BezpiecznaCiaza112023

STARANIA O CIAZE

12 lata 7 miesiąc temu #373060 przez Insomnia
Agnesssa ja od wtorku dopiero idę na zwolnienie, a na razie pracuję do 22 co jest dla mnie strasznie męczące :dry:

Dokądkolwiek pójdę poniosę ze sobą Twój pierwszy krzyk

Temat został zablokowany.
12 lata 7 miesiąc temu #373073 przez agnesssa
Ojjjj to nie ładnie :( Dobrze, że wtorek już niedługo :kiss: :kiss: :kiss:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011
12 lata 7 miesiąc temu #373085 przez mesy
Pytanie do Justyny

Czym objawia się endometrioza ???
12 lata 7 miesiąc temu #373108 przez gosiak
mesy a po co Ci wiedzieć jak sie endochujoza objawia, no jeszcze se wmów że to masz to już będzie dopiero :angry: :laugh:

oj fajnie macie z tym oczekiwaniem na serduszko, ja wczoraj byłam u ginki i wizyta mi się przesunęła bo dwie ciążówki z emusiami przyszły i myślałam że wybiegnę z rykiem, widziałam jak mężowie się hustali na krześle oczekując aż żonka zawoła do gabinetu i jak w końcu wszedł to potem serduszko było tak głośno słychać i radość rodziców jak się cieszyli... :( i sobie tak pomyślałam czy mój emuś kiedyś też tak zasiądzie oczekując aż go zawołam na usg :(

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf
12 lata 7 miesiąc temu #373109 przez mesy
gosiak no żebyś wiedziała że zdiagnozowałam u siebie takie coś :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
12 lata 7 miesiąc temu #373111 przez gosiak
mesy napisał:

gosiak no żebyś wiedziała że zdiagnozowałam u siebie takie coś :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

nie pierdziel :P

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf
12 lata 7 miesiąc temu #373113 przez mesy
gosiak napisał:

mesy napisał:

nie pierdziel :P

nie pierdzielę :lol: :lol: :lol:
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #373115 przez JustynaZuzanna
Hej miałam nie wchodzić dzisiaj na forum ale widze że pytanie do mnie się pojawiło
kurde napisałam się napisałam i się wiadomość skasowała.
Bede na raty pisać co by mi się znowu nie skasowała

Objwy - przede wszystkim ból podczas miesiączki, ale nie mrowienie tylko ból który nie pozwala na wykonywanie jakich kolwiek czynności podczas @. Ból jest w okolicy miednicy oraz lędźwi. Problemy z oddawaniem kału. Dyskomfort, ból podczas stosunku. Przy mocniejszym i energicznym ból po stosunku jest przeszywający ostry.
Nudności podczas @
Wzdęcia przed i wtrakcie @ połączone z licznymi wiatrami (które na szczęście nie mają zapachu).

W badaniu USG i resonans - torbiele z echem enometrialnym, pogrubiona ściana endometrium, zrosty. Jednak to nie jest 100% pewność że to endo.

Badanie krwi - podwyższony marker CA125, wyniki hormonów OB inne najcześciej są w normie.

Jedyne możlwie swtierdzenie że to ednometrioza czy adoinoza (choroby podobne) i tylko ono powie prawdę to badanie histopatologiczne torbieli. Żadne USG, zaden rezonans, i żadne badanie krwi nie potwierdzi endo. Bardzo często lekarze mylą ją ze zwykłymi torbielami surowiczymi co jest mylne i nie potrzebnie obiażanie org lekami.

Przy torbielach 4,5-6,5 cm wykonuje się laparoskpię
Przy torbielach powyżej 6,5cm powinno się wykonać laparatomię...

To tak na szybko opisanie obajwów i badań z nią związanych

Moja praca - moja miłość masaz-kosmetyka-wizaz.blog.pl/
www.bodyworks.pl -w zdrowym ciele zdrowy duch, ćwiczę nie wychodząc z domu :)
12 lata 7 miesiąc temu #373121 przez mesy
JustynaZuzanna napisał:

Hej miałam nie wchodzić dzisiaj na forum ale widze że pytanie do mnie się pojawiło
kurde napisałam się napisałam i się wiadomość skasowała.
Bede na raty pisać co by mi się znowu nie skasowała

Objwy - przede wszystkim ból podczas miesiączki, ale nie mrowienie tylko ból który nie pozwala na wykonywanie jakich kolwiek czynności podczas @. Ból jest w okolicy miednicy oraz lędźwi. Problemy z oddawaniem kału. Dyskomfort, ból podczas stosunku. Przy mocniejszym i energicznym ból po stosunku jest przeszywający ostry.
Nudności podczas @
Wzdęcia przed i wtrakcie @ połączone z licznymi wiatrami (które na szczęście nie mają zapachu).

W badaniu USG i resonans - torbiele z echem enometrialnym, pogrubiona ściana endometrium, zrosty. Jednak to nie jest 100% pewność że to endo.

Badanie krwi - podwyższony marker CA125, wyniki hormonów OB inne najcześciej są w normie.

Jedyne możlwie swtierdzenie że to ednometrioza czy adoinoza (choroby podobne) i tylko ono powie prawdę to badanie histopatologiczne torbieli. Żadne USG, zaden rezonans, i żadne badanie krwi nie potwierdzi endo. Bardzo często lekarze mylą ją ze zwykłymi torbielami surowiczymi co jest mylne i nie potrzebnie obiażanie org lekami.

Przy torbielach 4,5-6,5 cm wykonuje się laparoskpię
Przy torbielach powyżej 6,5cm powinno się wykonać laparatomię...

To tak na szybko opisanie obajwów i badań z nią związanych

no to wszystko wiem :P czyli jak OB jest podwyższone można podejrzewać endometriozę ?
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #373122 przez sylka
OB może być podwyższone przy jakiejkolwiek infekcji w organizmie lub stanie zapalnym nie tylko przy endometriozie.
12 lata 7 miesiąc temu #373123 przez JustynaZuzanna
Ob wychodzi w normie.
Jedyne badanie krwi które może zaniepokoić przy endo to CA 125 marker nowotworowy

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #373124 przez mesy
sylka napisał:

OB może być podwyższone przy jakiejkolwiek infekcji w organizmie lub stanie zapalnym nie tylko przy endometriozie.

Aha nie no ja mam w normie OB 3 więc spoko :lol:
tak tylko pytam hehe ale dużo jest kobiet co mają te objawy że bolesne miesiączki itp a endometriozy nie mają więc ciężko stwierdzić na podstawie tych objawów
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #373125 przez JustynaZuzanna
a co Mesy podejżewają u Ciebie endo??

No dokładnie, czesto kobiety mają podobne objawy a nie mają endometriozy, dlatego tak żadko jest ona wykrywana przez lekarzy. Poprostu uznają oni że to typowy objaw u kobiet i nie chcą sobie zawracać głowy tym schorzeniem.
Bo etiologia, patomorfologia i skuteczne leczenie jej nie jest znane

Głównym objawem to torbiele, oraz podwyższony czynnik CA125 na podstawie tego robi się laparoskopię czy laparatomię i dopiero to może potwierdzić poprzez wynik histopatologi czy to edno czy zwykła torbiel.
A lekarze czesto idą na łatwiznę jak już zobaczą torbiel to zaraz że to edno i każa się leczyć, zamiast zacząć od badań

12 lata 7 miesiąc temu #373126 przez mesy
Justyna nie :P ogólnie przy każdym usg mam jakąś plamkę czorną raz większą raz mniejszą ale lekarz powiedział że nie ma się czym martwić bo po HSG by tez to wyszło jak by coś było :P :P :P
12 lata 7 miesiąc temu #373127 przez gosiak
qurewka wszystkie te objawy do mnie pasują :( B)

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf
Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży