BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #887131 przez meniado
Agnnilla piękny pokoik :) ja też mam takie pompony - uwielbiam takie rzeczy, my urządzamy tylko kącik dla małej pokój bedzie po przeprowadzce, czekam teraz na komode i skrzynię i na literki i bede mogła w koncu urzadzić kącik - mam nadzieje ze na poczatku lipca wszystko bede miec gotowe

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #887135 przez Agnilla
ej nie przesadzajcie, bo się zaczerwienię ;) ale dziękuję bardzo :kiss:
literki dziś zamówiłam, będa szyte i powiesze je nad łóżeczko, a pompony wczoraj robiłam :) szkoda, że miętowy jest zielony, ale ciul :P
chcialabym jeszcze uszyc girlande z serduszek, bo mam resztki materialow po poscielach, zapał jest z chęciami gorzej ;) a czasu coraz mniej

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #887138 przez elmirka_20
Marzenka25, bardzo ładne te Twoje kosze :)

Agni, no wreszcie ktoś wypowiedział o karmieniu piersią to, co i ja o tym myślę! :) To bardzo intymna czynność - przed ciążą nie świeciłam cyckami po ludziach i nie mam zamiaru pokazywać ich po! Niech mi tylko ktoś fuknie, jak każę mu wyjśc albo zabronię wchodzić tam gdzie akurat będę karmić !!![Wiadomo, mąż wyjątkiem :)]
Oczywiście nie widzę, bym miała z kimkolwiek problem poza moją teściową, ale to już i tak spędzało mi nie raz sen z powiek, bo wiem, że znowu będzie się ze mnie franca podśmiewać jak nie bedzie mogła popatrzeć! Taka to menda :/ .... Wszystko, czego ona nie akceptuje to wyśmiewa, zamiast sie dokształcić lub nauczyć kultury ....

Agni, bardzo ładny pokoik dla córeczki ;) Taki przytulny :) Biją od niego spokój i ukojenie ... ;)

Jutro ide rano zrobić badania... mam trochę cykora, bo dawno już nie robiłam żadnych ... Ale trzeba to przezyć ! :)

Mamusie, ja nie miałam ani razu skierowania na badanie tarczycy. Czy jestem jedyna czy jednak są wśród Was Kobietki w podobnej sytuacji? ...

MarzenkaBZ - nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale chyba Ty podsunęłaś mi kiedyś pomysł - bardzo dobry zresztą - na wzięcie do szpitala bluzy (jako że w koszulkach nocnych ja marznę i musze mieć coś na rękach, tak jak i na nogach zresztą ;)). W moje bluzy już niestety sie nie wciskam, nie mówiąc już o ich zapięciu, dlatego poszłam do Takko. Z urodzin miałam do nich kupon -20%. I.... mieli akurat cąłkiem fajne pastelowe bluzy za 39.90 zł :) I tym z Was, które lubią kolor MIĘTOWY daję cynka, że ładne były i miętowe bluzy ;) gdyby była jeszcze komuś potrzebna :) Miętowe ja utrafiłam same M, więc za małe, ale jasnoniebieską mam L i nawet bez problemu zapięłam w niej brzuszek ;) teraz ją przepiore w rekach w dziecięcym proszku/płynie i już torbę będę miała na 110% spakowana, bo na tą chwilę to i ładowarka do komóry tam jest i nawet woda mineralna i soczkiw kartonikach ;) Mały też spakowany i mogę rodzić kiedy tylko zechce się synkowi wyjść :)

W piątek zapytam lekarza, co mu walnęło z tym terminem na ok 20 czerwca. Czy mi to potwierdzi... :) Nie powiem, jak dla mnie -> chętnie ;) Wreszcie miałabym poród za sobą i synka na rękach.... :) Moje marzenie ;) Niech tylko urodzi sie zdrowy i ja też to przeżyję a wreszcie będzie dobrze... ;)

Czego i Wam z całego serca życzę! :)

10 lata 10 miesiąc temu #887149 przez Cania
Agni, nieee ze kase :) tylko polowe wartości samochodu :) no nieważne :) Może jak jest malzenstwo to inaczej, bo to już wspolnota majatkowa :) my nie byliśmy wtedy malzenstwem, wiec nam tak powiedzieli, ze jeśli na fakturze jesteśmy obydwoje, to żeby zarejestrować na jedna osobe trzeba by było po prostu zglosic w skarbowce fakt darowizny :) no nieważne :P

A pokoik cudowny! ja jestem kupiona! :D ja dla Julki będę robila niebieskie sciany, na których biala farba będę malowala dmuchawce, tak mi się marzy :D :) co mi z tego wyjdzie to zobaczymy :) na razie tylko plany, będę malowala w sierpniu/wrześniu :D

Elmirka, nie mialas ani raz TSH robionego? ja miałam wlasnie tak rutynowo z listy badan, a ze wyszlo nie takie jak trzeba, to od tamtej pory regularnie widuje się z endokrynologiem i biore euthyrox :)

10 lata 10 miesiąc temu #887157 przez ggabii
Mi dopiero ostatnio kazała to TSH zrobić. Bo coś jej narzekałam, że ciągle mi duszno, bardziej się pocę i takie tam więc dla świętego spokoju i z racji, że jeszcze jest trochę czasu wpisała to do badań zleconych. No zobaczymy.... Jeszcze kardiologa muszę odwiedzić....

10 lata 10 miesiąc temu #887161 przez rewelka1312
Ja tez jestem tego zdania, skoro to naturalne zeby wystawiac cycki to moze wogole nago bedziemy chodzic i rodzic przed kamera zeby kazdy mogl krocze zobaczyc bo porod to taka natualna rzecz... Staroswieckie poglady ja tam bym sie wstydzila i zle z tym czula a ja wogole jakos jestem bardziej za sciaganiem mleka bo juz mnie mama uprzedzila(rodzila 3 lata temu moja ostatnia siostre) ze dzieci tak potrafia zmasakrowac sutki a ja nawet nie wiem czy bede mogla karmic czy mala zlapie bo ja niebardzo mam czym:D chodzi o sutki...

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 10 miesiąc temu #887162 przez marzena25
Ja TSH robiłam jeszcze przed ciążą razem z innymi badaniami.

Dziewczyny ponawiam pytanie słyszałyście o tym żeby w ciąży unikać kuchenki mikrofalowej? Ja czasem używam i staram się nie stać przy niej bezpośrednio

10 lata 10 miesiąc temu #887167 przez rewelka1312
Marzena25 mi sie wydaje ze to chodzilo o te pierwsze kuchenki tez kiedys to slyszalam ale teraz lekarze to sprostowali ze to nic nie szkodzi:) a pozniej nawet zeby grzac mleko w mikrofalach:) teraz technika tak poszla do przodu ze wszystko jest dostosowane do 21 wieku:)
Ja chce kupic mikrofale nowa z grillem od razu, fajna sprawa bo stara schowalam do szafki i wyciagamy tylko jak potrzebna bo mi kuchnie szpeci taka biala stara okropna haha i ja ukrylam

10 lata 10 miesiąc temu #887168 przez Cania
na pewno tez nie będę się z cyckami obnosić heh, karmienie to taka dosyć intymna sytuacja, wiec lepiej żeby nikt nie był świadkiem :) poza mezem :)

marzena25 ja nic na temat mikrofalowek nie slyszalam, dlatego nic nie odpowiadałam na pierwsze pytanie.

10 lata 10 miesiąc temu #887169 przez ggabii
Marzena25 o kuchence akurat nic nie słyszałam, ale wczoraj nam lekarka mówiła, żeby unikać tzw pola magnetycznego. Chodziło o to, że kobieta w ciąży gdy odpoczywa to najczęsciej w towarzystwie laptopa a koło siebie trzyma komórkę bo przecież tatuś w każdej chwili może zadzwonić i właśnie tworzy się takie koło magnetyczne które bardzo źle wpływa na maluszka. Tak jak promieniowanie rentgenowskie jest szkodliwe tak samo takie promieniowanie. Jak to powiedziała to oczywiście przed oczami miałam siebie. Ehhhh nie wiem czy płakać czy się śmiać..... Podejrzewam, że mikrofala też należy do tego sprzętu mocno promieniującego. Tej akurat bardzo rzadko używam. Skutkami takiego napromieniowania przede wszystkim może być coś z mięśniami maluszka ale dokłądnie nie pamiętam jak ta choroba się nazywała, ale nie chodziło o zanik tylko jakiś niedorozwój.

10 lata 10 miesiąc temu #887171 przez rewelka1312
Ggabi teraz to juz napewno nie jedna z nas przestraszylas!!! Chyba wolalabym tego nie slyszec bo ja cala ciaze z tabletem laptopem i telefonem w jednym miejscu mam taki swoj kacik na kanapkie... Ale wydaje mi sie ze to nie mamy na to wplytu ile kobiet pracuje prawie do konca ciazy przy komputerze z telefonem i jest wszystko dobrze:)

10 lata 10 miesiąc temu #887176 przez ggabii
Rewelka nie chciałam straszyć. Zwłaszcza że sama też siedzę z lapem na kolanach a pod ręką komórka. Z drugiej jednak strony na każdym kroku jesteśmy mimowolnie narażone na promieniowanie i nic na to nie poradzimy. Ta pani doktor mówiła to, że jak już do niej dzieci trafiają (bo to była rehabilitant) to po wywiadzie z mamami wychodzi, że często korzystały z takich urządzeń. No ale nie ma co się martwić na zapas bo to takie lekarskie gadanie, oni muszą przecież mówić różne rzeczy i straszyć bo taka ich rola :D

Ale co mi sie przypomniało też z wczorajszych wykładów to to że pampersy zwłaszcza dla chłopców nie są zbyt dobre - lepsza tetra. A to dla tego, że takie pampersiki podwyższają temperaturę w jąderkach o 1 stopień a to już bardzo dużo i chłopczyk może później cierpieć na bezpłodność.... Pewnie coś w tym jest ale znów powtarzam - nie dajmy się zwariować !!

10 lata 10 miesiąc temu #887178 przez elmirka_20
Marzenka25, ja miałam o kuchence mirkofalowej na wczorajszych zajęciach - PIERWSZYCH (ha ha ha :) ) - ze szkoły rodzenia! :) Dobrze, że przypomniałaś, bo oczywiście zapomniałam wcześniej Ci odpowiedziec.

Położna wyjaśniała, że dotąd NIE UDOWODNIONO, by mikrofalówka miała jakikolwiek szkodliwy wpływ na płód/dziecko !!! :)
Ze wzgledu tylko na wytwrzane podczas jej działania pole magnetyczne, zaleca się unikanie stania przy mikrofalówkach podczas ich działania, czyli gdy akurat coś podgrzewają. Nie jest to jednak przymus, ponieważ u osób pracujących przez całą ciążę w restauracjach/barach, gdzie mirkofalówek używa się do podgrzewania jedzenia (czyli praktycznie takie pracownice ciągle są pod wpływem ich działania) nie stwierdzono, by rodziło sie więcej chorych dzieci.
Ot co :)

Caniu, niestety - dotąd nie dostałam skierowania na TSH ani inne badanie w kier. sprawdzenia tarczycy. Zapytam o to lekarza w piątek. Może z wywiadu sgtwierdził, że nie było potrzeby ......

Dzisiaj po 7.00 napisałam maila do allegrowicza, u którego 2 tygodnie temu zamawiałam getry i sukienkę (w zeszły czwartek po 1 mailu, przepraszano mnie za opóźnienie i obiecano natychmiastowe zajęcie się zamówieniem), ale mnie dzisiaj już kompletnie olał :/ ........ A najgorsze jest to, że na początku ciąży zamawiałam u niego ciuchy i było wszystko ok. Zamówiłam znowu - od "zaufanego sprzedawcy" i co? ......

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #887182 przez misiana
Ja TSH miałam na poczatku ciazy robione raz i potem juz nie. Co miesiac morfologia tylko, ostatnio HBS i GBS.

Co do karmienia cyckiem, jestem jak najbardziej za podawaniem mleka matki dziecku ale chyba wolę ściagac mleko i podawac buteleczką :) Ale gdyby byla juz potrzeba wyciagniecia cyca to na pewno bez publiczności !! :)

Elmirka ja zamówiłam tez na allegro u gościa getry i sukienke 20 maja i nadal cisza, ani odpisac na maila, ani przesylki nie widać .. ;/

10 lata 10 miesiąc temu #887184 przez ggabii
Oj dziewczyny to rzeczywiście macie przeboje z tymi zakupami w allegro. Póki co odpukać tfu tfu nigdy nie miałam takich problemów. A co do karmienia to ja bym baaaaardzo chciała karmić piersią gdybym tylko mogła no ale raczej to jest niemożliwe ze względu na mój kształt brodawek nad czym strasznie ubolewam i mam z tym ogromny problem i niejedną noc przepłakałam. Ale mam cichą nadzieję, że chociaż odciągać będę mogła choć wiem, że w szpitalu u mnie są przeciwko temu i nie wiem czy przypadkiem nie będę miała z tego tytułu jakieś nieprzyjemności. Mamy w czwartek spotkanie na temat laktacji więc może pogadam z położną jak ona to widzi...

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka