- Otrzymane podziękowania: 8
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE STYCZEŃ 2016
MAMUSIE STYCZEŃ 2016
- agamo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- SZCZĘŚLIWA MAMA :)
- Otrzymane podziękowania: 34
andzia, mnie na szczęście plecy nie dokuczają. Czasami po nocy trochę bolą, ale jak rozchodzę to jest ok. W pierwszej ciąży bardzo szybko zaczęły mnie boleć i wtedy postanowiłam zacząć chodzić na basen. Niestety poszłam tylko raz i skończyło się to ostrym zapaleniem pęcherze.
Ja też pieluszki muszę dokupić, bo te po Hani brzydkie i sprane. Mam dwie nowe bawełniane, dokupię może z 10 szt tetrowych. Ja myłam Hanię tymi tetrowymi i na spód wanienki też dawałam.
Miluniaa, może nie spinaj się z tym spaniem na lewym boku skoro to dla Ciebie problem. Ja w nocy śpię raz na jednym, raz na drugim, bo mnie biodra bolą
Oglądałam 3 odcinki tego serialu o wcześniakach, ale już nie będę. Ryczę i zaraz mam obawy, że wcześniej urodzę.
Agamo, no drobna jestem. I powiem Ci, że nie ma się z czego cieszyć, bo pewnie przez to podczas porodu porozrywało mnie na wszystkie strony i musieli mnie nacinać. Przed porodem z Hanią miałam 103 cm w pasie. Teraz na pewno będzie więcej.
Z moimi cyckami to w ogóle jest dziwna sprawa. Z Hanią siara pojawiła się na pewno po 30 tygodniu. Na staniku miałam tylko żółte kropki. Teraz nie leci, tylko z ciekawości nacisnęłam i pojawiła się żółta wydzielina. Karmiłam Hanię do roku. Miałam dużo pokarmu, ale najdziwniejsze było to, że w ogóle mleko nie leciało mi samoistnie. Nigdy nie używałam wkładek. Laktatorem nie mogłam ściągnąć pokarmu, a próbowałam i ręczny i elektryczny. Mleko leciało i to dość mocno tylko jak Hania ssała. W dodatku ten mój mały ssak nie tolerował butelek, więc nie było mowy o wyjściu z domu Smoczka też nie miała nigdy.
Piersi bolały mnie na początku zarówno w pierwszej jak i w drugiej ciąży. Teraz nie bolą, sutki wrażliwe na dotyk.
Tak jak pisałam karmiłam do roku, po 7 miesiącu tylko w nocy. Sama zdecydowałam o zaprzestaniu, bo Hania zaczęła w nocy bardzo domagać się cyca, na pewno nie była głodna. Chciała tylko pociamkać Chodziłam do pracy i było to strasznie męczące. Z resztą moim zdaniem rok to max na karmienie. Zobaczymy co teraz będzie. No i polecam Wam już teraz na brodawki PURELAN. Stosowałam już w szpitalu po każdym karmieniu i brodawki nigdy mi nie popękały.
Hania wstała z kaszlem, trafi mnie coś Rodzice przyprowadzają chore dzieci do przedszkola i jest tego efekt. Już w piątek pani mówiła, że połowa grupy kaszle.
- Ewelina87
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 16
Ja w ogóle nie włączam tego programu o wcześniakach, jak i innych przykrych czy strasznych sprawach... Raz zaczęłam oglądać Ukrytą Prawdę, gdzie w odcinku mobbingowana była przez szefową jakaś kobitka i już mi ciśnienie rosło, więc wyłączyłam- ograniczam się do przyjemnych programów, ewentualnie wzruszających
Lekko naładowałam baterie po CHWILI spędzonej z mężem. Przyjechał w sobotę około 18:00 i w niedzielę o 17:30 już wyjeżdżał... W tym tygodniu jest jednak szansa, że przyjedzie w piątek. W każdym razie normalnie ma zjeżdżać w piątki, więc już lepiej. Zdarzy się, że nie będzie mógł przyjeżdżać, ale w skali roku mam nadzieję, że będzie to naprawdę sporadyczne . Najbardziej boję się tylko tej 5-godzinnej drogi... Żeby tylko za każdym razem bezpiecznie dojeżdżał do celu...
Dziś rano byłam na pobraniu krwi do endokrynologa, a wieczorkiem zobaczę mojego synusia na ekranie
- Miluniaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 174
Ja kupiłam sobie spodnie jeans h&m mama, bo juz mam dosc wszedzie w leginsach chcialam miec jedne lepsze wyjsciowe Wiecej nie kupie bo szkoda kasy ;p;p
U mnie malutka codziennie szaleje w brzuszku az miło super, że juz czujemy ruchy zawsze to uspokaja niz czekanie z wizyty na wizyte ...
Dziewczyny wyskakuja juz Wam rozstepy ? Ja smaruje na razie nic nie widac nic tez mnie nie swedzi brzuch rosnie w zadziwiajacym tepie ale skora nie jest az tak napieta mam nadzieje ze tak zostanie...
madziaska agamo ja czasami sie budze tez na plecach no ale nic z tym nie zrobie w nocy tego nie kontroluje ...
A ja piore, piore, prasuje i konca nie widac he he he pewnie polowy małej nie zdąże nalozyć . Ostatnio tez dostałam w spadku zabawki i karuzele na łóżeczko to zaczełam odkażać , nie chce popadac w paranoje ale pewnie zabawki lezały troche sie kurzyly wiec dla maluszka jak wygotuje to bede spokojniejsza chociaz jedna przez to stracila swoj urok
- Ewelina87
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Miluniaa napisał: No to super Ewelina, że jest lepiej i chociaż na weekendy bedziesz mogla nacieszyć sie męzem
Ja kupiłam sobie spodnie jeans h&m mama, bo juz mam dosc wszedzie w leginsach chcialam miec jedne lepsze wyjsciowe Wiecej nie kupie bo szkoda kasy ;p;p
U mnie malutka codziennie szaleje w brzuszku az miło super, że juz czujemy ruchy zawsze to uspokaja niz czekanie z wizyty na wizyte ...
Dziewczyny wyskakuja juz Wam rozstepy ? Ja smaruje na razie nic nie widac nic tez mnie nie swedzi brzuch rosnie w zadziwiajacym tepie ale skora nie jest az tak napieta mam nadzieje ze tak zostanie...
madziaska agamo ja czasami sie budze tez na plecach no ale nic z tym nie zrobie w nocy tego nie kontroluje ...
A ja piore, piore, prasuje i konca nie widac he he he pewnie polowy małej nie zdąże nalozyć . Ostatnio tez dostałam w spadku zabawki i karuzele na łóżeczko to zaczełam odkażać , nie chce popadac w paranoje ale pewnie zabawki lezały troche sie kurzyly wiec dla maluszka jak wygotuje to bede spokojniejsza chociaz jedna przez to stracila swoj urok
Ja smaruję się od początku ciąży i (odpukać) nic nie widzę, aby miało mnie rozrywać. U mnie najbardziej narażone są piersi, bo nie są duże i właśnie moja mama po trójce dzieci nie miała nigdzie rozstępów, tylko na piersiach właśnie. A czasem brzuch mnie swędzi, ale to pewnie od pasa od spodni .
Ja ogólnie lewy bok do snu mam jako podstawę . Od zawsze . Ale wiadomo, że nic, co w nadmiarze nie jest dla nas dobre, więc czasem zasnę dopiero jak przewrócę się na prawy bok. No i też budzę się czasem leżąc na plecach. A jak budzę się w nocy i nie mogę zasnąć, a biodra bolą tak, że płakać się chce, to kładę wysoko poduszkę i kładę się "na siedząco" ze zgiętymi nogami. Później już jak odjeżdżam, to mogę położyć się na bok
- andzia_zg
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Andzia
- Otrzymane podziękowania: 14
Jeśli chodzi o spanie to ja się albo na lewym albo na prawym boku, zależy jak mi wygodnie. Ale przy moich bolacych plecach jedynie na boku mi wygodnie.
Co do pogody to faktycznie zimno. Rano zimno,potem cieplej. Nie wiadomo jak się ubrać. Pogoda typowa do przeziębienia. Najgorsze,że przestaje dopinac się w zimowa kurtkę,bo tak mi szybko w tej ciąży rośnie brzuch i mam problem teraz z tym jak się ubrać na spacer jak idę z synkiem.
A już w czwartek wizyta. jak ten czas leci. W poprzedniej ciąży czekałam od wizyty do wizyty,a teraz czas mi tak ucieka,że szok.
Mam takie pytania dla mamusiek,które mają już dzieci:
1. Z jakiej firmy butelki polecacie? które Wam się najbardziej sprawdziły?
2. Z jakiej firmy smoczki polecacie?
3. Jakie mleko mm polecacie?
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Daj znać koniecznie po wizycie.
Mi się kilka rozstępów zrobiło na " boczkach", jeszcze przed tym jak brzuch zaczął rosnąć. Sa prawie niewidoczne, białe i oczywiście tylko ja je widzę. Z poprzdedniej ciąży nie mam ani jednego
andzia, co do Twoich pytań nie pomogę. Nie miałyśmy ani butelek, ani smoczka, ani też Hania mm nie piła. Oprócz piersi piła wodę. Na początku w niekapku, szybko nauczyła się pić przez rurkę, jakoś w 8 miesiącu. Chyba po roku już normalnie z kubeczka pila.
- andzia_zg
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Andzia
- Otrzymane podziękowania: 14
- Basiula
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- W oczekiwaniu na córeczke :D
- Otrzymane podziękowania: 5
Ja wizyte mam za tydzień i też bym chciała mieć malutką nagrana na płytce myśle, że nie będzie z tym problemu:) (chyba)
Ja też smaruje się od samego poczatku wieczorem i koło południa i narazie nie widze roztępów, skóra mnie nie swędzi. Ale wieczorami mam ją bardzo napięta..
Do mojej kurtki zimowej też się nie mieszcze, tzn nie dopinam ale wczoraj bratowa po sobie mi przywiozła piękny płaszczyk ciążowy więc nie będę musiała kupować
Też w końcu muszę kupić jeansy ciążowe bo dobija mnie te chodzenie w leginsach a dziś tak zimno do tego. na allegro widziałam jeansy ciązowe za ok 45zł i chyba kupię
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Basiula, fajnie, że dostałaś płaszczyk Nagranie cd dzidziusia fajna sprawa i super pamiątka. Mam z Hania i teraz też poprosiłam.
- Ewelina87
- Wylogowany
- pierwsze słowa
madziaska napisał: Ewelina, szybko czas Ci będzie leciał czekając na męża On będzie z Tobą rodził, czy jednak teściowa ?
Daj znać koniecznie po wizycie.
Po 1. Mąż nie chciałby byc przy porodzie . A po 2. nie byłoby takiej możliwości, jeśli nie rodziłabym w weekend. Dzieli nas 5h drogi
A co do Januszka- to jest aparat! Pani dr złapała na USG pindolka i kiedy chciała zrobić zdjęcie, to mój kochany synuś założył nóżkę na nóżkę i nie chciał zdjęcia swojego siusiaczka hihihi . Widziałam buziuchnę mojego Słoneczka i... jak pił wody płodowe!! Nawet Pani dr była zachwycona, bo podobno to niezwykła rzadkość "złapać" dziecko na piciu wód płodowych
No i oczywiście dostałam skierowanie na glukozę.
Podsumowując- wszystko jest w porządku i daj Bóg, by nic się w tej kwestii nie zmieniło!
- baby_55
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- paula
Tylko moje mleko i tylko cycek
Co do rozstępów obie ciąże się smarowalam i w obu wyskoczyły tuż przed porodem
Gratuluję udanych wizyt
Ja przeziebiona gardło boli i mecze się strasznie, no ale nie bardzo mogę coś brać. :-/
Temp na zewnątrz u nas 10-15 stopni w nocy kolo 6-8 a w mieszkaniu mam 23 i wietrze codziennie wiec ogólnie ciepło jest
Przeglądałam rzeczy po dzieciach u koleżanki i niewiele znalazłam, wiec duże zakupy mnie czekają, ale to dopiero powoli od października po urodzinach Niski
Lecę do sklepu, a potem obiad musze ugotować, miłego dnia dziewczyny
- Miluniaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 174
- agamo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 8
Co do smoczków ja polecam lovi rewelacyjne na podróż czy nawet w domu gdyż maja osobna zatykana końcówkę wiec ze względów higienicznych rewelacja Nie trzeba nosić dużych pojemników na smoczki czy odpinac łańcuszek zeby schować. Miałam rownież smoczki z tt dla mojego Kacperka nie grało roli bo żadnych nie lubial ale go troche przymuslilismy ze względu na to ze chcieliśmy zeby sam spał a bez ciumkania nie chciał a ja z cycami na wierzchu tez nie zamierzałam wiec pozniej było mu juz obojetne jaki smoczek tzn jakiej firmy. Butelki i cały zestaw miałam tt i teraz tez kupiłam takie bo juz wszystkie akcesoria do nich mam ale polecam Aventa bo pozniej łatwiej o koncówki do kaszek czy zagęszczonego mleczka. TT ma końcówkę do kaszki ale podobno dziura straszna ja używałam koncówki z "x" na zagęszczone mleczko a kaszkę jedliśmy łyżeczka.
Aaaa i rozstępy smarowalam sie od poczatku ciazy bo mam tendencje do rozstępów Cała rodzina u mnie ma nawet bracia wiec takie geny taka skóra. Brzuszek ładnie rósł pomału i rozstępów ani śladu do ostatniego miesiaca w którym sie pokazały I to tak chamsko mi wyszły wkoło pępka i powyżej :-/ na szczęście ( i mysle ze to przez smarowanie ) nie były one głębokie wiec jak po ciazy straciłam brzuszek całkiem to rozstępy były praktycznie niewidoczne teraz spowrotem je widac bo brzuch urósł.
Ewelina i u nas oglądaliśmy naszego pierworodnego jak pił wody bo spał przy usg i musieliśmy go obudzić by sie obrócił a on pierwsze co jak wstał to zaczął pic heheh szczerze do teraz tak ma ze jak sie obudził to sie ubieramy i idziemy na piciu
- agnesssa
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42
Cały czas jestem z Wami, czytam, ale nie mam kiedy odpisać Po jelitówce wróciłam do pracy i okazuje się że po ok 4 godzinach brzuch już mnie tak napitala że nie mogę chodzić Wczoraj ledwo do samochodu z biura doszłam W poniedziałek mam wizytę to się dowiem czy wszystko ok i czy boli po prostu od pozycji siedzącej. Ale póki co będę mniej pracować.
Mam nadzieję, że w końcu uda mi się poodpisywać