BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 8 miesiąc temu #612777 przez Karolka85
Jejku ale zapierniczacie z tymi postami ;)

Kiniaczek śmieszne te smoczki trochę, ale może akurat najlepiej się spiszą :)

Ja szczerze mówiąc jak kupowałam smoczki do butelek i uspokajacza to chyba nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego że są do wyboru różne tworzywa ;) A uspokajacz mam jeden z aventu i póki co więcej nie kupuję. W razie czego w każdej chwili można dokupić jak się dziecko urodzi.

Sevilla- super ciuszki Twoja mamuśka kupiła :) chyba jutro wybiorę się do lumpka, choć miałam już nic nie kupować ;)... ale tak trudno się powstrzymać :laugh:

Darika trzymam mocno kciuki żebyś dotrwała z brzuszkiem jak najdłużej!!! stosuj się bezwzględnie do zaleceń lekarza- leż, leż, leż. Domyślam się że nie jest to ani łatwe ani przyjemne, ale najważniejsza jest dzidzia.

Co do soli fizjologicznej ja też uważam że sól to sól. I chyba nie ma sensu przepłacać...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #612779 przez anek
Pauluska no jakas droga ta sól.moze zobacz jeszcze w aptece.najlepiej kupowac w tych najmniejszych buteleczkach bo malutko tego lejesz a niewiem ile ona moze stac po otwarciu.
do noska to chyba jednak najlepsza jest ta w spray.

Kiniaczek niezłe te smoczki

11 lata 8 miesiąc temu #612784 przez Karolka85
Zdaje się że tą ampułkę z solą fizjoloficzną trzeba wykorzystać max. w ciągu jednej doby, ale pewna nie jestem.
Do noska kupiłam sól morską w sprayu- NoseFrida

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #612827 przez JoannaL
Witajcie mamuśki. W końcu udało mi się Was nadrobić

Po pierwsze witam serdecznie nowe majóweczki :)

Brzuszki macie ładniutkie

Dziewczynki dobra wiadomość, od przyszłego tyg, maksymalnie od czwartku ma nadejść upragniona wiosna :laugh:

Co do wakacji to pojedziemy do rodziców na wieś i pewnie tyle. W przyszłym roku pomyślimy nad wyjazdem nad morze

Rozstępy - u mnie nie ma i oby tak zostało, ale czuję jak bardzo napiętą mam skórę na brzuchu więc zaczęłam smarować oliwką co wieczór

Co do KTG to chyba od lekarza zależy. Mi moja p.doktor zaleciła po 36tyg żeby zacząć robić, ze względu na to że jestem po cesarce. Powiedziała że w trakcie skurczy czy akcji porodowej blizna po cesarzu może pęknąć, dlatego lepiej pilnować skurczy. Pęknięcie macicy zdarza się bardzo rzadko, ale się zdarza i to jaka jest różnica pomiędzy dziećmi nie ma absolutnie znaczenia. Tak samo może się blizna rozejść po 2, 5 czy 10 latach

Anabelle super że widać postępy w remoncie:). My byliśmy ostatnio w 2 marketach budowlanych i kupiliśmy drzwi do pokoju, grzejnik i kilka innych drobiazgów. Jutro bądź w nd chcemy się po okno wybrać

Ja dziś miałam kiepską noc, brzuszek miałam twardy, nie mogłam się wcale ułożyć. Ogólnie nie jest źle ze spaniem

lkasiulla a powiedz mi moja droga gdzie masz ulokowane łożysko?? Jeżeli masz na przedniej ścianie macicy to zupełnie normalne że czujesz ruchy rzadziej i słabiej...

co do staników do karmienia ja mam tylko jeden i więcej nie kupuję. Nie powiem jest wygodny, ale ja całe życie w usztywnianych miseczkach chodziłam ze względu na mały biust. Nawet po porodzie jak miałam go na sobie wyglądałam płasko :silly:

Powiem Wam dziewczynki, że ja jakoś nie przepadam za robieniem zakupów w internecie. Z allegro skorzystałam tylko raz jak zamawiałam breloczek z grawerem dla bliskiej osoby i tyle. Wolę przejść się po sklepach, aptekach i osobiście robić zakupy
Torbę mam spakowaną w jakichś 90%. Muszę kupić sobie jeszcze jedną koszulę i popatrzeć za szlafrokiem. Ten co mam jest strasznie gruby i zajmuje dużo miejsca w torbie. Niestety M nie będzie mógł przyjeżdżać do mnie codziennie (mamy 60km do lublina) więc muszę się tak spakować żeby wszystko mieć. Poza tym brakuje mi jeszcze kilku drobiazgów. Mam pytanko czy widziałyście gdzieś kosmetyki w wersji mini?? Chciałam sobie zakupić taki mały szampon i odżywkę do włosów (w końcu włosy umyję może z raz to cała butla mi nie potrzebna) i pastę do zębów, zawsze to trochę mniej miejsca w kosmetyczce zajmie...

Majtek poporodowych mam 6par. Są o tyle świetne że można je prać i są z siateczki więc bardzo przewiewne. Jak urodziłam synka to kazali mi po cesarce dużo chodzić i ruszać się, a nie wyobrażam sobie paradowania po korytarzu z samym podkładem między nogami. Miałam je na sobie praktycznie cały dzień i noc. Tylko na obchód trzeba było je zdjąć. Ja byłam po cesarce więc tak czy siak rana mi się wietrzyła pomimo tych majtek

Co do ochoty na seks u mnie zdarza się sporadycznie, poza tym kondycji nie mam, chociaż ostatnio mieliśmy z mężem bardzo milutki wieczór :). Ani mojemu M ani mi nie przeszkadza to że dzidzia w brzuchu jest

aleksia88 tam gdzie ja rodziłam jak mąż przychodził w odwiedziny to wychodziło się na korytarz, chyba że pacjentka miała nakaz leżenia. Jak leżałam na poporodowym to była taka sytuacja. Dziewczyna urodziła bliźniaki naturalnie ale później miała jakieś problemy i musiała leżeć, dzieci przynosili jej tylko do karmienia

Odnośnie przewijaków to te na łóżeczko są bardzo praktyczne. Sama mam taki i używałam z synkiem. Rewelacja.
Termometr do wody kupuję tylko z tego względu że mąż przez swoją pracę mechanika praktycznie nie ma czucia w rękach coś jest gorące czy chłodne. Czasami nawet jak mleko robił dla niego wydawało się ok a jak ja sprawdziłam to okazało się praktycznie zimne, podobnie z wodą do kąpieli. Jak sam będzie kąpał małą a mnie np nie będzie wolę żeby chociaż termometr miał :P

Witaminki. Ja biorę Prenatal Classic + Żelazo (ze względu na kiepską morfologię) i magnez

Masaż szyjki, nie miałam więc nic na ten temat powiedzieć nie mogę. Z tego co się orientuję to też mam tyłozgięcie macicy

Jeżeli chodzi o pielęgnacje pępuszka, w pierwszej ciąży nie miałam spirytusu, więc rozcieńczyłam wódkę z rywanolem i tym przemywałam kikucik. Gdy Marcysiowi pępuszek się przypadkiem oderwał wtedy kupiłam Octanisept

Dziewczynki nie bójcie się karmienia piersią. Musicie podejść do tego ze spokojem. A to jakie macie piersi czy duże czy małe nie ma jakiegoś dużego znaczenia, tak samo pojawianie się siary w okresie ciąży. Ani w tej, ani w pierwszej ciąży siara mi nie leciała w ogóle.
Wrzucę Wam kilka linków odnośnie karmienia, poczytajcie sobie, może akurat się przyda
www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/pl/zywieni...ci/karmienie-piersia
www.rodzice.pl/niemowle/karmienie-piersi...ia-bez-tajemnic.html
www.rodzice.pl/niemowle/karmienie-piersi...-poczatkujacych.html
www.enfamil.pl/html/page-pytania-i-obawy...niem-piersi-186.html

Daarika leż kochana i odpoczywaj

Chyba napisałam wszystko co chciałam :)

11 lata 8 miesiąc temu #612836 przez Anabelle
lkasiulla napisał:

hej :)

Czy wy tez macie takie problemy z pamięcią bo ja mam masakryczne, gdyby nie to że napiął mi się wczoraj wieczorem strasznie brzuch i bolał i zastanawiałam się czy nie pójść dziś do lekarza więc zajrzałam do karty ciąży a tak skierowanie na badania o których zupełnie zapomniałam we wtorek wizyta u lekarza i jak bym dziś nie pojechała to nie miała bym wyników maskara z tą sklerozą :)....

Co do witamin to kilka razy pytałam się lekarza czy mam coś brać ale on uważa że jak mam wyniki dobre to nie ma sensu a dziecko i tak wyciągnie z matki to co potrzebuje :):)

Wyciągnie od matki tzw niezbędne minimum do rozwoju - tylko po co? :)
Żeby Ci wapno wypłukać z kości i zębów, żelazo czy zapasy organizmu, który od wielu miesiecy już wystarczająco się wysila, a jeszcze go poród i połóg czeka :)
Jestem okropna - wybaczcie ;)

A pamięć to ho! ;) Notesik, długopis - podstawa! Inaczej jak kulą w płot ;D

Kochane, ale lecicie z postami, człowiek wychodzi z domu na dwie godziny i nie może wyrobić :D

11 lata 8 miesiąc temu #612840 przez Kiniaczek
Jenyyyyyyyyyyyyyy ja to dziewczyny mam rwe dupną, łonową , krzyżową i nie wiem jeszcze jaką ale przecież ledwo chodze :angry: :angry: :angry: :angry: a jak się położe to nie idzie wstać ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WTF

11 lata 8 miesiąc temu #612843 przez Anabelle
Joanna - a nie masz jakiś malutkich buteleczek?
Ja pracowałam w hotelu 4 gwizadkowym wiec miałam kilka mini produktów z pokojów hotelowych. Nie wiedziałam jaki termin przydatności to wylałam szampon, umyłam buteleczkę i wlałam sobie swojego :) Zajmuje tyle co kciuk :)
Odżywki nie brałam, a zamiast żelu pod prysznic i płynu do higieny intymnej w szpitalu zalecali szare mydło biały jeleń, bo nie drażni dziecka, a więc kolejna oszczędność miejsca :)

11 lata 8 miesiąc temu #612845 przez Kiniaczek
Anabelle napisał:

Wyciągnie od matki tzw niezbędne minimum do rozwoju - tylko po co? :)
Żeby Ci wapno wypłukać z kości i zębów, żelazo czy zapasy organizmu, który od wielu miesiecy już wystarczająco się wysila, a jeszcze go poród i połóg czeka :)
Jestem okropna - wybaczcie ;)

A pamięć to ho! ;) Notesik, długopis - podstawa! Inaczej jak kulą w płot ;D

Kochane, ale lecicie z postami, człowiek wychodzi z domu na dwie godziny i nie może wyrobić :D

Popieram:)

11 lata 8 miesiąc temu #612846 przez Karolka85
Łoj... Joanna ale się rozpisałaś :) fajnie poczytać rady doświadczonej mamy :)
ja też mam przewijak na łóżeczko- to chyba najwygodniejsza opcja.
Kosmetyki w wersji mini na 100% kupisz w Rossmanie, myślę że w innych tego typu drogeriach też powinny być.

11 lata 8 miesiąc temu #612850 przez lili91
Wlasnie mialam pisac ze w Rossmannie mozna dostac mini produkty. Ja wlasnie zjadlam obiad teraz Mala fika jak oszalala.Pewnie jej smakowalo.

11 lata 8 miesiąc temu #612854 przez Karolka85
Anabelle napisał:

Joanna - a nie masz jakiś malutkich buteleczek?
Ja pracowałam w hotelu 4 gwizadkowym wiec miałam kilka mini produktów z pokojów hotelowych. Nie wiedziałam jaki termin przydatności to wylałam szampon, umyłam buteleczkę i wlałam sobie swojego :) Zajmuje tyle co kciuk :)
Odżywki nie brałam, a zamiast żelu pod prysznic i płynu do higieny intymnej w szpitalu zalecali szare mydło biały jeleń, bo nie drażni dziecka, a więc kolejna oszczędność miejsca :)

Pomysł z małymi buteleczkami też bardzo dobry. Ja zrobiłam tak z płynem do hig. intymnej. Kupiłam duży 500ml bo bardziej się opłaca, i przelałam do małej buteleczki tak żeby było na te kilka dni do szpitala.

11 lata 8 miesiąc temu #612857 przez anek
tak w Rossmanie sa napewno, tez musze zakupic, kuuurdee ja jeszcze 3/4 rzeczy nie mama.do szpitala mam tylko torbe i szlafrok(bo nie musiałam kupowac teraz).
co do witamin ja wcinam Prenatal classic +zelazo (ale niestsety u mnie tez kiepsko z pamiecia a biore na noc i niecodziennie sobie dawkuje).

11 lata 8 miesiąc temu #612860 przez JoannaL
Karolka chciałam się chociaż po troszku wypowiedzieć na każdy temat :laugh: mam nadzieję że moje rady chociaż troszkę się przydadzą
Może uda mi się jutro odwiedzić Rossmana to poszukam.
Żel pod prysznic już mam z Ziaji, o bardzo delikatnym zapachu, a do higieny intymnej używam Laktacyd. Po cesarce nawet ranę nim myłam i było ok

11 lata 8 miesiąc temu #612861 przez lili91
Dziewczynki a bierzecie do szpitala jakies kosmetyki dla maluszka, krdem do pupki np?

11 lata 8 miesiąc temu #612863 przez anek
Kiniaczek napisał:

Jenyyyyyyyyyyyyyy ja to dziewczyny mam rwe dupną, łonową , krzyżową i nie wiem jeszcze jaką ale przecież ledwo chodze :angry: :angry: :angry: :angry: a jak się po łoże to nie idzie wstać ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WTF

Kiniaczek mam to samo!!! wkurza mnie ta moja niesprawnosc, nawet z dzieckiem na spacer nie mam jak pojsc bo jak wyjde za brame to mam ochote wracac bo mnie WSZYTSKO boli!masakra a jeszcze prawie 2 msc, wscieklizny dostane!!!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka