BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 2 miesiąc temu #553832 przez kala321
wczoraj pierwsze siusiu Patryka na nocnik, bardziej przez przypadek niż wołane,ale brawo było ;D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #554630 przez Karola1990
Brawo dla Patryczka :)

u nas Ola narazie siusiu do wanny robi przy kompaniu ..
zawsze mówimy siusiusiu itd. a ona po jakims czasie robi siusiu, chcemy ją nauczyć o co nam chodzi. widomo wielkie brawa itd. :)

moja siostra za to zaczeła sadzać swojego syna jak tylko nauczył się siadać i biedny tak się zraził że później nie chciał siadać wogóle na nocniczek.

ja narazie dam jeszcze małej "ładować" w pampersa :D
ale przygotowywać trzeba więc wielkie brawa dla Patryczka ! :D

12 lata 1 miesiąc temu #554792 przez Karii
Hejka
Iwcia ale superancko Twoja mała potańcuje :)Kala fajnie, że już myślicie o sadzaniu małego na nocnik, ja jeszcze nawet nie myślę o tym jak by się udało w lato przyzwyczaić to i tak byłoby super. Dziewczyny myślicie nad zakupem spacerówki dla swoich maluszków. Ja ma niby taka od wózka 3w1 ale myslimy kupić na wiosnę bardziej poręczną aby łatwiej było przewozić w samochodzie. Mam już jedną upatrzoną ale może macie jekieś sprawdzone modele. Karola jak tam Twoja Olusia chodzi już ladnie?

12 lata 1 miesiąc temu #554846 przez iwcia
Ojj ja jeszcze nawet nie probuje z nocnikiem :) poczekam jeszcze trochę :P bo kiepsko to widze, ale super że Twoj Patryk już wie o co chodzi ;)

Karii ja mam ten sam problem, wózek kupiliśmy 3 w 1 i z tymi dużymi kółkami ledwo się mieścimy w samochodzie :P masakra także chcemy też kupić jakiś składany malutki wózeczek typowo spacerowy z małymi kółkami, jakbyś miała coś upatrzonego daj znać no i nie drogiego tak myślę :)

Moja mała ostatnio ma jakieś fochy :P byle czego płacze a jak jej się coś zabierze to syrena wyje! najchętniej to by tylko stała trzymając się łóżeczka no i nauczyła sie sama podnosić do stania także jestem happy :D

Nasza córeczka Oliwia :) ur.11.04.2012 r. godz.22.25

12 lata 1 miesiąc temu #554851 przez Karii
Ja mam upatrzony taki allegro.pl/baby-design-magic-wozek-space...ier-i2965471325.html , nie jest on jednak zbyt tani dlatego rozglądam się jeszcze może za czymś innym. Widziałam na żywo w smyku, fajny, lekki, łatwo się składa nie zajmuje dużo miejsca i opinie też ma ok. Mój Adaś też by tylko stał przy łóżku, przy meblach, przy czym tylko sie da.

12 lata 1 miesiąc temu #554858 przez Karii

12 lata 1 miesiąc temu #555038 przez Karola1990
my nie myślimy o spacerówce bo wydaje mi się że ta co mamy jest ok a i tak Ola siedzieć w niej niechce bo wolałaby sama chodzić.

no i coś wydaje mi sie że tylko jak nie będzie śniegu to sama zasuwać będzie bo teraz to juz nawet nie pamięta jak się raczkuje :P
ciągle tylko biega albo chodzi .. ale częściej biega

12 lata 1 miesiąc temu #555817 przez kala321
wczoraj też siusiu 2 razy zrobił,rano po wstaniu i przed kąpielą;D
musze pamiętać,aby częściej go wysadzać;D

ja chciałąm wypróbować nocniczek,bo kumpela miałą problem z teg typu,bo mały jej sikał do góry i musiałą kupić z większym-wyższym przodem

a najczęściej sadzałąm go w rajstopkach,czy spodenkach,wtedy kiedy ja byłam w łazience,aby mi po cąłej łazience nie chodził,wiesz mama siedzi i on też;D

a później spróbowałąm bez pampersa i sie udało.na razie to dzieła przypadku,a nie świadomności,wiem,że dziecko dopóki nie zrozumie zależności mokro-siusiu-wołąć-nocnik to nie ma szans świadomego uczenia siusiania

na razie po prostu dzieła przypadku,ale i tak cieszą;Di są brawa;D
wiesz nic na siłę,myślę,że na razie to on traktuje to jako krzesełko,choć trzeba przyznać,ż ejak zrozbi siusiu to natychmiast chce wstać

Karii my też chcemy latem spróbowac z majteczkami i pokazaniu dziecku mokro co to jest,wtedy spróbujemy uczyć,teraz nie

właśnie wczoraj zmieniliśmy na spacerówkę,bo mały zaczął mi na spacerze wstawać w wózku i był problem,aby go posadzić

my na razie nie myślimy

12 lata 1 miesiąc temu #555826 przez kala321
my na razie nie myślimy o zmianie wózka, bo nam bez problemu do auta wchodził nawet głęboki,tylko rączkę składałam,a reszta w całości

może z czasem jak mały zacznie ładnie chodzić sam już pewnie,to wymienię na zwykłą małą parasolkę,lekką taką,że na spacerze mogę złozyć i nieść, np do autobusu czy do sklepu,ale mały już musi wtedy łądnie dobrze chodzić;D

dziś stanął sam bez trzymanki na dłuższą chwilę, bez trżesących nóżek,ale za chwilę wyciągał rękę aby mu podać;D

dzięki za podpowiedź;D też nagrałam sobie małego jak tańczy skaczeitd,zapomniałąm,że filmiki z różnych etapów chciałąm mieć;D

mamy jak leży i się bawi,jak pełza,jak raczkuje,tańczy teraz czas nie zapomnieć jak będzie chodził;D

fizycznie ładnie się rozwija i szybko, rozpoznaje też osoby, różne rzeczy gdy pytam np gdzie jest kaczuszka czy piłka to się odwraca szuka wzrokiem i pokazuje,to samo z osobami, gada coś po swojemu,ale ma momenty w ciągu dnia,że nawija jak najęty(że się śmieję,gdybym tylko cię rozumiała),a ma momenty kiedy nie mówi,tylko jest "eee", "ejjjj", "mmmhym" itd

czytałąm o tym,że jest etap że jak dzieci fizycznie lepiej się rozwijają to mniej mówią,ale wydaje mi się że wcześniej więcej rozmawiał,a jak jest u Was?

maluchy dużo mówią? są to jakieś wyraźne słówka? czy też raczej sylaby?lub zlepek sylab? dzwięki typu "eeee"?

12 lata 1 miesiąc temu #555829 przez kala321
Karola dzieci chyba tak mają na poczatku,że biegają,a nie chodzą, z czasem zacznie chodzić;D

a powiedz grzecznie za rączke też idzie,czy sama chce bardziej?

12 lata 1 miesiąc temu #555830 przez kala321
ja mam dziś wychodne do kina,tata zostaje z małym a ja ze znajomymi i moją mamą idę na Nedzników;D

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #557316 przez Karola1990
Kamila i jak film?

u nas w końcu przebiła się górna jedynka. tylko troszkę ale już wychodzi. płaczu co nie miara.
czyli już albo dopiero :) trzeci ząbek :P

za raczkę Ola bardzo ładnie chodzi ale najgorsze jest to jak pokazuje gdzie chce iśc i ciągnie. nie ma zmiłuj musze wtedy z nia isc bo placzem wymusza terrorysta nasza.

straszne fochy zaczeła strzelać. nauczyła się piszczeć i wymuszać. a jak coś się zrobi nie po jej myśli to kladzie się na podłoge wije piszczy krzyczy :P
buntowniczka :D

my spacerówkę już dośc dawno zamontowaliśmy ale mamy z nia maly problem bo ciagle trzeba dokrecac śruby :/
i jak jej nie przypniemy to nam wyjdzie bo woli sama iśc :P

12 lata 1 miesiąc temu #557380 przez kala321
gratuluję jedynki Karola,a nam te dwójki spokoju nie dają,biedak męczy się bardzo

film super-polecam;D
a ta muzyka cud miód i orzeszki;D

no nas zjak coś chce to wygina się do tyłu i rzuca- jak na łóżku to nie ma problemu miękko gorzej jak się zapomni gdzie indziej

no mój też musi być przypięty,bo wstaje i chce wyjść;D
asy te nasze dzieciaki-samodzielne chcą być

u nas już siusiu na nocnik robi jak się posadzi,powiedzmy prawie zawsze jak posadzimy
a raz nawet kupka była,mógłby jeszcze kojarzyć i wołąć...;P
wiem nie można mieć wszystkiego;D

ale i tak się cieszymy,bo chyba coś tam rozumie bo jak zrobi to woła,aby pomóc mu wstać(na szczęście sam nie schodzi,bo jak wołą to go zdejmujemy, i chwalimy,a on sobie brawo bije , no i my też;D

pocieszny jest,musze niedługo umówić się na kontrolę do lekarza na bilasn,bo mieliśmy przyjść w 10 miesiącu aby zobaczyć czy dobrze przybiera;D

a nasz as coraz bardziej się puszcza i stoi sam, coraz dłuższe te chwile samodzielnego stania
szczególnie jak się zapomina(jak trzyma coś w ręce grzechotka,ksiązeczka-to myśli,że się czegoś trzyma i wtedy stoi);D

12 lata 1 miesiąc temu #558466 przez kala321
a co tu znów taka cisza?dziewczyny wracajcieeeeeeee!

12 lata 1 miesiąc temu #558925 przez Karola1990
u nas gorączka i płacz.
teraz jest ok ale zbliża się wieczór więc pewnie znów wróci.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka