BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

13 lata 3 miesiąc temu #271489 przez Karola1990
kala ja mam już jedną butelkę AVENT-u 125ml, moja siostra używała jej przy dwójce dzieci.
Zastanawiam się jeszcze nad kupnem innej butelki z tym czymś co zapobiega kolkom. Bo wiem że to jest coś okropnego.
Nożyczki z cążkami juz kupiłam... nie wiem czego będę używała, napewno wybiorę wygodniejszą opcję. :)
Szczoteczkę z grzebyczkiem też już kupiłam.

Smoczek kupię normalny, nie żaden usypiający bo nie chciałabym przyzwyczajać do niego dziecka.
Za podkładami też się zastanawiałam ale w sumie to nie widziałam ich w żadnym sklepie. Może jak będę kupowała sobie kosmetyki w tym miesiącu to i kupie te podkłady, majtki ale nakładki na sedes? co to jest ? muszę sprawdzić bo się z tym nie spotkałam jeszcze.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 3 miesiąc temu #271771 przez zora85
kala, ja mam w planie kupić nakładki na sedes. Tylko czy będziemy w stanie usiąśc na kibelku czy lepiej siusiać ,, na Małysza'' ?? A o podkładach poporodowych nie słyszałam. Nie daja ich w Szpitalu? Ja butelki kupie dwie - jedną dużą a druga małą (aventu).
Ze względu na duże wymiary mojego synka, śpioszki kupię na ostanią chwilę gdy gin w przybliżeniu powie mi przypuszczalną wagę dziecka przy porodzie bo coś mi się wydaje że malec nie będzie wcale taki mały i te najmniejsze rozmiary śpioszków mogą się w ogóle nie nadać.

Karola, nakładki na sedes moga być niezbędne. Chyba nie chcesz czegoś złapać na kibelku?! Ja niemal codziennie odwiedzałam teścia w Szpitalu i złapałam wirusa (gwałtowne wymioty) a szwagier i żołądkówkę i jelitówkę- a co dopiero korzystając z wc w Szpitalu.. Brrr.

Przypominam też o klapkach pod prysznic :)

13 lata 3 miesiąc temu #271773 przez zora85
Ja mam duszności i uczucie ucisku w klatce gdy się zapomnę i leżę na plecach. Zaraz się przewracam na bok i przechodzi.

13 lata 3 miesiąc temu #271865 przez Karola1990
zora.. też tak miałam ale na szczęście przeszło, nie mogłam pełnego oddechu przez kilka dni złapać. strasznie się męczyłam ale to przez ucisk na przeponę.

Ja za to mogę do tej pory spac na plecach z rękoma nad głową. Tylko pod warunkiem że maleństwo się dobrze ułoży :)

13 lata 3 miesiąc temu #271941 przez zora85
A ja miałam właśnie drugi skurcz stopy w ciągu kilku minut :( Za malo magnezu czy jak?? Ból potworny !!

13 lata 3 miesiąc temu #271996 przez kala321
nakładki na sedes,że nie siadasz na muszle tylko na tą nakłądkę,jak bedziemy obolała lub po lewatywie jakoś cięzko widze na małysza:P;)
podkłady ja na allegro chcę kupić

13 lata 3 miesiąc temu #271997 przez kala321
skurcze podobno normalne w tym czasie jakim my jesteśmy,ja też miałąm kilka ostatnio
ale to boli
ja własnie też myślę o 2 butelkach ale małych,bo na początku dzidzi mało je
125 abo 150
w pierwszym miesiacu dziekco co trzy godziny powiino wypic tylko 90
w 2 i 3 120
a w czwartym 150
wiec w sumie dopiero po 4-5 miesiacu potrzebne sa te wieksze
zaawsze jak akurat raz czy dwa wiecej bedzie chcial wypic niz 120-150 to mozna dorobic jeszcze 30 na dojedzenie;)

13 lata 3 miesiąc temu #272341 przez nelka
Karola ty lepiej nie leż zbyt często na plecach bo mimo tego, że jest ci wygodnie to pamiętaj że macicą i dzidzią naciskasz na żyłe główną i blokujesz dopływ tlenu...

ja nie mam jak narazie żadnych skurczy, chyba jeszcze za wcześnie na to? ale czasem trudno mi złapać oddech, szczególnie jak mała się rozpycha i na dodatek mam pełny żołądek to czuję że brakuje mi miejsca w środku :silly:

butelki też kupuję avent zestaw startowy (zamówie na allegro bo są o połowe tańsze), co prawda mam nadzieję że będę mogła karmić piersią ale butelki napewno też się przydadzą. Moja znajoma wypróbowała chyba wszystkie butelki bo jej dzidzia strasznie się męczyła i na kolki najlepsze są butelki dr brown.

Świetny pomysł nakładki na sedes, nie pomyślałam o nich, za raz dopisuje do moje listy :woohoo: a o podkłady chodzi wam te do majtek czyli wielgachne podpaski czy takie na materac?

miałam dzisaj intensywny dzień i boli mnie podbrzusze teraz;) zwiozłam do domu wyprawkę dla naszej córci i normalnie nie wiem gdzie to pomieścić :huh: dostaliśmy ochranicze na łóżeczko, pościel, prześcieradła, kołyske, rożek, fotelik-bujaczek, ciuszki itp. Jakbyśmy to wszystko musieli kupić sami to chyba byśmy musieli wziąź kredyt :ohmy:

13 lata 3 miesiąc temu #272641 przez kala321
Nelka to się ciesz,że dostałaś. Przynajmniej pieniążki wydacie na to co potrzebne inne rzeczy,cieszę sie ,że zaoszczędziłąś na tych innych rzeczach to się mówi,że drobiazgi,ale to sporo.
Ja też myślę o allegro,ale nie cały startowy,tylko 2 butelki i 2 smoczki chcę wziać,przecież i tak trzeba to myć,więc po co całą baterię:D
a podkłady ja chce 3 kupic na materac,jak nie zuzyję to będę miałą do łożeczka,pod przescieradło dla małego, a te podpaski duże to tak ,tych chcę 2 opakowania(tak jak podpytałąm znajomych)

13 lata 3 miesiąc temu #272655 przez Karola1990
dziewczyny czy was też tak brzuch boli koło pępka? mnie strasznie kuje jak choć trochę się zegnę. Nie mogę sprzątać. Może to z nerwów bo mam ich trochę ostatnio ale trochę mnie to niepokoi.

13 lata 3 miesiąc temu #272895 przez nelka
mnie jak się schylam albo zginam to jedynie boli w podbrzuszu ale to raczej macica,a przy pępku to mi się czasem tak skóra naciąga, że mam wrażenie że zaraz mi pęknie :blink:
a może karola dzidzi ma tam nóżki albo rączki i ona cię kłuje?

co za dużo to nie zdrowo, od rana próbuję uporządkować ciuszki ale tyle tego jest że zaczynam się zastanawiać czy może o czymś nie wiem i będę mieć bliźniaki albo trojaczki :silly:
kurcze ile tak naprawdę potrzeba tych śpiochów, bodziaków? jak szybko z nich wyrośnie? co tydzień czy co miesiąć będą potrzebne większe? i wogle jaka duża się dzidzi urodzi? podobno dziewczynki często są większe...

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #272936 przez Karola1990
dokładnie mnie też to zastanawia na ile starczy rozmiar 56 czy 62.
dlatego kupię na początek niewiele żeby na kilka dni starczyło. na bieżąco będę prała. na później tez coś kupię.

A co myślicie o rozrywkach dla kobiet w ciąży? Ja przed ciążą uwielbiałam chodzić na saunę i basen teraz to nie możliwe choć wersja z samym basenem jest jak najbardziej ok. Ale niestety mój ukochany nie bardzo lubi pływać i wstydzi się iść na basen. Samej będzie mi bardzo ciężko bo wiem w jakim stanie wracałam do domu wcześniej. Byłam wykończona. Dlatego muszę jechać z kimś innym a to trasa ok 20km.

No i jeszcze jacuzzi... nie można z niego korzystać! A w domu stoi wanna której jeszcze nie miałam przyjemności wykorzystać. :(

Jest strasznie dużo ograniczeń. Więc co jeszcze można fajnego?
Masaż odpada bo mam łaskotki nawet jak sama siebie smaruje balsamem.

13 lata 3 miesiąc temu #273106 przez nelka
Myślisz Karola że co pare dni będzie trzeba zmieniać ciuszki na większy rozmiar? przeskok chyba będzie tak jakoś co miesiąc... ale to wszystko pewnie indywidualna sprawa każdego dzieciaczka.

u mnie basen odpada bo nie umiem pływać :dry: ale chętnie pojeździła bym na rowerze szczególnie że jesienią i zimą pogoda dopisała, no i z największą przyjemnością wygrzała bym się na solarium.... Jedyne co pozostaje to spacer, no i można powyginać troszkę ciałko na jakimś areobiku oczywiście dla ciężarówek :blink:

13 lata 3 miesiąc temu #273139 przez Karola1990
o solarium to ja nawet nie wspominam.
u mnie standardowo 15 min tygodniowo było a teraz całkowity celibat. jedynie balsam brązujący ale to i tak wiele nie daje, przynajmniej nie tyle ile bym chciała.

aż zobaczę ile kosztuje aerobik dla ciężarnych w moim mieście.
albo ćwiczenia na basenie.

o kilka dni mi chodziło że zdążę wyprać i wyschnąć :) nie miałam na myśli że tak szybko urośnie dzieciaczek, choć nigdy nic nie wiadomo :P

13 lata 3 miesiąc temu #273174 przez nelka
Kala sprawdź sobie ten zestaw startowy bo co prawda w tym zestawie są 4 butelki ale wydaje mi się że się opłaca bo jest za 50zł (oczywiście na allegro, u mnie w sklepie są za 110zł.

Karola to widzisz źle cię zrozumiałam, pomyślałam że może moja wiedza jest tak mała że nie wiem że dzieci tak szybko rosną :silly:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka