BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

12 lata 4 miesiąc temu #418367 przez HERI
Nooo :) I nawet połowa 8 tygodnia :)

Tak więc suwaczek jest zły ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 miesiąc temu #418371 przez malwinsien
chyba dobry :) pokazuje ile ma maluch w brzuchu :) a nie ktory tydzień nam leci :)

12 lata 4 miesiąc temu #418377 przez HERI
No to ja mam zły :P

Bo mój mówi który tydzień, i wydaje mi się że to tak się liczy ;) no ale co tam ;) Masz Dziecię starsze od mojego o tydzień :)

A znalazłam coś takiego:

Jak obliczyć, który to tydzień i jaki jest wiek ciąży?
Jeśli masz regularne 28-dniowe cykle policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.

Jeśli masz krótsze cykle np. 27-dniowe to policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i od otrzymanego wyniku odejmij 1 dzień (bo 28-27=1).

Jeśli masz dłuższe cykle np. 30 dniowe to policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i do otrzymanego wyniku dodaj 2 dni (bo 30-28=2).
Jeśli znasz datę poczęcia to policz, ile tygodni i dni minęło od tego momentu i dodaj jeszcze 2 tygodnie.

Na podstawie obliczeń określisz wiek swojej ciąży np. jeśli wyjdzie Ci 6 tygodni i 2 dni to znaczy, że jesteś już w siódmym tygodniu ciąży.

( dzieci.civ.pl/tygodnie-miesiace-ciazy )

No to jak ja miałam przed ciążą cykle 24 dniowe, to powinnam odjąć 4 dni?!?
Czyli tak jakbym była w 6 tygodniu... wrr...

Dziewczyny, Wy się lepiej znacie?

12 lata 4 miesiąc temu #418379 przez malwinsien
Masz rację, lekarz też mi tak liczył i tłumaczył, że jak mam co 28 dni to nic nie odejmuje :)

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #418384 przez HERI
buuu...... :(

A jak znam datę poczęcia? :P To mam liczyć od niej i dodawać 2 tygodnie?? Czy jednak liczyć standardowo?

Bo jeśli tak to mam 4 tygodnie, 3 dni + 2 tygodnie, co daje 6 tyg, 3 dni, czyli 7tc...

Pogubiłam się :P

Siedzę i czytam ;) I się okazuje, że w ogóle jak jestem w 6 tyg i 3 dniu, to jestem w 6 tygodniu, a nie w 7 :P hahaha

12 lata 4 miesiąc temu #418433 przez MoNiaaa
hej mamuski :)

nie zapomnialyscie o mnie?
czytam was caly czas ale w domku zawsze mniej zcasu zeby cos napisac..jak JUlka widzi tylko ze mama przy kompie to wspina sie na kolana i mowi ze chce OLMO(elmo:P) i za wiele nie popisze przy niej ale jestem na bierzaco:)

tez odliczam do wtorku ale jak juz wczesiniej pisalam sproboje zatestowac w sobote...3majcie mooocno kciuki zebym choc jasniutenka kreseczke zobaczyla!!!!

caly czas o tym mysle i sie denerwuje :side:

u mnie 2 dni wolne szybko minely i niestety znowu do pracy...

co do dni ciazy to odkad pamietam zawsze poruszany jest ten temat :side: ale jak sie ma 6t i 1 d to juz jest 7 tydz.
toi jest jak z wiekiem naszym w dniu urodzin konczysz np 23 lata a zaczynasz juz 24:)

http

]

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #418438 przez HERI
MoNiaaa napisał:

co do dni ciazy to odkad pamietam zawsze poruszany jest ten temat :side: ale jak sie ma 6t i 1 d to juz jest 7 tydz.
toi jest jak z wiekiem naszym w dniu urodzin konczysz np 23 lata a zaczynasz juz 24:)[/quote]

Ha... a gdzieś czytałam, w moim ferworze poszukiwań, że liczy się całe minione tygodnie... Czyli, że jak 6t 5d to nadal 6 tydzień...

Wrrr... zobaczymy jak doktorek będzie to liczył ;)

Oczywiście MoNiaaa, że o Tobie nie zapomniałyśmy :)
Ja dzieci jeszcze nie posiadam, poza tym w brzuszku, a po południu też jakoś mi czasu brakuje, aby coś napisać :) Bo czytam na bieżąco ;)

A może idź na betę? Ona już wykryje, bo test ciążowy to raczej jeszcze za wcześnie... Ja byłam dwa dni po spodziewanym okresie i test nie wykrył, dopiero 4 dnia zobaczyłam jasną kreseczkę :)

12 lata 4 miesiąc temu #418446 przez MoNiaaa
do soboty wytrzymam jak nic mis ie nie pokaze nic to bede myslec:)
a jak idziecie na bete to w laboratorium mowicie ze chcecie tylko badanie na bete hcg?czy jakos inaczej to sie nazywa bo szczerze mowiac nie robilam tak jeszcze??

a i znalazlam moja gr krwi :)
przy Julce nie musialam powtarzac wiec nie wiem czy teraz bede musiala nowa robic?
a nie wiecie jak to jest z gr krwi? jak ja i moj M mamy taka sama to JUlka moze miec inna?(nigdy nie bylam w tym dobra)

http

]

12 lata 4 miesiąc temu #418449 przez HERI
MoNiaaa napisał:

do soboty wytrzymam jak nic mis ie nie pokaze nic to bede myslec:)
a jak idziecie na bete to w laboratorium mowicie ze chcecie tylko badanie na bete hcg?czy jakos inaczej to sie nazywa bo szczerze mowiac nie robilam tak jeszcze??

Mówisz tylko, że chcesz zrobić badanie beta hcg. Nie musisz być na czczo...
A co do grupy krwi to ona się raczej nie zmienia, więc wątpię byś musiała powtarzać ;)

12 lata 4 miesiąc temu #418452 przez MoNiaaa
dzieki:)
jak beda mnie watpliwosci targaly to sie wybiore :)
starsznie bym juz wtorek chciala!!!ale wiem ze wy tez oczekujecie i nie jestem sama wiec jakos mi lzej na duszy :P

a w ktorym tyg bylyscie na pierwszej wizycie?zaraz jak sie dowiedzialyscie czy pozniej?

http

]

12 lata 4 miesiąc temu #418453 przez agi-p
Dziewczyny nie przejmujcie sie tak tymi tygodniami . Najważniejsze co lekarz mówi . Na podstawie usg i jego obliczeń poda dokładny termin i tydzień ciąży . Choć i z tym różnie bywa . Jak dal mnie najdokładniejszy kalendarz to ten :
dziecko.haczewski.pl/
Korzystałam z niego wcześniej i teraz . Wszystko super dokładne :)
I niby jeszcze termin porodu można obliczyć tak : Od daty ostatniej miesiączki odejmujemy 3 miesiące i dodajemy 7 dni :)

Moniaa nie zapomniałyśmy nawet na sekundę ;P Myślałam , ze tak zaszalałas na zakupach :P No i wiadomo jak wolne , to w domku zawsze cos do roboty , a jak jeszcze dziecko jest , to już w ogóle nie wiadomo w co ręce włożyć .

My z Amelką powiesiłysmy w ogrodzie pranko , kolejne się pierze , nazbierałam sobie winogron i pospacerowałyśmy :) Uwielbiam różnego rodzaju owoce , a nie mogę zbyt dużo ich jeść :(

12 lata 4 miesiąc temu #418454 przez agi-p
Mi powiedzieli , żebym zrobiła nowe badania na grupę krwi . A po porodzie Ami tez badali i wpisali w książeczkę :)

12 lata 4 miesiąc temu #418456 przez MoNiaaa
hmm ogrud..moje marzenie..tymaczasem nawet balkonu nie mamy :(

Julka nietstey nie lubi jesc owocow :dry:

troche odpoczelam orzez te 2 dni bo julka do 14 w zlobku wiec zawsze ten czas mialam dla siebie :) dzis w pracy tylko na 3 godzinki wiec w sumie relaksik i moge z wami nadrobic pisanie:)
gorzej JUtro bo do 20;/

tez mi sie wydaje ze nie ma co patrzec na tre tyg.na usg zawsze tam pokazuje sie tydz ciazy i na poczatku na to patrzylam

http

]

12 lata 4 miesiąc temu #418461 przez agi-p
Amela też owoców nie je , tylko słoiczkowe , lub te wyciskane typu kubuś do kieszonki :P

Do ginekologa najlepiej iść nie zaraz jak sie dowiemy o ciąży , tylko ok 6-7 tygodnia . Wtedy już dziecko widać na usg i serduszko :) I raz , ze mniej stresu jest , a dwa lekarz może już coś powiedzieć . Jak się umawiałam teraz do lekarza , to chciała mnie od razu zapisać , ale powiedziałam jej , ze ciąża jest malusia i wolę przyjść za 2 tyg , żeby już coś można bylo stwierdzić . Powiedziała , że to bardzo dobra decyzja .

Pamiętam przy Amelce zrobiłam test w dzień spodziewanej @ i były 2 krechy , pojechałam do szpitala , bo bardzo mnie brzuch bolał i sie bałam . Po zbadaniu i usg lekarza powiedział , ze żadnej ciąży nie widzi :( Że test mógł być wadliwy :( Załamał mnie :( Ale kupiłam kolejne 2 testy i też były pozytywne . Umówiłam się na wizytę już u innego lekarza po 2 tyg i na usg było już widac piękną Amelkę i jej urocze serduszko :) Po prostu w dzień @ było za wcześnie , zeby coś zobaczyć . Najadłam się tylko strachu i wyryczałam morze łez .

12 lata 4 miesiąc temu #418466 przez MoNiaaa
tez tak wlasnie mysle zeby ok 7 tyg zapisac sie na wizyte.a przy zapisie mowilyscie ze najprawdopodobiej jestescie w ciazy czy czekalyscie na badanie?

z Julka na test dlugo czekalam bo nie moglam uwierzyc ze w ciazy jestem :silly:

http

]

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka