BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE 2009 :)

13 lata 3 miesiąc temu #184849 przez Manga
Aga, a co z bajkami w tv?
Ja tak jak pisałam wcześniejwykluczyłam z życia Aleksa w ogóle telewizor i śpi o wiele spokojniej (mimo, że wydawało mi się, że oglądał same pozytywne bajeczki).

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 3 miesiąc temu #184854 przez Gosia_Krupa
Mój Michu też się bał kupy. Jak tylko mu się chiało był strach w oczach i zaraz płacz jakby nie wiadomo co mu robiono :( Teraz już niemal spokój. Czasami tylko jeszcze płacze jak ma zrobić kupę(najczęściej gdy ciężko idzie). My od jakiegoś czasu w ogóle nie używamy pieluszek. Do niedawna zakładaliśy na noc,ale Michu mówi:"ta morda mnie gryzie",więc śpi bez pieluchy. Nawet nie budzimy go w nocy. Jak się rano obudzi to od razu na kibelek i jest mega dużo siuśków :)

Aga,Julka pewnie niedługo zacznie wołać. Mój syncio też na początku wołała jak już zrobił i siadał na nocnik. Cierpliwości. Do zimy będzie bez pieluszki.

Jeżeli chodzi o słownictwo to tym bardziej nie ma się co martwić i denerwować. Michu ma rówieśnika,który ledwo co zdania skleca(krótkie) i mówi bardzo niezrozumiale,a on tymczasem nam tu wiersze recytuje i czasami jestem zaskoczona jakie słowa potrafi wymówić. A ponoć to dziewczynki szybciej zaczynają mówić. Dzieciaczki na prawdę różnie się rozwijają,ale w pewnym momencie to się wyrówna.

Kiedyś pilnowałam chłopca,który wszystko pokazywał. Nie móił prawie nic. Tymczasem któregoś dnia mama podpatrzyłą go,kiedy bawił się sam w pokoju. Nazywał na głos rzeczy do okoła i części ciała. Okazało się,że mówi bardzo dużo,ale nie przy wszystkich,ale w "samotności".

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #184960 przez kasiora
witam po bardzo dlugiej przerwie :)
urlop sie skonczyl a ja wrocilam do pracy, myslalam ze bedzie latwiej a tu dupa... rano pobudka ok.5:30 , gabriel do przedszkola (wkoncu chodzi chetnie). po drodze z pracy go odbieram , obiad, male sprzatanie , chwila zabawy i padam .... dlatego tak ciezko jest mi teraz zagladac na forum :( calkowity brak czasu... :(
gabriel rosnie i rosnie na ok.93cm i wazy ponad 15kg. mowi faktycznie wiecej ale nie sa to dlugie zdania 2-3 wyrazy max. troszke mu sie teraz mieszaja jezyki i czasami sie domyslam czy to po polsku czy szwedzku ale daje rade :)
oczywiscie jak czas pozwoli napisze cos wiecej bo teraz do pracy uciekam :)
aktualne zdjecie gabrielka z zoo ( wszystko na czterech nogach bylo KONIKIEM ).

dla innych jestes tylko dzieckiem a dla mnie jestes calym swiatem!

Załączniki:

13 lata 3 miesiąc temu #185092 przez _aga86_
Kasiora widze, ze jestes na pelnych obrotach :) Super chlopiec :)
Manga Julka oglada bajki na Mini Mini i tez nie wszystkie. Wydaje mi sie, ze te bajki sa wporzadku. Ale moze warto sprobowac... Aleks wogole nie oglada bajek, czy ma jakis limit??

13 lata 3 miesiąc temu #185707 przez _aga86_
Mam do Was pytania:
1. o ktorej wstaja Wasze maluchy??
2. Spia jeszcze popoludniami- jak tak to ile czasu??
3. o ktorej ida spac??
Moja mala wstaje miedzy 8/9, jezeli wstaje tak po 8smej klade ja o 13stej i spi 3h, ale przez to idzie spac dopiero miedzy 21/22 :/ I tak wlasnie sie zastanawiam jak to wyglada u Was.

13 lata 3 miesiąc temu #185875 przez kasiora
aga u mnie gabriel tez pozno chodzi spac ok.21-22, jak nie ide do pracy to spimy do 7-8 , a w inne dni budze go cos ok.6 (czasami wczesniej) , strasznie ciezko mu sie wstaje :( w dzien spi nadal z tego co mi mowia babki z przedszkola tak ok. 2-2,5godz.
teraz juz mam wieczor wolny bo poszedl spac przed 21 :woohoo:

13 lata 3 miesiąc temu #186461 przez Gosia_Krupa
Mój Misiek nie śpi w dzień jużod jakiegoś roku,a przydałoby się czasami. Wstaje ok.8-9,ale potrafi pospać do 11(wyjątkowo,ale bywa) i chodzi spać ok.21.

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #186562 przez kasiora
czyli widze ze godz.21 to jednak norma :) u mnie w weekend gabriel czasami spi do 9 , a ja jak na zlosc budze sie kolo 7, zamiast wkoncu odespac :silly:

13 lata 3 miesiąc temu #186587 przez _aga86_
A mi sie wydawalo, ze Julcia pozno chodzi spac. Zima pewnie te godziny ulegna zmianie- fajnie byloby znowu miec "wolne" wieczory :) Chociaz ja i tak nie moge narzekac, bo mam w dzien chwile dla siebie :) A teraz wlasnie Julcia usnela, ale tym razem i ja sie poloze :) Wczoraj na noc przyjechala do mnie przyjaciolka- nie moglysmy sie nagadac i poszlysmy spac ok. 3, a Julcia wyjatkowo wstala przed 7 :/

13 lata 3 miesiąc temu #186866 przez jedynaczka
hej, to czytając Wasze posty, widze że mój eM to kruszynka, po bilansie waży 11 kg i ma 90cm. Ale jestem okropnie zdegustowana samym bilansem, tak strasznie zachwalałam przychodnie i lekarza do którego eM jest zapisany, a tu taka klapa.... normalnie oprócz ważenia i mierzenia nie miał nic wiecej sprawdzone!!
nawet stópek nie sprawdzali, siusiaka też nie, jedynie osłuchał małego i powiedziałam ile ma ząbków tyle!!
kicha nie? ja myślałam że sie dowiem czegoś o rozwoju dwulatka i takie tam a tu takie zero. jestem zawiedziona!

a co do pytania Agi mój eM wstaje ok 7.30 - 8, śpi popołudniami zasypia ok 14 i śpi od 2 do 3 godzin a ok 20.30 chodzi spać najpóźniej, pare razy przetrzymałam go do 21, ale to już na siłe i pospał chwile dłużej rano, ale to jednak nie zdało egzaminu, więc eM po 20 juz idzie do łóżka i czytamy bajke, śpiewamy, przytulamy sie i około pół godziny mija i śpi :)

a u nas z pieluchą bywa różnie, zauwazyłam że jak biega bez niczego na pupie to częściej siada na nocnik i sika albo woła na ubikacje,a jak juz ma założone chociaż tylko majteczki to zawsze są osiusiane :)

Aga mój eM tez sika 'na raty' wysika sie troche na nocnik, zaglądnie wylejemy komisyjnie do kibelka :D i znów sika na nocknik albo reszte do kibla :)

a z mową u nas kiepsko, oj kiepsko dalej, wiecej gestykuluje i opowiada uzywając słów typu brrr, pak pak, bum bum, bim bam i tego typu 'wyrazów' eh
ale znając kilka słów i tak potrafi cały dzień opowiadać :D

Mirela Mikołaj wycałowany :kiss: dla Klaudi od eM ;)

13 lata 3 miesiąc temu #187047 przez _aga86_
Jedynaczka u nas na "raty" znaczy troszke do nocniczka- reszte w majtki ;) Tez zauwazylam , ze jak Julcia nie ma na sobie majteczek czesciej korzysta z nocnika.
Dzisiaj Julcia pierwsza noc bedzie spala na lozku :) Musielismy cos zmienic, bo Julka od paru nocy wedrowala z lozeczka do nas i na odwrot. A, ze sama nie potrafila z niego wyjsc nas budzila- zobaczymy, czy sie cos zmieni. Jak zobaczyla lozko zamiast lozeczka odrazu powiedziala, ze chce spac :) Ogolnie to przez dobre pol h wedrowala po pokoju (wszystko zabezpieczylismy tak, bo nie mogla zrobic sobie krzywdy). Ale tak jak zamknelam pokoj ani razu mnie nie zawolala :) Ciekawa jestem tej nocki. trzymajcie kciuki :)
Jezeli chodzi o mowe Julka z kazdym dniem mnie zaskakuje. Najwazniejsze jak dla mnie juz mowi, a mianowicie "MAMA KOCHAM" :) W dodatku wie kiedy uzyc tego zdania- najczesciej robi to jak cos zbroi i wtedy nie potrafie sie na nia zloscic :D

13 lata 3 miesiąc temu #190772 przez _aga86_
Ale tu cisza- pewnie z powodu awarii...
Odkad Julcia ma lozko nocki sa lepsze. Tzn. przychodzi do nas do lozka, ale czesto wraca do siebie nop i nie budzi nas przy tym :) Ja zawsze czuje jak Niunia sie laduje do nas, ale w.tedy ja przytulam i spimy dalej, bez placzu i krzyku :)
Pomalu idziemy do przodu z odpieluchowaniem :) Jezeli Julka chodzi z gola pupa po domu za kazdym razem siusiu laduje w nocniku :) Ani jednej wpadki od 3 dni :) Ale jesli ma na sobie majteczki, spodenki- cokolwiek to juz nie wyglada to tak kolorowo. Nawet jesli Julcia dojdzie do nocnika to usiadzie na nim w majtkach- nie mowi wczesniej, ze chce tak bym mogla Ja rozebrac.

13 lata 3 miesiąc temu #191215 przez _aga86_
Musze sie pochwalic!!! ODPIELUCHOWANIE zakonczone sukcesem !!! Oczywiscie do spania jeszcze bede Niuni zakladala pampersy i na zakupy, ale w domu, czy w gosciach juz nie musimy :D :D :D Jejku jaka jestem zadowolona!!! A jak tam ui Was- odezwijcie sie w koncu :)

13 lata 3 miesiąc temu #192417 przez Manga
Gratuluję Julce i mamusi!
Jeszcze lato się nie skończyło, a tu już taki sukces.

My dziś wróciliśmy z wakacji. Opaleni i wypoczęci. Druga pralka dobiega końca...

Na forum zaglądałam nawet na urlopie, ale error mnie odstraszał skutecznie.

Co do pory snu Aleksa - pobudka - 8.00, poobiedni odpoczynek - 14.00 - 16.00, wieczorem - 20.00 - 21.00. Wszystko plus minus oczywiście.

13 lata 3 miesiąc temu #192480 przez Agnieszka
Aga, jestem pod wrażeniem tego mama kocham!!! U nas tak nie ma jeszcze, ale zawsze śmieszy mnie jak mała mówi "mamoooo"i łapie za rękę i gdzieś prowadzi:)
też ją próbuje oduczyć pieluch bo nie wyrobimy na dwójkę sikających:) już ze dwa tygodnie i jakoś ciężko idzie wydaje mi się... jak było zimno ostatnio to był powrót do pieluchy, ale ogólnie to w dzień chodzi po domu bez, na dwór tylko jej nakładam no i na noc jeszcze tez, ale myślę, by zdjąć na noc i zobaczyć jak pójdzie sen. Ma też różne dni, czasami woła siku a innym razem wcale, no i jak jest u nas ktoś to jemu nie powie że chce siku, tylko mi, i zazwyczaj to akurat ja muszę z nią lecieć do łazienki, z kimś innym nie pójdzie:)

Alicja ma już 16 ząbków :))

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka