- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Zwierzaki i dzieciaki :)
Zwierzaki i dzieciaki :)
- Marysia27
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Scribo ergo sum ;) KAF'ka!!!

Oto ich niewyraźne zdjęcia, bo robione "po ciemnicy" komórką.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- makaja
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Marysia27
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- makaja
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

chętnie poznam te metody:) wypróbowałaś ???
- Marysia27
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
1. Jeszcze w ciąży uczyłam Fokusa zostawać samego, nawet jeśli ja byłam w domu, starałam się żeby pies choć trochę zajął się samym sobą- i tu zabawki poszły w ruch.
2.Ja tego nie robiłam, ale moi znajomi tak, i to zdało egzamin- puszczali psu nagrany na płytę płacz dziecka, żeby pies się z nim zapoznał i przyjął jako normę. Psy są ciekawskie, słysząc nieznany im płacz dziecka, mogą próbować się do niego dostać, aby sprawdzić, co wydaje te dźwięki.
3. Pies od początku miał zakaz wchodzenia na łóżka, aby Bartek był bezpieczny, i nauczyliśmy go dzięki komendzie " odejdź" i " nie wolno" nie zbliżać się do łóżeczka gdzie śpi maluch. taka strefa zakazana, której pies nie ma prawa przekroczyć.
4. Po narodzinach Bartka, mąż przyniósł do domu ubranko małego i dawał psu do wąchania, aby zapoznał się z z zapachem , a jak przywieźliśmy Bartka po tygodniu do domu, pozwoliliśmy Fokusowi obwąchać nóżki dziecka, bo znała już wcześniej zapach ubranek. Później pies wąchał rączki i stopniowo zapoznał się z buzią małego. Gdy pies był zbyt blisko albo był zbyt natrętny i próbował polizać małego padała komenda odejdź i pies odchodził.
5. Częstowałam psa w obecności Bartka smakołykami i pies kojarzył synka jako coś bardzo fajnego bo jest dzidzia jest i smakołyk.
6. Zawsze jak biorę Bartka na spacer, biorę też psa, to zacieśnia miłe kojarzenie dziecka i czegoś dobrego- spaceru.
7. Daje psu jeść zawsze jak Bartek zje, żeby pies wiedział że Bartek jest ważniejszy.
8. Jeśli Bartek zrobi kupę a pies wącha pieluchę nie odganiam go tylko pozwalam zebrać informacje, i pies odchodzi. Wiem że psy które zupełnie się od tego izoluje, potrafią próbować dobierać się do zawartości pieluchy jeszcze na dziecku, co jest niebezpieczne, albo do kosza na śmieci gdzie leży pielucha.
9. jak Bartek leży na macie pozwalam psu usiąść obok, żeby czuł się częścią naszej rodziny, a nie był zepchnięty na boczny tor.
10. Jak Fokus podchodzi gdy siedzimy z Bartkiem na kanapie, chwalę psa za chęć przywitania się z nami, i gdy kładzie się obok, poświęcam mu tyle uwagi na ile syn mi pozwoli, czasem zdarza się mi głaskać go stopą, jak uwali się pod moje nogi.
te działania przyniosły świetne rezultaty, "chłopaki" się zaprzyjaźnili, Bartek ciąga Fokusa za sierść i uszy, a Fokus na to pozwala, nie wykrada dziecku zabawek, bo nie są one dla niego aż tak atrakcyjne, a leżą cały czas w jego zasięgu, ale mimo pewności że pies i dziecko się zaprzyjaźnili, nigdy nie zostawiam ich samych, bo Fokus waży ponad 35 kg i chcąc się z Bartkiem pobawić może go trachnąć łapą- a ma je potężne- lu przygnieść mu nóżkę fisiując na podłodze.
A kundle są najfajniejsze, a te ze schroniska, są bardzo wierne i kochające, ale potrzebują dużo miłości i tyle samo cierpliwości w czasie przyzwyczajania ich do zmiany sytuacji, gdy w domu pojawia się dziecko

- natmur11
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 1
- asia26
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 02.07.2010 - narodziny mego Serduszka :*

- Marysia27
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Chciałabym zauważyć również że moje działania podpieram wiedzą książkową i profesjonalnym szkoleniem, oraz doświadczeniem związanym z posiadaniem trzeciego już pupila. Nie jestem samozwańczym psim behawiorystą, ale chętnie dzielę się swoimi doświadczeniami

Asiu, no cóż laby tak już mają, że są baardzo emocjonalne, ale lepiej latać z mopem, niż trzymać wrednego psa w kagańcu

- martela89
-
- Gość
-

Moja sunia czasami nawet śpi z małą jak jestem u mamy(bo w domu pies nie ma wstępu na łóżko, a u mamy tak)

Mojego M chrześnica nie ma psa i zawsze ją izolowali teraz ma 5 lat i jest nie dobra potrafi podejść do psa teściowej i go kopnąć

- asia26
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 02.07.2010 - narodziny mego Serduszka :*

- Marysia27
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Martela, dziwię się tej małej ze mimo ugryzienia nadal potrafi zasunąć psu, oby tylko nie zdarzyło się nieszczęście, gdy zrobi tak innemu zwierzakowi

asia, moja przyjaciółka ma labradora, i wiem ja coś na ten temat

- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Marysia27
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- martela89
-
- Gość
-

Fakt u mnie w rodzinie wszystkie dzieciaki są wychowane z psami ale wiem,że nawet jakby tak nie było to bylibyśmy nauczeni ,że zwierzęta się kocha,a nie kopie czy bije...
- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-