- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamy Kwietniowe 2013
Mamy Kwietniowe 2013
- HERI
- Wylogowany
- rozmowna
Też mam wykupiony pakiet i praktycznie wszystkie badania w cenie... Tylko do 4d musiałam dopłacić.... Ale warto było
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
anabelle,kazdej sie dłuzy ja mam co 2 tyg i to jest jak wieczność
a o co chodzi z tym pakietem?
Jak zaszłam w pierwszą ciąże rok temu to kupiłam sobie pakiet - ubezpieczenie prywatne w Medicover - pełną opiekę zdrowotną oraz pakiet badań. Zapłaciłam około 2 tysięcy i przez 12 miesięcy muszą mi płacić za wszystkie wizyty i badania w ich centrach medycznych.
Poprzednią ciążę poroniłam, więc miałam wykonywany szereg badań biochemicznych, immunologicznych itd, a teraz załapałam się jeszcze na drugą ciążę. Pakiet kończy mi się 20 grudnia, ale do tego czasu wszystko oprócz opieki szpitalnej i stomatologicznej mam w ramach pakietu. Zresztą bardzo mi się udało, ponieważ gdybym chciała zapłacić za dotychczasowe badania z własnej kieszeni, musiałabym wydać ponad 4 tysiące. Niestety we krwi stwierdzono mi przeciwciała przeciwjądrowe i cytoplazmatyczne więc była obawa, że odpowiadają za poronienie. Cała diagnostyka immunologiczna była bardzo droga, podobnie jak badania hormonalne. Na szczęście podejrzenia się nie potwierdziły - a ja tylko cieszę się, że akurat miałam wykupiony pakiet, bo w przeciwnym wypadku musiałabym zbankrutować
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mateusz 30.05.2010 Michał 26.03.2013
Taki kraj. Płaci się kupę pieniędzy na ubezpieczenie a gdy przechodzi co do czego to trzeba iść prywatnie i płacić bo na fundusz terminy za trzy lata.
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
Dobrze, że mówicie, że do 4D trzeba dopłacić bo się zastanawiałam
Ja miałam do konsultacji pieprzyka na pośladku. Rejestrowałam się w marcu 2012, a termin mam na 6 grudnia 2012 :)Oczywiście na NFZ w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie
Badania z tytułu poronienia nie przysługiwały mi na NFZ ponieważ NFZ według rozporządzenia refunduje badania dopiero po 3 stwierdzonych poronieniach.
Badania hormonalne przepisane przez ginekologa wykonywałam dawniej prywatnie, ponieważ chodziłam do odpłatnego lekarza. Do ginekologa na NFZ zarejestrowałam się raz - dostałam termin za 3 miesiące, a na wizycie dostałam skierowanie na USG jajników - termin USG dostałam za 1,5 miesiąca w klinice na drugim końcu miasta, a jak zawdzwoniłam ponownie do ginekologa to okazało się że konsultację wyników USG będę miała 2 miesiące po badaniu. Totalny bezsens.
Podobno ciężarne są "obsługiwane" na NFZ poza kolejką, ale jeśli chcemy starać się o dziecko i konieczne są pełne badania krwi, biochemii, immunologii, rezonans, usg jajników, piersi, hormony itd - bo to pozwoli wyeliminować czynniki ewentualnego poronienia, to na NFZ się niestety nie da.
W przyszłości jeśli coś będzie mi się działo, takiego poważniejszego, wymagające kompletnej diagnostyki to bez wahania wykupię pakiet prywatny. Owszem, drogo - niestety trzeba potem bidować Ale badania tego samego dnia wieczorem, jeśli są złe wyniki to dzwoni do mnie lekarz i informuje o dalszych krokach. Nie muszę się martwić gdzie mam się zarejestrować, to Oni mnie rejestrują. Dostęp do swoich badań oraz lekarzy mam online. W razie widzi mi się mogę umówić się na wizytę dodatkową lub zamówić sobie telefon lekarza/położnej czy ratownika medycznego. Nie ma porównania z NFZ, ale z drugiej strony, na stałe podleganie pakietowi, na tzw. wszelki wypadek, mogą sobie pozwolić wyłącznie najbogatsi lub osoby, którym takie pakiety po fajnych cenach oferuje pracodawca.