BezpiecznaCiaza112023

Listopad w tym roku będzie pogodny 2010

13 lata 8 miesiąc temu #102737 przez Asiersa
fajnie by było :)
ja też muszę z Tomaszkiem tak ćwiczyć :)

Mój dzielny chłopczyk :*:*

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 8 miesiąc temu #102742 przez asia26
Groszku Ty sie zalamujesz a ja zapomnialam dodac ze Ona narazie tak tylko stoi ale ja i tak sie ciesze jak glupia bo to juz ogromny postep :) jak probuje posunac sie w przod to spada ale to i tak duzo Oliwka tylko 3 dni mlodsza od mini Groszka :) my cwiczymy sobie ez codzien ale nie stawiam jej na sile na pieska czy na nozki czekam az sama zrobi bo na sile to mam wrazenie ze mozna by bylo zaszkodzic :) a tego ta ja nie chce :)

13 lata 8 miesiąc temu #102762 przez raczek10
Dziewczyny nie martwcie się tym ,że maluszki nie raczkują jeszcze . Moja Zuzia zaczeła raczkować pod koniec 10 miesiąca a sama zaczeła chodzić przed rokiem . A Jasiek już zaczyna tylko trochę mnie to martwi ,czy nie za wcześnie ,bo potem na kręgosłup ciężko . On juz wstaje w łóżeczku i zaczyna po nim swoje pierwsze kroki stawiać .

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

13 lata 8 miesiąc temu #102766 przez martela89
raczek10 napisał:

Dziewczyny nie martwcie się tym ,że maluszki nie raczkują jeszcze . Moja Zuzia zaczeła raczkować pod koniec 10 miesiąca a sama zaczeła chodzić przed rokiem . A Jasiek już zaczyna tylko trochę mnie to martwi ,czy nie za wcześnie ,bo potem na kręgosłup ciężko . On juz wstaje w łóżeczku i zaczyna po nim swoje pierwsze kroki stawiać .

Ja chodziłam jak miałam 7 więc Jasiowi nic nie będzie jak zaczyna raczkować i powoli wstaje :)

13 lata 8 miesiąc temu #102787 przez SISUNIA88
Tak się mówi że nie ma się co martwić ale i tak człowiek się zastanawia czy wszystko ok...mnie tak naprawdę lekarz uspokoił...

"Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka"

13 lata 8 miesiąc temu #102789 przez martela89
Masz rację SISUNIA :)
Ale trzeba zachować spokój :) Ja często jak czegoś nie wiem to pytam się mamy albo babci :)

13 lata 8 miesiąc temu #102806 przez _aga86_
Oliwka brrrrrrrrrrrrawo :) Dzielna dziewczynka!!!
Groszku nie przejmuj sie- kazde dziecko rozwija sie inaczej. Poza tym slyszalam, ze chlopcy troche pozniej moga chodzic. Oczywiscie to nie regula. Wiem, ze sie martwisz- ja tez porownuje Julka do innych dzieci i niekiedy popadam w paranoje- taki los matek :D NIe masz pokecia co ja przezywalam z zabkowaniem Julci. Nie znam nikogo (poza Julcia), kto tak pozno dostal zabki (10,5m-ca). Teraz wiem, ze to tylko niepotrzebny stres. Czesto tez zdarza sie, ze dzieci, ktore zaczynaja "rozwijac sie" troche pozniej bardzo szybko doganiaja , a nawet przewyzszaja umiejetnosciami swoich rowiesnikow. Takze glowa do gory :)

13 lata 8 miesiąc temu #102808 przez SISUNIA88
Aga święta racja..ale człowiek nawet nieświadomie porównuje..

"Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka"

13 lata 8 miesiąc temu #102810 przez _aga86_
Dokladnie ja odkad Julka sie urodzila powtarzalam sobie, ze nie ma co porownywac, ale robie swoje :P I tak juz pewnie zostanie :D

13 lata 8 miesiąc temu #102831 przez Asiersa
Cześć dziewczyny :kiss:
7 rano a ja sama na forum :silly:

co do porównywania dzieci to też tak mam :dry: Ja złapałam się kilka razy na tym, że porównałam Tomka do Igorka... Z tym, że Igorek urodził się o czasie a Tomek dużo wcześniej...
:dry:
Poza tym Tomek miał już swoje pierwsze próby siadania a Igorek nawet o tym nie myślał, więc każde dziecko rozwija się dobrze, tylko jedno zaczyna coś robić wcześniej a drugie później :)

Po wczorajszej wizycie położnej dowiedziałam się, że Tomkowi wyżyna się ząbolek :lol:
Ma już niezłą bułę na dziąsełku :blush:
Kolejna wizyta za 2 m-ce :) w ogóle w czerwcu mam dużo wizyt kontrolnych z Tomaszkiem... neurolog, bioderka, okulista...jak ja to ogarnę znów to nie wiem. No i 22 kwietnia Usg przez ciemiączko.

Mój dzielny chłopczyk :*:*

13 lata 8 miesiąc temu #102857 przez Groszek
Aga mojego brata córeczka pierwszego ząbka miała w wieku 14 miesięcy... a my w 3 miesiącu :lol:

Wczoraj wieczorem ćwiczyliśmy i tak mu się podobało że szok :lol: zaraz zjem śniadanko i muszę w kuchni posprzątać, bo mamy nie ma a z tatem niezły chlew zrobiliśmy :lol:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7557

13 lata 8 miesiąc temu #102864 przez Emme
dzień dobry :)

wiecie co, macie racje, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie, ale prawda jest taka, że powinno przejść każde z etapów rozwoju. raczkowanie, mino że wydaje się, że pomaga dziecku tylko się przemieszczać, ma za zadanie wzmocnić mięśnie grzbietu, brzuszka, rozwija zmysł równowagi, działa na prawidłowy rozwój obu półkul mózgowych (naprzemienne ruchy kończyn). dzieci które nie raczkowały mogą mieć później problem z równowagą. ale nie jest powiedziane, że 8 miesięczne dziecko ma już raczkować a 11 chodzić.

13 lata 8 miesiąc temu #102868 przez asia26
emme swiete slowa poza tym ruchy naprzemienne rozwijaja osrodki w mozgu odpowiedzialne za mowienie :) pozniej w razie nie raczowania mozna to wycwiczyc metoda deninsona ale to juz nie to samo co ruchy przy raczkowaniu

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #102872 przez Emme
Jeśli ktoś ma chęć to mogę przesłać parę ćwiczeń tej metody :)
ale lepiej "iść" drogą naturalną :woohoo:

a tu dzisiaj z rana cisza

13 lata 8 miesiąc temu #102892 przez asia26
Ja jestem po kursie 1 i 2 stopnia z tej metody i bardzo fajna jest z moimi uczniami tez cwiczymy :) a jeszcze do Agi tak mysle ze kazda z nas nie chce porownywac ale zawsze znajdzie sie ktos kto zmusi Cie do tego tekstami boze czy z nia wszystko ok? jeju czemu jeszcze nie gto a czemu nie tak to jest okropne jakie wredne potrafia byc matki do matek :(

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka