- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE 2009 :)
MAMUSIE 2009 :)
- Manga
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mama szczęsliwa to mama trochę leniwa
Ja tak jak pisałam wcześniejwykluczyłam z życia Aleksa w ogóle telewizor i śpi o wiele spokojniej (mimo, że wydawało mi się, że oglądał same pozytywne bajeczki).
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Gosia_Krupa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Aga,Julka pewnie niedługo zacznie wołać. Mój syncio też na początku wołała jak już zrobił i siadał na nocnik. Cierpliwości. Do zimy będzie bez pieluszki.
Jeżeli chodzi o słownictwo to tym bardziej nie ma się co martwić i denerwować. Michu ma rówieśnika,który ledwo co zdania skleca(krótkie) i mówi bardzo niezrozumiale,a on tymczasem nam tu wiersze recytuje i czasami jestem zaskoczona jakie słowa potrafi wymówić. A ponoć to dziewczynki szybciej zaczynają mówić. Dzieciaczki na prawdę różnie się rozwijają,ale w pewnym momencie to się wyrówna.
Kiedyś pilnowałam chłopca,który wszystko pokazywał. Nie móił prawie nic. Tymczasem któregoś dnia mama podpatrzyłą go,kiedy bawił się sam w pokoju. Nazywał na głos rzeczy do okoła i części ciała. Okazało się,że mówi bardzo dużo,ale nie przy wszystkich,ale w "samotności".
- kasiora
- Wylogowany
- Moderator
urlop sie skonczyl a ja wrocilam do pracy, myslalam ze bedzie latwiej a tu dupa... rano pobudka ok.5:30 , gabriel do przedszkola (wkoncu chodzi chetnie). po drodze z pracy go odbieram , obiad, male sprzatanie , chwila zabawy i padam .... dlatego tak ciezko jest mi teraz zagladac na forum calkowity brak czasu...
gabriel rosnie i rosnie na ok.93cm i wazy ponad 15kg. mowi faktycznie wiecej ale nie sa to dlugie zdania 2-3 wyrazy max. troszke mu sie teraz mieszaja jezyki i czasami sie domyslam czy to po polsku czy szwedzku ale daje rade
oczywiscie jak czas pozwoli napisze cos wiecej bo teraz do pracy uciekam
aktualne zdjecie gabrielka z zoo ( wszystko na czterech nogach bylo KONIKIEM ).
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
Manga Julka oglada bajki na Mini Mini i tez nie wszystkie. Wydaje mi sie, ze te bajki sa wporzadku. Ale moze warto sprobowac... Aleks wogole nie oglada bajek, czy ma jakis limit??
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
1. o ktorej wstaja Wasze maluchy??
2. Spia jeszcze popoludniami- jak tak to ile czasu??
3. o ktorej ida spac??
Moja mala wstaje miedzy 8/9, jezeli wstaje tak po 8smej klade ja o 13stej i spi 3h, ale przez to idzie spac dopiero miedzy 21/22 :/ I tak wlasnie sie zastanawiam jak to wyglada u Was.
- kasiora
- Wylogowany
- Moderator
teraz juz mam wieczor wolny bo poszedl spac przed 21
- Gosia_Krupa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- kasiora
- Wylogowany
- Moderator
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- jedynaczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- mamuśka Mikołaja ^^
nawet stópek nie sprawdzali, siusiaka też nie, jedynie osłuchał małego i powiedziałam ile ma ząbków tyle!!
kicha nie? ja myślałam że sie dowiem czegoś o rozwoju dwulatka i takie tam a tu takie zero. jestem zawiedziona!
a co do pytania Agi mój eM wstaje ok 7.30 - 8, śpi popołudniami zasypia ok 14 i śpi od 2 do 3 godzin a ok 20.30 chodzi spać najpóźniej, pare razy przetrzymałam go do 21, ale to już na siłe i pospał chwile dłużej rano, ale to jednak nie zdało egzaminu, więc eM po 20 juz idzie do łóżka i czytamy bajke, śpiewamy, przytulamy sie i około pół godziny mija i śpi
a u nas z pieluchą bywa różnie, zauwazyłam że jak biega bez niczego na pupie to częściej siada na nocnik i sika albo woła na ubikacje,a jak juz ma założone chociaż tylko majteczki to zawsze są osiusiane
Aga mój eM tez sika 'na raty' wysika sie troche na nocnik, zaglądnie wylejemy komisyjnie do kibelka i znów sika na nocknik albo reszte do kibla
a z mową u nas kiepsko, oj kiepsko dalej, wiecej gestykuluje i opowiada uzywając słów typu brrr, pak pak, bum bum, bim bam i tego typu 'wyrazów' eh
ale znając kilka słów i tak potrafi cały dzień opowiadać
Mirela Mikołaj wycałowany dla Klaudi od eM
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dzisiaj Julcia pierwsza noc bedzie spala na lozku Musielismy cos zmienic, bo Julka od paru nocy wedrowala z lozeczka do nas i na odwrot. A, ze sama nie potrafila z niego wyjsc nas budzila- zobaczymy, czy sie cos zmieni. Jak zobaczyla lozko zamiast lozeczka odrazu powiedziala, ze chce spac Ogolnie to przez dobre pol h wedrowala po pokoju (wszystko zabezpieczylismy tak, bo nie mogla zrobic sobie krzywdy). Ale tak jak zamknelam pokoj ani razu mnie nie zawolala Ciekawa jestem tej nocki. trzymajcie kciuki
Jezeli chodzi o mowe Julka z kazdym dniem mnie zaskakuje. Najwazniejsze jak dla mnie juz mowi, a mianowicie "MAMA KOCHAM" W dodatku wie kiedy uzyc tego zdania- najczesciej robi to jak cos zbroi i wtedy nie potrafie sie na nia zloscic
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Odkad Julcia ma lozko nocki sa lepsze. Tzn. przychodzi do nas do lozka, ale czesto wraca do siebie nop i nie budzi nas przy tym Ja zawsze czuje jak Niunia sie laduje do nas, ale w.tedy ja przytulam i spimy dalej, bez placzu i krzyku
Pomalu idziemy do przodu z odpieluchowaniem Jezeli Julka chodzi z gola pupa po domu za kazdym razem siusiu laduje w nocniku Ani jednej wpadki od 3 dni Ale jesli ma na sobie majteczki, spodenki- cokolwiek to juz nie wyglada to tak kolorowo. Nawet jesli Julcia dojdzie do nocnika to usiadzie na nim w majtkach- nie mowi wczesniej, ze chce tak bym mogla Ja rozebrac.
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Manga
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mama szczęsliwa to mama trochę leniwa
Jeszcze lato się nie skończyło, a tu już taki sukces.
My dziś wróciliśmy z wakacji. Opaleni i wypoczęci. Druga pralka dobiega końca...
Na forum zaglądałam nawet na urlopie, ale error mnie odstraszał skutecznie.
Co do pory snu Aleksa - pobudka - 8.00, poobiedni odpoczynek - 14.00 - 16.00, wieczorem - 20.00 - 21.00. Wszystko plus minus oczywiście.
- Agnieszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
też ją próbuje oduczyć pieluch bo nie wyrobimy na dwójkę sikających:) już ze dwa tygodnie i jakoś ciężko idzie wydaje mi się... jak było zimno ostatnio to był powrót do pieluchy, ale ogólnie to w dzień chodzi po domu bez, na dwór tylko jej nakładam no i na noc jeszcze tez, ale myślę, by zdjąć na noc i zobaczyć jak pójdzie sen. Ma też różne dni, czasami woła siku a innym razem wcale, no i jak jest u nas ktoś to jemu nie powie że chce siku, tylko mi, i zazwyczaj to akurat ja muszę z nią lecieć do łazienki, z kimś innym nie pójdzie:)