- Otrzymane podziękowania: 17
- /
- /
- /
- /
- /
- STARANIA O CIAZE
STARANIA O CIAZE
- Insomnia
- Wylogowany
- Moderator
- Chcę słyszeć w domu tupot małych stóp...
- agnesssa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 198
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
- Otrzymane podziękowania: 202
oj fajnie macie z tym oczekiwaniem na serduszko, ja wczoraj byłam u ginki i wizyta mi się przesunęła bo dwie ciążówki z emusiami przyszły i myślałam że wybiegnę z rykiem, widziałam jak mężowie się hustali na krześle oczekując aż żonka zawoła do gabinetu i jak w końcu wszedł to potem serduszko było tak głośno słychać i radość rodziców jak się cieszyli... i sobie tak pomyślałam czy mój emuś kiedyś też tak zasiądzie oczekując aż go zawołam na usg
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- JustynaZuzanna
- Wylogowany
- rozmowna
- każdego dnia walcze bym jutro mogła znowu walczyć
- Otrzymane podziękowania: 0
kurde napisałam się napisałam i się wiadomość skasowała.
Bede na raty pisać co by mi się znowu nie skasowała
Objwy - przede wszystkim ból podczas miesiączki, ale nie mrowienie tylko ból który nie pozwala na wykonywanie jakich kolwiek czynności podczas @. Ból jest w okolicy miednicy oraz lędźwi. Problemy z oddawaniem kału. Dyskomfort, ból podczas stosunku. Przy mocniejszym i energicznym ból po stosunku jest przeszywający ostry.
Nudności podczas @
Wzdęcia przed i wtrakcie @ połączone z licznymi wiatrami (które na szczęście nie mają zapachu).
W badaniu USG i resonans - torbiele z echem enometrialnym, pogrubiona ściana endometrium, zrosty. Jednak to nie jest 100% pewność że to endo.
Badanie krwi - podwyższony marker CA125, wyniki hormonów OB inne najcześciej są w normie.
Jedyne możlwie swtierdzenie że to ednometrioza czy adoinoza (choroby podobne) i tylko ono powie prawdę to badanie histopatologiczne torbieli. Żadne USG, zaden rezonans, i żadne badanie krwi nie potwierdzi endo. Bardzo często lekarze mylą ją ze zwykłymi torbielami surowiczymi co jest mylne i nie potrzebnie obiażanie org lekami.
Przy torbielach 4,5-6,5 cm wykonuje się laparoskpię
Przy torbielach powyżej 6,5cm powinno się wykonać laparatomię...
To tak na szybko opisanie obajwów i badań z nią związanych
Moja praca - moja miłość masaz-kosmetyka-wizaz.blog.pl/
www.bodyworks.pl -w zdrowym ciele zdrowy duch, ćwiczę nie wychodząc z domu
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Hej miałam nie wchodzić dzisiaj na forum ale widze że pytanie do mnie się pojawiło
kurde napisałam się napisałam i się wiadomość skasowała.
Bede na raty pisać co by mi się znowu nie skasowała
Objwy - przede wszystkim ból podczas miesiączki, ale nie mrowienie tylko ból który nie pozwala na wykonywanie jakich kolwiek czynności podczas @. Ból jest w okolicy miednicy oraz lędźwi. Problemy z oddawaniem kału. Dyskomfort, ból podczas stosunku. Przy mocniejszym i energicznym ból po stosunku jest przeszywający ostry.
Nudności podczas @
Wzdęcia przed i wtrakcie @ połączone z licznymi wiatrami (które na szczęście nie mają zapachu).
W badaniu USG i resonans - torbiele z echem enometrialnym, pogrubiona ściana endometrium, zrosty. Jednak to nie jest 100% pewność że to endo.
Badanie krwi - podwyższony marker CA125, wyniki hormonów OB inne najcześciej są w normie.
Jedyne możlwie swtierdzenie że to ednometrioza czy adoinoza (choroby podobne) i tylko ono powie prawdę to badanie histopatologiczne torbieli. Żadne USG, zaden rezonans, i żadne badanie krwi nie potwierdzi endo. Bardzo często lekarze mylą ją ze zwykłymi torbielami surowiczymi co jest mylne i nie potrzebnie obiażanie org lekami.
Przy torbielach 4,5-6,5 cm wykonuje się laparoskpię
Przy torbielach powyżej 6,5cm powinno się wykonać laparatomię...
To tak na szybko opisanie obajwów i badań z nią związanych
no to wszystko wiem czyli jak OB jest podwyższone można podejrzewać endometriozę ?
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
- JustynaZuzanna
- Wylogowany
- rozmowna
Jedyne badanie krwi które może zaniepokoić przy endo to CA 125 marker nowotworowy
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
OB może być podwyższone przy jakiejkolwiek infekcji w organizmie lub stanie zapalnym nie tylko przy endometriozie.
Aha nie no ja mam w normie OB 3 więc spoko
tak tylko pytam hehe ale dużo jest kobiet co mają te objawy że bolesne miesiączki itp a endometriozy nie mają więc ciężko stwierdzić na podstawie tych objawów
- JustynaZuzanna
- Wylogowany
- rozmowna
No dokładnie, czesto kobiety mają podobne objawy a nie mają endometriozy, dlatego tak żadko jest ona wykrywana przez lekarzy. Poprostu uznają oni że to typowy objaw u kobiet i nie chcą sobie zawracać głowy tym schorzeniem.
Bo etiologia, patomorfologia i skuteczne leczenie jej nie jest znane
Głównym objawem to torbiele, oraz podwyższony czynnik CA125 na podstawie tego robi się laparoskopię czy laparatomię i dopiero to może potwierdzić poprzez wynik histopatologi czy to edno czy zwykła torbiel.
A lekarze czesto idą na łatwiznę jak już zobaczą torbiel to zaraz że to edno i każa się leczyć, zamiast zacząć od badań
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...