BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 3 miesiąc temu #807881 przez Anabelle
Aha tylko te spacerówki mają mocny stelaż nie do zajechania i gumowe koła więc mini waży 10 kg a elite 12 kg.
minusy? Akcesoria kupuje się osobno.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #807884 przez Anabelle
pauluska napisał:

Anabelle ja jestem mamą kwietniową i mimo że Iga maruda w dzień noce przesypia super od 2 miesiąca życia. Ja jestem zdania że nie ma co zwalać na skoki rozwojowe po prostu są dzieci które przesypiają noce i te które ich nie przesypiają. Nawet jak mieliśmy skok czy katar Iga w dzień dawała popalić ale w nocy spała jak Aniołek budziła się może z raz wystarczyło ją przytulić i szła spać dalej. Ogólnie śpi po 12 godz czasami nawet 13. Pisałaś że śpisz z dzieckiem w łóżku wydaje mi się że bardziej przez to się budzi (przyzwyczaił się do Twojej obecności) i tęskni do cycusia. Ja może jestem wyrodną mamą wg niektórych ale my Igi do łóżka nie bierzemy ewentualnie rano na przytulaski tak śpi w łóżeczku.

Antek też przesypiał noce - nie śpimy dopiero od 3 nocy właśnie jak mu sie zaczął skok.
A Antek owszem śpi u nas w łóżku, ale ja od tygodnia na kanapie bo chora jestem :)

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #807886 przez Anabelle
Aha, a całe noce spał tylko jak miał 4 i 5 msc, tak to budził się zawsze na 1-2 karmień. Od 3 nocy budzi się nawet co 15 minut no i dziąsła ma tak obolałe, że wszystko wsadza do buzi bokiem.

Moim zdaniem skoro wszędzie piszą, że w 8 i 9 msc jest kryzys bo mocno rozwija się układ nerwowy, zamykają połączenia itd plus ząbki, to stąd nazywane jest to kryzysem. Oczywiście, są dzieci, których to nie rusza - na drugim forum mamy kilka takich sztuk ;) ;) natomiast tak jak pisałam 90% mam z którymi jestem w kontakcie na forach i w rzeczywistości (bo mamy spotkania w tzw realu) mocno narzeka na nagłe pogorszenie zachowania dzieci właśnie w okolicach 8-9 msc.

Ja muszę jeszcze dzisiaj troszkę "kuchnie" ogarnąć, bo przyjdzie stolarz ... znowu :) Przy pomyslnych wiatrach będziemy mieć normalną kuchnię na przełomie styczeń-luty :)

---

A jeszcze mi się przypomniało ;)
Moja mama jak zobaczyła jaki z Antka mamisynek, to powiedziała "gdyby nie Mateusz to bym cię opieprzyła" hehehehe
Moja mama miała 2 córy i jednego syna. Ja z siostrą to zosie samosie, nie chodziłyśmy do rodziców do łóżka, same się bawiłyśmy, po sąsiadach chodziłyśmy. A mój brat? ;) Cycka nie odstępował na krok jak to mój tata ujął "nawet jak już jadł normalne kanapki". Do rodziców chodził nawet jak był w podstawówce. A spokojnie spał tylko jak trzymał mamie rękę na ramieniu i poznawał jej ramie nawet przez sen - ciężko było go oszukać :)
Do dzisiaj się z niego śmiejemy na spotkaniach rodzinnych, że dla niego dzień bez matki to był dzień stracony :P

---

Chodzicie codziennie z dziećmi na spacer nawet w brzydką pogodę?

11 lata 3 miesiąc temu #807891 przez KarinaM
Anabelle podobno te trojkolowe spacerowki są bardzo wywrotne. Słyszałam od koleżanki szwagierki i w programie "Pani Gadżet".

Igorek

Irina

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #807892 przez pauluska
Ja też mam mnóstwo znajomych w realu ze szkoły rodzenia i owszem są dzieci które bardziej te skoki przechodzą a są takie które przechodzą "bezboleśnie" po prostu to zależy od dzieciaczków.Napisałaś żeby się cieszyć póki dziecko przesypia noce bo się to zmieni ja napisałam że nie wszystkich dzieci to się tyczy ;) Wydaje mi się że jak dziecko już zacznie stawać, siadać samodzielnie wtedy może być gorzej z drzemkami czy wybudzaniem bo teraz się wybudzi to pokręci i się i usypia a jak zacznie wstawać, siadać to raczej będzie ciężko :D Póki co Iga mnie rozpieściła ze spaniem a jak się to zmieni (fajnie by było jak nie :D ) to będzie ciężko bo czasami wstaje o 7 nieprzytomna po przespanej całej nocy :lol: Najwyżej mąż będzie wstawał hihi :D

Daaarika ile razy Klaudia je Ci mleko ?
U nas wygląda to tak:
7.30 150 ml kaszki
11.00 150 ml mleka (woda + 5 miarek)
13.30-14.00 190 g obiadku
16.00 130 g deserku
18.30 150 ml mleka (woda + 5 miarek)
Nie wiem czy nie za mało. Traktujecie deserki jako posiłek czy dajecie w trakcie dnia tako ? Może Iguni butli brakuje bo tylko dwa razy dostaje tak 3 stałe posiłki. Ohh i nie chce wody mi pić z butelki ale bardzo spodobało jej się picie z filiżanki więc tak ją dopajam :D

Oj my ostatnio coś nie za często wychodzimy ale trzeba to zmienić :)

11 lata 3 miesiąc temu #807895 przez Olga60
Dzień dobry :)

Pauluska moja te same ilości mleczka pije, obiadek też duży, kaszke zjada z łyżeczki gęstą zrobioną na 160ml wody. Deserek mały słoiczek i jest to jak najbardziej posiłek.

Blaneczko rośnij zdrowo :kiss:

11 lata 3 miesiąc temu #807897 przez Anabelle
KarinaM napisał:

Anabelle podobno te trojkolowe spacerowki są bardzo wywrotne. Słyszałam od koleżanki szwagierki i w programie "Pani Gadżet".

Moim zdaniem to mit :)
Są różne spacerówki. Są spacerówki za 100 zł z marketu o wadze kilku kg, gdzie jak dziecko waży 10 kg i by się wychyliło to się wywali z wózkiem tak naprawdę ;)

My naszą spacerówką jeździmy odkąd Antek miał 3 miesiące. Jeździmy nią u nas za Krakowem po lasach, u moich rodziców w górach za Zawoją, byliśmy nim na szlakach za Zakopanem, w Chochołowie, nad morskim okiem itd i nigdy nam się nawet nie zachwiała na boki :)

A tutaj wypowiedzi testerki wózków:
wozkomania.blogspot.com/2011/06/baby-jog...-moj-wozkowy-sw.html
wozkomania.blogspot.com/2012/05/bj-city-...erwsze-wrazenia.html

Aha, na trójkołowcach nie można wieszać ciężkich toreb na uchwycie - toreb zakupowych czy z całym wyposażeniem dla dziecka. BJ ma dlatego 2 kosze, pod sobą i w oparciu, natomiast jest nadrukowana metka z napisem, żeby nie wieszać jeszcze na uchwycie. Na uchwycie generalnie jest niebezpiecznie wieszać, ale teoretycznie można na wózkach 4 kołowych typu retro jak emaljunga.

Testowałam jeszcze spacerówkę silver cross oraz xlander ale o nich dobrego słowa nie powiem, więc więcej nie pomogę :)

11 lata 3 miesiąc temu #807898 przez Anabelle
Paluska - masz rację powinnam napisać "niedługo MOŻE się to zmienić" - natomiast przy dzieciach nic pewnego :) Ale masz wyjątkową pociechę, bo na drugim forum nie mamy dziecka które ZAWSZE spałoby idealnie. Generalnie twierdzimy, że z dziećmi nie ma nic stałego :P Czasem któraś pisze, że noc marzenie, a drugiego dnia rwie włosy z głowy.

Dlatego ciesz się :D Ja całej nocy nie przespałam od 1,5 roku :) Za rarytas uważałam noce z 1 karmieniem, myślałam że to super, ale widzę, że jednak nie :D

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #807899 przez Olka!
Anabel my wychodzimy na spacer każdego dnia :-) No jak były te wichury to siedziałyśmy w domku. Dzięki za info o wózkach ale ja na trójkołowe patrzeć nie mogę :-(

11 lata 3 miesiąc temu #807902 przez Anabelle
Olka! napisał:

Anabel my wychodzimy na spacer każdego dnia :-) No jak były te wichury to siedziałyśmy w domku. Dzięki za info o wózkach ale ja na trójkołowe patrzeć nie mogę :-(

Spoko ;)
Dlatego pytałam "czego szukasz" :)

My zmykamy na jakieś zakupy :)

11 lata 3 miesiąc temu #807914 przez Daarikaa
Pauluska Klaudia je 3 razy mleko z jedna lyzeczka kaszki bo lepiej jej smakuje, nie lubi gestej kaszki, w tym jedno mleczko na noc pije z glutenem, w ciagu dnia obiadek to tak roznie z ilosia ale zazwyczaj duzy sloiczek no i albo swiezy banan, albo jablko rzadziej deserek ze sloiczka,\. ja deserki traktuje jako posilek ale potem dostaje np mleko po 1,5-2h dluzej nie wytrzyma :) w miedzy czasie jak jest wyjatkowo glodna to daje jej jogurcik z bobovity

Anabell my w batrdzo brzydka pogode nie wychodzimy na dwor, zwlaszcza teraz jak Klusia miala infekcje... Kupilam jej tran i zaczynamy stosowac, ohydny ma zapach

11 lata 3 miesiąc temu #807917 przez munnecabrava
Heheheh to moja taki sko 8 miesiąca chyba ma od 5 msca :P bo budzi się o 4 :p i po kilka razy w nocy ;P

Chooociaż ostatnio jest nieco lepiej od 2 dni :P

Karinaaa ja też chcę choinkę ale mąż m zabronił :( że jeszcze za wcześnie i jak to powiedział jeszcze by mnie pomylił z supermarketem a ja luuubię choinkę wcześniej

Paula jestem tego samego zdania co ty :) dziecko nawet gorzej śpi jak się śpi z nim w pokoju bo czasem to nam się chrapnie to się wiercimy i ją rozbudzamy udooowodnionena naszym przypadku ale kurcze wygodniem mi jszcze pać u młodej w pokoju bo mamy tylko 2 pokoje i salon mam taki stricte dla gości i w dodatku mój mąż ciągle grający na xboxie noł łej

A ze skokami to coś w tym jest ale iedys w jakimś programie było że każde dziecko ustala sobie skoki indywiduualnie jedne są gorsze drugie mniej a czasem po prost łbuzak jest niegrzeczny a my tłumaczymy yhyyy to na pewno skok :P

11 lata 3 miesiąc temu #807926 przez pauluska
Tłumaczymy że skok albo zęby hihi na coś zwalić trzeba a dzieci też mają gorsze dni. Również chciałabym mieć oddzielny pokój dla Igi aby tam spała bo często jak my się kładziemy to Mycha się właśnie wierci kręci i trzeba cichaczem aby jej nie obudzić no ale mamy dwa pokoje więc nie ma jak. Ale szaro buro u nas ale jedziemy z D. na spacer wspólny (trzeci raz przez 8 miesięcy :lol: )

11 lata 3 miesiąc temu #807940 przez tysiiiak
Kuba też niezależnie od zębów, skoku czy katarku śpi w nocy z jedną pobudką albo wcale :) (nie ja wcale nie zapeszam :D ) Jedynie po zaśnięciu trzeba podejść bo to smoczek wypadnie albo poprostu polulać trochę ;)
I też zauważyłam że jak go do siebie rano wezmę to gorzej śpi i on i ja. Głównie przeze mnie :P bo mi się wydaj że mu niewygodnie czy coś to tu rączkę poprawię to nóżkę albo się przebudzi i mnie zobaczy to trzeba polulać żeby zasnął spowrotem.

Kurde gardło mnie strasznie boli :( mam nadzieję że się nic dalej nie rozwinie :(

Sto latek dla Blanki :kiss: :kiss: :kiss:

11 lata 3 miesiąc temu #807963 przez KarinaM
U nas ostatnio nie jest źle ale do 00 nieraz do 01 jest kilka pobudek z płaczem. Potem mleczko o 4/5 i wstaje o 6:30/7. W ciągu tygodnia mi nie przeszkadza bo i tak wstaje zrobić śniadanie dla Igora ale w sobotę chciałabym wyspać się.

Dzwonił brat męża (mają córkę 3 tygodnie młodszą od Iriny i wrześniaka) i pytał czy u nas wszyscy zdrowi bo Jego żona od chrzcin nie może dojść do siebie i bierze już drugi antybiotyk i mała też zachorowała (nie brali Jej na chrzciny bo to wrześniak). Powiedziałam mężowi że jak będzie miała rok to też jak zachoruje to dlatego że Ewa zachorowała po chrzcinach. A mąż na to że nie dlatego. Powodem będzie to że jest wczesniakiem.

U nas druga drzemka. Mąż Ją ululał. Wystarczyło przytulić bo taka była zmęczona. Mam nadzieję że będzie dłuższa niż pierwsza która trwała 20minut.

Igorek

Irina

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka