- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamy Kwietniowe 2013
Mamy Kwietniowe 2013
- Majka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- agi-p
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziewczyny górą :) Skarby mam 3 :)
Zamieszczę tu jej wpis , bardzo fajnie napisany
".....Co to pytania o toksoplazmę to pytaj smiało Niejedna Pani w ciązy przychodziła do mnie po poradę czy ma uśpić swojego kota jak zaszła w ciążę bo lekarz kazał jej pozbyć się kota na czas ciązy Takie zacofanie lekarzy medycyny co do chorób odzwierzecych teraz widuję i to przechodzi już ludzkie pojęcie
Zarażenie toksoplazmozą występuje najczęściej po zjedzeniu niedogotowanego mięsa wieprzowego! Kot zakażony toksoplazmą to zazwyczaj kot malutki z biegunką lub kot dorosły nosiciel, ale u takiego kota to cysty otarbiają się w mięśniach, więc żeby się zarazić trzeba byłoby zjeśc kawałek kota dosłownie
Kot zarażający toksoplazmą - formy inwazyjne znajdują się w kale ale sporulacja oocyst następuje dopiero po kilku dniach leżenia kału. Taki kał musi być stary i wyschnięty obrazowo mówiąc, i dopiero taki ma inwazyjne formy a świeży nie.
Wiadomo, że nie ma co się narażać i sprzątać kuwety kotu, ale podstawowe zachowanie higieny osobistej w zupełności wystarcza!
Mało tego - w ciąży wykonywane jest u kobiet badanie serologiczne krwi - IgG I IgM na toksoplazmę. Tak samo można zbadać swojego kota - pobranie krwi 2 krotne od niego i wiemy czy kot jest chory, czy ma przechorowana toksoplazmoze czy jest wolny od toksoplazmy.
Ja w badaniach krwi miałam przechorowaną toksoplazme czyli najlepsza opcje, nie musiałam się martwić.
Ale moja koleżanka z pracy, od zawsze wychowywana z kotami i pracująca ze mną ma cały czas ujemne i IgM i IgG, więc nigdy nie miała z nią kontaktu lub nigdy się nie zaraziła.
Przepraszam, że tak się rozpisałam i nie wiem czy wyjaśniłam dokładnie, bo tak na szybko tylko Ale jak masz jakieś konkretne pytania to daj znać, chętnie obalę kilka mitów ..... " .
- ppaulinka1990
- Wylogowany
- pierwsze słowa
[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=43735 [/image] [/link]
- ppaulinka1990
- Wylogowany
- pierwsze słowa
[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=43735 [/image] [/link]
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- agi-p
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
U Nas tez kilka osb zdziwionych i patrzy na nas jak na kosmitów , bo niby jak można sobie zrobić trzecie dziecko w tych czasach . I to jeszcze mając małe dziecko . Nie wiem co w tym dziwnego . Ale mówię , ze po prostu żal im tyłek ściska , ze dajemy sobie rade bez niczyjej pomocy . Ludzie są okrutnie , a najgorsze , ze to zazwyczaj najbliższa rodzina .
- Majka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- Majka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Faktycznie rodzinka to potrafi dopiec. My wszystkie damy sobie radę. A jak dajesz sobie radę to jeszcze bardziej to niektórych wkur...Żal faktycznie im tyłek ściska. Dużo ludzi uwielbia narzekać, smęcić itp. a jak komuś się noga powinie to dopiero ,,radość'' do plotek. Tak mało ludzie ,,plotkuja'' o fajnych sprawach bo to dla nich nudne, ale rzucić im jakąś padlinkę to jak te hieny potrafią rozszarpać człowieka na strzępy. Nie wolno się przejmować. Głowę do góry i tym wszystkim dziwnym istotom pokazać, że MY pomimo wszystko dajemy sobie SUPER radę i od nikogo pomocy nie potrzebujemy, a zwłaszcza od takich kosmitów;-). Tylko pomoc od serca, od kochającej rodzinki cieszy i podnosi na duchu a reszta to niech się w PUPĘ całuje
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- agi-p
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Majka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
www.ciazatydzienpotygodniu.medserwis.pl/
- Dave
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Carpe Diem
- Otrzymane podziękowania: 43
zawsze to ka wszystkich wspieram,podtrzymuje na duchu i powtarzam, żeby nowej mieć w górze i myśleć pozytywnie. taka szalona optymistka,no ale chyba teraz to ja potrzebuje kopa.
u mnie właśnie było tak,że wszystko wyszlo na kontrolnej wizycie. czułam síe ok. o chyba stąd ten strach.
ale teraz musi być wszystko good, nie ma innej opcji!!!!
a jak brzusio boli to znak, że macica síe rozciąga a dzidzia rośnie!!
poki co to nie wiem czy pójdę gdzieś na usg. zobaczymy. do szpitala nie pojadę na bank,bo mnie oleja i pomyślą że jakąś walnieta.
dzidzia rosnie i ma síe dobrze!!!!!
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa