BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

12 lata 1 tydzień temu #513732 przez nikita
dokładnie emi zależy od tuszy, ja idę jutro, w pierwszej ciąży nie miałam tych badan a teraz dostałam skierowanie wiec idę :) :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 tydzień temu #513760 przez alba77
ja miałam przez brzuchol robione badania

Dziewczyny te badania w 13 tyg to są badania genetyczne, które robi się bez względu na wiek kobiety a które są jednym z kilku badań wchodzących w skład nieinwazyjnych badań prenatalnych. Badania prenatalne zalecane są kobietą po 35 roku życia.
Dlatego ja poszłabym prywatnie na badanie genetyczne bez względu czy mam 20 czy 30 lat jeśli mój lekarz prowadzący by ich nie proponował. Ja chodzę prywatnie i w pierwszej ciąży kiedy miałam 25 lat jak i teraz kiedy mam 27 to te badanie to standard.
To znalazłam w necie:

USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.

Badania prenatalne, to badania wykonywane w czasie ciąży, mające na celu wykrycie wad wrodzonych u rozwijającego się dziecka. Są one szczególnie zalecane kobietom u których występuje zwiększone zagrożenie wadami genetycznymi. W Polsce badania te są bezpłatne dla kobiet spełniających przynajmniej jeden z wymienionych warunków:
• Kobieta ma powyżej 35 lat;
• W rodzinie matki lub ojca dziecka występują choroby genetyczne;
• Kobieta wcześniej urodziła dziecko z chorobą genetyczną, wadą ośrodkowego układu nerwowego lub chorobą metaboliczną.

Do nieinwazyjnych badań prenatalnych zaliczamy:

Standardowe badanie USG
[b] USG genetyczne[/b]
USG 4D
Test PAPP-A
Test potrójny i podwójny

Do inwazyjnych badań prenatalnych zaliczamy:

Amniopunkcja
Biopsja trofoblastu
Kordocenteza
Fetoskopia
Biopsja tkanek płodu
Diagnostyka przedimplantacyjna
Test zintegrowany
Badanie przepływu w przewodzie żylnym
Przepływ przez zastawkę trójdzielną

12 lata 1 tydzień temu #513798 przez agniesia
No to jadę do lekarza z mężusiem:)

Zobaczymy, czy wejdzie ze mną do gabinetu, bo zapiera się rękami i nogami...:)

Trzymać kciuki, aż palce bolą:)

12 lata 1 tydzień temu #513852 przez MadMar
agniesia ale macie fajnie, że będziecie razem :D
trzymam kciuki za wszystkie badania! i Wy też trzymajcie!

Rany, ale się denerwuję! jestem tak podekscytowana!! nie widziałam naszej fasolki od 6 tyg! Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :D już nie mogę się doczekać! :D

12 lata 1 tydzień temu #513866 przez dorkiszon
Zazdroszcze wam, że macie już wizyte :) ja dopiero 9 stycznia. Czytałam o tych badaniach prenatalnych i wyszukałam 3 kliniki, które to robią prywatnie u nas w mieście dostaje się kilka kolorowych zdjęć i płyte DVD. Mam 30 lat więc nie licze na skierowanie NFZ, bo takie dostaje się po 35 roku życia lub, gdy lekarz stwierdzi,że potrzeba z innych powodów. Więc pewnie wybóle ze 300 zł masakra jak ta kasa idzie. Powodzenia na wizytach czekamy na wieści :)

12 lata 1 tydzień temu #513880 przez dorkiszon
No to juz się zapisałam na prenatalne na przyszły piątek 170 zł bez płytki, a z płytką 200 no to oczywiści z płytką jak szaleć to szaleć pamiątka na całe życie :).

12 lata 1 tydzień temu #513899 przez dorkiszon
Aha powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz dziewczyny, bo w tej klinice babka mi mówiła, że oprócz usg mogą mi jeszcze zrobić i to kosztuje dodatkowe 120 zł badanie krwi z testem PAPP-A jakby ktoś nie wiedział co to jest www.supra-med.pl/usg-prenatalne/#full_2 i teraz nie wiem , bo ja myślałam, że na tym usg 3D czy 4D wykrywają właśnie te wady to po co jeszcze test krwi ?? To jest takie ważne ?

12 lata 1 tydzień temu #513917 przez MadMar
dorkiszon z tego co mówił mi lekarz, który będzie mi wykonywał usg nie ma konieczności- on raczej zaleca to badanie, dopiero, kiedy na USG okaże się, że coś jest nie tak lub nie ma 100% pewności
Chociaż mojej koleżance (ok 28 lat) zalecono też dodatkowo te testy przez to, że ma coś z jajnikami i zwiększa to ryzyko powikłań.

12 lata 1 tydzień temu #513928 przez alba77
dorkiszon trudno powiedzieć czy ważne, po prostu dodatkowe dające więcej pewności że z dzidzią ok, ja np. tego nie robię, zostaję tylko przy genetycznym przez usg

12 lata 1 tydzień temu #513938 przez kasiak
Witam po długiej nieobecności :)
Jutro o 15 mam wizytę umówioną, zobaczymy co nam pan dr powie :) ide do niego pierwszy raz. Mam nadzieje, że moja znajomość języka norweskiego i ang wystarczy. Dam znać co i jak ;)

12 lata 1 tydzień temu #513945 przez Lacrijka
Ale macie fajnie że juz po prenatalnych..ja musze czekac jeszcze tydzien..Martwie sie strasznie..Niby nic sie nie dzieje, mdłosci mam nadal ale strach jest..U nas dwojeczka do sprawdzenia wiec pewnie tam posiedze :)

12 lata 1 tydzień temu #513974 przez Kamilka22
Też zazdroszcze Wam że będziecie miały to za sobą. ja w poniedziałek idę z moim G. na to usg genetyczne.

12 lata 1 tydzień temu #514071 przez Kamilka22
Czekam z niecierpliwością na wiadomości od dziewczyn jak tam ich dzidzie się mają:)

12 lata 1 tydzień temu #514087 przez Qltoorka
Hej, ja się dziś nasiedziałam 3 godziny w przychodni-taka kolejka i jeszcze same ciężarne, więc to trwało. USG mi dziś lekarka nie robiła, bo jutro mam te badania prenatalne, więc nie konieczności, by codziennie męczyć dzidziusia. Zbadała mnie, stwierdziła, że rośniemy jak na drożdżach, zrobiła cytologię i dostałam skierowanie na test tolerancji glukozy-umówiłam się na to w laboratorium na 29.01.
A co do badań prenatalnych...tak zazdrościcie tym, które je już miały, ale przecież dopiero kilka z nas je miała w grudniu, z tego co pamiętam to większość z nas czekałam na nie właśnie w styczniu....

Byle do jutra...... :silly:

12 lata 1 tydzień temu #514094 przez Kamilka22
Dzisiaj zrobiłam sobie zdjęcie brzuszka i jestem w szoku że tak mi urósł :) dopiero po zdjęciu to widzę! pokażę Wam.
Załączniki:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka