BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

14 lata 7 miesiąc temu #22449 przez paulinkaaa2202
wiadomo że nie każdy miesiąc ma 4 tygodnie, ale bez przesady jaka tam różnica kilka dni w tą czy w tą. Dokładnie służą tygodnie czyli 34, 35 tydzień ciąży. A miesiące to orientacyjnie. Ale ja i tak nadal twierdze że te tygodnie można spokojnie dzielić przez 4.
JA idę do ginekologa 16 lipca ale go zapytam bo to mądry i doświadczony facet i na każde pytanie mi odpowie ;)

A Sylwcia czytałaś to :

Przyjmuje się, że ciąża trwa 10 miesięcy księżycowych (każdy po 28 dni), czyli 9 miesięcy kalendarzowych – inaczej 280 dni. Za jej początek bierze się pierwszy dzień ostatniej miesiączki – to tzw. reguła Naegelego.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 7 miesiąc temu #22451 przez monami
ja też operuję tygodniami :) tak łatwiej i paulinka ma racje..czy to ważne te parę dni różnicy :) eettaammm :P

14 lata 7 miesiąc temu - 14 lata 7 miesiąc temu #22452 przez basik_twins
Marletko ale brzusio masz bardzo ładny a w obwodzie kilka cm mniej od dziewczyn to nawet nie widac wiec zołz nie słuchaj :silly:

Monia - tyle litowałaś sie nad dupkiem co Ci w 34 tyg ciazy kaze szorowac biuro i kible - super jakie to zycie sprawiedliwe i ludzie przede wszystkim

laski mnie boli na srodku w okolicy lendzwi tj teraz mnie pusciło ale nie bylo mnie wlasnie bo lezalam i liczyłam, bol jak mnie chwyta to trwa od 40sek do minuty i wystepuje nieregularnie o 4, 6 min czesem co 10 a te ostatnie 3 byly co 15 i teraz ustało
ale jak w miedzy czasie wstawalam do kibla to ledwie na nogach szlam
w miedzy czasie cos sie podziało w brzuszku ale zaraz dzieci mi w cycki skoczyly moze dlatego i bóle przeszły masakra dosłownie
ale to i tak nie na poród jeszcze bo bym czuła takie dziwne uczucie w bruchu.... a nie było nic, tylko te fale bólowe w krzyzu
teraz nie boli to robie obiad pozniej sie zdrzemne przeprasuje ostatnia ture ciuszkow tych dokupionych dopakuje do torby i oby to tylko takie znaki chce jeszcze z 2 tyg wytrzymac

14 lata 7 miesiąc temu #22453 przez paulinkaaa2202
a ten kalkulator co podałaś to właśnie to co ja mówiłam mi teraz wyszło długość ciąży według miesiączki:

8 miesięcy 2 tygodnie 4 dni

Więc miałam rację że za tydzień i 3 dni będzie 9 miesiąc ;] :)

14 lata 7 miesiąc temu #22454 przez iwkaa
sylwcia ten kalendarz nie jest najlepszy wylicza termin porodu na 38 tydz ja nie moge sobie obliczyc z miesiaczki porodu bo mialalm nie regularne miesiaczki w ostatnich miesiacach przez zajsciem w ciaze i jak bym miala termin z miesiaczki to bym rodzila za 3 tyg ale termin sie na USG przesunal do przodu o jakies 2 tyg no mi tez sie wydaje ze 9 miesiac juz zaczelam jak nic :)

14 lata 7 miesiąc temu #22455 przez sylwcia
tak czytałam ale z tego co wiem z psychologi to 9 miesiąc zaczyna sie 36-37 tygodnia ciąży

14 lata 7 miesiąc temu #22456 przez martela89
Ważyłam 42kg przy wzroście 158cm :silly: ,a teraz ważę 60kg :)

14 lata 7 miesiąc temu #22457 przez paulinkaaa2202
No Iwka ten kalendarz jest dobry jak ktoś miał regularne miesiączki tak jak ja. A np. jak ty to się nie nadaję bo ty masz tygodnie obliczone na innych zasadach.

14 lata 7 miesiąc temu - 14 lata 7 miesiąc temu #22458 przez paulinkaaa2202
No ale sprawa wyjaśniona więc koniec dyskusji :P

No Basik powoli powoli będziesz się zbliżasz do finału :)

A Monami pytałaś już o tą torbę do szpitala :P mi położna mówiła że w 37 tyg. spakować

14 lata 7 miesiąc temu #22460 przez iwkaa
ojojoj to ladna chudzinka z ciebie byla masakra martela to ty sie ciesz ze tyle przytylas bo dzidzia przynajmniej ma siejsce zeby rosnac!!!! nie mialas anoreksji??? sorki za bezposrednie pytanie

14 lata 7 miesiąc temu #22461 przez paulinkaaa2202
Ale ja zrobię po swojemu i spakuję tą torbę wcześniej tak sobie myśle w 36 tygodniu :p ja wolę mieć wcześniej przygotowaną, niech sobie leży gdzieś z boku w pokoju, nikomu to nie będzie przeszkadzać

14 lata 7 miesiąc temu #22462 przez monami
ok..ja zmykam na jakiś czas...
Życzę Wam wszystkim miłego popołudnia :kiss:
Załączniki:

14 lata 7 miesiąc temu #22463 przez martela89
Nie nigdy nie miałam anoreksji jadłam za przeproszeniem jak świnia :silly: . Wyniki badań zawsze idealne nawet nigdy anemii nie miałam,ja przy tabletkach anty nawet nie przytyłam - a lekarze na to "niech się pani cieszy bo to taka przemiana materii" robiłam wszystko żeby przytyć i śmiałam się,że przytyje dopiero w ciąży no i się nie pomyliłam :)

14 lata 7 miesiąc temu #22465 przez iwkaa
to to nie zle martela ja mam chude kolezanki co waza 47-49kg ale az tak malo to zadnej no ale skoro dobrze sie czulas i wyniki mialas spoko to dobrze i nawet jak po porodzi zrzucisz polowe to i tak gruba nie bedziesz!!!!! moja waga przed ciaza to 52-53kkg i nie czulam sie grubo :laugh: to ty moglas sie ubierac w sklaepach dla dzici??? moja kolezanka tak czasem chodzila do dzieciecych sklepow i tam takie super ciuszki dla siebie kupowala ze jej zazdroscilysmy tylko :laugh:

14 lata 7 miesiąc temu #22466 przez Renia2108
Martela to tak jak ja ;D tylko ja wazylam zawsze 47 kg :D 3 lata temu wazylam 39,5 kg :D Przy 157 cm wzrostu . Teraz w ciazy przytylam jakies 5 kg :D Przed ciąża wazylam 50 wiec mam 55 :D Brzuszek nie wielki jest ;] Wstawie jakies zdjecie moze jutro bo chorza jestem i nic mi sie nie chce, a ide lody mężowi robić bo sie upiera że pyszne :D

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka