- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- ciaza i porod w Hiszpanii
ciaza i porod w Hiszpanii
- kasiah
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Wiem ze takie decyzje sa nielawe bo sama przez to przechodzilam.
Mieszkalam przez rok w Wiedniu i czulam sie tam super, ale to dlatego ze mialam super przyjaciolki polki. Przez rok pobytu naprawde bardzo sie zzylysmy i do teraz mamy kontakt, jezdzimy do sibie itp. Oprocz tego bardzo wygodnie sie tam zyje i o prace latwiej niz tutaj. Jednak pogoda do dupy, i austryjacy troche ze tak powiem faszysci itp. No i polacy za dobrej opIni tam nie maja.
Jednak kiedy eNka zwolnili z pracy to on zdecydowal ze wraca do ES a ja ze jade z nim. Jak wyjezdzalam z Wiednia to doslownie ryczalam, przede wszystkim za przyjacilokami.
W ES pomimo ze znalam jezyk na poczatku nie bylo mi latwo, glownie przez brak przyjaciol ale takich tylko moich, nie eNkowych. No i na poczatku mieszkalismy z rodzicami eNka. Ale w koncu przyzwyczailam sie i od kiedy mieszkamy na Costa del sol to moge powiedziec ze jestem tutaj szczesliwa i nie wyobrazam sobie w tej chwili mieszkac gdzie indziej. Chociaz brakuje mi moich przyjaciolek z Wiednia czy PL. No i rodzinki oczywiscie ale to akurat oczywiste.
Ciesze sie ze znalazlam to forum i was - wirtualne kolezanki

Ale tak naprawde to nie wiem co bym zrobila gdyby sie nagle okazalo ze mamy mozliwosc powrotu do Wiednia, bo jednak tam tez bylam szczesliwa.
W tej chwili powrotu do PL sobie wogole nie wyobrazam. Jak jade do PL ciesze sie ze zobacze rodzicow, przyjaciol, pobiegam po sklepach... ale gdzies po tygodniu zaczyna mi sie nudzic i tesknie za domem, i czuje ze moj dom jest tutaj w ES.
To mowicie ze te termometry do czola czy ucha temperature roznie pokazuja? Hmmm... ja moj wiele razy testowalam i narazie nic takiego nie zauwazylam. Zobaczymy jak to bedzie pozniej. Narazie jestem zadowolona. No i majatku nie kosztowal wiec jak bedzie cos nie tak to przezyje.
Jutro o 10.30 rano idziemy chyba po raz ostatni podejrzec Majeczke, pozniej to juz pewnie na zywo ja obejrzymy

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- gatita
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- My life began the day you were born!
Nie bylo mnie mega dlugo, ale mam mega wytlumaczenie - otoz walczylam w szpitalu o zycie swoje i mojego synka.
Udalo sie

Ale od poczatku! Pamietacie jak narzekalam, ze nogi mi strasznie puchna? Do tego pozniej.doszlo cisnienie, a ja od lekarza do lekarza, na urgencias.. czytalam duzo w necie i w koncu naprawde doszlam do wniosku, ze mam zatrucie ciazowe. Moja lekarka twierdzila to samo i dala mi kolejny raz skierowanie do szpitala, gdzie nawet nie sprawdzili protein w moczu i mnie wypuscili! z cisnieniem 190/120 !!! a jak spytalam lekarki w szpitalu (mlodej siksy wyraznie nielubiacej obcokrajowcow) czy jest pewna czy nie mam tej choroby - uslyszalam " to ja jestem ginekologiem,a nie ty!"
Po dwoch tygodniach po straceniu przytomnosci trafilam na intensywna terapie. Wskaznik protein w moczu, ktory w normie wynosi 0-12 u mnie-366!!! Z Hospital del Mar przewiezli mnie do specjalistycznego Maternitat i tam spedzilam ponad dwa miesiace... Sama choroba jest straszna!!! Jeszcze doszlam juz do najgorszego stadium, gdzie cisnienie skakalo mi z 200 do 50 i non-stop tracilam przytomnosc

Ja ciagle na lekach, ale czuje sie z kazdym dniem coraz lepiej i musze przyznac, ze rola mamy bardzo mi odpowiada

Aha, i na koniec przeslanie do dziewczyn w 2paku po moim doswiadczeniu - nie lekcewazcie niczego, co uwazacie za podejrzane i ufajcie tylko i wylacznie swojemu instynktowi!!! Gdybym nie miala tyle uporu i mimo, ze odsylali mnie tyle razy kwitkiem, bo "puchniecie i podwyzszone cisnienie w ciazy jest normalne", to prawdopo

Ok, koncze i zaraz sprobuje wkleic foty mojego Skarba. Buziaki!!!
- gatita
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Nie bylo mnie mega dlugo, ale mam mega wytlumaczenie - otoz walczylam w szpitalu o zycie swoje i mojego synka.
Udalo sie

Ale od poczatku! Pamietacie jak narzekalam, ze nogi mi strasznie puchna? Do tego pozniej.doszlo cisnienie, a ja od lekarza do lekarza, na urgencias.. czytalam duzo w necie i w koncu naprawde doszlam do wniosku, ze mam zatrucie ciazowe. Moja lekarka twierdzila to samo i dala mi kolejny raz skierowanie do szpitala, gdzie nawet nie sprawdzili protein w moczu i mnie wypuscili! z cisnieniem 190/120 !!! a jak spytalam lekarki w szpitalu (mlodej siksy wyraznie nielubiacej obcokrajowcow) czy jest pewna czy nie mam tej choroby - uslyszalam " to ja jestem ginekologiem,a nie ty!"
Po dwoch tygodniach po straceniu przytomnosci trafilam na intensywna terapie. Wskaznik protein w moczu, ktory w normie wynosi 0-12 u mnie-366!!! Z Hospital del Mar przewiezli mnie do specjalistycznego Maternitat i tam spedzilam ponad dwa miesiace... Sama choroba jest straszna!!! Jeszcze doszlam juz do najgorszego stadium, gdzie cisnienie skakalo mi z 200 do 50 i non-stop tracilam przytomnosc

Ja ciagle na lekach, ale czuje sie z kazdym dniem coraz lepiej i musze przyznac, ze rola mamy bardzo mi odpowiada

Aha, i na koniec przeslanie do dziewczyn w 2paku po moim doswiadczeniu - nie lekcewazcie niczego, co uwazacie za podejrzane i ufajcie tylko i wylacznie swojemu instynktowi!!! Gdybym nie miala tyle uporu i mimo, ze odsylali mnie tyle razy kwitkiem, bo "puchniecie i podwyzszone cisnienie w ciazy jest normalne", to prawdopo

Ok, koncze i zaraz sprobuje wkleic foty mojego Skarba. Buziaki!!!
- kasiah
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
I WITAJ JAMALKU !!!
A my sie caly czas zastanawialysmy gdzie ty zniknelas.
Jak przeczytalam co przezylas to normalnie ciary mnie przeszly. Az brak mi slow.
Ale najwazniejsze ze Ty wracasz juz do siebie i ze Jamalek silny i zdrowy.
No i czekamy na fotki Jamalka
- Agathe888
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Dzielna i waleczna Mama i synek na pewno taki sam:)
Witaj spowrotem:)
- olencja
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Kocham Cie najbardziej na swiecie!

A ja w zeszlym tygodniu zszylam wreszcie sweterek, ktory robilam Kotusiowi. Niestety, mojej dzidzi srednio sie podoba...

- kasiah
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- gumis24
-
Autor
- Wylogowany
- rozmowna
-
- www.costa-brava-blog.blogspot.com.es
Moj maz jest z Walii choc jego rodzice z racji zawodu ojca duzo podrozowali i czesc zycia spedzili w Niemczech...ah niewiem Londyn to chyba odpada..moj maz byl przeciwny ale teraz z kim nie rozmawiamy z jego znajomych to rowniez mysla o powrocie...no zobaczymy...
Kamila a myslalam ze Carolci juz minelo?jak u Was nocki? Ryan wypija samo mleko co 2-4 godz 220 ml tak samo w nocy a z jedzonkiem tak jak u Was..jesli zje to ze 2-3 lyzeczki a pozniej zaczyna sie plucie na odleglosc...moja siostra ma przywiezc sporo smakolykow dla niego moze to cos poprawi bo w Pl duzo wiekszy wybor..
Zmykam bo Ryna sie buntuje wlasnie wstal z 3 godzinnej drzemki i po tej ostatniej zawsze jest zmierzluszkiem

- gatita
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Tak, Agathe - mial 1kg jak sie urodzil, malenki jak kurczaczek!!! Urodzil sie w 29tyg i 5 dniu. Bronilam sie przed cesarka rekami i nogami do ostatniego dnia i walczylam z lekarzami, zeby jeszcze poczekac, ale uslyszalam, ze jezeli chce zeby moje dziecko zostalo bez mamy, to moga czekac, wiec nie mialam wyjscia. Ze mna bylo juz bardzo zle i dlugo bym nie pociągnęła...
Jak zobaczyłam Jamalka, to nie moglam uwierzyć, że dziecko może być tak maleńkie, po prostu szok! no ale mieliśmy naprawde dużo szczescia, bo od 1 dnia lekarze powiedzieli, ze to naprawde cud, ze sam oddycha i nie potrzebuje resporatora, no i po kazdym badaniu slyszalam tylko 'perfecto!'

Zreszta szpital, do ktorego trafilam (Casa de Maternitat zaraz k.Camp Nou) jest po prostu rewelacyjny! Lekarze, pielegniarki, naprawde profesonalisci, maja ogromne doswiadczenie z wczesniakami i widzialam tam na takiej tablicy podziekowania od ludzi, ktorych dzieci wazyly 500g po urodzeniu, a teraz maja po kilka latek i wszystko z nimi jest ok

Olencja - tak oczywiscie zamierzam pozwać tę lekarkę z pogotowia - nawet nie po to zeby dostac jakąś kasę, ale żeby pozbawić ją zawodu i zeby nikogo nie spotkało to samo co mnie z jej strony.. mam całą dokumentację ile razy odesłała mnie do domu z wysokim ciśnieniem, no i świadków... zresztą to grubsza sprawa.. bo wyobraźcie sobie, że przed skierowaniem mnie do drugiego szpitala - ona już świadoma tego, co się stało próbowała zwalić winę na mnie i zgubiła (a raczej wyrzuciła) moją książeczkę ciążową (!) i napisała w wypisie do drugiego szpitala, ze to JA ZANIEDBAŁAM wizyt lekarskich! moja lekarka pozniej jak to zobaczyła, to oniemiała !!! bo widziała mnie u siebie prawie, ze co tydzien pod koniec ciazy

- gatita
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- gumis24
-
Autor
- Wylogowany
- rozmowna
-

Olencja sliczny sweterek ale Wy zdolne jestescie!
U nas chyba zabki ida bo maly ma dzien zlosnika

- anuskka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Jamalek slodki

Napisze pozniej ,bo teraz moja panna spiaca i w dodatku sama ma ochote na komputer wiec na razie spadam.
- gatita
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Ok, uciekam karmić dziubaska

- kasiah
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Wycaluj od nas swojego malutkiego twardziela.
A co do lekarki to szkoda slow...
- gumis24
-
Autor
- Wylogowany
- rozmowna
-