- Otrzymane podziękowania: 3
- /
- /
- /
- /
- Mamusie KWIECIEŃ 2017
Mamusie KWIECIEŃ 2017
- Mala_ewa
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Przesyłam kilka info ze szkoły rodzenia (temat dotyczył patologii laktacji).
1. Jak nie ma pokarmu - można "rozgrzać pierś" przykładając termofor. Kiedy mamy problem laktacyjny temp. ciała jest podwyższona, dlatego to, co przykłądamy do piersi musi mieć wyższą temperaturę. Pod wpływem ciepła kanaliki mają się porzerzyć i ułatwić wypływ pokarmu. Uwaga, jeżeli nie mmy problemu - nie działąmy prewencyjnie!
2. Jeżeli okaze się, że mamy zapalenie piersi / ropień, to stosujemy zimne okłady. Położna poleca naturany okład z zamrożonych liści kapusty. Podobnie zimny okład jest dobry przy nawale pokarmu. Mona też przyłożyć zmrożoną pieluchę tetrową. I teraz tak: pieluchę trzymamy na piersiach do momentu, kiedy przejmie naszą temp, zaś kapustę do następnego karmienia.
3. Zapobiegamy pęknięciu brodawek - stosujemy własne mleko. Po karmieniu wysiskamy 2 kropelki i smarujemy brdawki. Jeżeli już popękały, taki zabieg jest dobry na zmianę z mazidłem jakimś.
Mam nadzieję, że żadnej z Was to się nie przyda.
Motylku Twój Bobas mały, ale ciesz się. Łatwiej będzie urodzić. Ja się martwię, co będzie z moim klockiem. W zeszły wtorek miał prawie 3,5! DLatego robię wszystko, co w mojej mocy, by przyspieszyc akcję. Spaceruje, sprzątam, usilnie namawiam męża do pomocy - dziadol nie chce mi pomóc, mówi, ze się boi. Chyba go dzisiaj zwiążę i zbałamucę. :D:D:D:D
AsienkaZet trzymam kciuki, żeby wszystko poszło po Twojej myśli.
aNusia90 ale ze mnie "ciotka" forumowa. GRATULACJE! Niech Julcia rośnie pięknie, zdrowo, niech się uśmiecha do Ciebie każdego dnia <3 <3 <3 Piękny szkrab!
I jeszcze jedno drogi koleżanki. Polecam zapoznać się z metodą dr Karpa
dzidziusiowo.pl/niemowlak/pielegnacja-i-...metoda-stuprocentowa
I znów życzę Wam, żeby żadna nie musiała się uciekać do jakiś specjalnych technik, ale w razie W, lepiej wiedziec, co może pomóc. Oczywiście to też wiest wiedza ze szkoły rodzenia, bo u mnie nikt czgeoś takiego nie praktykował - wszyscy od razu jeździli samochodem - a położna mówi, że trzeba zacząć od 1 sposobu, potem 2 jak się nie udaje i tak dalej..
W środę idę na KTG - czy podczas badania obecny jest lekarz, czy mogę np. czytać sobie ksiażkę? Słyszałam, że trwa ono 20 minut
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mala_ewa
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- GosiaO
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- motylek270
- Wylogowany
- rozmowna
Mi lekarz powiedzial ze jak nie ma wskazań to ktg robi sie dopiero w 40tyg. W ten sposób nigdzie nie jestem kierowana.
- AsienkaZet
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 2
- motylek270
- Wylogowany
- rozmowna
- Mala_ewa
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- kasia1616
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 9
A ja się jutro dowiem co z moją małą czy już się coś dzieje no i czy urosła. Mam nadzieję że tak bo nie chciałabym mieć CC ale zobaczymy ważne by była zdrowa
- maga4
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 1
Ja kilka dni temu miałam skurcze co 10 min ale po godzinie wszystko ustało. A teraz już trzeci dzień mecze się z migrena
- nadinchen
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 11
Ja po wizycie - szyjka miękka - ciut bardziej skrócona, rozwarcie już na 2,5 cm. Czyli coś tam się zaczyna dziać i czekać na skurcze. Młoda waży już 3060 g więc ładnie przybiera. Następna wizyta 25-tego - chyba że urodzę do tego czasu na co liczę
- Mala_ewa
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Jak tak czytam, co piszecie, to utwierdzam się w tym, że do mojego lekarza nie wrócę. Jak pytałam ostatnio o czop, to poczułam się jak idiota, bo ta z uśmiechem odparła, że to taki książkowy przebieg i że u mnie wcale nie musi on wypaść a akcja się zacznie...
- kasia1616
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 9
- motylek270
- Wylogowany
- rozmowna
- GosiaO
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Moja koleżanka tylko tak sie leczy
Asia jak u Ciebie???
Trzymam kciuki i myślami jestesmy z Wami :*
- maga4
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 1
Gosia a u mnie właśnie kofeina pogarsza migrenę, wiec zero kawy jak mnie boli. Ogólnie przerzuciłam się na kawę z cykoria która ma bardzo mało kofeiny, żeby ograniczyć napady migreny.