BezpiecznaCiaza112023

STARANIA O CIAZE

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #372853 przez JustynaZuzanna
Aguś niech Ci lekarz da fotkę tego "torbiela" i wyśli mi ja na meila. z opisem echa - o ile wie co to jest echo torbieli ;/
Ja mam obecnie 3cm na prawym jajniku i wole tego nie ruszać, ostatie 2lata ona sobie jest od 2-3,5cm i niech sobie będzie. W ciąży nie przeszkadza skoro jest na jajniku, gdyby była na ujściu, jajowodzie czy macicy to trzeba by cykl zatrzymywać. A tak niech sobie będzie.

Sylka przepraszam ale na bank to Ci nie zatrzymało @. Na jajniku jedynie do czego może prowadzic to do jego ucisku zmiejszenie ilości wytwarzania estrogenów i progesteronu ale w wyniku wtórnej kompensacji przejmują tą czynność drugi jajnik. Zatrzymanie owu z jednego jajnika nie jest groźne.
7 lat temu jedyne leki jakie były podawane w Polsce to Danazol w wymiarach 400-800mg w skrajnych przypadkach i zatrzymanie całkowite @, jednakże przy wielkości 5cm obowiązkowo jest zrobienie laparo i histopatologii.

Ja niestety mam o tym spore pojęcie bo przez ostatnie 6 lat z tym walcze, napisałam o tym prace licencjacką, a po jej obronie prof. dr hab. n. med Jerzy Sikora - Ordynator Oddziału Perinatologii i ginekologi Śląskiej Kliniki na Ligocie i kierownik katedry Śląskiego Uniwersytetu Medycznego chciał dać mi indeks do siebie pod skrzydła wziąść

Moja praca - moja miłość masaz-kosmetyka-wizaz.blog.pl/
www.bodyworks.pl -w zdrowym ciele zdrowy duch, ćwiczę nie wychodząc z domu :)
Temat został zablokowany.
12 lata 7 miesiąc temu #372857 przez Aguska23
Oki ja takie zdjęcie mam nawet w domu ostatnie, bo sumie ona taka sama ciągle. Postaram się Ci podesłać jakoś w weekend.
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #372859 przez sylka
Dostałam leki i po nich było robione ponownie USG 2 razy i po torbielu śladu nie było a wcześniej był widoczny na USG. Nazwy leku ci nie podam bo nie pamiętam.

Wiesz ja mam od zawsze nieregularne cykle i nie wiem czy w każdym cyklu mam owu.

edit.
Justyna a specjalizujesz się w nadżerkach? :P :)
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #372869 przez JustynaZuzanna
Sylka 7 lat temu używano w 90% przypadków Danazolu, żadko kiedy stosowane zoladex czy diphereline bo są to leki nie refundowane i ich najniższe dawki 3,25 kosztują 400-500zł na miesiąc, a kuracja nimi wszystkimi trawa ok 5miesięcy.
Jesli nie miałaś zrobionej pseudo menopauzy. A leczenie trawało 2 miesiące z przerywanie braku leku to gratuluje lekarzą że najprawdopodnije wpuścili Cię w maliny co do wielkości robiąc zdjęcie w powiększeniu z miarą w 100%.

Edit.
Sylwka na nadżerkach wiem że są wypalane i zamrazane. Mój konik to wszelkiej maści torbiele, guzy, mięśniaki, endometrioza, adenomioza, pcos i nowotwory z nimi związane.
O raku szyjki macicy i nadżerkach wiem że wywołują (jak dobrze pamiętam) wirus brodawczaka ludzkiego splotu jakiegoś tam....

12 lata 7 miesiąc temu #372877 przez sylka
Lek brałam cały czas a później miałam @ tylko nie pamiętam czy brałam luteinę na jej wywołanie czy już nie. Mniejsza o to bo już nie pamiętam grunt że minęło i nie wróciło. Teraz tylko po porodzie nadżerka mi się zrobiła :(
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #372883 przez JustynaZuzanna
W nadżerce Ci nie pomogę, coś tam o niej w licencjacie pisałam, ale to było może ze 2strony, tak by wspomnieć że cós takiego też istnieje.

Po dłuższej kuracji i w/w lekami zazwyczaj podaje się luteinę na wywołanie ponownej @. Ale także podaje się ja w sytuacjach całkowitego zaniku @.

Ale masz Kubusia więc jest gitara.
Ja jestem taka cięta na te wszystkie schorzenia bo przez nie nie mogę zaciążyć, a jak zaciąże to poraniam... Chociaż ostatnio się udało w lutym 2010r... a wcześniej w wrześniu 2007, i w kewitniu 2007, i w czerwcu 2006....

A najbardziej to śmiesża mnie wszelkie publikacje na temat tych chorób. Np że dotyczą kobiet w wieku 40-60lat :) albo że są to choroby kobiet lekkiego obyczaju, lub karierowiczek. I inne wyssane z palca przyczyny jak np tabletki hormonalne czy wkładki

12 lata 7 miesiąc temu #372890 przez sylka
Kuba to cud chyba bo trafic w owu z tymi moimi cykami to jak w totka. Chyba muszę sobie zrobić badania hormonalne i okreslić co powoduje takie rieregularności i zaniki @. Jutro idę do endokrynologa z badaniami tarczycy to zapytam.

Justyna mam nadzieję że zajdziesz w ciążę i ją donosisz.
12 lata 7 miesiąc temu #372894 przez Aguska23
Mi jak na razie nie wychodzi zaciążenie ;)
12 lata 7 miesiąc temu #372899 przez sylka
Mi mówili że mogę mieć duże problemy z zajściem a tu okazał się inaczej. Sama byłam zdziwiona. I Tobie sie uda :)
12 lata 7 miesiąc temu #372901 przez JustynaZuzanna
TSH robiłaś??
ja już sie przestałam łudzić po iv, czasem mam jeszcze jakieś prześwity nadzieii, po której szybko wracam do szarej rzeczywistości.

Kochana to nie cud to przeznaczenie było. bo zobacz sama te co się nie starają a wpadają chociaż np wiedzą dokładnie mają owu to co u nich też cud?? to jest przeznaczenie i dar...

Cud to będzie jak takie osoby jak ja zajdą w ciąże, i cudem będzie jak wkońcu doprowadzą do końca badanie tego gówna, skąd się bierze, co to dokładnie jest i czym to leczyć...

Aguśka a ile się staracie?

12 lata 7 miesiąc temu #372902 przez Aguska23
cały czas mam taką nadzieję, choć czasem nie jest łatwo bo w pracy w tym samym roku było 5 ślubów i 3 są już mamusiami a ja nic ;p można się zdołować, co lepsze oczywiście żadne nie planowane
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #372903 przez sylka
Justyna mam niedoczynność tarczycy w ciąży mi wyszła. A objawy bardziej pasują do nadczynnośći.
12 lata 7 miesiąc temu #372904 przez Aguska23
około roku i d..
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #372907 przez JustynaZuzanna
Aguś nie martw się,
Ja z mojej klasy z ogólniaka w 2007 brało nas z 8 osób ślub - tylko ja nie z wpadki. Obecnie na 25 osób 15 jest hajtniętych i tylko ja jedna bez dziecka.
Z mojej grupy ze studiów tak samo wszystkie hajtnięte wszystie dzieciate. Mojego eMka koledzy też jeden po drugim się hajtają i dzieciaczki bawia. Jego kuzynki i moi.
w 2008r na slubie jego kuzynki usłyszałam za swoimi plecami "życz życz kur**wo bo ty dzieci nigdy mieć nie będziesz" taka mój Emek ma rodzinę ;/'

Sylka w sumie nadczynności ciąża sprzyja...

12 lata 7 miesiąc temu #372908 przez Aguska23
łomatko co za ludzie..

no myślę, że kiedyś i na mnie przyjdzie pora, choć przyznaję czasem tak ciężko jest, że innym wychodzi od razu a mi nie
Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia