BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 8 miesiąc temu #346418 przez Ingrid29
ajłona nie martw się, dysproporocje są jak najbardziej normalnym zjawiskiem ( u mnie też poszczególne części ciała maluszka są w różnych tygodniach). Pytałam sie lekarza innych mam i trochę o tym czytałam, więc nie masz się czym przejmować :)

Rzeczywiście niezła kluseczka-myślisz, że do 5kg utyje(lekarz nic ci nie mówił o cesarce ze względu na duże dziecko?)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #346424 przez ajłona
hej Chłopku a Ty jak się czujesz? jak Maleństwo jedno i drugie? ;) ściskam mocno
Ingrid dzięki, martwię się bo wcześniej było tak, że kość udowa zawsze w normie wiekowej a brzuchol i główka zawsze do przodu, a teraz nózie niewiele podrosły i są na 36 tydzień :( a o cesarce na razie luźne rozmowy. Wszystko okaże się tuż przed samym porodem ;) ta waga może okazać się bliższa 4 kg i może nie być aż tak źle. Wiem, że dysproporcje się zdarzają i są naturalną sprawą, ale wcześniej aż takich nie było i lekarz w ogóle na to nie zwracał uwagi. Teraz nas podpytywał o wzrost i widać było zdziwienie, że przy naszych wzrostach taka mniejsza kość udowa...
naczytałam się o różnych wadach, w tym genetycznych i aż jestem na siebie zła, że się wkręcam :( :( chce być dobrej myśli...
Labello powodzonka :kiss:

12 lata 8 miesiąc temu #346426 przez chłopek
ajłonka moje dzieciaczki dobrz się czują , jutro usg wiec mam nadzije ze sie w koncu dowiem kto siedzi w brzuszku, a nie martw sie ze maly moze miec 4 kg bo mój tez miał miec coś ponad 4kg a urodził sie na 3360kg wiec taka waga to orientacyjna

12 lata 8 miesiąc temu #346430 przez ajłona
O wagę Chłopku to ja się nie martwię tylko o te krótsze kości udowe :(

12 lata 8 miesiąc temu #346438 przez misia88
ajłonaNie martw się, te usg to orientacyjne, zarówno jeśli chodzi o wagę, jak i o inne pomiary. Z dzieciaczkiem na pewno jest wszystko dobrze! :)

12 lata 8 miesiąc temu #346440 przez chłopek
ajłonka misia ma rację nie martw sie

12 lata 8 miesiąc temu #346442 przez ajłona
Misia, Chłopku dzięki!!! Oby było tak jak mówicie ;) jak zaczęłam czytać co oznaczać mogą mniejsze kości długie to masakra!!! Dziwne jest tylko to, że to jeden jedyny parametr który odstaje od reszty, wszystkie inne parametry na każdym etapie ciąży były wręcz książkowe. Wiem, że się tak nakręcam bo i wiek mój sporawy - 35 wiosen na karku i ryzyko wad jak same wiecie większe :( dobra już nie nakręcam się. Dzięki Kobietki za słowa otuchy. Ściskam

12 lata 8 miesiąc temu #346477 przez KAMI
ajłona nie martw się skarbie, mi też lekarz zawsze mówi, że te pomiary są orientacyjne więc powodów do niepokoju nie ma :) a czy miałaś robione genetyczne prenatalne usg ze względu a wiek ? mi powiedziano, że to najlepszy sposób na wykrycie wczesne wad. Ja miałam robione w 12 i 22 tyg (też 35 latek)

12 lata 8 miesiąc temu #346482 przez ajłona
Hej Kami! Dzięki ;) miałam genetyczne badania usg i wszystko było supcio :) przezierność karkowa wyszła 1,1 mm i kość nosowa była ;) potem w kolejnym połówkowym też wszystko grało - wszystkie organy pięknie rozwinięte. Kość udowa zawsze była w normie, nigdy do przodu, a teraz taka obsuwa i to wszystko - jeden, jedyny parametr...

12 lata 8 miesiąc temu #346494 przez martynka790
ajłona
na pewno wszystko będzie dobrze!! Może maleństwo się ruszyło i pomiar trochę niedokładny był...
nie czytaj bzdur w necie bo dostaniesz lanie!!

12 lata 8 miesiąc temu #346495 przez KAMI
któraś z was pytał o posiewy, przepraszam, może to już zostało wyjaśnione ale na wszelki wypadek wrzucam linka :)

blog.zapytajpolozna.pl/ciaza/paciorkowiec-gbs-w-ciazy

12 lata 8 miesiąc temu #346499 przez ajłona
Martynka hahahahaha dawaj lanie i to szybko!!!! ;) hahahaha tak się martwię o mojego Kluska, co zrobić, ale już przestaję czytać! obiecuję!!!

12 lata 8 miesiąc temu #346502 przez KAMI
ja Cię ajłona rozumiem doskonale, ja też czytam i się zamartwiam - to przewrażliwienie ale od paru dni mimo leków, niejedzenia słodyczy, picia pokrzywy i głogu moje ciśnienie nie schodzi poniżej 139/86. Często jest 141/87 np. Obserwuję się pod kierunkiem stanu przedrzucawkowego ale póki co innych objawów nie mam. "pocieszam się " tym, że już na początku ciąży miewałam ciśnienie nawet powyżej 150, moja mama ma nadciśnienie przy którym czuje się świetnie więc pewnie jestem typem, który tak ma...
Mój lekarz też stwierdził "jestem o panią spokojny" więc co mi pozostało ?

tak z innej beczki: musze prasować !!!!! to jest oprócz mycia podłóg druga znienawidzona czynność :huh: :angry: :angry: :angry:

12 lata 8 miesiąc temu #346507 przez misia88
Dziewczyny, właśnie zobaczyłam na papierze toaletowym biało-przeźroczystego gluta galaretowatego, to chyba czop śluzowy! Zaczynam się stresować :P

12 lata 8 miesiąc temu #346513 przez ajłona
Kami kochana trzymaj się dzielnie! Biedna jesteś z tym ciśnieniem...Musimy być dzielne, nie może być inaczej!!!!
Misia ten czop to o ile db pamiętam może sporo wcześniej się pokazać. A kiedy miałaś ostatnie usg, szyjka była zamknięta?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka