BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #392445 przez Olga
słoneczko ja kupiłam zwykły bambino,bo w naszym szpitalu ponoć położne polecały,ale nie wiem,czy to na dwór,napewno po kąpieli.

anna twój Mateuszek jest cudowny,śliczności malutkie :laugh: A doszła torba do Ciebie,bo ja już mam jakiś czas-zadowolona jesteż? :unsure:

To puchnięcie,to wcale nie musi być od upałów,ja teraz w ogóle nie jestem opuchnięta,a Marikę rodziłam w kwietniu i butów nie mogłam włożyć :)
Co do spania maluszków,to ja jak najbardziej jestem za kładzeniem na bokach,właśnie w razie ulania,dziecko się nie zaksztusi.Moje nie chciały wcale na brzuszku spać,dopiero jak starsze juz były :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #392448 przez maja1982
Witam wszystkie mamy:)

Jestem mamą wrześniową i obecnie pozbywam sie paru rzeczy Karolka - bo pewnie jak same już wiecie strasznie sie dużo tego gromadzi :):) jakby któraś była zainteresowana

allegro.pl/fisher-price-konik-morski-usp...nka-i2446305067.html

allegro.pl/lezaczek-fisher-price-i2449836041.html

i tak jak napisałam w aukcji stan przytulanki bardzo dobry wrecz (idealny) leżaczka podobnie takze polecam i zapraszam :)

pozdrawiam mamusie i dzieciaczki :)

12 lata 5 miesiąc temu #392453 przez słoneczko
olga - to od czego tak puchna nogi?

12 lata 5 miesiąc temu #392458 przez Anna77
No więc tak. Dni mijają spokojnie, noce zresztą też. W sumie to muszę budzić Maluszka w nocy, żeby jadł. Budzimy się razem ok. 8, czyli bardzo przyzwoicie. Jest wszystko w porządku, ale i tak jestem zmęczona, choć póki co sama nadal dużo odpoczywam.

Szwy (a właściwie końcówki tzw. ciągłego szwa) będę miała zdejmowane we wtorek. Samo cięcie w sumie niczym mnie nie zaskoczyło, ale ze względu na to, że to już było trzecie, po otwarciu okazało się że jest masa zrostów. Był problem z pęcherzem narośniętym na macicę. Trzeba było to oddzielać, więc troszkę mi w tym brzuchu potetrali. Dostawałam antybiotyk dożylnie i do domku tabletki. Pewnie zresztą dlatego mam wciąż opuchnięty i lekko zasiniony dół brzucha. A odnośnie bólu po... Majówka to było już moje trzecie cięcie, ale z tym że ból mija po czterech dniach to chyba lekka przesada niestety. Fakt, możesz brać cały czas po wyjściu ze szpitala paracetamol i to pomaga. Trzeci dzień nie biorę apapu, tylko na noc. Niestety nie mogę wyjść jeszcze na spacer z Mateuszkiem w wózku, więc wystawiam go na balkon. Cytując położną - "póki co może Pani wyjść na spacer, ale z torebką na ramieniu :lol: "

Odnośnie pościeli do wózka, też nic nowego nie kupowałam. Prześcieradełko i kocyki. No ale mam jeszcze moją ulubioną poduchę białą haftowaną (tę którą widać na zdjęciu) - ona ma 35 lat!!! A mam jeszcze jedną, którą moja Mama była przykrywana w wózku - stan tak samo idealny. Uwielbiam je, bo są cudne :)

Olga torba doszła i mi pasuje. Zwłaszcza to, że ma sporo przegródek, a ja to lubię. Wczoraj świetnie mi się sprawdziła na wizycie u lekarza.

A odnośnie układania dziecka, to chyba po trochę w każdej pozycji. Poza kwestią ulewania, to chodzi też o to, by główka nie spłaszczała się od ciągłego leżenia na wznak.

Bidol a tak na marginesie - Ty to umiesz budować napięcie. Przez te kilka dni czytałam z drżeniem serca, co z Tobą. A tych stron było z kilkanaście. Swoja drogą miałam podobnie z moim najstarszym. Poszłam na ktg kontrolne i skurcze mi ponoć jakieś mega już do porodu wychodziły. Zostałam w szpitalu, bo rozwarcie to chyba z 1 czy 2cm były. To było ok. 19. Podłączyli mi oksytocynę i myślałam, że zwariuję z bólu, bo to taki ciągły ból był. Ale nic nie postępowało i ok. północy postanowili mnie wyciszyć. Dostałam relanium doustnie i dożylnie i resztę nocy spędziłam na oddziale podpięta do ktg do rana. No i wyszłam z powrotem do domu. To była sobota. Wody mi odeszły w nocy ze środy na czwartek, ale postępu porodu nadal nie było. Skurczy zero, a rozwarcie chyba z 3 albo 4 cm (już nie pamiętam), no i skończyło się cc o 16.

Martadam trzymam kciuki, na pewno jest ok.

Anszka, Daria pięć minut po tym jak Wam napisałam ze szpitala jeszcze, że nie dają chusteczek mokrych, pielęgniarka przyniosła paczkę chusteczek Nivea :lol:

Dobra, Mateusz się już rozbudza. Do zobaczenia :)

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #392460 przez Olga
słoneczko napisał:

olga - to od czego tak puchna nogi?

Ogólnie ciężarne puchną,nie muszą to być wcale nogi.To jest zatrzymanie wody w organiźmie,ale od czego to zależy,to nie mam pojęcia.Skoro jedna kobieta w jednej ciąży jest spuchnięta,a w drugiej nie :laugh: tym bardziej,że teraz są upały,a ja jestem w szoku,że tak wygladam.Jedyne co,to trochę prawa ręka,no i cierpnie strasznie,ale żebym jakieś baloniki miała,to nie :)

Anna cieszę się,że wszystko u was ok.Maluszek zdrowy,to najważniejsze :) Powiedz mi jeszcze,jak chłopaki zareagowali na powrót braciszka? Jaka jest ich reakcja?

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #392484 przez Anna77
Olga chłopaki zareagowały super. Nawet mój najstarszy się wzruszył, jak wpadł do nas do szpitala. A już prawie straciłam nadzieję, że w ogóle jeszcze coś go rusza :huh: No a Kubuś też jest zachwycony i oswajają się z sobą nawzajem. A poniżej dowody :)
Załączniki:

12 lata 5 miesiąc temu #392489 przez chłopek
anna powiedz mi jak ubierasz małego? bo mój w samych bodach cały dzien, czapeczka tylko jak idziemy na dwór

12 lata 5 miesiąc temu #392492 przez Kamyczka
Anna super chłopaki razem wyglądają :)

12 lata 5 miesiąc temu #392498 przez Anna77
chlopek u mnie dopiero dzisiaj jest gorąco i ma rampersika. Od poniedziałku było przyjemnie, ale nie gorąco, a w domku przyjemny chłodek. W nocy śpimy z otwartym oknem.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #392504 przez Olga
Anna fotki chłopaków są super-braterska miłość :laugh: :laugh: :laugh:

Moje córki znając życie,to będą się kłóciły,która ma w danej chwili wziąć małego-będę musiała im pewnie grafik zrobić ha ha :)

12 lata 5 miesiąc temu #392507 przez chłopek
anna u nas taki war ze szok

12 lata 5 miesiąc temu #392525 przez saiko
Masakra ta temperatura :( 29 stopni w cieniu
Wzielam prysznic ale juz jestem mokra
Poznalam dzis swoja polozna srodowiskowa i zapisalam sie do przychodni
Mowila zeby nie spieszyc sie z przyjazdem do szpitala, ze bedzie mi przyjemniej w domu w trakcie 1 fazy

Na obiarek dzis kurczak z cukinia i kalafiorem i kompot z rabarbaru
Pisze z komorki bo nawet nie chce mi sie przy kompie siedziec. Na lozeczku lepiej, moze sie zdrzemne.

12 lata 5 miesiąc temu #392536 przez Majowka
Czesc dziewczyny!

Ja juz w domku. Bylo suuuper! Kilka fotek porobilysmy z moim duzym brzucholkiem...wytrzymalam wszystkie punkty programu :)

Anna, Mateuszek przeeeslodki! Slicznie wyglada w wozeczku! Ta kolderka przesliczna!!!!!!!! Fotki z twoimi synkami boskie! Piekna rodzinka :kiss:

Co do rany po cc, to niestety zalezy od osoby, uwierz mi, mam tu dwie najbilzesze kolezanki po cesarce i nie bylo zadnego dramatu. Obie chodza w pasach ciazowych I juz sa praktycznie plaskie, juz tydz dwa po porodzie jedna byla w podrozy z maluszkiem na party urodzinowe. To indywidualna sprawa... Ja jesli bede miala cc, spodziewam sie podobnych efektow :) Choc roznie bywa.....

Ja do gondoli mam przescieradlo na spod i na wierzch, oraz podusie pod glowke, tzn. Taka imitacja bez wypelnienia. Tesciowa mi podarowala ten komplet, tez wiekowy, ale bardzo mi sie podobaja te przekazywane sobie z pokolenia na pokolenie.

12 lata 5 miesiąc temu #392540 przez Olga
Majówka super,że zaliczyłaś cały program,który sobie wyznaczyłaś :laugh: :laugh: :laugh:

Ja juz mam dosyć tych upałów,kiedyś jak było ze 30 stopni,to mogłam plackiem leżeć i mi to nie przeszkadzało,zawsze byłam bardzo opalona,a teraz w domu się ze mnie leje.Jest okropnie-taki skwar :angry: :angry: :angry:

12 lata 5 miesiąc temu #392556 przez Anna77
Majówka u mnie też nie ma dramatu :) Brzuszkiem się nie przejmuję, bo on bardzo szybko schodzi (chyba że dietka jest "rozpychająca" he he), a po 6 tygodniach kiedy po cc można nosić pas, to w ogóle jest super. Zresztą za każdym razem jest inaczej, bo inaczej się to przechodziło w wieku 20 lat, a inaczej 35 :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka