak to napisałaś jakbyś sama chciała to zrobić..?? :huh: :blink: )

Aniołek wrzesień 2013 [*]

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka