BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 6 miesiąc temu #661687 przez uniuni
Dziubasek to jakiś zwyczaj, że Ci co byli rodzicami chrzestnymi mają być zastępczymi w razie W? Nigdy o czymś takim nie słyszałam :unsure: Słyszałam, że księżom zależy na tym by byli wierzący i praktykujący, bo mają pomagać w wychowywaniu w wierze katolickiej. Raczej o budowę fundamentów wiary chodzi. Czy to nie byłoby nawet nie zgodne z prawem? W pierwszej kolejności są jednak Twoi rodzice gdyby coś się stało - odpukać!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #661692 przez Jamajka
Dziubasku mnie kwestia wiary ew. chrzestnych też nie bardzo interesuje. Mój brat jest chrzestnym Lenki a 'bezczelny' śmie nie mieć ślubu kościelnego (w innych parafiach w oczach księdza odpada w przedbiegach). Teraz najprawdopodobniej chrzestną będzie siostra mojego M. która też jest niewierząca. Mnie też bardziej interesuje, żeby chrzestni mieli kontakt z dzieckiem i byli nim zainteresowani, potrafili na nich kiedyś wpłynąć, niż żeby spełniali wymogi księdza a nie moje..

11 lata 6 miesiąc temu #661702 przez uniuni
Wyczytałam, że według prawa kanonicznego nie musi być dwoje chrzestnych, może być jeden - nie ma znaczenia czy kobieta czy mężczyzna. Jeśli chce się mieć dwójkę, to wtedy nie mogą być tej samej płci.

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #661709 przez Nikaa
uniuni no niby tym się powinno też kierować - by były to osoby, które pomogą Wam przy wychowywaniu dziecka ( nie tylko w wierze katolickiej) i będą obecne w jego życiu... no i powinny zająć się dzieckiem gdyby coś .... ale to nie jest w prawie tak tylko chyba ogólnie taka opinia panuje :)
zgadzam się z dziubaskiem co do wyboru chrzestnych :) myślę, że warto dobrze wybrać chrzestnych właśnie takich by naprawdę mieli dobry kontakt z dzieckiem :)
dziubasku widzę, że u Ciebie z chrzcinami to tak jak u mnie - jak podliczyłam sobie wstępnie już najbliższą rodzinę (podkreślam najbliższą) wyszło mi ... 35 osób - wiem , że wychodzi tego dużo - dużo się też ostatnio mówi, że chrzciny to też się takie małe komunie a powinna być to skromna i cicha uroczystość. Ale to faktycznie najbliższa rodzina, która w większości mocno interesuję się Mikołajem już teraz i czekają na niego by już móc go rozpieszczać :D wiem, że warto Ich zaprosić na tą uroczystość:):)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 6 miesiąc temu #661712 przez moonia154
Uniuni podanie prezentu chrześnicy obmyślałam już pod każdym kątem.
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Dziubasek wiesz, ja również nie jestem strasznie praktykującą katoliczką i nie wymagam od nikogo, żeby na każdą mszę chodzić, ale jakieś minimum byłoby dobrze widziane (w moich oczach)lub chociaż wypadałoby postępować w życiu zgodnie z jakąkolwiek wiarą nie namawiającą do złego. Przykład, który podałam wyżej chyba się nigdzie nie kwalifikuje :dry: Jeśli chodzi o chrzciny, to planujemy ok. 11 osób, bo bez sensu (jak słusznie zauważyłaś) jest robić mini wesele i niepotrzebnie wydawać kasę (zastaw się a postaw się :silly: ) Ale niektórzy już tak mają :dry:

11 lata 6 miesiąc temu #661713 przez dziubasek
uniuni to mój wymysl :) mam gdzieś co twierdza księża na temat chrzestnych, oni mi w razie wu nie pomogą...

11 lata 6 miesiąc temu #661760 przez emi87
ech wezme sie chyba za prasowanie albooo.....za spanie :dry: nie wiem które bardziej kuszące. byłam juz rano w pracy...za 3 h znowu lece. a czuje sie jak psu z d wyjeta.... mam nadzieje ze to przez ciśnienie i przejdzie.

carmelove fotelik wzieliśmy razemz wózkiem tako :) ma atesty, ma wzmocnienia gdzie trzeba, dobre pasy. ogólnie wydaje nam sie ok :)wydaje mi sie ze bez atestów chyba nie sprzedaja wogóle...

Qltoorka tam nawet przy cenie jest ile wycghodzi za szt :) ogólnie sie opłaca bo tak jakbys kupiła 2 opakowania normalnie zapłaciłabyś 60 zł a tu wychodzi 50zł :) ja wziełam opakowanie 2 i zastanawiam sie ze moze za pare dni chapsne 3 jak bedą :P

dziubasek hahahaha w sumie ta najmniejsza moze by sie zassała haha

mi tez ciezko sie spi - boli mnie pipencja, kości w tychże okoklicach i brzuch jak sie przekrecam :dry: plus cieżko sie oddycha i jak sie tylko fajnie uloze to zaraz mała boksuje ze jej coś nie halo :D

Karolina to ty leż jak nietoperz (sie zrymowało :P ). nie ma żartów trzeba przystopować i kontrolować nózie. trzymam kciuki :*

kasiak no lepsze to niz koła :P tez mi sie taki robocik marzy i tak sie z małeżem czaimy. a jaki model dostałas?? daj znac jak sie bedzie sprawdzał :)

kaska ale chamstwo :/ no cóż, jeszcze nie jedne takie perypetie przed nami echhhh
mnie to udaja ze nie widzą hehe :D póki sie dobrze czuje to mysle sobie a h im w d - dam se rade....

11 lata 6 miesiąc temu #661821 przez karolinap
No leze juz jak nietoperz - pod lydkami sterta poduszek. :) Poczytałam oczywiście juz w necie o tej zakrzepicy - nie ma żartów. Na szczęście to początkowe objawy, wezmę tabletki, bede się oszczędzać i miejmy nadzieję ze bedzie dobrze :)
Juz widzę ile mi wyskoczy na wadze na poniedziałkowej wizycie jak weekend spędzę na kanapie przed tv ;)

A jak wizyty innych mam? Bo chyba ktoras Kasia ma dzis też? ;)

11 lata 6 miesiąc temu #661830 przez bea2a
dorniszon trafiłam na taki artykuł parenting.pl/portal/skurcze-braxtona-hicksa o od razu pomyślałam o Twoich skurczach. Czy coś takiego właśnie Cię męczy?

11 lata 6 miesiąc temu #661842 przez Patrizia
hej mamuski :)

ja mialam dzisiaj w nocy dwa ataki skurczu wlasnie pierwszy raz tak czulam zaczol mi dretwiec brzuch od dolu i szedl w gore az do pepka nawet troche to bolalo bo mialam wrazenie ze macica sie otwiera strasznie dziwne ale na szczescie rano jak wstala czulam sie juz oki chyba organizm zaczyna sie przygotowywac do porodu jutro wizyta wiec powiem gin ze tak mialam ciesze sie bo bedzie mi badal szyjke wiec sie trochce uspokoje mam nadzieje :) no i chyba trzeba zaczac pakowac ta torbe do szpiatal bo to juz tuz tuz :)

karolina dobrze ze wczesnie zdiagnozowana ta zakrzepowosc wiec teraz lez i sie relaksuj nietoperzyco :P :)

Ja tez bede kupywac wozek 3w1 razem z fotelikiem mysle ze one wszystkie powinny posiadac atesty ale oczywiscie to sprawdzimy z mezem teraz uciekam na kawke do mamuni zawize jej obiadek (łazanki) bo ona strasznie nie lubi ich robic a lubi je jesc :P ona za to robi mi golabki bo ja ich nienawidze robic :) a mezus przepada mleg dnia mamcie :)

Ksawerek(*)

11 lata 6 miesiąc temu #661876 przez magdalenagal
Wróciłam :-)

Diabetolog- pomyłka stulecia! Więcej o cukrzycy wiem z netu niż od niego. Ale jak mu powiedziałam co wiem i jakie mogą być skutki zapytał skąd wiem. No to ładnie powiedziałam że z www. A ten do mnie: " I już wszystko jasne..." i mnie wyśmiał że się boję następstw cukrzycy dla Dziecka. Ale k.wa wziąć 50 pln za wizytę to już mu nic nie przeszkadzało. Jeszcze do mnie mówi że zaprasza na KONTROLĘ za 3 tygodnie. Taki ch. jak konia nos. Podał mi normy i jak będę miała cukier w normie to tyle mnie widział. Buc. Oczywiście nie dał mi żadnej diety ani nic, żadnych wskazówek. Pffff służba zdrowia.

Kupiłam kieckę taką dłuuuugą miętową i podcięłam kudły. Jak się ogarnę to się pokażę :-)

Qltoorka Za małą paczkę (78 szt.) cena w Biedronie jest 28,99. A za tą dużą zapłaciłam 49,99 a jest w niej 156 szt. Więc tak jak Jamajka napisała oszczędzisz jakieś 8 zeta.

Dziubasek Ty erotomanko niewyżyta :P (ostatnio wszędzie widzę penisy... więc chyba mi się udziela)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 6 miesiąc temu #661904 przez uniuni
Magda a jakie masz normy, bo ja się co raz bardziej skłaniam by kupić sobie glukometr. Normy sa chyba takie same u wszystkich co? gdzies wyczytałam, że max to 120 po posiłku, ale to mogło byc indywidualne. no i po jakim czasie po posiłku się mierzy? :)

11 lata 6 miesiąc temu #661916 przez patrysia305
Ja sie zdrzemnęłam 2 godzinki nadal jestem do dupki, ale polecam :)

Patrizia też ostatnio miałam w łóżku takie napięcie od dołu ku górze szło, a z tego co czytałam na necie :) to niby skurcz zaczyna się od góry brzuszka do dołu hmmm może my mamy na odwrót :blink: :silly:

Karolinap nieważne ile kg bedzie ważne byleś teraz leżała i pachniała z nóżkami ku górze :)

Emi z tym spaniem mam to samo - jak chce się przekręcić to dopiero jest ból ;/ Chyba przygotowujemy się do bezsennych nocy

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #661922 przez magdalenagal
uniuni napisał:

Magda a jakie masz normy, bo ja się co raz bardziej skłaniam by kupić sobie glukometr. Normy sa chyba takie same u wszystkich co? gdzies wyczytałam, że max to 120 po posiłku, ale to mogło byc indywidualne. no i po jakim czasie po posiłku się mierzy? :)

Kochana, na 1 h po posiłku (nie więcej) norma nie powinna być wyższa niż 120 mg/dl. Jeśli jest wyższa, sprawdzić za następną godzinę czy tendencja jest spadkowa. No i na czczo norma u ciężarnej nie powinna być niższa niż 90 mg/dl.
No a ja mam wyniki: na czczo codziennie mniej niż 80. Ze dwie godziny po posiłku (takim lajtowym, kurczak+sałata+jakaś zupka) około 80-90. Ale jak mnie podkusiło na kilka pierogów z kapustą i grzybami bez żadnych skwarków ani nic (MUSIAŁAM!) to po 2 h miałam cukeir 111.
Generalnie wyniki mam przyzwoite :-)

11 lata 6 miesiąc temu #661943 przez bea2a
A mi Pani diabetolog kazała mierzyć 1,5 godziny po każdym głównym posiłku, czyli po śniadaniu, obiedzie i kolacji, a do tego jeść jeszcze dwa mniejsze posiłki pomiędzy. Norma to oczywiście 120. Ja rano mam zawsze ok. 64-74. Po posiłkach ok. 80-110. I tak jest prawidłowo. Wcześniej przesadzałam i miałam po posiłkach 70-80 i to było za mało. W moim przypadku bowiem waga może stać w miejscu albo rosnąć z dzieckiem ale nie mogę schudnąć bo będę za mało ważyła. Więc nie wiem jak w Waszych przypadkach ma być. U mnie od początku ciąży 6,5 kg na plusie i teraz co wizytę tyję ok. 400g-600g.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka