- /
- /
- /
- /
- Testy owulacyjne - stosujecie?
Testy owulacyjne - stosujecie?
- Katarzyna
- Autor
- Wylogowany
- Położna
Piszę troszkę za namową Mirelli, którą serdecznie pozdrawiam
Na blogu jakiś czas temu pisałam o r óżnych portalach, które mogą nam pomóc w obserwowaniu dni płodnych. Natomiast wymienione metody mogą, ale nie muszą się sprawdzić.
Stąd powstaje pytanie jak jeszcze możemy sprawdzić dni płodne.
A ostatnio bardzo popularne zrobiły się wszelkiego rodzaju testy,
które możemy wykonać w domu.
Chciałam Was podpytać czy stosujecie testy owulacyjne i jakie macie z nimi doświadczenia?
Może komuś się już udało zajść w ciążę
Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- studentkaae
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- zostać matką... to nie prawo tylko dar
- Otrzymane podziękowania: 95
Dziewczyny - jakie macie opinie na ich temat? Warto?
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
Ja się przyznam że kiedyś spróbowałam, ale się nie udało przez kolejne dwa miesiące i zrezygnowałam, bo w instrukcji było napisane że jak przez cztery miesiące się nie uda to trzeba iść do lekarza, uznałam że to zbyt stresujące
P.S. Moje zaproszenie ciągle aktualne
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
- Otrzymane podziękowania: 202
- Katarzyna
- Autor
- Wylogowany
- Położna
Wyliczałam gdzie w którym dniu cyklu mogę mieć owulację i startowałam z robieniem testów. W opakowaniu zazwyczaj jest 5 testów, także starcza na 5 dni. (ściągawkę, w którym dniu należy rozpocząć "testowanie" znajdziecie na ulotce testu owulacyjnego)
Tak do tematu podeszłam z kilka razy, ale testy mówiły, że dni płodnych brak.
Natomiast mam pracę zmianową, nieregularny tryb życia i mój cykl też bywa raz krótszy raz dłuższy. Także moja ginekolog poradziła mi bym od 10 dnia cyklu robiła codziennie testy. To jest mój pierwszy taki cykl gdzie systematycznie testuje.
Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
- nator1
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Jesteś z MIŁOŚCI - Jesteś MIŁOŚCIĄ
- Otrzymane podziękowania: 1
ja testy owulacyjne stosowałam 2 miesiące. W pierwszym nic mi nie pokazały i zwątpiłam w ich sens, ale pogadałam ze znajomymi i zwróciły mi uwagę na długość mojego cyklu, na to, że są w nim odstępstwa od "reguły" i namówiły, bym spróbowała jeden miesiąc robić testy codziennie przez cały cykl. I okazało się, że mam owulację tuż przed miesiączką, a nie w połowie cyklu "jak być powinno".
no i tym sposobem mam moją kochaną maleńką Maję...
Kobietki, może ta podpowiedź i Wam pozwoli zobaczyć 2 kreseczki na teście ciążowym i już za 9 miesięcy utulicie swoje małe cuda
Serdecznie Wam wszystkim tego życzę
- Katarzyna
- Autor
- Wylogowany
- Położna
Czekałam na taki pokrzepiający tekst
- Alina
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
Zakupiłam na sławnym serwisie aukcyjnym testy owulacyjne (bardzo dużo szt plus w tym 5 testów ciążowych) zapłaciłam na prawdę mało - czasem w aptece 1 test ciążowy osiąga taką cenę jak ten cały pakiet. Używałam tych testów tylko przez 1 cykl i... udało się!!
Co prawda były momenty, że już myślałam, że "nie działają"-brak 2 kresek ale w końcu nadszedł ten dzień i test wskazał, że wkrótce będzie owulacja. Nie wdrażałam męża w czynności, które wykonywałam dziennie rano w ubikacji, tylko w odpowiednim czasie powiedziałam mu, że to TE dni
Potem jak już z mężem zrobiliśmy wszystko co mogliśmy nerwowo oczekiwałam odpowiedniego czasu na zrobienie testu co prawda i tak nie obyło się bez przedwczesnych prób i tak 1 test negative 2 tak samo i już mi nawet przykro było (od razu lektura w internecie jak miały inne dziewczyny i tutaj w końcu przeczytałam, że nie ma sensu nawet robić testu przed spodziewaną miesiączką-trzeba wykonać po tym terminie)3 test pozytywny ale ta druga kreska trochę zbyt blada więc nic mężowi nie mówiłam. Dopiero 4 test dwie wyraźne krechy
Podsumowując w moim przypadku długo czekać nie musiałam z czego bardzo się cieszę. Dlatego jak najbardziej polecam testy owulacyjne.
Dla osób, które korzystają z internetowych kalkulatorów dni płodnych - u mnie kalkulator ten znacznie rozminął się z owulacją wykazywaną na testach.
Aktualnie jestem w 3-cim miesiącu ciąży
Pozdrawiam i życzę powodzenia
- studentkaae
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- zostać matką... to nie prawo tylko dar
- Otrzymane podziękowania: 95
dziś mam 12 dc. przed chwilą robiłam test - negatywny. typuję, że owulkę powinnam mieć ok. 18 dc. zobaczymy co pokażą testy
jestem pełna nadziei, że tym razem się uda trzymajcie kciuki
- Katarzyna
- Autor
- Wylogowany
- Położna
Bo ja na razie tak.
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
- kasik
- Wylogowany
- gaworzenie
- Katarzyna
- Autor
- Wylogowany
- Położna
Tak ta analiza widocznych dwóch kresek bywa wybitnie długa
Akurat na opakowaniu testów owulacyjnych, które robię są możliwe 4 wyniki z czego 3 składają się z 2 kresek. Przy czym jest wariant, że jedna bledsza kreska od drugiej to wynik negatywny. W pozostałych dwóch wariantach pozytywny. A jedna kreska wiadomo negatywny.
Mając wynik testu można się nagłowić do której kategorii owe dwie kreski przypisać
- kasik
- Wylogowany
- gaworzenie
- Katarzyna
- Autor
- Wylogowany
- Położna