BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 11 miesiąc temu #874268 przez Kinga2424
Cześć Dziewczyny

Nadrabiam Was. Kilka dni mnie u Was nie było:)

nelka Moje Bąbelki na szczęście nie muszą się dzielić jedzeniem;) Oba mają oddzielne łożyska, więc jeden drugiemu nic nie podjada. Gdy się tylko dowiedziałam od lekarza, że będą bliźniaki, to pierwsze co, to o to zapytałam. Co do wielkości. Bliźniaki szybciej rosną i tak jak to powiedział mój przekochany gin. one będą już w 34 t.c. gotowe by opuścić mój brzuch. Po prostu rozwijają się szybciej (całe szczęście).

Marza Wszystkiego co najlepsze na Nowej Drodze Życia. Byście zawsze się tak kochali jak teraz!!!

Aneta_78 Jeśli mogę Ci coś doradzić, to powiem Ci moje zdanie. Przy Paulince kupiłam sobie wózek 3w1. W gondoli Paulinka jeździła może z 4 miesiące. Potem mi strasznie płakała, bo nic nie widziała, a ona była ciekawa świata, więc zmieniłam wózek na spacerówkę. Niestety była strasznie duża, ciężka. Miałam problemy z pakowaniem jej do samochody. Niedawno kupiłam wózek parasolkę. Jest lekki, oparcie ma całkowicie opuszczane. Nie wiele się różni od mojego funkcjonalnością, ale jest lekki, poręczny, łatwo go schować do auta. Spacerówka leży już na strychu. Gdybym ja miała kupować drugi raz wózek, to kupiłabym 2w1 (z nosidełkiem), a potem zainwestowała w lepszą spacerówkę. Ale ile nas tu jest, tyle podzielonych opinii. Także tak...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu #874330 przez paulina2053
Mialam dosc dluga przerwe w pisaniu;(male problemy techniczne. Ja mam termin na 19.10. I zauwazylam ze juz niektore z was znaja plec jakim cudem? Ja dalej musze czekac na usg co w UK zdaza sie tylko dwa razy ale niedlugo wyjazd do PL gdzie mam nadzieje poznam juz plec;) mozna ktoras z was doradzi mi kiedy najlepiej zaczac kompletowac przybory dla dziecka? Pozdrawiamy;))

Szczęścia nie można kupić, lecz można je sobie urodzić;)

10 lata 11 miesiąc temu #874336 przez Gochens
Aneta ja chciałam kupić ten Wózek 3w1 ale przeglądając allegro trafiłam na wózek retro (gondola) a że zawsze o takim marzyłam i był w super cenie to się w ogóle nie zastanawiałam i go kupiłam. Noworodek powinien leżeć na płasko a spacerówki zazwyczaj nie mają płaskiego sztywnego podłoża, aczkolwiek się zdążają. co do czasu w jakim będziesz wozić malca zależy od tego jak szybko będzie rósł ;) ja zmieniłam na spacerówke chyba po 4 msc ale ja z kolei nie chciałam parasolki bo często z mężem jeździmy do lasu na spacery no i okolica w której mieszkamy nie należy do najprostszych wiec małe kółka tu zupełnie się nie sprawdzają ;) spacerowke wybrałam oczywiście rozkładaną do 3 pozycji i ze zmianą kierunku jazdy. Jest tego mnóstwo jeśli masz gdzie trzymać gondola możesz kupić 3w1 bo i tak będziesz potrzebować fotelika i spacerówki q jak nie możesz używany kupić a później jakąś porządna spacerowke ;)

Paulina my robiliśmy zakupy hurtem. Jeden dzień spędzony w hurtowni i mieliśmy wszystkie przybory prócz łóżka,materaca,wózka i ciuszków ;) najlepiej napisz sobie na kartce a jeśli masz kogoś kto mógłby podpowiedziec Ci co się przydaje faktycznie a co nie to było by super. Ja dostałam listę od koleżanki ale większość z tych rzeczy odpuscilam ;)

Dziewczyny gdzie ta tabelka o której pisała Julka???

10 lata 11 miesiąc temu #874346 przez paulina2053
Gochens dzieki za info;) w sumie to moja ciocia urodzila 4lata temu ale nie wydaje mi sie ona dobrym wzorem do nasladowania jest osoba o bardzo teudnym charakterze i dziwnym podejsciu do ciazy i dzieci. Juz powoli robie liste z podzialem na kosmetyki ubranka mebelki i inne no i musze wziac pod uwage pore roku. Co niestety dla mnie samej w UK jest dosc dużym wyzwaniem dlatego jestem tutaj;)

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #874366 przez Gochens
Paulina jeśli chcesz to podaj maila na priv, prześle Ci ta listę może akurat coś się przyda :side:

10 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #874396 przez Aneta_78
:-)

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

10 lata 11 miesiąc temu #874442 przez paulina2053
Dziekuje Gochens;)co do wózków retro sa cudowne... tylko niestety w moim przypadku potrzebuje bardziej funkcjonalnych cos jak 2w1. Pozdrawiam przyszłe i obecne mamy;) to dopiero 13tc a ja nie moge aie doczekać kiedy poczuje pierwsze ruchy swojego malenstwa;) jak bylo z Wami kiedy poczulyscie pierwsze ruchy?

10 lata 11 miesiąc temu #874447 przez Caroina
Hej :)

Na temat wózków zdecydowanie polecam 3w1. Diecko na początku powinno być na leżąco, a wózki spacerowe nie są przystosowane dla noworodków. Ja zmieniłam gondole na spacerowy dopiero przed 6 mies, kiedy mała zaczynała siadać. Nawet producent nie zaleca robić tego przed ukończeniem 6mies (nie mogłam sie już doczekać). Ponad to taka gondola lepiej chroni maleństwo przed mrozem. W sumie to z tą pogodą bywa różnie i gdyby w nadchodzacym sezonie jesien i zima byly takie ciepłe i bez śniegu jak poprzednio to jeszcze długo sie pochodzi na spacerki.
To co jeszcze sprawdziłam i polecam to przede wszystkim duże, pompowane koła (spacerówka z małymi kółkami bądź laska to wg. mnie najgorsze co może być. na plus dla nich przemawia tylko mały rozmiar po złożeniu). Ważne też, żeby kółka były obrotowe bo zawsze można odblokować i z łatwością manewrować między regałami w markecie (taki przykład, ale badzo często dziekowałam, że wózek ma taką funkcje). Koleżanka miała przednie koła tylko lekko skrętne, na jednej osi i czasem jej współczułam :blink: Zwracałam też uwagę, żeby w spacerówce siedzisko dało się rozłożyć prawie na płasko, żeby dziecko mogło tam wygodnie spać. Zwracajcie też uwagę, żeby wózek nie był sztywny bo wtedy wszystkie drgania przechodzą na dziecko, a u nas raczej duzo nierównosci :blink: Mój jest z amortyzacją ale zapewne są różne rozwiązania. Aha jedna rzecz jaką mój wózek nie posiadał (chciałabym, żeby posiadał), a koleżanka w swoim miała i to też było bardzo przydatne to ten daszek w spacerówce...ona miała ze sporym zapasem materiału z tyłu i mogła na tyle rozłożyć że zakrywało prawie jak 180stopni. Nie wiem jak to opisać inaczej. Dawało cień w sloncu i zakrywało tez w deszczu. U mnie ten daszek był standardowy - któtki. wózek alluminiowy więc nie był to dla mnie problem włożyć do auta itp. Wiadomo laski się z niego nie zrobi ale ładnie się składał i nie było problemu z miejscem. Chyba tyle nt. wózków.

Liste wyprawkową już mam przygotowaną, co mam i co jeszcze musze kupić. Są żeczy bez których nie wyobrażam sobie pierwszych miesięcy i tym razem na 100% się bez nich nie obejdę.

Jutro USG, juz nie mogę się doczekać :)

10 lata 11 miesiąc temu #874481 przez Kinga2424
Caroina Powodzenia na jutrzejszym USG.

Co do listy zakupów, to ja jakoś staram się jeszcze o tym nie myśleć. Koło czerwca spróbuję się jakoś pozbierać, ogarnąć i wszystko przygotować dla siebie (do szpitala) i dla Maleństw:)

Słodkich snów:)

10 lata 11 miesiąc temu #874483 przez Martusia
Hej dziewczyny :)
Nie odzywam się za wiele, ale za to staram się być na bieżąco z postami :)

Poruszyłyście temat wózków, więc i ja się wypowiem :P My dla córeczki zakupiliśmy wózek 3w1 i mogę powiedzieć, że są plusy i minusy. Do około 5 miesiąca jeździła w gondoli (potem już się nie mieściła), po 5 miesiącu dostaliśmy bardzo fajną spacerówkę i używamy jej do dnia dzisiejszego(ta z kompletu okazała się za ciężka ) . Minusem naszego wózka 3w1 jest na pewno waga, natomiast nie wyobrażam sobie wozić takiego miesięcznego dziecka w spacerówce, gondola na pompowanych kołach jest zdecydowanie stabilniejsza i wygodniejsza dla dzidziusia. Takie jest moje zdanie :)

Paulina my wyprawkę kompletowaliśmy stopniowo, a chyba już tak pełną parą to od około 6 miesiąca. Myślę, że nie warto czekać na ostatnią chwilę, bo nigdy nie wiadomo jak będziemy się czuc już na samej końcówce :)
Jeśli chodzi o ruchy to w 1 ciąży poczułam w 18 tygodniu, wszystko zależy od tego czy jest się pierworódką, słyszałam także, że np szczupłe przyszłe mamy mogą poczuć szybciej. W kazdym bądź razie nie mogę się już doczekać tego łaskotania w brzuszku, podobnie jak Ty :) Ciekawe która z dziewczyn poczuje pierwsza :)

Caroina powodzenia na jutrzejszym usg :)

10 lata 11 miesiąc temu #874492 przez Caroina
Dziekuje dziewczyny, mam nadzieje, że wszystko okaże się ok.

Też na razie nie kupuje rzeczy ale lubie planować więc liste zrobiłam :) Przede wszystkim chce wiedzieć czy będę kupować dla dziewczynki czy chłopca. Tak więc z początku ostrożnie ale myśle, że tak po 20tc jak już płeć się potwierdzi zacznie się gromadzenie braków :woohoo:

10 lata 11 miesiąc temu #874503 przez Kinga2424
Martusia hehe... ja już od jakiegoś czasu czuja Moje Maluszki. Paulinkę dopiero po 20 t.c. A teraz... Ale cóż... Jest ich dwóch, albo dwie;)

10 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #874512 przez Aneta_78
..:-)

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

10 lata 11 miesiąc temu #874516 przez Martusia
Jeju Kinga super ! ;) Właśnie sobie wyobrażam jakie to musi być wspaniałe uczucie mieć dwa takie maleństwa w brzuszku i czuć ich ruchy :)

10 lata 11 miesiąc temu #874551 przez paulina2053
Wiem że trochę za wcześnie na kompletowanie rzeczy ale tu chodzi bardziej o moja sytuacje i partnera. Musimy to rozłożyć na części. Jesteśmy za granicą pracuje tylko moj partner gdyz moj pracodawca mnie zwolnil chwile przed tym jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Dlatego juz teraz musze powoli zaczac cos kompletowac. Lecz jestem dobrej mysli;)

Kinga gratuluje;)na pewno to wspaniale uczucie;) moja polozna mnie delikatne zaskoczylam inf ze prawdopodobnie beda to blizniaki gdyz mialam zbyt twardy brzuch jak na 11tc, lecz wszystko sie wyjasnilo na usg;)

Pozdrawiam;)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka