- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
słyszałam o tym szamponie i o jeszcze olejuszku,ale to są drogie preparaty(porównawczo) i nie zawsze skuteczne, niektórzy mówią -piszą,że jest gorzej niż było
a u małego nie jest ona taka duża,ta ciemnieniuszka
ale wolałabym aby jej nie miał i już teraz robię
robię oliwką i wyczesuję szczoteczką,ale mało ta szczoteczka zbiera:(
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1 madzia
u nas nie było ciemieniuszki wcale ale podobno Olejuszka - olejek na ciemieniuszkę Skarb Matki (MacKar) jest rewelka
a ja znow plamie.... pd tyg biore tabletki antykonc i dzis mam plamienia jak w pologu ... mialyscie tak?
- szolrak1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1 madzia
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
dodatkowo w ciągu dnia grymasi przy jedzeniu,gdzie zawsze był głodem
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa trzyosobowa rodzinka :)
Ja też myślałam że to już ale jednak nie. Dziąsła ma tylko troche czerwone. Poprostu się tak okropnie ślini bo nie nadąża śliny łykać.
Zastanawia mnie ciągle ten pępek. chyba czytałam gdzieś że powinni go usunąć.
Oby wszystko w porządku było.
U nas upał straszny, a właściwie duchota. Mała też męczyła się zanim zasneła. Masakra.
W domu to kładę ją na macie bez pampersa lezy bo poci się strasznie. Przemywam ją wodą ale nie daje to nic praktycznie.
- iwcia
- Wylogowany
- budujemy zdania
U nas pojawiła się pleśniawka, bardzo to się szybko rozprzestrzenia, praktycznie w 1 dzień to się zrobiło. Mamy taki roztwór do smarowania języczka i fiolet, ale narazie smaruje tylko tym jednym, potem scieram wacikiem i praktycznie już widać efekty.
Elwerka podejżewam że twój mały będzie miał skaze, tak jak moja Oliwka, też pojawiła się ciemieniucha, wcześniej smarowałam główkę Oliwką przed kąpielą, od jakiegoś czasu parafiną i w sumie praktycznie już niema wcale, potem się wyczesuje szczoteczką.
Madzie najważniejszy jest mały i ty, a twój facet to niewie co traci, każdy dzień z małym bąbelkiem to ogromna strata, jeszcze tym bardziej skoro mały się tak ładnie rozwija, jest co podziwiać i czym się cieszyć na codzień. Moim zdaniem on za długo bez Was nie wytrzyma ale bądź twarda i postaw konkretne warunki, niech wie że może Was stracić jeśli się nie zmieni, jak to się mówi trochę go przytrzymaj aż zatęskni porządnie trzymam kciuki
Pozdrawiam mamcie
Karola Twoja Olusia to się rozwija w tempie zawrotnym. Moja tylko coraz lepiej podnosi glówkę, nie ma już takiej tragedi na brzuszku jak była wcześniej, zaczyna chwytać zabawki, tzn dopiero probóje je złapać ale kiepsko jej to idzie za to w pionie trzyma główkę już cały cza praktycznie i jak leży w bujaczku czy na łóżku bardzo mocno podnosi głowę do góry, tak się już dźwiga jak do siadania.
Nasza córeczka Oliwia ur.11.04.2012 r. godz.22.25
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Czasami pojawia się długo przed ząbkowaniem. Wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych.
Po co noworodkowi ślina
- Nawilża śluzówkę jamy ustnej.
- Zawarte w niej przeciwciała (IgA) utrudniają wnikanie bakterii.
- Bierze udział w procesie trawienia, za sprawą zawartych w niej enzymów.
Kiedy śliny robi się jej więcej
Od trzeciego miesiąca życia dziecka gruczoły ślinowe pracują intensywniej i wydzielają więcej śliny. Dziecko nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce.
Czemu to służy
Pięciomiesięczne dzieci bawią się językiem, wargami i śliną, robią z niej bańki – ćwiczą w ten sposób buzię i szykują do nauki mówienia.
Ślina jest potrzebna przy ząbkowaniu
Około szóstego miesiąca zaczynają rosnąć ząbki. Zawiązek zęba powoduje obrzmienie dziąsła (a nawet lekki stan zapalny). W rezultacie dziecko ślini się dużo bardziej.
Co możesz zrobić, gdy dziecko mocno się ślini
1. Smaruj brodę i szyję kremem ochronnym lub maścią (np. Linomag, Bepanthen, Alantan), by zabezpieczyć ją przed drażniącym działaniem enzymów trawiennych.
2. Pamiętaj o zabezpieczeniu buzi kremem przed wyjściem na dwór. Mokra (zaśliniona) skóra pod wpływem chłodu łatwiej ulega spierzchnięciu.
3. Zakładaj śliniaczek (nie tylko do jedzenia) i często go zmieniaj. Dzięki temu zabezpieczysz ubranko maluszka.
4. Porozmawiaj z lekarzem. Obfite, nie uzasadnione niczym ślinienie może być objawem zapalenia nagłośni.
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
3 dni placzu, goraczki i bolu malego zele, syropy pomagaly tylko na chwile, no a po chwili bol od nowa
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
też czytałam o tych śliniankach i nauce mówienia,ale jak mu włożysz palec do buzi to tak ściska dziąsłami mocno i przez chwilę cisza, ma też coraz bardziej takie białe
nie wiem,czy to zęby? tylko się zastanawiam,bo dużo podobieństwa do tego co się dzieje przed zębami,a te objawy mogą trwać nawet do 2-3 miesięcy-dziś przeczytałam,może być krótko i wyjdzie,może być długo,a może być bez objawowo
Iwcia gratuluję ząbka:D
- szolrak1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1 madzia
a maz juz zatesknił............ wczoraj mnie prosil bysmy wrocili ze teskni kocha nas chce chce rodzine swoja........ ehhh 3tyg i efekt tylko na jak dlugo juz bedac w ciazy raz mnei wyprosil z domu i tez po 3 tyg zmiekł ale syt sie powtorzyla.......... nie wiem co robic.... dala bym mu ost szanse dla dziecka wkoncu za niedlugo mamy sie pzreprowadzic do naszego mieszkanka ktore wczraj nam pokazał zabrał nas na basen i grila cudownie opiekowal sie małym , bawil sie zdziecmi dał mi auto czego wczesniej zabraniał.... eh powiem wam jestem w kropce