BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 6 miesiąc temu #886467 przez malvi
Jagodzianka niestety - jeszcze jakiś czas temu przysługiwało każdej mamie, która urodziła, a teraz wymyślili sobie od cholery formalności i jeszcze patrzą na dochody. Ale nie biorą pod uwagę tego, czy np. ktoś ma kredyt na mieszkanie i ile rzeczywiście zostaje mu na życie :( 2 tysiące to byłoby dla mnie dużo.

A tak poza tym będę dziś zamawiać rożek dla mojego Maluszka allegro.pl/becik-rozek-niemowlecy-spiwor...kol-i4259373656.html -> ostatni wzorek kremowe sówki, taki sam mam wzór na mojej poduszce dla ciężarnych :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 6 miesiąc temu #886473 przez Marza
Cześć dziewczyny :-)
Weekend dość intensywny :-) w sobotę sprzątałam z M mieszkanko i zrobiliśmy małe przemeblowanko :-) potem kupiliśmy dobrocie, wskoczyliśmy z pieskiem do wozu i trochę spędziliśmy czasu sam na sam w zaciszu rzeki, a potem jeziora. W niedzielę mój kochany mąż zabrał mnie na wyścigi wraków samochodów, czyli takich które nadają się już tylko na złom. Bawiłam się cudownie. Takie emocje, że się nie da opisać :-) uwielbiam takie coś ;-)

Niestety od kilku dni moja suczka jest jakaś chora... Nic nie chce jeść, ciągle piszczy, szuka czułości. Dzwoniłam wczoraj do weterynarza i kazał jej podać panadol na ból. Dzisiaj wydaje mi się lepsza, ale zobaczymy później. Jak będzie dalej piszczala i nic nie zje to bierzemy ją bezpośrednio do kliniki.

A jak Wy się czujecie moje słoneczka? Ja cudownie :-) nic mi nie dolega. Zastanawiam się nad ćwiczeniami dla ciężarnych, ale mam stracha o maluszka... Kopniaki czuję, więc jest dobrze.

Pogoda mnie wkurza! Mialo byc w tym tygodniu ladnie, a pada... Porazka.

Trzeba się powoli brać za obiad. Dzisiaj młode ziemniaczki, które mogła bym jeść kilogramami, bo tak mi smakują, kotlety schabowe i czerwona kapustka :-D wczoraj był kebab to dzisiaj musi być porządnie ;-)

10 lata 6 miesiąc temu #886477 przez iwciaaa
Hej dziewczyny :-) powodzenia tym co dziś maja wizyty !:-) Ja za tydzień we wtorek mam i juz doczekać się nie umiem. Jutro przychodzi do nas fachowiec i będziemy sypialnie w staro tynku robić żeby ładnie odnowić przed przyjściem maluszka na świat :-) bo na razie bedzie z nami spał w sypialni bo siostra w grudniu siu wyprowadza wiec dopiero wtedy będziemy tam robić mu pokój :-) w weekend tez miałam 60tke cioci i po tym miałam takie problemy ze szok aż się wystraszylam bo dostałam rozluźnienia.. wiem wiem przepraszam ze pisze Wam o takich rzeczach ale jeszcze wczoraj miałam to samo, moze przez to jedzenie bo wiadomo ze jak idzie się na imprezę to jedzenie różnie doprawiaja itp mam nadzieje ze dzisiaj juz będę miała spokój.
miłego dnia kochane :*

10 lata 6 miesiąc temu #886490 przez Ania86
No ja już po... Julka zostaje Julką :) powiedział że wszystko w porządku to jest wizyta na NFZ a lekarza do wylewnych nie należy, wszystko się muszę wypytywać aż mnie to wkurza, ale jak ok to się cieszę 10tego mam genetyczne prywatnie to się więcej dowiem. A te moje krwawienia i siniaki to okazało się że morfologi mi "poszła bardzo w dół" tak powiedział i mam jeść Rutinoskorbin i Prenatal Classic sobie łykać, kolejna wizyta u niego 18 czerwca miałam mieć dopiero w lipcu ale przez te nie najlepsze wyniki mam powtórzyć badania i przyjść.

Tak się cieszę że to jednak dziewczynka, już odwiedziłam po drodze ciucholand i kupiłam parę różowych ciuszków za grosze:)
Pogoda też tragiczna, pada i zimno.

Malvi, śliczny ten rożek :) Ja czekam na wypłatę męża ;) i też planuję zakupy :)

Dziewczynki a Wy jak po wizytach? czekamy na wieści...

10 lata 6 miesiąc temu #886491 przez jagodzianka44
Malvii bo rzad w tym kraju patrzy tylko na to jak zarobic dobrze na siebie, nie patrza na innych. Wgl to rodzinne na 1dziecko poniesc tez powinni 77zl na msc? Paczka pampersow z pampersa 46zl i starczy na ile na tydzien?;/ bezsens.

Marza szalejesz kochana!;*

Iwciaa banan podobno zatwardza, mozesz sprobowac ;).

10 lata 6 miesiąc temu #886496 przez jagodzianka44
Ania ja tez chodze na Nfz,mam wizyte co 2tyg, moj lekarz za to gada i gada haha ;). Ale Rutinoscorbinu nie pozwolil mi brac bo ostatnio jakas afera byla, wycofali z aptek jakas serie. Kolejna wizyte mam 9 czerwca;). Gratuluje dziewczynki! ;****

10 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #886535 przez Aneta_78
..

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #886541 przez marzenap
Dziewczyny życzę powodzenia na wizytach i USG :)
A ja dzisiaj tylko po raz kolejny oddawałam krew i mocz do badania... Ja Pani wbiła igłe i zdjęła gumke to miałam wrażenie że krew wręcz chlusnęła bo słyszałam taki dźwięk jak przy wlewaniu herbaty do kubka - jak nigdy dosłownie pobranie trwało 5 sec
U mnie młody już sie tak wywija że mi żadne USG ostatanio nie jest potrzebne bo sama mogę go zmacać w każdej chwili :P
w srodę ma przyjść zamówiona komoda dla szidzi więc bede powoli rozpakowywała ubranka bo mam ich 3 worki i 2 kartony co do becików to mam 2 jeden taki zwykły a drugi usztywniany :)masę kpl.pościeli do łózeczka bo moja mama szyje i jak znadzie jakiś fajny materiał to szyje i szyje :D
prosze o głosiki na kubeczek dziękuje :)
www.bebiklub.pl/konkurs/moj-pierwszy-kubeczek/galeria/6775

10 lata 6 miesiąc temu #886550 przez agniesia1604
Jagodzianka,
żeby nie dostać becikowego musielibyście mieć ponad 5200zł na czysto na miesiąc za 2013 rok , nie wiem czy za 2012 również. Wiesz to ponad 8000 brutto na miesiac a na rok ponad 80 tys:) ...
Jeśli macie takie dochody to powiem Ci ze 1000zł to nic....:)
Poza tym nie ma 1 tys i 1 tys... jest tylko i wyłącznie 1 tyś:)
Mówiłam Wam ubezpieczenie grupowe np w PZU dostaje się za urodzenie dziecka 1100zł (jedna osoba) ...

Myśmy mieli 2100zł (nie 5200) a biegaliśmy tyle za becikowym że miałam juz dość i chciałam z tego 1 tyś zrezygnować bo wg mnie nie było zachodu jeździć i załatwiać multum papierów ... ja musiałam załatwic przynajmniej z 30 świstków (byłam bezrobotną, na stażu, pracowałam w dwóch firmach, pobierałam zasiłek dla bezrobotnych, przemeldowałam się miedzyczasie, to byłam istna masakra)....

Chcecie zaoszczędzic?
nie bierz płatnych szczepionek (5 w 1 czy 6 w 1 to koszt ponad 1000zł za 1 rok)
- nie bierz dodatkowych szczepień jeśli nie wysyłasz dziecka od żłobka
- przejdź na tańsze kosmetyki (nie balneum, oilatum, emolium)
- przejdź z pampersów na dady
- przejdź na gotowanie posiłków a nie kupowanie gotowych
- staraj się jak tylko mozesz karmić własną piersią (zaoszczędzisz do 300zł na miesiąc!), jeśli będą problemy poszukaj poradni laktacyjnej moze warto wydać chociaż 100zł a mieć w kieszeni około 2500zł rocznie!
- kupuj tańsze ubranka (nie najlepszych marek jak Reserved), kupuj na wyprzedażach, zbieraj kupony rabatowe (zarejestruj e-mail w H&M a otrzymasz 25% zniżki na dowolny ciuch - kup za to np kombinezon na zimę 100zł - za 75zł:) ....na FB dodaj do ulubionych C&A, HM, 5.10.15,smyk... dają czasem rabaty... :)
- nie kupuj najdroższych chusteczek do pupy (wiadomo trzeba niestety sprawdzać które się nadają do pupy niemowlaka)
- nie kupuj najdroższych sprzętów (krzesełek, bujaczków, mat edukacyjnych, zabawek, wanienek) z tego dziecko bardzo szybko wyrasta...
-nie kupuj najdroższych witamin, istnieje na rynku wiele tańszych witamin które to samo zawierają a nawet i więcej

Tego jest w cholere i jeszcze trochę.... i teraz ja WIEM że wiele pieniedzy wydałam niepotrzebnie .... mogłam sporo zaoszczędzić , chociaz uważam że też sporo zaoszczędziłam kupując np u jednego sprzedawcy.

10 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #886552 przez Aneta_78
:-)

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #886576 przez jagodzianka44
Agniesia u mnie jest na tyle dobrze,ze latac az tak nie trzeba, znajoma wszystko w jeden dzien zalatwila, a za tydz juz miala pieniadze na koncie, i nie tys tylko 2. Zobacze jak to bedzie u mnie, w kazdym razie Marcin dopiero zaczyna prace bo studiowal, studia przerwal takze dochodow duzych nie mial,nie wiem czy wlicza sie do nich stypendia szkolne.. Ciuszki nowe to kupie tylko do odbioru Malej ze szpitala, tak to kupuje na ciuchlandach, troche dostalam, dostane, pampersy to napewno dada duzo osbob je poleca ;). Co do kosmetykow to jesli chodzi o niemowlece to hipp albo nivea- na tym nie mam zamiaru oszczedzac. Chusteczki tez dada ;). Kolejna spr posilki dla dziecka, ja to wgl jestem przeciw kupowaniu tych gerberkow jesli karmi sie je w domu, na dalsza podroz wtedy tak, kupienie marchewki, pietruszki itp.taniej wyjdzie niz ten 1sloiczek gerberka ;/

Anetka tak dokladnie o to mi chodzilo. Dziekuje za wyjsnienie ;).

nie wiecie czy magnez powinnam brac codziennie ?

10 lata 6 miesiąc temu #886583 przez malvi
Generalnie NIE mamy takich dochodów jak piszecie, choć pracujemy oboje. Chodzi o to, że trzeba przedstawić PIT, a jeśli byłoby to za 2013 rok to mamy tam wliczoną po prostu większą kwotę wypłaconą jednorazowo przez pracodawcę (taki powiedzmy bonus). Jeśli tak jak pisze Aneta do października wliczają się dochody z 2012 (tego nie wiedziałam akurat) to jest szansa, że się załapiemy. A poza tym weźcie pod uwagę, że płacąc ratę kredytu mieszkaniowego przeznaczamy na to praktycznie całą moją pensję, dodatkowo mamy w bloku ogrzewanie gazowe, więc wbrew pozorom po opłaceniu wszystkich rat i rachunków nie zostaje nam wiele, a żyjemy raczej oszczędnie, rzadko wyjeżdżamy...

Chyba, że ja czegoś nie doczytałam i można przedstawić coś innego zamiast PITu?

10 lata 6 miesiąc temu #886588 przez jagodzianka44
Malvii Kochanie bedzie wszystko dobrze! ;*

10 lata 6 miesiąc temu #886598 przez nelka
Ale mnie nastraszyłycie z tym becikowym aż sobie sprawdziałm jak u mnie to wygląda i naszczęście się załapiemy ale tylko na tysiaka. Ostatnio bardzo szybko to załatwiliśmy ale widze że teraz dodatkowo trzeba będzie odwiedzić skarbówke:/

Pytałyście o lakator, ja miałam pożyczony elektryczny Madel a teraz kupiłam bo akurat się trafił w bardzo dobrej cenie w zestawie z butelkmi avent ręczy. Więc dopiero będę mieć porównanie.

10 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #886603 przez Aneta_78
-)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka