- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Witajcie Dziewczynki :)
Witajcie Dziewczynki :)
- KarolciaZumba
- Wylogowany
- budujemy zdania
A Srenka czy to normalne że Maja czasem tak dziwnie oddych, w sensie charczy? Sprawdzałam jej nos i nie widzę kataru, czasem sobie pokichuje, może byc przeziębiona?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- nike84
- Wylogowany
- gadatliwa
Teraz się trochę pobawiliśmy i znowu śpi Jedynie co mnie martwi to, że Kacperek nie chce leżeć na brzuszku od razu się złości i płacze, a słyszałam że trzeba kłaść noworodka jak najwcześniej na brzuszku żeby ćwiczył mięśnie
srenka mam pytanie jak moge urozmaicić czas 2 tygodniowemu maluchowi? Bo mój Kacper szybko się nudzi i zaczyna się złościć. Są jakieś zabawki lub grzechotki dla noworodków?? Bo ja mam wszystko od 3 miesiąca...
- srenka_918
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Ciało jedno, serca dwa :-)
Nike takie małe maluszki nie lubią się bawić Nie wiedzą że to zabawa Możesz ją nosić, głaskać, śpiewać żeby Kacperek czuł się kochany Pawełek zaczął interesować się zabawkami dopiero teraz, ogląda je krzyczy na nie i próbuje łapać. Karuzela nad łóżeczkiem zaczęła go interesować niecały miesiąc temu...
Co do kładzenia na brzuszku to rzeczywiście niektóre dzieci tego nie lubią... Ale nie jest to konieczne jeżeli dziecko ma zapewnione inne ćwiczenia, typu noszenie na rękach, zabawy w gilanie nóżek i takie tam Na brzuszku trzeba kłaść po 2 miesiącu, wcześniej nie jest to przymus, tak mi pediatra mówiła
- nike84
- Wylogowany
- gadatliwa
A powiedz mi jeszcze po ilu odpadł Twojemu Pawełkowi ten kikut przy pępuszku? Karolcia a Twojej Mai już odpadł? Bo u nas jeszcze sie trzyma i nie wiem czy to nie za długo
- KarolciaZumba
- Wylogowany
- budujemy zdania
Co do pępuszka to Mai odpadł równo po tygodniu więc już mamy piękny pępek Wyczytaliśmy i tak tutaj nam doradzono żeby przemywać go tylko wodą i faktycznie tak robiliśmy:)
No a z kładzeniem na brzuszek też nam położna kazały i kładziemy ale chyba jej się podoba bo nie płacze.
Kurde ale Ci zazdroszczę Nike że tylko raz się budzi na jedzenie ja bite co 2 h wstaję,żeby nakarmić małą. Ale jak wstaję przebieram pieluszkę i karmię i ona idzie spać to do przeżycia, gorzej jak odstawia takie sceny jak dziś w nocy... Oczywiście znów dziś ryczałam,że nie nadaję się na matkę !! Ja wiem,że nie mogę się denerwować bo Maja to wszystko czuję ale naparwdę dziś w nocy miałam mega kryzys, nawet na mojego Ł. się darłam jak chciał pomóc...
a z pozytywniejszych rzeczy, byłyśmy się dziś ważyć i uwaga maja przytyła przez tydzień 340 gram
- nike84
- Wylogowany
- gadatliwa
U nas to była pierwsza taka noc, bo położna kazała go już nie wybudzać w nocy na jedzenie, tylko dawac mu jeść jak sie obudzi sam. Parę razy marudził coś w nocy ale szybko włączałam owieczkę i spał dalej Zobaczymy jak będzie wyglądać dzisiejsza noc...
Kacperkowi już zaczął sie bardzo ruszać ten kikut i wygląda jakby miał zaraz odpaść, więc jestem dobrej myśli. Chociaż przeraziło mnie jak mi dziś kolezanka powiedziała, że jej córeczce dopiero po 4 tygodniach odpadł kikut
Nie martw się ja też mam chwilę załamania - zwłaszcza o ten pokarm i jak Kacperek zacznie płakać i nie wiem jak go uspokoić. Aż mi się płakać wtedy chce... I jeszcze wszyscy dookoła "dobre" rady "Nie noś go na rekach, niech sobie popłacze, przecież nic mu się nie dzieje" No jak ja bym tak mogła patrzeć jak on biedny leży i zanosi się od płaczu
Zaraz ide szykowac kąpanie - znowu się będzie działo
- srenka_918
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Noś małego, przytulaj do piersi jak płacze, im więcej będzie czuł że jest kochany i że jego płacz na Ciebie "działa" tym mniej będzie tych napadów, u nas tak właśnie było, chyba że kolki, ale tych u nas już od miesiąca nie było
- nike84
- Wylogowany
- gadatliwa
Ja staram się z Kacperkiem jak najwięcej spędzać czas - przytulamy się, patrzymy sobie głęboko w oczy, rozmawiam z nim jak z dorosłym człowiekiem a on patrzy na mnie i marszczy brwi i w nosie mam co ludzie mówią. Co jak co ale taki maluszek potrzebuje bliskości.
Dziś przy kąpieli było zdecydowanie lepiej. Tzn był krzyk ale juz mniej, wiec mam nadzieje że z dnia na dzień będzie coraz lepiej
- KarolciaZumba
- Wylogowany
- budujemy zdania
A tak pytanie z innej beczki? Srenka a ja u Ciebie z miesiączką? Kiedy dostałaś?
Nike jak Ty się w ogóle czujesz? Jak rana po cięciu?
- srenka_918
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Jak się karmi mm i nagle zaczną występować kolki to zmiana mleka może bardzo dużo dać i najlepiej tą zmianę wprowadzić w porozumieniu z pediatrą - doradzi co i jak.
Karolcia jaka miesiączka Jak się w pełni karmi piersią (minimum 100minut dziennie i karmienia nie dłużej niż co 7 godz) to 90%kobiet nie ma miesiączki i ja jestem wśród nich, jeszcze nie dostałam i jak na razie jestem w fazie obserwowania śluzu, bo zaczęłam wprowadzać soczki, warzywka po troszku i mały trochę mniej spija ze mnie i śluz mi się pojawił a tak to go nie było, więc pewnie za kilka dni pojawi się miesiączek (po porodzie cykl rozpoczyna się jajeczkowaniem a nie krwawieniem i dlatego tak łatwo wpaść, bo nie wiadomo skąd może się pojawić owulacja... ) Jeśli się nie pojawi do miesiąca to będę sobie mierzyć temp (metoda jakiegoś tam od naturalnego planowania rodziny) po skoku temperatury też można określić kiedy następuje jajeczkowanie i łatwiej współżyć bez obaw Bo My nie należymy do tych co wierzą w zabezpieczenia
- srenka_918
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Jak się karmi mm i nagle zaczną występować kolki to zmiana mleka może bardzo dużo dać i najlepiej tą zmianę wprowadzić w porozumieniu z pediatrą - doradzi co i jak.
Karolcia jaka miesiączka Jak się w pełni karmi piersią (minimum 100minut dziennie i karmienia nie dłużej niż co 7 godz) to 90%kobiet nie ma miesiączki i ja jestem wśród nich, jeszcze nie dostałam i jak na razie jestem w fazie obserwowania śluzu, bo zaczęłam wprowadzać soczki, warzywka po troszku i mały trochę mniej spija ze mnie i śluz mi się pojawił a tak to go nie było, więc pewnie za kilka dni pojawi się miesiączek (po porodzie cykl rozpoczyna się jajeczkowaniem a nie krwawieniem i dlatego tak łatwo wpaść, bo nie wiadomo skąd może się pojawić owulacja... ) Jeśli się nie pojawi do miesiąca to będę sobie mierzyć temp (metoda jakiegoś tam od naturalnego planowania rodziny) po skoku temperatury też można określić kiedy następuje jajeczkowanie i łatwiej współżyć bez obaw Bo My nie należymy do tych co wierzą w zabezpieczenia
- KarolciaZumba
- Wylogowany
- budujemy zdania
ciekawe jak to będzie ze mną... i czy dostane podczas karmienia piersia, jak na razie mam tyle pokarmu że chyba zacznę zamrażać
- srenka_918
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- nike84
- Wylogowany
- gadatliwa
Kacperkowi dziś rano odpadł ten paskudny kikut i ma piękny pępuszek
A u mnie bardzo dobrze. Położna oglądała moją ranę po cc i powiedziała, że dawno nie widziała żeby się tak szybko rana goiła. W ogóle mnie juz nie boli i prawie jej nie widac (taka cieniutka kreseczka)
Nad miesiączką sie jeszcze nawet nie zastanawiałam, bo u mnie chyba jeszcze trwa to oczyszczanie. Po 6 tygodniach od cc mam iść na kontrolę do lekarza to zapytam jak to jest.
- srenka_918
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
A nie pamiętam jak karmisz cyc/mm??? Bo jeżeli mm i mały ma wielkie problemy, to polecam zmianę mleczka, jeżeli cyc to zmianę diety